plastycznej KLIK . Smacznego :) BISZKOPT: 6 jajek rozmiar L 15 dag cukru pudru 8 dag mąki pszennej tortowej 3 dag mąki ziemniaczanej 3 dag ciemnego kakao masło i bułka tarta do tortownicy PONCZ: 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki około 1/4 szklanki przegotowanej wody PRZEŁOŻENIE: 3 szklanki śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 lekko czubate łyżeczki(...)płatki z czekolady mlecznej cukrowe perełki kwiaty i listki z czekolady plastycznej Wykonanie: BISZKOPT – upiekłam go dzień wcześniej: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiałam razem z kakao. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam na biało cukrem pudrem, wymieszałam
Kuchenne zapiski Edytysmaku mojito 1 galaretka o smaku pinacolada czekoladowe kropelki masło i bułka tarta do formy Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką. Piekarnik rozgrzałam do 160*C z termo obiegiem. Do miski wybiłam całe jajka, dodałam do nich cukier i cukier wanilinowy i ubiłam na pienistą jasną masę. Następnie dodałam
Kuchenne zapiski Edytysię totalną porażką. Najpierw planowałam sobie zrobić duszone grzyby, potem każdy kolejny przebyty metr weryfikował moje plany. Z duszonych grzybów zrezygnowałam na rzecz tarty z grzybami, z tarty na rzecz grzybowej zupy. Ilość tej zupy w mojej wyobraźni zatrważająco malała... Na koniec stwierdziłam, że z dziewięciu małych podgrzybków raczej nic nie zrobię, mogę je co najwyżej
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczek soli 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu łyżeczka świeżo otartej gałki muszkatołowej łyżeczka imbiru 10 dag orzechów włoskich 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich smalec i bułka tarta do formy (lub grubsza folia aluminiowa do wyłożenia) WYKONANIE: Łopatkę i podgardle opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Podgardle wrzucić do rozgrzanego rondla, a kiedy wytopi się troszkę tłuszczu, dołożyć(...)muszkatołową, bardzo dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy części: do jednej dodać orzechy, do drugiej suszone śliwki, trzecią pozostawić bez dodatków. Masy przełożyć do wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką tartą kek sówek, ugnieść, wyrównać powierzchnię. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Wystudzić w foremkach, następnie wyjąć (jeśli nie chce wyjść, przez chwilkę podgrzać foremkę
Kuchenne zapiski Edytypuszyste, ale jednak lekko wilgotne. Migdały cudnie chrupią między zębami... Przepis w oryginale pochodzi z Kuchni nad Atlantykiem, ja lekko go zmodyfikowałam i moje zmiany podaję w nawiasach. TARTA AL BIANCO D'UOVO CZYLI CIASTO NA BIAŁKACH Z MIGAŁOWĄ POSYPKĄ źródło przepisu: Kuchnia nad Atlantykiem // tortownica 22cm ~125 g mąki (użyłam 75g mąki pszennej(...)masło, skórkę z cytryny i przesiewamy na białka mąkę z proszkiem. Bardzo ostrożnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się składników. Wykładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki*. Migdały mieszamy z cukrem i cynamonem i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy przez ok. 35 min, aż migdały się ładnie zarumienią, a patyczek wbity w środek ciasta
chili & sugarszklanki mleka (u mnie sojowe waniliowe) ~ziarenka wydłubane z jednej laski wanilii ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii ~lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia masło i bułka tarta do formy (ja piekłam w silikonowej) cukier puder do dekoracji Mąkę, budyń, cukier, ziarenka wanilii i proszek do pieczenia mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z mlekiem, ekstraktem(...)olejem i łączymy z suchymi produktami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Formę babkową z kominem o śr.23cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (chyba, że używacie, jak ja, silikonowej, lub innej z nieprzywieralną powłoką). Wylewamy ciasto do formy, wkładamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 190*C i pieczemy ok. 30-35 minut
chili & sugartrzyma się z daleka od cebuli wykrzyknęła: "Łaaał, napisz na blogu, że powiedziałam, że to jest zajebiste!" :) 1 cebula (albo dwie) mąka bułka tarta Mąkę z bułką tartą mieszamy w proporcji 1:1, cebulę obieramy i kroimy na dość grube plastry, takie mniej więcej z pół centymetra. I obtaczamy w mące i bułce. Niezbyt dużo tego
Marder&Marder Manufactureczosnku 5 łyżek bułki tartej 1 litr wody 2 jajka 2 kostki rosołowe 2 puszki krojonych pomidorów 200 ml śmietany 18% sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, słodka papryka, bazylia, chili, koperek trochę mąki Cebulę bardzo drobno siekamy, czosnek również. Łączymy w misce z mielonym mięsem i dokładnie mieszamy. Solimy, pieprzymy, dodajemy jajka, bułkę tartą i znów
Marder&Marder Manufactureliście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna jałowca 22 g mieszanki przypraw "Pasztet domowy" od Dobrej Kiełbasy do posmarowania / posypania formy: margaryna bułka tarta Mięso myjemy, suszymy i kroimy na kawałki (poza wątróbką, nią zajmiemy się później). Wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i jałowcem, zalewamy 2 szklankami wody(...)mieszankę przypraw i mieszamy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z mięsem. Formę, w której będziemy piec pasztet smarujemy dokładnie margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wkładamy do środka mięso i pieczemy 60 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu studzimy i chowamy na parę godzin do lodówki żeby nieco bardziej stężał. Smacznego! A przy
Marder&Marder Manufacturewięc polecam! Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 4 białe kiełbaski 1/2 małej cukinii zioła włoskie do smaku sól i pieprz do smaku 2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania Filet z kurczaka myjemy, dzielimy na cztery porcje, rozbijamy delikatnie przez woreczek foliowy tak aby nie porozrywać mięsa na cienki płat(...)Oprószamy ziołami włoskimi. Kiełbaskę obieramy z osłonki, cukinię myjemy trzemy na tarce o dużych oczkach solimy lekko i odciskamy nadmiar soku, rozkładamy równomiernie na mięsie i kładziemy po jednej kiełbasce. Zawijamy w rulony,panierujemy w mace pszennej i rozkłóconym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażymy na wolniutkim ogniu z każdej strony na złocisto
Wanilia i Kardamonduże marchewki 2 duże pomidory 1 mała cebula 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego sól,pieprz czarny do smaku masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Dekoracja: natka pietruszki Sposób przygotowania Grzyby oczyścić z piasku i igliwia,opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na mniejsze części, wrzucić do woka lub głębokiej patelni(...)Ryż ugotować w osolonym wrzątku na sypko,wymieszać z grzybami oraz marchewką i pomidorami. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym,wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem wysypać bułką tartą wyłożyć pilaw, wygładzić łyżką, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c na 10 minut, aby danie nabrało aromatu. Podawać na stół w naczyniu posypać natką pietruszki,rozłożyć
Wanilia i Kardamonkawałek pora 3 łyżki bułki tartej duża szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku pieprz młotkowany z kolendrą do smaku Sposób przygotowania: Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobniutką kostkę tak samo pora,łączymy wszystkie składniki razem wbijamy surowe jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy starty
Wanilia i Kardamonmnie parmezan), ale zwykły da grubszą pierzynkę, świeżo i drobno pokrojony tymianek i rozmaryn (po 4 gałązki ) 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1-2 jajka bułka tarta masło klarowane do smażenia przyprawy: sól, pieprz, vegeta, przyprawa maggi lub sos sojowy WYKONANIE: przygotowujemy marynatę z przypraw, ziół i oliwy z oliwek, filet kroimy na skos(...)delikatnie rozbijamy,smarujemy marynatą i nakłuwamy, odstawiamy do lodówki na minimum 2 godz. nadmiar oliwy wycieramy w ręcznik papierowy, jajko rozkłócamy widelcem, przygotowujemy na talerzach : jajko, mąkę, bułkę tartą, kotlet maczamy w mące, jajku, bułce i smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym(na małym ogniu), na usmażony kotlet kładziemy plaster pomidora, krążki cebuli
Kuchnia Beatyzniknęły z talerza :) Przepis na ciasto stąd ( klik ) Składniki na ok 12 knedli: 500 g ziemniaków 400 g mąki 2 jajka czereśnie (około 30-36 sztuk) masło, bułka tarta, cukier i cynamon Ziemniaki obieramy i gotujemy aż do miękkości. W międzyczasie drylujemy czereśnie. Gdy ziemniaki lekko przestygną, ale nadal będą jeszcze gorące, rozdrabniamy je za pomocą tłuczka(...)zależności o wielkości) i formujemy w dłoni knedla. Wrzucamy je na wrzątek i gdy wypłyną na wierzch gotujemy 5-7 minut na średnim ogniu. Podajemy polane masełkiem z bułką tartą oraz posypane cukrem i cynamonem
My simple kitchenprzepisie marzyłam od ponad 2 lat, odkąd zobaczyłam zdjęcia tej tarty w brytyjskim wydaniu GoodFood. Do tej tarty potrzebowałam specjalnej, podłużnej formy, którą udało mi się zdobyć jesienią ubiegłego roku. Dlatego jak tylko pojawił się rabarbar zabrałam się za przygotowania. Pierwsze podejście zakończyło się katastrofą, albo raczej bardzo pysznym syropem . Za drugim
Sto kolorów kuchni