chrzanowo koperkowy wyrazisty sosik. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.Danie podałam na zastawie CAMEA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko' sól,pieprz bułka tarta ok 1/3 szklanki sos: Bulion warzywny(...)szklanka pól kubka śmietany 12 % pęczek koperku ok. 5 cm korzeń chrzanu sól,pieprz do smaku Wykonanie: Pierś z kurczaka mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą,Wyrabiamy, formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy posiekany koperek, starty korzeń chrzanu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na gorący bulion wrzucamy pulpeciki, po wypłynięciu gotujemy jeszcze
Z Majeczką w kuchni100g. Najmniejszą część masła trzemy lub kroimy na spód blaszki, wysypujemy na nią równomiernie 2/3 suchych składników ciasta (można je wyrównać łyżką) i trzemy 100g masła. Następnie równomiernie rozprowadzamy tarte jabłka, przykrywamy je resztą suchych składników i trzemy na wierzch ciasta pozostałą część masła. Ciasto pieczemy w 180 ⁰ C, na środkowym poziomie piekarnika, przez około 45 – 50 minut. Zimne
Smakowy Rajjajka - 2 szt przyprawy gałka muszkatołowa liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz włoszczyzna marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - kawałek cebula - 1 szt dodatkowo bułka tarta do formy masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Udka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu. Włoszczyznę obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować. Dodać do mięsa(...)wymieszać, gdyby masa była za sucha, dodać trochę bulionu. Na samym końcu ubić białka jaj, dodać do masy, ostrożnie wymieszać. Długą wąską foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć masę do formy. Piec przez 45 minut w 180 stop. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusisoli 1 płaska łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki oregano 2 garście ziaren słonecznika Dodatkowo: masło lub margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy (ja piekłam w wymiarach 34x9cm) Sposób przygotowania: Do letniej (nie gorącej!) wody dodajemy cukier, drożdże i jajko. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do dużej miski z przesianą mąką(...)słonecznika. Wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie (minimum podwoi objętość) przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (możemy sobie pomóc lekko zwilżając ręce). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Tuż po wyjęciu smarujemy chleb wodą (żeby skórka nie była twarda
Kolorowy PrzepisownikAromatyczna tarta na nietypowym twarogowym spodzie z klonowo-wanliowym nadzieniem i zatopionymi w nim smakowicie orzechami(...)pecan to oryginalny pomysł na weekendowe ciasto. Smakuje zarówno świeże jak i po schłodzeniu, a także w następnych dniach (oczywiście jeśli uda Wam się nie skonsumować go wcześniej:)) Inspiracją tarty był przepis Anny Olson z programu "Na słodko". Czas przygotowania nie obejmuje czasu chłodzenia ciasta w lodówce
Milion Smakówoczekiwanie - tarty wyszły naprawdę przepyszne. Buraczki mają tu wspaniały, nieco słodki smak za sprawą balsamiczno-miodowej glazury a połączenie z pleśniowym serem i francuskim ciastem jest genialne. Tarty pieczemy w formie na muffiny a po wyjęciu obracamy dołem do góry. Jedyny mankament to długi czas pieczenia buraczków ale to ze spokojem możecie zrobić dzień wcześniej
Milion Smakówprzyjaciół. Łatwe do zrobienia i przechowania, zachowują świeżość i smak przez wiele dni. Takie właśnie są tarty dlatego warto mieć kilka swoich ulubionych, wypróbowanych przepisów w zanadrzu. Tarty grzybowe z dodatkiem sera należą do jednych z moich ulubionych. To dlatego, że uwielbiam grzyby a dodatek śmietany i sera tylko pogłębia ich smak
Milion Smakówcukru waniliowego 3/4 szkl cukru 2 jajka 1 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łodygi rabarbaru margaryna i bułka tarta do foremek cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać(...)Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy, utrzeć na jednolitą i gładką masę. Foremki do tartaletek o średnicy 9 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do 2/3 wysokości foremek wyłożyć ciasto i ułożyć pokrojony w plasterki rabarbar. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół)i piec około 20-25 minut
Ala piecze i gotujeTarta z rabarbarem to moje ostatnie odkrycie. Kruchy spód na bazie orkiszowej mąki i prawdziwego masła, kwaskowe nadzienie z rozpieczonego rabarbaru z nutką cynamonu i kratkowany chrupiący wierzch - fantastyczne połączenie! Po wystudzeniu i przekrojeniu wylewa się z niego pyszny rabarbarowy sos, który szczególnie upodobały sobie obie moje dziewczyny. I tak z upieczonego w sobotni ranek ciasta, wieczorem(...)czasie kroimy rabarbar na 2-3 cm kawałki. Dokładnie mieszamy z cukrem i cynamonem. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy spód ciasta i wylepiamy nim wysoko formę do tarty. Wykładamy na spód rabarbar i równomiernie rozkładamy. Drugą część ciasta także trzeba rozwałkować i wyciąć z niej paski o szerokości ok. 2 cm. Z pasków układamy wierzch ciasta tworząc
Kulinarne InspiracjeSkładniki: szpinak świeży 2 pęczki, ziemniaki 10 sztuk, jajka 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, cebula 1 średnia, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 8-10 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba, jogurt grecki - ile potrzeba szpinak dobrze opłukać pod zimną wodą(...)durszlaku przelać wrzątkiem, odcisnąć z wody w pojemniku blendera zmiksować dokładnie obrane ziemniaki, cebulę, ząbki czosnku, odciśnięty szpinak, przelać do miski wymieszać z jajkiem, kucharkiem, pieprzem mielonym, tartą bułką, mąki dać tyle, aby placki nie "rozwalały" się na patelni, najlepiej dać mąki mniejszą podaną ilość i sprawdzić smażąc mały placek, jeśli trzeba to dosypać z umiarem mąki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 kotlety ze schabu 8-10g suszonych grzybów bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia jajko Suszone grzyby mielimy na drobno. Mieszamy je z bułką tarta, tak mniej więcej 1:1. Mięso rozbijamy na kotlety, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy najpierw w jajku, a potem w grzybowej panierce i smażymy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: mięso mielone 1/2 kg, szpinak świeży 1 pęczek, cebula 1 średnia, ząbki czosnku 4 sztuki, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ser kozi 270 gram/opakowanie, przyprawa Tzatzik Prymat 1 opakowanie, jogurt gęsty 400 ml, ogórek zielony(...)średni, szczypiorek 1 pęczek pęczek szpinaku dobrze opłukać pod wodą i liście na durszlaku przelać wrzątkiem i odcisnąć z wody, w rozdrabniaczu rozdrobnić - mieloną łopatkę wieprzową wymieszać z jakiem, tartą bułką, szpinakiem, kucharkiem, pieprzem na kleistą masę na dłoni zrobić placuszek z mielonego i nałożyć czubatą łyżeczkę koziego sera lub jak lubisz to fety, nakryć porcją mielonego
W Mojej Kuchni Lubięnajlepszym wydaniu. :-) (składniki na 2 bardzo duże burgery) 2 duże bułki, u mnie pełnoziarniste z tego przepisu 300g mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe mała cebula bułka tarta jajko rozmiar M sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1/2 świeżego ogórka(...)pomidora 1/2 cebuli 2 liście sałaty musztarda sos barbecue, u mnie od Fanex salsa ogórkowa, u mnie od Fanex 1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy dwa duże, płaskie kotlety o średnicy podobnej do średnicy bułek. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez około 10 minut, obracając
Szefowa kuchniTUTAJ . Składniki 200 g masła 4 jaja 0,5 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki 300 ml mleka 80 dag świeżych czereśni margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy Sposób Masło roztapiamy, studzimy. Czereśnie(...)myjemy, drylujemy i pozostawiamy na sicie. W misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło, mleko, oraz mąkę. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wykładamy owoce, wylewamy ciasto. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Piękna piosenka o pięknych słowach: Sting "Ciastko dla duszy
Kuchenne aromatyz serem łącząca w sobie wiele smaków: słodkość sera z waniliowym posmakiem, gorycz śliwek, kwaśność winogron i malin. Ciasto wyciągnięte z zamrażalnika wykonane przy okazji pieczenia tarty śliwkowej . Ciasto 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli 3 łyżki wody Masa serowa 1 kostka białego sera twarogowego
Kuchenne aromaty