Wilgotne czekoladowe ciasto z miodem Dziś mam dla Was przepis na pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto z miodem. Kilka chwil przygotowań, kilka machnięć łyżką, a efekt wspaniały U mnie to ciasto zawsze znika w mgnieniu oka. Jest miękkie, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. Tym razem dodałam do niego pyszny miód z jabłkiem i cynamonem od Pasieka Rodzinna . Wspaniale wzbogacił(...)smak ciasta i nadał mu wyjątkowego charakteru. Polecam to połączenie, podbiło nasze serca. Gdzie kupić dobry miód? Pasieka Rodzinna to gospodarstwo pasieczne z tradycjami, w którym aktualnie pracuje już trzecie pokolenie pszczelarzy. Pasieki są zlokalizowane w jednym z najczystszych obszarów w Polsce – pośród podkarpackich lasów, z dala od przemysłu i dużego ruchu samochodowego. Co wpływa na jakość
Słodkie okruszkiCiasto kokosowe na biszkoptach Dobre i ładne ciasto bez pieczenia, takie ciasto majówkę, na co dzień jak i specjalne okazje. Kokosowa góra lodowa zadowoli niejedne kubki smakowe. Maj to czas komunii, ale białe ciasto z kokosem to nie tylko ciasto na komunię czy chrzciny. Sprawdzi się na wiele innych okazji. Bogactwo kokosu i łatwość wykonania to tylko dwa jego atuty(...)Białe ciasto z kokosem Białe ciasta w porównaniu z ciemnymi są bardziej dekoracyjne. Czy to panna młoda, czy biała koszula są kunsztem samym w sobie. Jasna góra, jasny dół, przełożone biszkoptami na spodzie z ciastek maślanych znakomicie się uzupełniają. Zapraszam na przepis 🙂 Kokosowa góra lodowa przepis mleko 500 ml wiórki kokosowe 300 g śmietanka
Dieta moja pasjaPrzepyszne ciasto bez pieczenia na krakersach, które smakuje trochę jak Snickers . Przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga wiele pracy i składników. Ciasto składa się z krakersów, masy śmietankowej i masy krówkowej z dodatkiem wafelków. Na wierzchu znajdziemy orzeszki ziemne, które świetnie przełamują słodycz ciasta. Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, koniecznie musicie przetestować ten przepis. CIASTO NA KRAKERSACH BEZ PIECZENIA PRZEPIS(...)całość przykrywamy kolejną warstwą krakersów. 4. Następnie wykładamy pozostałą masę śmietankową i ponownie krakersy. 5. Na krakersach rozprowadzamy pozostałą masę krówkową. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami. 6. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Artykuł Ciasto na krakersach bez pieczenia pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!Drożdżówki z rabarbarem i budyniem Smakują dokładnie tak samo jak wyglądają. Są obłędne. Mięciutkie, świeże i wilgotne ciasto z rewelacyjnym nadzieniem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Polecam! Składniki: 30g świeżych drożdży 600g mąki pszennej 6 łyżek cukru szczypta soli 300ml ciepłego mleka (nie gorącego) 2 jajka 1 żółtko 100g roztopionego masła Nadzienie: 4-5 łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru(...)dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży, mieszamy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i żółtko cały czas mieszając – ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Następnie do ciasta dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Po połączeniu składników długo i dokładnie wyrabiamy ciasto *** *** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto szybko
Blog z ApetytemDrożdżówki pistacjowe Składniki: Ciasto: 50ml ciepłego mleka (nie gorącego) 25g świeżych drożdży 200g mąki pszennej 30g cukru szczypta soli 2 jajka 75g miękkiego masła Nadzienie: 150g kremu pistacjowego kandyzowana skórka pomarańczowa – 3-4 łyżki Lukier pomarańczowy: ok 100g cukru pudru ok 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo: garść pistacji opcjonalnie płatki suszonych kwiatów jadalnych *** Przygotowujemy(...)wsypujemy mąkę, cukier i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży i mieszamy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając – ręcznie lub za pomocą robota z hakiem *** *** Następnie do ciasta dodajemy miękkie masło, mieszamy. Po połączeniu składników długo i dokładnie wyrabiamy ciasto (minimum 10 minut) *** *** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia
Blog z ApetytemProsty mazurek kukułkowo-jagodowy Przygotujcie dziś ze mną mazurek, który osłodzi Wam święta Bardzo prosty w przygotowaniu z minimalnej ilości składników. To idealne ciasto na wielkanocny stół. P.s. Pamiętajcie, że przy zdobieniu mazurka możecie poszaleć. U mnie dziś wersja minimalistyczna Jak przygotować prosty mazurek? Składniki: Na ciasto: 175 g mąki pszennej ToTa 25 g cukru pudru 100 g masła (siekamy(...)reszty składników) 1 łyżka śmietany 18% (kwaśniej) 1 żółtko Dodatkowo: 1 białko konfitura jagodowa około 1/3 puszki masy krówkowej o smaku kukułki płatki migdałów Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy w misie robota lub ręcznie na blacie/macie. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około
Słodkie okruszkiProste, delikatne i pyszne, takie jest chrupiące ciasto z brzoskwiniami. A czemu chrupiące? Wszystko dzięki warstwie nutelli, wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Jej dodatek w tym cieście sprawia, że smakuje naprawdę wyjątkowo. Idealnie łączy się z brzoskwiniami i delikatnym kremem śmietankowym. Do tego oczywiście klasyczny puszysty biszkopt! Chrupiące ciasto z brzoskwiniami to idealny wypiek na każdą okazję. Polecam(...)rodzinne spotkania, domowe imprezy a szczególnie na święta. CHRUPIĄCE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI – PRZEPIS Biszkopt 5 jajek rozmiar L 140 g mąki pszennej 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Galaretka z brzoskwiniami 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń w syropie 750 ml gorącej wody Warstwa czekoladowa 200 g kremu czekoladowego nutella 100 g płatków kukurydzianych Masa
Alle Dobre!Niesamowicie pyszne, delikatne, mocno czekoladowe, pełne soczystych śliwek ciasto ze śliwkami. To ciasto ze śliwkami jest naprawdę wspaniałe i szybkie w przygotowaniu. To idealny wypiek dla osób rozpoczynających swoją przygodę w kuchni! Zawsze wychodzi, pięknie wyrasta i cudownie smakuje. Zapraszam na przepis! SZYBKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI – PRZEPIS Składniki 10 śliwek 4 jajka rozmiar L 250 ml oleju(...)szczyptę soli, wymieszać. Miksując na małych obrotach do masy jajecznej dodawać na przemian olej i suche składniki. Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta i wymieszać. Masę jajeczną przełożyć do formy 30×11 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę, do suchego patyczka
Alle Dobre!sprawia, że są one idealne na każdą okazję, od świąt po zwykłe popołudnie z rodziną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pączki z Budyniem Karmelowym i Orzechami SKŁADNIKI: na 16 pączków CIASTO NA PĄCZKI: mąka pszenna typu 550 (500 g) drożdże sypkie (10 g) żółtka (7 sztuk średniej wielkości) cukier (80 g) masło roztopione (80 g) mleko ciepłe(...)grudki. Gotujemy około 1 min, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągamy z kuchenki przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu i pozostawiamy do wystudzenia. Krok 2 : ciasto na pączki. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka z cukrem ubijamy na puszysto. Do miski przesiewamy mąkę pszenną typu 550 (najlepiej, żeby
RITA food channelWiśniowa księżniczka Niebiańskie warstwowe ciasto, przekładane pysznymi kremami i zwieńczone galaretką z owocami. Świetne, nie tylko na specjalne okazję. Wykorzystujemy mrożone wiśnie, więc spokojnie możemy to ciasto przygotować o każdej porze roku. Polecam! Przepis na blaszkę o wymiarach 32 x 20 centymetry Składniki: Biszkopt: 5 jajek 200g cukru 150g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 1 płaska(...)galaretki wiśniowe 0,5 kg mrożonych drylowanych wiśni 600 ml gorącej wody (do galaretek) Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników kakaowych Warstwy ciasta od dołu: – biszkopt, – krem śmietankowy, – herbatniki, – kajmak, – herbatniki, – krem śmietankowy, – biszkopt, – galaretka z owocami. *** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski
Blog z Apetytemłyżeczka cukru pudru szczypta soli 1 łyżka octu/spirytusu 50-75 ml piwa (użyłam czerwonego lagera) olej do smażenia ok. 1 l PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki zagnieć na zwarte i twarde ciasto * Dodaj tylko taką ilość piwa, aby składniki się połączyły. Nie dodaj więcej, bo faworki mogą nie wyjść odpowiednio kruche. Ciasto następnie wybijaj wałkiem lub w robocie kuchennym przez(...)stanie się dobrze napowietrzone i plastyczne Owiń ciasto folią spożywcza i odstaw na 10 min Po tym czasie podziel ciasto na dwie części, jedną z nich ponownie owiń folią i odstaw Drugą część ciasta rozwałkuj na maksymalnie cienki placek * Placek ma być tak cienki, aby prześwitywała przez niego stolnica. Pamiętaj, że odpowiednie rozwałkowanie ciasta jest niezbędne do osiągnięcia na prawdę
Słodki BlogDrożdżówki cynamonowe to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości i korzennych aromatów. Ich delikatne ciasto, przełamane aromatycznym cynamonem i słodkim nadzieniem, sprawiają, że są one nieodłącznym elementem wielu śniadań oraz popołudniowych herbat. W tym artykule przedstawimy niezawodny przepis na te wyjątkowe bułeczki drożdżowe z cynamonem, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie. Przygotowanie ciasta na drożdżówki Aby przygotować doskonałe drożdżówki cynamonowe, niezbędne(...)miksturę na kilka minut, aby drożdże mogły aktywować się. W międzyczasie, w misce, wymieszaj mąkę, cukier, szczyptę soli oraz przyprawę cynamonową. Dodaj aktywowane drożdże, roztopione masło oraz jajko. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Odstaw je na około godzinę do wyrośnięcia. Przygotowanie nadzienia i formowanie bułeczek Podczas gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, przygotuj nadzienie cynamonowe. Będziesz potrzebować: 100g roztopionego
Ania i Marcin gotująPyszne i proste ciacho z wykorzystaniem mrożonych wiśni :) Rzecz jasna, można je przygotować również ze świeżymi, ale mamy zimę więc w grę wchodzą tylko mrożone ;) Kruche maślane ciasto ( ciasto ma postać kruszonki ), kwaskowe wiśnie i słodka masa serowa - to wprost obłędne połączenie! U mnie ciasto zniknęło w błyskawicznym tempie, była wręcz walka o ostatnie kawałki...;) Bardzo polecam! Kruche ciasto(...)kardamonu Nadzienie wiśniowe : 550 g wiśni - waga bez pestek, a w przypadku wiśni mrożonych waga po rozmrożeniu i odsączeniu soku * 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie : Kruche ciasto : Do naczynia przesiać mąkę, wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać ekstrakt waniliowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i wyrobić między palcami na kruszonkę. UWAGA : Polecam użyć specjalnej
Opowieści z piekarnikaBardzo czekoladowa babka. Ta babka jest pyszna, wilgotna i rozpływa się w ustach! To najlepszy przepis na domowe ciasto o czekoladowym smaku. Mam obsesję na punkcie czekoladowych ciast i deserów . Ta babka jest wykonana z kakao z dodatkiem kawy , aby nadać ciastu najbogatszego smaku czekolady. Każdy kęs to spełnienie marzeń! Kawa jest istotnym elementem – zwiększa czekoladowość ciasta. Kakao jest bogate(...)wlewaj maślankę, naprzemiennie. Zaczynaj i kończ na mące. Zeskrob boki by wszystkie składniki były dobrze połączone. Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Formę do babki spryskaj obficie olejem. Przełóż ciasto do formy i piecz przez 60 – 70 minut. Upieczoną babkę zostaw w formie do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. Pozostałości ciasta przechowuj w szczelnie
Zdrowy Styl Joanny