możecie dla odmiany przygotować na wielkanocne śniadanie. Dla 6 osób Przygotowanie: 10 min. Gotowanie: 10 min. 6 jajek 3 dojrzałe awokado 4 łyżki majonezu 2 szczypty mielonej papryki 6 gałązek pietruszki lub drobnego szczypiorku Odrobina soku z cytryny Sól, pieprz Sos tabasco (opcjonalnie) Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do ostudzenia. O bierz ze skorupek(...)cytryny. Włóż do miski z żółtkami i dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Połącz z majonezem (dodaj tyle majonezu, ile uważasz za stosowne). Dopraw do smaku solą i pieprzem i mieloną papryką. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz również dodać kilka kropli sosu tabasco. Wypełnij pastą połówki białek przy pomocy rękawa cukierniczego (lub łyżki). Umyj i osusz pietruszkę (lub drobny szczypiorek
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawziętych z innych kuchni przypraw. Poniżej krótki przegląd najczęściej stosowanych dodatków do potraw w kuchni polskiej Pieprz – w Polsce najczęściej stosuje się czarny pieprz w ziarnach lub mielony, ale coraz częściej używa się kolorowego pieprzu (który nadaje koloru przyprawom). Rzadko używa się białego pieprzu (zazwyczaj w potrawach o jasnych barwach, w których chcemy ukryć jego obecność(...)świeżym zamiennikiem do zup i sosów. Kminek – jedna z przypraw, która ma tyle samo zwolenników co przeciwników – dla tych, którzy nie lubią ziaren kminku między zębami, polecany jest kminek mielony. Bez kminku nie obejdzie się bigos, kwaśnica czy żeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku
WojnaNaSmaki.plSkładniki: Klopsiki: 500 g mielonej wieprzowiny 1 średnia cebula - posiekana 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maślanki (lub kefiru) 1 łyżeczka mielonej papryki sól i pieprz olej do smażenia Sos: 150 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki 50 ml białego wina
zadanie-gotowanieparzonego ( plastry ) 1 marchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem
Ogrodnik w podróżyprzystawka czy dodatek do mięsa. Gorąco polecam! Składniki : 1 czerwona cebula 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2-3 ziarna zielonego kardamonu 1 listek laurowy 1 łyżeczka mielonej(...)kozieradki (lub 1 łyżka suszonej) 1 łyżka czosnku wyciśniętego przez praskę 1 łyżka startego imbiru 1 czerwona papryka 400g malutkich pieczarek 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 0,25 łyżeczki kurkumy szczypta płatków chilli, lub chilli w proszku szklanka przecieru pomidorowego (passaty) sól, pieprz masło do smażenia świeża kolendra
Codzienne GotowanieSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, szynka gotowana 20 dag, szczypiorek 3 pęczki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 3/4 łyżeczki, bazylia 1 łyżeczka, kucharek(...)łyżeczka, śmietana gęsta 250 ml, serek śmietankowy 175 gram, jajka 4 sztuki, ser żółty 15 dag szynkę, cebulę, szczypiorki pokroić dość drobno do miski i dodać pieprz świeżo mielony, jajka, śmietana, serek śmietankowy dokładnie połączyć mikserem, ser żółty w plastrach pokroić drobno ziemniaki pokrojone w grubsze talarki ugotować na "al dente" w nie solonej wodzie, odlać na sito, naczynie
W Mojej Kuchni Lubiękolendry sól morska do smaku 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu pieprz czerwony (kilka ziaren) 2 lub 3 ostre papryczki, (wedle uznania) 1 szczypta mielonego kuminu 1 szczypta mielonej kolendry 1 szczypta słodkiej papryki 1 szczypta kurkumy 1 szczypta imbiru 2 szczypty przyprawy curry 1 łyżka oliwy 1 plaster masła Wykonanie: Filety z kurczaka oczyścić z błon, umyć
Wino Francja Kuchniaziemniaki 1 cukinia szczypta soli zamienniki 2 jaj 2 ząbki czosnku 1 szalotkę 3 łyżki mąki Shar bezglutenowej (z kwiatkiem) listki oberwane z pół pęczka tymianku świeżo mielony pieprz do smaku - płatki chilli olej kokosowy do smażenia 1/2 opakowania serka koziego (Turek lub inny aksamitny) 3 łyżki wody Cukinię(...)ziemniaki należy umyć i obrać. Zetrzeć połowę na grubej tarce, a drugą połowę na drobnej. Do cukinii dodaj zamiennik jajka, listki tymianku, starty czosnek, startą szalotkę. Dopraw grubo mielonym pieprzem i płatkami chilli jeśli lubisz oraz solą. Dodawaj mąkę partiami - ciasto powinno być gęste, by móc je łyżką układać, a nie wylewać na patelnię. UWAGA - gdyby
Lajtkraft food intolerancewrażenie, że co z nim zrobię jest pyszne. Może nie zawsze oddają to zdjęcia ( no cóż nie jestem fotografem ) musicie uwierzyć , że są smaczne. Polecam. Składniki: 500 gram mielonego mięsa wieprzowo – wołowego 2 jajka Sól Pieprz ½ szklanki bułki tartej Niewielka ilość mleka ½ l bulionu Cebula Liść laurowy Ziele angielskie 200 gram mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku(...)łyżki ( czubate ) gęstej śmietany 1 łyżka masła Plasterek cytryny Wykonanie: Do bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka ( około 50 ml ), aby bułka stała się wilgotna. Dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie formujemy pulpety. Do bulionu dodajemy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz 2 ząbki czosnku. Gotujemy kilka minut a następnie wkładamy
Smaki Ewymożna lukrować, polewać czekoladą i z apetytem się częstować! Składniki: 6-8 białek 1 szklanka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku mielonego 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 mały proszek do pieczenia 1 limonka tłuszcz do smarowania formy 1 łyżka bułki tartej lukier 2 łyżki cukru pudru 1 białko sok z limonki Wykonanie: Ubijamy białka
kgwjanczewoząbków czosnku w łupinkach 250 g pomidorków koktajlowych 1 cienka kiełbasa długodojrzewająca lub chorizo (około 100 g) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i świeżo zmielony pieprz 5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich WYKONANIE: Piekarnik nagrzej
Słodko-Słony Świat Ilonypierś z kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka oregano, szczypta pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Dzisiaj u mnie kotlety z piersi kurczaka i papryki. Ciekawe połączenie dwóch smacznych składników. Kotlety robi się błyskawicznie(...)sosem, lub danie obiadowe w połączeniu np. z ziemniakami. Kurczaka i paprykę czerwoną pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski, a następnie dodać obie mąki, bułkę tartą, jajko, oregano, mieloną paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować w dłoniach niewielkie kule, które delikatnie spłaszczamy. Uformowane placuszki przełożyć na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem rzepakowym. Smażymy
Świat Domowej Kuchnipocięta włoszczyzna) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju kokosowego (daję rafinowany do podsmażenia cebuli i nierafinowany dla podkręcenia smaku, pod koniec gotowania) - sól i świeżo mielony pieprz Dodatkowo: - podprażone na suchej patelni płatki migdałów (do posypania) Można także posypać startym serem typu parmezan, grana padano, itp lub np.grzankami Na łyżce oleju kokosowego (u mnie rafinowany(...)wrzenia i gotujemy ok. 5-10 minut. Warzywa powinny być miękkie. Garnek zestawiamy z palnika, całość dokładnie blendujemy. Uzupełniamy wrzącą wodą do odpowiedniej konsystencji, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem (u mnie kolorowy), dodajemy także łyżkę nierafinowanego oleju kokosowego dla podkręcenia smaku. Podajemy posypane prażonymi płatkami migdałów lub dowolnymi innymi ulubionymi dodatkami. Mnie smakuje również ze startym serem grana
Smaczne Zdroweszklanki wody 6 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 2 kiełbaski śląskie 8 małych pieczarek 2 szczypty soli ziołowej 1 łyżeczka słodkie papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki około 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu oliwa z oliwek lub olej do smażenia * ilość przypraw orientacyjne, zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań Przygotowanie Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie(...)smażącej się kiełbasy. Wszystko posypujemy dwoma szczyptami soli ziołowej, mieszamy. Następnie podsmażoną kiełbasę i pieczarki dorzucamy do warzyw na głębokiej patelni. Leczo doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy resztę przecieru. Mieszamy. Wszystko dusimy, aż nasza cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować). U mnie trwało to około 20-25 minut, ponieważ moja cukinia
Słodkie okruszkiPolecam!!! SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 200g kiełbasy cienkiej, 200g boczku pieczonego Hańderek, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 pęczka koperku, 50g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Kapustę gotuję około 5 minut, następnie wodę odcedzam(...)garnka z kapustą wrzucam masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę około 5 minut. 2. Następnie kapustę zalewam wodą (tak by była zanurzona). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. 3. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Kiełbasę kroję w plasterki. Boczek kroję w kostkę. Boczek
Tradycyjna kuchnia Kasi