łyżek mąki pszennej • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Przelożenie: • 800 g serka waniliowego homogenizowanego • 350 ml śmietany 30% • 250 g sera białego trzykrotnie mielonego • 2 galaretki cytrynowe • owoce z puszki: brzoskwinie, ananasy, koktajl owocowy egzotyczny, mandarynki • 3 kolorowe galaretki, np.: cytrynowa, wiśniowa, agrestowa Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników upiec biszkopt według tego(...)galaretki pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. 6. Rozpuścić w 1 szklance wrzątku 2 galaretki cytrynowe, lekko przestudzić. 7. Do wysokiego naczynia włożyć serki homogenizowane i biały ser trzykrotnie mielony. Wymieszać mikserem. 8. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serkowej, delikatnie wymieszać. 9. Do masy dodawać przestudzone galaretki cytrynowe, cały czas miksując. Odłożyć około 2 szklanek
W mojej kuchniważne jest, by się zatrzymać. Czasami można to zrobić przygotowując pyszne danie w swojej kuchni. Ostatnio dla swoich chłopców przygotowałam kotlety z grzybami. To taka „wariacja na temat” kotletów mielonych, inna wersja tradycyjnej potrawy, wzbogacona o grzyby. Ja użyłam pieczarek(...)świetnie sprawdzą się także grzyby leśne, jeśli macie je pod ręką. Grzyby nadają kotletom zupełnie innego smaku. Mięso w takim połączeniu smakuje naprawdę pysznie. Polecam. Składniki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1 cebulka • tarta bułka • 1 mała bułka, np. kajzerka • olej Sposób przygotowania
W mojej kuchnilitra czerwonego wytrawnego wina • 0,10 litra octu winnego • 3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego • 1 łyżeczka cukru • 1 szt. goździk • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru(...)łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych) • 1/2 łyżeczki kolendry • 1/2 łyżeczki rozmarynu • 1/2 łyżeczki tymianku • 1 łyżka majeranku • 2 szt. liści laurowych • 4 ziarna ziela angielskiego • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu) • 1/4 litra wody Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagotować, od razu odstawić i ochłodzić. Ja dwukrotnie zwiększyłam ilość składników marynaty, bo mój udziec
W mojej kuchniniedawno do mojej foremkowej kolekcji dołączyły takie wiosenne i uznałam, że w końcu trzeba je przetestować :) Upiekłam kruche, budyniowe (z prawdziwą wanilią) ciasteczka na pełnoziarnistej mące orkiszowej z dodatkiem mielonych orzechów włoskich i przełożyłam je domowymi powidłami śliwkowymi z pomarańczą, a wersja żółta to domowa konfitura z pigwowca. Ta druga wersja jest lekko kwaśna, ale do posłodzenia ciasteczek(...)ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 60 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać
FitKotziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku min. 1 litr gorącego rosołu (10-12 chochli) 1 łyżka masła 3-4 łyżki oleju po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego, słodkiej papryki mielonej i ziół prowansalskich ewentualnie sól do smaku szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 3 łyżki kukurydzy konserwowej Przygotowanie: Cebulę, czosnek i pieczarki obierz. Cebulę i czosnek drobno pokrój(...)wlej kolejną porcję rosołu. Po przemieszaniu dodaj resztę usmażonych składników. Połącz. Dodawaj stopniowo po 1-2 chochle rosołu, każdą następną, gdy poprzednia porcja się wchłonie. W międzyczasie dopraw papryką mieloną. Możesz też dać nieco ostrej i jeszcze trochę pieprzu ziołowego. Po każdej 4-5 porcji rosołu, wlej cały sok pomarańczowy. Duś, aż cały się wchłonie. Dopiero wtedy dodaj
Anioszek w kuchniłyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1/2 litra wody 6 łyżek oleju klopsiki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa) 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 2 łyżeczki ostrej przyprawy do kebaba lub 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki
Kuchcik gotujecebule 6-8 pieczarek (150 g) 6-8 suszonych pomidorów z zalewy* 1 duży ząbek czosnku (lub dwa mniejsze) pół pęczka natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 cukinia 1/2 małego brokuła 2 średnie(...)cebule 6-8 pieczarek (150 g) 6-8 suszonych pomidorów z zalewy* 1 duży ząbek czosnku (lub dwa mniejsze) pół pęczka natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Brokuł dzielimy na małe różyczki, cebulę kroimy na półplasterki, cukinię także na półplasterki, a pieczarki na plasterki. Pietruszkę siekamy. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię
Poezja smakuGołąbki..pycha. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 1 woreczek ryżu Cenos 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek kilka łyżek przecieru(...)pomidorowego susz warzywny listek, ziele śmietana Grzyby namoczyć, następnie ugotować i pokroić. Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście i ściąć zgrubienia.Ryż ugotować. Do m ięsa mielonego dodać jajko,ryż, grzyby , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera, dodać susz warzywny , wlać
Moje domowe kucharzenieSkładniki: Pulpety: 50 dag mięsa mielonego 1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia 1 jajko 1 cebula 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej sól, pieprz majeranek Sos: 2 szklanki wody chrzan tarty ze słoiczka(...)ilość wedle uznania sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na patelni. Do mięsa mielonego dodać cebulkę, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, jajko, bułkę tartą lub kaszę manną, sól, pieprz i majeranek, dokładnie wymieszać i uformować dowolnej wielkości pulpety. 2. W rondlu rozgrzać
Kuchnia domowa Aniłyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleczka kokosowego (z puszki) 50 ml wody lub mleka roślinnego płaska łyżka lnu mielonego (zmielonego siemienia lnianego) 5 łyżek wrzątku W kubeczku - mielony len dokładnie wymieszać z wodą, odstawić. W miseczce wymieszać mąki i proszek do pieczenia, wlać mleczko, wodę i wymieszany len ze wrzątkiem, wymieszać. Patelnie rozgrzać z niewielką ilością oleju
tost z dżememheight: 1em;" /> Składniki : 1 kg oczyszczonych i pociętych flaków wieprzowych ( są bardziej delikatne niż wołowe ) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej , mielonej papryki 3-4 kostki bulionu na żeberkach sól do smaku Do dużego garnka wlewamy około 4 l wody , dodajemy przepłukane flaczki,podsmażoną cebulkę ( delikatnie , tak żeby nie zbrązowiała ) , kostki(...)około 60 minut . Po tym czasie dodajemy obrane i pocięte w kostkę marchewki , pietruszkę i posiekaną. . Następnie na patelni na niewielkiej ilości oleju ( dosłownie kapka ) przesmażamy koncentrat pomidorowy z mieloną papryką – około 1-2 minut i przekładamy do flaczków , płukając patelnię rosołem zaczerpniętym z garnka ( jedna chochelka wystarczy ) i także wlewając do flaczków . Solimy do smaku , jeśli zachodzi
Ogrodnik w podróżyziemniakami i papryką. Polecam :) Składniki - 3 filety z piersi z kurczaka - 1-1,5 kg ziemniaków - 2 mniejsze kolorowe papryki - sól, domowa wegeta , czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, - 3-4 łyżki oleju Wykonanie Ziemniaki obieram, dokładnie myję, osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w plasterki, przekładam do większego naczynia. Do ziemniaków dodaję pokrojone w paseczki papryki
Kuchnia z widokiem na ogródstartego parmezanu lub pecorino 2 małe ząbki czosnku skórka otarta z połowy wyparzonej cytryny 1 niepełna łyżka soku z cytryny ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: twarogowy kozi ser lub feta do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g pełnoziarnistego makaronu (świderki, spaghetti) 3 małe lub 2 średnie upieczone(...)startego parmezanu lub pecorino 2 małe ząbki czosnku skórka otarta z połowy wyparzonej cytryny 1 niepełna łyżka soku z cytryny ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: twarogowy kozi ser lub feta do posypania'; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Orzechy krótko podprażamy na suchej patelni. Odkładamy kilka
Poezja smakuSkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olejek cytrynowy 1 łyżeczka, skórka z cytryny 1 łyżka, kardamon mielony 1/4 łyżeczki, anyż mielony 1/4 łyżeczki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2,5 łyżki, jogurt grecki 1 kg/wiaderko, biszkopty okrągłe 150 gram, żurawina suszona 1 szklanka, galaretka cytrynowa 1 opakowanie żółtka, cukier, kardamon,anyż,skórkę cytrynową w robocie utrzeć
W Mojej Kuchni Lubięmarchewki kawałek wędzonej słoniny ( nie za duży taki , żeby go wytopić ) Przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru – suszonego 1 łyżeczka mielonej gorczycy czarnej 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu sól do smaku Mięso kroimy w dużą kostkę – nie może być zbyt mała bo się rozpadnie w duszeniu ( poza tym taka
Ogrodnik w podróży