solą i przyprawami. Dodać odsączonego tuńczyka i chwilę razem dusić. Formę do tarty wyłożyć ciastem. Dociskając palcami brzegi formy usunąć nadmiar ciasta (resztek nie wyrzucać). Na spód tarty wyłożyć pomidory z tuńczykiem, wyłożyć 3/4 sera (utartego lub pokrojonego w kostkę). Na serze ułożyć pieczarki i cebulę. Wszystko posypać resztką sera, a na wierzchu ułożyć pokrojone oliwki
Trzeci talerzziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła i bułka tarta (do wysmarowania i posypania formy) Masę kajmakową rozpuścić z masłem na małym ogniu. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać(...)pieczenia i wymieszać. Na koniec wlać przestudzoną masę kajmakową i dokładnie wymieszać przez chwilę (tylko do momentu połączenia się składników). Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche). Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać z masą kajmakową na małym ogniu. Mieszać
Bullioprzekrojeniu knedla, unoszący się po mieszkaniu - obłęd. Tak cynamonu, bo u mnie w domu zawsze do knedli dodawało się cukier z cynamonem i do tego podsmażona bułeczka tarta - mniam! Aaaa i każdy knedel musiał "prykać" podczas przekrajania, bo jak nie "pryknął" nie był knedlem ;) - ot takie moje wspomnienie z dzieciństwa ;) Przepis na knedle jest banalny. Należy pamiętać, żeby(...)dłoni uformować kuleczkę. Knedle gotować pod przykryciem partiami w osolonej wodzie, mieszając od czasu do czasu. Gdy knedle wypłyną, gotować 3-4 minuty. Odcedzić. Podawać z podsmażoną bułką tartą na maśle. Smacznego
CookYourselftwardo - 1 jajko surowe - bułka tarta - przyprawy (wg uznania): papryka słodka i ostra, oregano, suszona bazylia, sól, pieprz. Jajka na twardo obrać ze skorupek. Bułkę tartą wymieszać z przyprawami. Surowe jajko rozkłócić z solą i pieprzem. Ugotowane jajka obtoczyć w jaku, później w bułce i znowu w jajku i bułce (tzw. podwójna paniera). Smażyć
CookYourselfcukru pudru - bułka tarta i masło do wysmarowania formy Oddziel białka od żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, wysmaruj formę na babkę masłem i posyp bułką tartą. Cytrynę sparz , zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Ubij białka na sztywno, dosypując po trochu cukier. Teraz , podczas miksowania dodawaj pojedynczo żółtka , mąkę z proszkiem do pieczenia
Pasje Jolkiniejednokrotnie ... Kopytka z brokułem SKŁADNIKI: kopytka: 700-800 g ziemniaków 1 jajko około 3/4-1 szklanka mąki pszennej (dodajemy stopniowo) sól dodatkowo 1 brokuł 2 - 3 łyżki masła bułka tarta sól PRZYGOTOWANIE: Obrane ziemniaki gotujemy na do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i mąkę (porcjami) wyrabiając. Formujemy wałki, spłaszczamy delikatnie(...)minuty od wypłynięcia – wyciągamy. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 minut, przekładamy do zimnej wody, odcedzamy, siekamy w mniejsze kawałki. Kopytka mieszamy z brokułem. Bułkę tarta podsmażamy na masełku. Polewamy po kopytkach. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśrednich babeczek, trochę większych od klasycznych muffinek. Ciasto: 150 g masła , 7 łyżek cukru pudru , 200 g mąki pszennej , 5 łyżek zmielonych lub drobno posiekanych migdałów - użyłam tartych migdałów BackMit , szczypta soli . Wszystkie składniki najpierw przesiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Foremki do babeczek wysmarować masłem(...)wystudzeniu nałożyć krem i ozdobić. Krem: 2 szklanki mleka , 4 łyżki brązowego cukru , 1/2 laski wanilii , 70 g masła , 8 lekko czubatych łyżek mielonych migdałów - tu również użyłam tartych migdałów BackMit , 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej , opcjonalnie można dodać odrobinę likieru amaretto . W garnuszku, na niewielkim ogniu, roztopić 2-3 łyżki masła, dodać brązowy cukier i migdały. Wszystko razem
Codzienna kuchnia niecodziennabułka tarta -sól, pieprz -rukola -winogrona -śliwka czerwona -oliwa -ocet balsamiczny -masło klarowane -migdały w moździerzu zgniecione -starty parmezan -mleko Wieprzowinę nacinamy, tłuczemy jak na schabowe. Bułkę tartą łączymy w stosunku pół na pół z płatkami migdałowymi. Obtaczamy mięso w bułce z migdałami, mocno dociskając. Następnie namaczamy w jajku roztrzepanym z solą, pieprzem i mlekiem
BaRepasświęta Żur Wielkanocny SKŁADNIKI: biała kiełbasa -4 porcje grzybek suszony -1 szt cebula mała -1 szt żur -2 szkl sól czosnkowa sól pieprz chrzan tarty -1,5 łyżki majeranek śmietana -140 ml jajka -2 szt ugotowane na twardo woda -2 szkl PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, przekroić na pół, opiec nad płomykiem z każdej strony na złoty kolor(...)cebulą do garnka, zalać wodą, zagotować. Następnie dodać białą kiełbasę, gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut. Po tym czasie wyjąć kiełbasę, wlać żur, dodać przyprawy i tarty chrzan, gotować następne 15 minut. Śmietanę rozmieszać ciepłym żurem, wlać do żurku, zagotować. Żur podawać z jajkiem i kiełbasą . (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusitartej. Całość dokładnie mieszamy . Na naleśnika nakładamy łyżkę szpinaku, posypujemy starty m żółtym serem i zawijamy w krokieta. Krokiet y maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bu łce tartej i kładziemy na rozgrzaną pateln i ę z olejem . Smażymy z obu stron do zarumienienia bułki tartej. Powyższy przepis wystarcza na wykonanie 8-9 krokietów. Smacznego
paapilotkaaowoców jagodowych, bułka tarta. Przygotowanie: Twaróg, śmietanę i cukier ubić mikserem.Dodać 2 jajka, kaszę mannę, cukier waniliowy i jagody. Dokładnie wymieszać. Formę natłuścić i posypać bułką tartą.Wylać ciasto. Piec w 180°C ok. 25 min. Udekorować owocami i bitą śmietaną
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: mięso gulaszowe z indyka 80 dag, jajka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, woda 1/4 szklanki, przyprawa Arabiata Royal Brand(...)łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba gulaszowe mięso z indyka w pojemniku blendera zmiksować razem z jajkiem, cebulą, przełożyć do miski dodać wodę, tartą bułkę, paprykę ostrą, kucharka, czosnek i dobrze mięso wyrobić na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety, następnie nakryć pokrywką i dusić na mniejszym ogniu z 5 minut kotlety
W Mojej Kuchni LubięChyba w tym roku rzeczywiście lasy są hojne, bo nawet ja uzbierałam pełny koszyk. I to dwa razy, a to dość niespotykane. Sezon grzybowy rozpocznie tarta. Jest moim miksem wszystkich znanych mi przepisów. Najlepsza,jaką jadłam. Serio. Niestety mam też świadomość, że swój smak zawdzięcza w większości aromatycznym i świeżym grzybom, a nie jakimś moim magicznym zabiegom
Pełny talerzświeżego 1 łyżeczka suszonego majeranku lub listki z kilku gałązek świeżego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej) sól 4-5 jajek dodatkowo tłuszcz do posmarowania formy bułka tarta Wątróbkę opłukać, zalać mlekiem. Odstawić na kilka godzin. Pozostałe mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą tak, aby mięso było przykryte. Dołożyć liście(...)wywaru z gotowania, żeby masa miała mazistą konsystencję. Białka ubić na sztywną pianę. Masę mięsną dokładnie wyrobić z żółtkami. Dodać białka, wymieszać. Formy na pasztet posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy do ⅔ wysokości. Piec w 170°C przez ok. 90 minut. Smacznego! * Żeby sprawdzić,czy mięso jest dobrze doprawione,można uformować małą kulkę
Pełny talerzSkładniki: kasza jaglana 1 szklanka/sypka, woda 2,5 szklanki, jajka 1 sztuka, otręby żytnie 2 łyżki, bułka tarta 3 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 łyżka/mrożona, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos pieczarkowy - w opisie w podanych ilościach(...)kaszy i wody wieczorem ugotować kaszę około 20 minut co jakiś czas mieszając, zostawić w garnku nakrytym pokrywką do rana kaszę wymieszać dobrze z jajkiem, kucharkiem, papryką, otrębami, bułką tartą, pietruszką, podsmażoną cebulę od pieczarek z 2 łyżeczki, formować kotlety ok 1 cm grubości na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
W Mojej Kuchni Lubię