tarta - 42848 przepisów (strona:744/2857)

Tort truskawkowy 398

truskawkowym. Przepis na blachę o średnicy 27 cm. Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji: ok. 0,8 kg truskawek 1 litr śmietany 36% 4 opakowania usztywniacza typu Śmietan-fix (1 opakowanie(...)mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze wilgotne w środku. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia

Bullio
Placek drożdżowy na maślance z owocami 308

innych owoców) 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej Składniki na kruszonkę: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Przygotowujemy zaczyn: do miseczki wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i cukier, drobno kruszymy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)konsystencję mokrego piasku. Wkładamy do lodówki  i wyciągamy dopiero przed włożeniem ciasta do piekarnika. 4. Blaszkę o wymiarach 40x40 cm lub 30x50 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy na sam środek i dogniatając, rozciągamy we wszystkie strony aż wypełnimy całą formę. Owoce wykładamy równomiernie na ciasto i lekko wciskamy. Przykrywamy ściereczką

My Culinary Art
pyszne naleśniki z warzywami, szpinakiem... 159

mrożone 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki mikserem ubić jajka z cukrem i solą, dodać mąkę, wlać mleko, olej i wodę, dobrze zmiksować - sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać(...)świeże liście szpinaku, wsypać mrożone "warzywa na patelnię", przyprawy i podsmażać z 5 minut, wlać wodę i na średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik jak roladę pyszne, syte naleśniki, można je również później podpiec w piekarniku...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na… – Fagiolini al pomodoro, apulijski przysmak 160

postaciami. Podawana bywa zarówno jako osobne danie, jak i sałatka do dań głównych.   Fagiolini al pomodoro 1/2 kg fasolki szparagowej zielonej, 3 jajka, 2 pomidory, parmezan, bułka tarta , masło , świeży tymianek, sól, pieprz   Fasolkę szparagową myjemy i kroimy na połówki, gotujemy i odcedzamy, pozostawiając jednocześnie połowę szklanki wywaru z gotowania. Do pozostawionej wody dodajemy dwa pomidory(...)dużym ogniu, dopóki woda nie odparuje. Następnie dodajemy 3 łyżki startego parmezanu i jajka wcześniej roztrzepane z solą i pieprzem. 4 foremki o wysokich brzegach smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Napełniamy je fasolką wymieszaną z jajkami. Całość pieczemy w kąpieli wodnej (naczynia ustawiamy na blasze wypełnionej wodą) przez 15 minut. Danie pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Serwując

Bon Ton Italia
Pasztet fasolowo-gruszkowy z orzechami włoskimi i rozmarynem 145

lnianego* 100 g orzechów włoskich, podprażonych na patelni olej roślinny, polecam z orzechów włoskich 2 listki laurowe rozmaryn, świeży lub suszony czarny pieprz i sól do smaku bułka tarta Przygotowanie: Fasolę namocz przez noc, wypłucz pod bieżącą wodą i ugotuj do miękkości . Następnie odstaw do wystudzenia . W tym czasie posiekaj drobno cebulę i lekko podsmaż na patelni(...)Następnie dodaj do fasolowej masy i zmiksuj wszystko razem. Pasztet przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą. Możesz również dodać więcej rozmarynu. Małą keksówkę posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Wlej fasolową pastę i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez około 90 minut , aż pasztet się zetnie, a wierzch będzie rumiany. Odstaw do całkowitego wystudzenia

Food Square
Kotlety z kaszy bulgur z tuńczykiem 139

smażenia Kaszę ugotować w 2 szklankach posolonej wody. Cebulę zeszklić na maśle. Przestudzoną kaszę wymieszać z rozdzielonym widelcem tuńczykiem, cebulką i natką pietruszki. Do kaszy dodać jajko, łyżkę bułki tartej i łyżkę mąki. Dodać pieprz do smaku i ewentualnie dosolić. Wyrobić zwartą masę i uformować małe kotleciki (kotlety najlepiej formować dłońmi zwilżonymi zimną wodą). Każdy kotlecik panierować w bułce(...)tartej i usmażyć na złoty kolor. Podawać z sałatą  lub w sosie z ziemniakami

Trzeci talerz
Tarta z porem 125

znów por w roli głównej. Lubię go :) Tym razem jako składnik farszu do tarty. Połączenie pora ze śmietaną uważam za strzał w dziesiątkę. Dla ułatwienia sobie sprawy oraz skrócenia czasu przygotowania obiadu użyłam gotowego ciasta francuskiego, a farsz przygotowałam dzień wcześniej. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 pory (białe części) 150g boczku surowego wędzonego 2 jajka 4 łyżki(...)Zaczynamy od farszu. Boczek kroimy w kostkę, a pory w piórka. Podsmażamy boczek i dodajemy pory. Dodajemy sól i pieprz i dusimy, aż por będzie miękki. Studzimy. Foremkę do tarty wypełniamy ciastem. (Ja nie obciążam ciasta np. fasolą, tylko dziurawię widelcem.) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 10 min. Ciasto na pewno trochę wyrośnie, ale się

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Tarta z malinami 141

Maliny!!! Znalazłam rewelacyjny przepis na blogu Smaki Transcendencji  maliny, serek mascaropne i czekolada... Lato! Foremka do tarty z wyjmowanym dnem. Potrzebujemy: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g miękkiego masła 50g cukru  (oryginalny przepis cukier puder) 1 jajko 1 łyżka gęstej smietany lub jogurtu naturalnego (oryginalny przepis woda) szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietany kremówki(...)mieszamy - pierwsza masa gotowa. Do pozostałego serka dodajemy ubitą śmietanę i łyżką delikatnie mieszamy. Smakujemy, jak za mało słodkie to dosypujemy cukru pudru i mamy drugą masę. Blaszkę do tarty wylepiamy ciastem, boki również. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20 minut. Myjemy maliny i suszymy na papierowym ręczniku. Wyciągnięte ciasto studzimy. Pierwsza do posmarowania idzie

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pieczeń rzymska z jajkiem 145

ugotowane jajka 2 surowe jajka 1 bułka kajzerka 2 ząbki czosnku 1 cebulka majeranek, kminek mielony, papryka słodka, gałka muszkatołowa, mielona kolendra sól, świeżo zmielony pieprz bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremki Wykonanie: Mięso płuczemy, mielimy w maszynce o grubych oczkach. Dodajemy surowe(...)jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie przyprawy oraz namoczoną w mleku następnie odciśniętą kajzerkę. Dokładnie wyrabiamy ręką na jednolita masę. Połowę masy przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, na mięso układamy wzdłuż ugotowane obrane jajka oraz przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. Pieczeń wykonaniu Krystyny

kgwjanczewo
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 145

szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie(...)delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Formę do ciasta wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Rozwałkować większą część ciasta i wyłożyć nim dno formy. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiec przez 25 minut. Podpieczony spód wyjąć

Bullio
Babka kajmakowa 218

ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła i bułka tarta (do wysmarowania i posypania formy) Masę kajmakową rozpuścić z masłem na małym ogniu. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać(...)pieczenia i wymieszać. Na koniec wlać przestudzoną masę kajmakową i dokładnie wymieszać przez chwilę (tylko do momentu połączenia się składników). Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche). Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać z masą kajmakową na małym ogniu. Mieszać

Bullio
Pasztet z kapusty i chleba 172

jeśli jest czerstwy, powinien być wcześniej namoczony w mleku i dobrze odciśnięty 3 cebule 5 jajek 4 ząbki czosnku sól i pieprz 3 łyżki oleju do smażenia bułka tarta do wysypania foremek Kapustę i chleb zmielić w maszynce do mięsa. Chleb zmielić razem ze skórką. Cebulę drobno pokroić, posolić i podsmażyć do miękkości(...)koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać jajka, doprawić obficie solą oraz pieprzem, i całość dobrze wyrobić. Keksówki lub kokilki natrzeć tłuszczem (olejem lub margaryną) i oprószyć bułką tartą. Masę przełożyć do keksówek, przykryć aluminiową folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) lub nagrzanego do takiej temperatury, w jakiej zwykle zapiekacie gołąbki. Pasztet

Trzeci talerz
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 155

proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie łyżki mąki + kilka łyżek do panierowania 1 kostka rosołowa 1 łyżka masła pęczek koperku sól, pieprz olej do smażenia (opcjonalnie 2 łyżki śmietany(...)odstawić na kilka minut. Następnie zagnieść i odcisnąć nadmiar soku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Do kapusty dodać mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, wymieszanej pół na pół z mąką. Kotlety usmażyć, a później zalać na patelni wrzątkiem

Trzeci talerz
Ciasto mocno czekoladowe z cukierkami Snickers 150

ubitą pianę i delikatnie wymieszać , na końcu dodać czekoladę i cukierki , wymieszać. Blaszkę keksówkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą . Ciasto można upiec w formie do tarty tak jak ja to zrobiłam . Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Do suchego patyczka . Polewa : Wszystkie składniki na polewę przełożyć do garnka i rozpuścić , nie zagotować

Sama słodycz i szczypta chili
karnawał w królestwie garów 128

filo ze szpinakiem   słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami   chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem chorizo z pomidorkami koktajlowymi chorizo z krewetkami krewetki w szynce serrano małże zapiekane pierożki  z rukola i pieczarkami pączki z oliwkami chipsy z topinambura

królestwo garów