pól szklanki wody 3 dużej łyżki śmietany sól i pieprz W dużej misce ręcznie mieszamy razem ze sobą mięso mielone, jajko, cebule pokrojoną w małą kostkę, 3/4 szklanki bułki tartej, wodę, czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy małe kotleciki, nie mogą być za grube, bo będą się długo smażyć i mogą być w środku surowe. Obtaczamy(...)pozostałej bułce tartej. Układamy na patelnie na rozgrzany olej i smażymy. Kiedy nasze kotleciki się smażą możemy zacząć robić sos. Do małego garnuszka wlewamy przecier wymieszany z wodą, następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy aż sos zacznie się gotować i gotowe :) Ja kotlety podaję z ziemniakami i sałatką z czarnej rzepy. Jeżeli podobał
Kolejny blog o gotowaniumielonego z indyka włoszczyzna kostka rosołowa 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego śmietana 18% 400ml serek topiony kremowy pieprz i sól 4 ząbki czosnku bułka tarta(...)łyżki 2 jajka 1 mała cebula natka pietruszki koperek mąka Przygotowanie: Z włoszczyzny i kostki rosołowej gotujemy wywar jak na rosół. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkami, posiekana cebulką i czosnkiem, koperkiem i pietruszką, oraz przyprawami wedle uznania. Tworzymy z nich małe kuleczki. Z wywary wyciągamy już ugotowane i miękkie
ClauditteMissCookingkeczupem, ja tak uwielbiam 1/2 kostki masła - 2,79 zł 2 łyżki bułki tartej - nie wiem jak sie to ma wagowo czy cenowo ale za 450 g bułki tartej zapłacimy 1,99 zł Cena dania to : 12,27 zł Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie wraz z odrobiną tłuszczu np. 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Makaron(...)powinien być miękki, ja dziś niestety go przegotowałam ;/.... Do makaronu dodajemy tzw. rozdzióbany (rozdrobniony ser), i usmażoną na maśle cebulę wraz z dwoma łyżkami bułki tartej. Wszystko razem mieszamy i gotowe. Taka tam ciapka ale bardzo smaczna, oczywiscie doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Smacznego
ClauditteMissCookingSkładniki: 4 piersi z kurczaka 3 jajka 4 ząbki czosnku (wyciśnięte) bułka tarta płatki kukurydziane pieprz do smaku vegeta oliwa z oliwek Przygotowanie: Piersi dokładnie myjemy(...)oczyszczamy. Przekrawamy je na pół lub nawet na trzy części Każdą część rozbijamy tłuczkiem tak jak kotlety schabowe. Lekko oprószamy vegetą. Kolejność panierowania: bułka tarta zbełtane jajka z pieprzem i czosnkiem rozgniecione płatki kukurydziane Smażymy na oliwie z oliwek, bądź na dowolnym tłuszczu. Żeby były jeszcze bardziej chrupiące, na sam koniec przed podaniem umieszczamy
ClauditteMissCookingrybę - u mnie dorsz świeży sól ,pieprz do smaku 2 marchewki 1 pietruszka ,kawalek selera 1-2 jajka (zależy od wielkości) garść siekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek) -bułka tarta u mnie otręby pszenne(...)pieprzu Przecedź gotowy rosół, jarzyny razem z rybą ugotowaną i surową, przepuść przez maszynkę .Dodaj do masy jajko i resztę posiekanej zieleniny. Jeśli masa jest zbyt rzadka – dodaj bułkę tartą.lub otręby Formuj niewielkie gałki i gotuj w rosole na małym ogniu około 10-20 minut, uważając, aby się nie rozpadły. I takie gałki podajemy wraz z barszczykiem
w mojej kuchnipomarńcza - olej i masło do smażenia; - sól, pieprz; - bułka tarta -kwiat nagietka i ogórecznika(...)Filety z dorsza posypać pieprzem i solą Przygotować miseczke z roztrzepanymi jajkami do ,których dodać otartą skórkę z cytryny,drugą z bułką tartą.Rybę maczać w jajku ,a nastepnie w bułce i smażyc na złoty kolor z obydwu stron po 3-4 minuty.Podac z warzywami . Smacznego
w mojej kuchnidaniami dla niemowląt. A teraz już kotlet - a dokładnie miła odmiana dla tradycyjnego kotleta drobiowego , którego bardzo lubimy. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka sól bułka tarta ziarna sezamu 1 jajko + odrobina mleka mąka olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy. Dzielimy na porcje i rozbijamy na kotlety (najlepiej przez(...)folię lub woreczek foliowy). Lekko solimy z obu stron. 2. W osobnych naczyniach przygotowujemy panierkę: w jednym mąkę, w drugim jajko roztrzepane z odrobiną mleka, a w trzecim bułkę tartą z sezamem (pół na pół). 3. Panierujemy mięso, najpierw w mące, następnie w jajku, a potem w bułce z dodatkiem sezamu. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju
Kuchnia domowa AniKrewetki, jeśli używacie mrożony - rozmrozić na sicie i drobno posiekać. Do krewetek dodać ser ricotta Dodać posiekaną świeżą kolendrę, czosnek i chilli. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i tartym parmezanem. Ciastem nakładać na kwadraty z ciasta, zlepiać tworząc pierożek, kształtem zbliżony do uszek. Tortelini gotować w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty. Tortelini podawać z sosem migdałowym, przygotowanym(...)migdałowe. Kiedy będą już złote dolać napój migdałowy i całość redukować, aż płyn odparuje do połowy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodatkowo tortelini przed podanie posypać tartym parmezanem i siekaną kolendrą
kolorowotorcikowoszczyptę soli oraz czubatą łyżeczkę cukru. Mieszamy i mocno ugniatamy dłońmi, ściskając kapustę partiami, aż zacznie puszczać soki. Najlepiej ugniatać co najmniej pięć minut. Odstawiamy kapustę. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Szalotki siekamy w bardzo drobną kostkę (można zastąpić je czerwoną cebulą). Przygotowujemy sos. Majonez energicznie mieszamy z oliwą i octem. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz(...)soli. Gotową można posypać dla ozdoby natką pietruszki. Jest to wariant podstawowy surówki. Można uzupełnić ją o tartą marchewkę lub seler. Do sosu można dodać także odrobinę tartego chrzanu. Świetnie sprawdzą się też namoczone w gorącej wodzie rodzynki. Jeśli nie chcecie dodawać majonezu można dodać do surówki klasyczny winegret lub po prostu dodatkową łyżkę oliwy. Post Surówka
Poezja smakuJesienna tarta z kiwi, śliwkami i mandarynkami. Wygląda apetycznie prawda? Ciasto 1,5 szklanki mąki 0,5 masła - najlepiej 82 % zawartości tłuszczu 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Po połączeniu wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu, rozwałkowujemy ciasto na wielkość o 3 cm większą niż średnica naszej foremki do tarty (moja foremka 26 cm). Układamy ciasto w foremce, dociskamy boki i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 20 minut. Krem: Przygotowuje zwykły budyń
Mój Smak na Życiestyczniu. Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię karpia tradycyjnie smażonego, czyli w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. I o ile bułki tartej nie używam w kuchni już od dawna, o tyle do karpia ulegałam. No bo mój małżonek twierdził, że karp bez bułeczki, to nie karp. W zeszłoroczne święta jednak się uparłam(...)Bułki tartej nie będzie! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyszefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html 500g mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta czubryca zielona z Przyprawy Świata Gdynia 1/3 kostki sera feta 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i czubrycą. 2. Ser feta kroimy na kawałki wielkości orzecha ziemnego. 3. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku umieszczając po kawałku sera
Szefowa kuchninajlepszy i niezastąpiony. Składniki : 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku(...)wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę y wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić
Na słodko lub wytrawnie