Pozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego(...)ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z tej strony. Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje pysznie. Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa Składniki na spód: 200 g ciasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny Kasia Masa budyniowa: 2 budynie na 0.5l 600 ml soku 3 łyżki cukru
Mia Cucina Sofietacoraz dłuższe i bardziej smutne. Na takie dni najlepiej przygotować coś, co zaspokoi chęć na słodycz i poprawi nam humor. Cudownie delikatny i gładki serniczek w formie dwukolorowej tarty. Klasyczna jasna masa serowa i druga przypominająca w smaku nutellę. Pyszności! Do tego kruche ciasto z orzechami laskowymi, oj jest naprawdę kruchutkie. Polecam wszystkim miłośnikom sernika, naprawdę warto wypróbować(...)żółtka, zagnieść i dodać zmielone płatki owsiane i orzechy. Tak przygotowane ciasto wsadzić na pół godziny do lodówki, lub na parenaście minut do zamrażarki. Formę do tarty (w moim przypadku zwykła tortownica o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut. Masa serowa
Symfonia Smakówlitra na 1 szklanke. Jesli jest to budyn bez cukru nalezy go doslodzic. Budyn ma byc dosc gesty. Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 kola i wyklaamy nimi foremki do tart. Na ciasto kladziemy papier do pieczenia i obciazamy np grochem. Pieczmy przez 10 nimut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyciagnieciu z pieca zostawiamy do wystygniecia, a nastepnie(...)ciwartki, a potem jeszcze raz na pol. Ukladamy je na budyniu i posypujemy brazowym cukrem. Zapiekamy w piekatniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Po wystudzeniu tart najlepiej odstawic je do lodowki na dwie godziny lub dluzej, wtedy smakuja najlepiej, a budyn jest na tyle zastygniety, ze sie nie ciagnie. Smacznego
Przysmaki Karolkiniewielkiej ilości oleju obsmażamy je, aż do odparowania wody. Ok 5-10 min. Odstawiamy na bok. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebule, wyciśnięty czosnek, 2 łyżki bułki tartej, jajko, sól, pieprz I paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy Do usmażonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy. Z porcji mięsa robimy placek, układamy troszkę sera żółtego I dodajemy pieczarki. Formujemy(...)kulkę zamykając cały farsz w środku. Po uformowaniu wszystkich kotletów, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Smażymy na średnim gazie na złoty kolor. Gotowe Kotlety gotowe, ja podałam je z sosem pieczarkowym - znajdziecie tutaj Smacznego
Smaki EdytyKwestia Smaku , jednak najpierw postanowiłam upiec ciasto, a potem okazało się, że jest taki upał, że nikt nie sprzedawał malin... i postawiłam skarmelizować brzoskwinie - pomysł okazał się trafny, a tartę z malinami i tak zrobię, już nie długo ;) Zapraszam na Fun Page`a na Facebook`u - tam więcej się dzieje i więcej widać ;) Składniki: KRUCHY SPÓD: 225 g mąki pszennej(...)szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy + opcjonalnie ziarenka z 1/2 laski wanili karmelizowane brzoskwinie Wykonanie: Spód: Formę na tartę smarujemy masłem. Mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy, dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i rozcieramy między palcami, jak już powstaną okruchy ciasta dodajemy jajko
Blondynka GotujeMocno snickersowa, choć nieprzesłodzona. Przyjemnie treściwa w konsystencji, a jednocześnie lekka i delikatna w smaku. Efektowna, choć dziecinnie łatwa w przygotowaniu. Dzisiejsza tarta jest ciastem idealnym! Polecam każdemu łasuchowi, który nie lubi się męczyć w kuchni, a jednocześnie nie zje czegoś oklepanego :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem(...)miksujemy ze sobą 3-4 minuty. Snickersy kroimy na mniejsze kawałeczki, połowę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką, wykładamy na kruchy spód. Drugą część batoników wysypujemy na wierzch tarty, całość schładzamy w lodówce 3-4 godziny. Ostatnie odkrycie :) Odkrycie przede wszystkim dlatego, że zupełnie nie mój rodzaj muzyki, a wkręciłam się jak mało kiedy
sama złodyczDziś wykorzystałam tarte orzechy do panierowania rybki. Wyszło bardzo smacznie:) składniki: 600 g filetów z miruny sól prowansalska Kamis 1-2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 100 g tartych orzechów włoskich Back Mit olej do smażenia Filety ryby pokroić na mniejsze kawałki i opruszyć solą prowansalską. Mąkę wymieszać z tartymi orzechami. Kawałki ryby panierować w roztrzepanym jajku
Monia miesza i gotujeSkładniki: 4-5 udek kurczaka (lub gotowych filetów z udek – bez skóry i kości) 1 jajko pół szklanki mąki 2-3 łyżki mleka 1 szklanka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia *** Udka z kurczaka filetujemy, wycinamy skórę i kości. Najlepiej kupić gotowe filety z udek *** *** Mięso układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i dość cienko(...)rozbijamy *** *** Rozbite mięso przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Kotlety obtaczamy kolejno w mące *** *** Następnie panierujemy w rozmieszanym z mlekiem jajku, a potem w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety po około 5-6 minut z każdej strony *** *** Po zdjęciu z patelni kotlety układamy na chwilę na ręczniku papierowym
Blog z Apetytemśrodku. Polecam! Składniki na dwa kotlety: 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 2 plasterki szynki 2 plastry sera żółtego sól, pieprz 1 jajko 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia *** Filet z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, przykrywamy folią spożywczą i cienko rozbijamy *** *** Rozbite mięso oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Na każdym kotlecie układamy(...)plasterek szynki i sera *** *** Składamy na pół, lekko dociskamy *** *** Kotlety obtaczamy w rozbełtanym jajku *** *** A następnie w bułce tartej. Brzegi należy zakleić i dobrze obtoczyć w panierce, aby podczas smażenia nie wypłynął ser *** *** Na patelni rozgrzewamy około 1 cm oleju, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety *** *** Rumienimy mięso po około 6-7 minut z każdej strony
Blog z Apetytemotrzymujemy 3-4 porcje. 2 duże piersi z kurczaka około 130-150 g suszonych moreli (najlepiej tych miękkich, ciemnych) garść nerkowców lub blanszowanych migdałów (bez skórki) 2-3 garście tartego sera (mozzarella, gouda, ementaler lub cheddar) granulowany czosnek sól, pieprz oliwa do smażenia Morele zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy. Następnie dość drobno siekamy nożem(...)książkę”). Delikatnie rozbijamy tłuczkiem nadając mięsu równą grubość. Następnie oprószamy z obu stron granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa rozkładamy połowę tartego sera oraz połowę przygotowanych moreli. Wierzch posypujemy nerkowcami/migdałami. Zwijamy dość ściśle w roladę. Obwiązujemy nicią kuchenną lub spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki obsmażamy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oliwy, ze wszystkich
Smaki Na Talerzupokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, przyprawić i chwilę poddusić. ? Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać. ? Roztrzepać jajko ze śmietaną, dodać ser, natkę, przyprawić. ? Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec 15 minut w temp. 180 st.C. ? Na podpieczone ciasto wyłożyć starte buraki, posypać dynią i zalać sosem. ? Piec dalej w tej samej temperaturze przez 30 minut(...)upieczeniu posypać pieprzem i resztką natki pietruszki. ? Pyszne od razu na gorąco. Można odgrzewać w mikrofali na następny dzień. Ta pyszna tarta na serowym, kruchym spodzie zdobyła I miejsce w konkurskie Wypieki idealne
To co kochamtarta powstała z powodu posiadania dużej ilości pomidorków koktajlowych, które dostałam od Mamy. Wystarczy tylko ciasto francuskie, kulki mozzarelli, bazylia i gotowe gorące Caprese. Pyszna na ciepło i na zimno! Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 300 g kulek mozzarelli ? 500 g małych pomidorków koktajlowych ? 3 jajka ? 3 łyżki śmietany kwaśnej ? 2 łyżki posiekanych listków bazylii ? sól, pieprz(...)smaku Wykonanie: ? Ciasto francuskie rozłożyć w formie dla tart. ? Wysypać pomidorki, na wierzch kulki mozarelli. ? Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, bazylią, przyprawione solą i pieprzem. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 30 minut
To co kochamoczekiwaniu na świeże owoce proponuję upieczenie cytrynowej tarty. Obłędny smak gwarantuje cytrynowy krem, słodka beza i kruche ciasto. Idealny deser do kawy. Składniki: Kruchy spód – 180 g mąki – 2 łyżki cukru pudru – 100 g masła – 1 żółtko – 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli Krem cytrynowy – 3/4 szklanki – 180 ml soku(...)żółtko i wodę, zagniatać ciasto do połączenia składników w jednolite i gładkie ciasto. – Zawinąć kruche ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. – Formę na tartę – ok. 24 cm średnicy wysmarować masłem. Ciasto pokroić w plastry i ułożyć na spodzie formy i bokach. Docisnąć i nakłuć widelcem. – Piec w temp. 180 st.C przez
To co kochammielonego mięsa drobiowego (u mnie z indyka) 1 szkl. ryżu (około 200g) 1 cebula 1 czerwona papryka 2 duże ogórki kiszone 4-5 ogórków konserwowych 100 g tartego sera (u mnie ementaler, może być też gouda lub mozzarella) 1 kulka mozzarelli np light 1 kopiasta łyżka majonezu 2 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki przyprawy gyros(...)malutkim ogniu, aż do odparowania. Majonez mieszamy z ketchupem. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ugotowany ryż. Na nim rozkładamy warstwę mięsa mielonego, ogórki oraz paprykę. Wykładamy sos. Całość posypujemy tartym serem oraz przykrywamy plasterkami mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut
Smaki Na Talerzuburgery. Świetnie się w tej roli sprawdziły 😄😋 Składniki (na 10 placków): pół kalafiora seler średniej wielkości jajko 2 łyżki kaszy manny łyżeczka suszonego estragonu sól pieprz 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia Seler obrać i pokroić na kawałki. Kalafior podzielić na różyczki. Seler zalać dużą ilością zimnej wody. Zagotować. Gdy woda zawrze, do selera dorzucić różyczki kalafiora. Całość(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na przynajmniej kwadrans. Masę podzielić na 10 części. Uformować z nich okrągłe placki grubości ok. 1,5 cm. Obtaczać je w bułce tartej, a potem smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. ----- Podobne: kalafior w panierce placki jaglano-kalafiorowe placki marchewkowe
Weekendy w domu i ogrodzie