ciasto - 160894 przepisów (strona:810/10727)

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone. 60

Pyszne i wilgotne ciasto z dodatkiem marchewki.  Do tego prosty krem mascarpone  i mamy całkiem fajne połączenie. Na wierzch kremu ułożyłam odciętą i pokruszoną  górę ciasta. Dzięki temu ciasto ma równą powierzchnię, a przy okazji ładnie wygląda.   Ciasto marchewkowe jest dość popularne, ale jeśli nie macie sprawdzonego przepisu,  to polecam wypróbować ten.  Dajcie(...)cynamon.  Ponownie zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.  Na koniec dodać utartą marchewkę i wymieszać łyżką, lub mikserem  na najniższych obrotach.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 45 minut.  Czas pieczenia może się różnić. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto  jest

Agusiowe smakołyki
Pain Auvergnat – chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji 44

kapelusik chrupiący i pyszny, jak grzanka. Pain Auvergnat – Przepis BesondersGut Składniki na 10 bułek ZACZYN POOLISH 125 ml wody 2 g świeżych drożdży 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej CIASTO poolish 240 ml wody 10 g słodu (nie miałam, dałam miód gryczany) 10 g miodu 3 g świeżych drożdży 400 g  mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli(...)miski, mieszamy z drożdżami i mąką. Przykrywamy i pozwalamy fermentować do następnego dnia w temperaturze pokojowej, przez 12-18 godzin. Zaczyn poolish powinien być pokryty dużą ilością małych pęcherzyków. CIASTO Dzień 2 – przekładamy poolish i pozostałe składniki w powyższej kolejności do misy miksera i wyrabiamy przez 10 – 15 minut na małych obrotach, aby uzyskać gładkie ciasto, które powinno

Tajemnice Smaku
Tarta makowa 45

prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyznam się szczerze nie jestem ich wielką fanką. Szczególnie tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne z dużą ilością maku i bakalii. Po drugie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach(...)trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny.   Tarta makowa Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 min Czas gotowania

Wypieki i Rumieńce
VASILOPITA - Noworoczny Placek Grecki 52

Przepis na noworoczny placek grecki Vasilopita . Inaczej też: ciasto królewskie lub placek św.Wasylego (św.Bazyli to odpowiednik św. Mikołaja).  Ciasto w Grecji przyrządzane jest specjalnie z okazji Nowego Roku. W środku wypieku ukryta jest moneta, Według greckich wierzeń, osoba, która trafi na kawałek ciasta z monetą, będzie mieć szczęście również  finansowe w Nowym Roku. Jak zrobić Vasilopita(...)Noworoczne Ciasto Greckie pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał  RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VASILOPITA - Noworoczny Placek Grecki SKŁADNIKI: Ciasto: cukier (300 g) jajka (5 szt.) mleko (150 ml.) mąka pszenna (400 g) masło roztopione (250 g) proszek do pieczenia (20 g) mahlep (1 łyżeczka) - dostepny tutaj

RITA food channel
Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową 136

jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM . W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM . 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około(...)przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. 7. Na biszkopt wylać tężejącą galaretkę, wyrównać, patrz FILM . Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go połową pozostałego ponczu. Ciasto wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aby galaretka dobrze stężała. Krem: 8. Do rondelka wlać 350ml śmietanki, dodać cukier z wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Obie czekolady

Mała Cukierenka
Ciasto Poemat 76

cynamonu w kruchym idealnie pasuje do mocniejszego nasączenia o dębowych nutach, a orzechowy akcent zwinnie współgra z czekoladową „kropką nad i”. No i krem: słodki, waniliowy, sycący. Bardzo udane ciasto na jesienne wieczory, a także nadchodzące Boże Narodzenie. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 150%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent }p.western(...)font-size: 11pt; so-language: en-US }p.ctl { font-family: ; font-size: 11pt; so-language: ar-SA }a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline } Składniki na ciasto kruche: 2 ½ szklanki mąki pszennej 4 żółtka szczypta cynamonu ½ szklanki cukru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie równe części

Domowe ciasta