tarta - 42848 przepisów (strona:745/2857)

Babka kajmakowa 218

ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła i bułka tarta (do wysmarowania i posypania formy) Masę kajmakową rozpuścić z masłem na małym ogniu. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać(...)pieczenia i wymieszać. Na koniec wlać przestudzoną masę kajmakową i dokładnie wymieszać przez chwilę (tylko do momentu połączenia się składników). Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche). Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać z masą kajmakową na małym ogniu. Mieszać

Bullio
Pasztet z kapusty i chleba 172

jeśli jest czerstwy, powinien być wcześniej namoczony w mleku i dobrze odciśnięty 3 cebule 5 jajek 4 ząbki czosnku sól i pieprz 3 łyżki oleju do smażenia bułka tarta do wysypania foremek Kapustę i chleb zmielić w maszynce do mięsa. Chleb zmielić razem ze skórką. Cebulę drobno pokroić, posolić i podsmażyć do miękkości(...)koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać jajka, doprawić obficie solą oraz pieprzem, i całość dobrze wyrobić. Keksówki lub kokilki natrzeć tłuszczem (olejem lub margaryną) i oprószyć bułką tartą. Masę przełożyć do keksówek, przykryć aluminiową folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) lub nagrzanego do takiej temperatury, w jakiej zwykle zapiekacie gołąbki. Pasztet

Trzeci talerz
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 155

proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie łyżki mąki + kilka łyżek do panierowania 1 kostka rosołowa 1 łyżka masła pęczek koperku sól, pieprz olej do smażenia (opcjonalnie 2 łyżki śmietany(...)odstawić na kilka minut. Następnie zagnieść i odcisnąć nadmiar soku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Do kapusty dodać mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, wymieszanej pół na pół z mąką. Kotlety usmażyć, a później zalać na patelni wrzątkiem

Trzeci talerz
Ciasto mocno czekoladowe z cukierkami Snickers 150

ubitą pianę i delikatnie wymieszać , na końcu dodać czekoladę i cukierki , wymieszać. Blaszkę keksówkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą . Ciasto można upiec w formie do tarty tak jak ja to zrobiłam . Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Do suchego patyczka . Polewa : Wszystkie składniki na polewę przełożyć do garnka i rozpuścić , nie zagotować

Sama słodycz i szczypta chili
karnawał w królestwie garów 128

filo ze szpinakiem   słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami   chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem chorizo z pomidorkami koktajlowymi chorizo z krewetkami krewetki w szynce serrano małże zapiekane pierożki  z rukola i pieczarkami pączki z oliwkami chipsy z topinambura

królestwo garów
„Pudding” z figami i szynką serrano 96

chleba tostowego, 3 figi, 6 plasterków szynki serrano, 6 jajek, 3 łyżki śmietany kremówki, masło, bułka tarta, krem balsamiczny, Formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Szynkę pokroić w paski. 1/6 pasków szynki podprażyć na suchej patelni. Figi pokroić wzdłuż na 6 części. Jajka porządnie roztrzepać ze śmietaną. Chleb tostowy namoczyć w jajkach. Kromki

królestwo garów
klopsiki z fasolką i makaronem... 177

Składniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, oregano 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, fasolka szparagowa 50 dag/opakowanie(...)przecier pomidorowy 150 ml, woda 3 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, makaron 25 dag, rzeżucha - ile potrzeba mielone z indyka wymieszać dobrze z jajkiem, tartą bułką, oregano, kucharkiem, papryką i formować nieduże kotleciki smażyć na gorącym oleju na rumiano i odkładać na talerz na tym tłuszczu zeszklić cebulę, wsypać fasolkę mrożoną, przecier pomidorowy

W Mojej Kuchni Lubię
Rustykalna tarta z rabarbarem 95

tarta, z jaką można się spotkać. Do tego słowo „rustykalna” bardzo mi się podoba. Kiedy pierwszy raz się spotkałam z takim przepisem i zobaczyłam zdjęcia tarty, urzekła mnie jej prostota. Bardzo chciałam wykorzystać w swoim wypieku rabarbar, ponieważ powoli zaczyna się jego sezon i w końcu pojawił się

Pink Envelope
warzywa z makaronem i mielonym kotletem... 158

Składniki: warzywa mrożone 50 dag, groszek konserwowy 1 puszka, por 1 średni, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, przyprawa do mięsa mielonego(...)łyżka, woda 1 szklanka, makaron 20 dag/suchy, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka mięso mielone z łopatki dobrze wymieszać z bułką tartą, jajkiem, przyprawą do mielonego, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety, odłożyć na talerz - do tego tłuszczu dać pokrojoną porę, warzywa mrożone i dusić mieszając co jakiś czas wlać

W Mojej Kuchni Lubię
Tradycyjna klasyka na święta w pasztet domowy wg Mamy Hani zaklęta 110

Doprawiamy do smaku mielonym imbirem i tartą gałką muszkatołową (ja na taką ilość mięsa zużyłam niecałą sztukę). Dobrze wyrobioną masę wykładamy do wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą wąskich blaszek. Wyrównujemy (jak to Mama mi określiła - głaszczemy) łyżką maczaną w zimnej wodzie. Pieczemy aż się ładnie zrumieni w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni (bez termoobiegu

Kuchnia po mojemu
Cytrynowa Babka 148

przy tym bardzo szybka do przygotowania i upieczenia. Do upieczenia jej najlepsza jest forma silikonowa. Jeśli mamy formę metalową to trzeba ją dokładnie wysmarować masłem i obsypać tartą bułką. Ja miałam właśnie taką tradycyjną metalową foremkę i Babka przywarła mi do jej brzegów i wyszła trochę obszarpana, ale to mało ważne bo i tak smakowała rewelacyjnie(...)Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka kiśli cytrynowych (4 opakowania po 40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Formę do pieczenia dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą pianę. Do ubitych jajek dodać kisiel z proszkiem do pieczenia, ubijać aż wszystko się połączy na gładką masę. Ciasto przelać

Mama Gotuje
Smażona ryba w zalewie 170

wiedziałam, że prędzej lub później też ją zrobię.  Przygotowanie jej wymaga trochę czasu ale naprawdę warto. Składniki: 2 kg filetów morszczuka jajka do opanierowania ryby bułka tarta  do opanierowania ryby sól pieprz olej do smażenia zalewa: 10 dużych cebul koncentrat pomidorowy duży słoiczek (200 g) 1 duży liść laurowy(...)ziela angielskie 1 szklanka octu ½ szklanki wody 8 łyżek cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Rybę przyprawić solą i pieprzem, podzielić na mniejsze kawałki. Rybę opanierować roztrzepanym jajkiem i bułką tartą, smażyć z obu stron na złoty kolor. Przygotować zalewę: Cebulę obrać i pokroić w pióra a następnie zaszklić na oleju. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować przez około

Mama Gotuje
Tarta z budyniem i truskawkami 130

łyżek zimnej wody i soli zagnieć ciast. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180º. Po tym czasie formę do tarty wyłożyć do niej rozwałkowane ciasto i nakłuć w kilku miejscach widelcem.   Wstawić do nagrzanego piekarnika(...)piecz 25 minut, a następnie odstawić do ostudzenia. W tym czasie robimy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (zmniejszyć ilość mleka o ok 100ml).  Budyń ułożyć warstwami na tarcie a na to pokrojone w paski truskawki. Pozostawić w lodówce na minimum 30 minut. Pyszny deserek na początek wiosny

MarciochaKucharzy
Jajecznica podana z Quesadilla 184

lodówce:D Jajecznica na kiełbasie żywieckiej z Quesadilla z pieczarkami i serem SKŁADNIKI 6 jajek kilka plasterków kiełbasy 1 placek wrapa (tylko tyle nam zostało :) ) kilka pieczarek,  tarty żółty ser ketchup, sól, pieprz,przyprawa do pizzy, masło Podsmażamy(...)maśle pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Następnie dodajemy rozbite jajka, i powolutku mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na Tortilli rozsmarowujemy ketchup, nakładamy pokrojone pieczarki i tarty ser, posypujemy przyprawami. Zginamy na pół. Wstawiamy do mikrofalówki na program grill na 1,5 minuty. Smacznego

MarciochaKucharzy
Tarta z ciasta francuskiego z kurkami 158

Pierwsze kurki w tym roku, jakoś mi się wydaje, że za wcześnie ale nie mogłam oprzeć się pokusie i je kupiłam. Tarta z ciasta francuskiego z kurkami SKŁADNIKI: 1 op. gotowego ciasta francuskiego 250g kurek 200g sera białego 1 cebula 2 łyżki śmietany 1 jajko natka pietruszki sól, pieprz Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone kurki(...)doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony biały ser i jajko. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki pozostałe paski pozostawić do dekoracji. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Ozdobić wierzch tarty pozostałym ciastem. Piec przez 30 min w temperaturze 220 stopni.  Zjadać delikatnie ostygniętą. Smacznego

MarciochaKucharzy