tarta - 42848 przepisów (strona:752/2857)

Chicken Strips Corn Flakes :) 104

Składniki: 4 piersi z kurczaka 3 jajka 4 ząbki czosnku (wyciśnięte) bułka tarta płatki kukurydziane pieprz do smaku vegeta oliwa z oliwek Przygotowanie: Piersi dokładnie myjemy(...)oczyszczamy. Przekrawamy je na pół lub nawet na trzy części  Każdą część rozbijamy tłuczkiem tak jak kotlety schabowe. Lekko oprószamy vegetą. Kolejność panierowania: bułka tarta zbełtane jajka z pieprzem i czosnkiem rozgniecione płatki kukurydziane Smażymy na oliwie z oliwek, bądź na dowolnym tłuszczu. Żeby były jeszcze bardziej chrupiące, na sam koniec przed podaniem umieszczamy

ClauditteMissCooking
Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne 180

rybę - u mnie dorsz świeży sól ,pieprz do smaku 2 marchewki 1 pietruszka ,kawalek selera 1-2 jajka (zależy od wielkości) garść siekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek) -bułka tarta u mnie otręby pszenne(...)pieprzu Przecedź gotowy rosół, jarzyny razem z rybą ugotowaną i surową, przepuść przez maszynkę .Dodaj do masy jajko i resztę posiekanej zieleniny. Jeśli masa jest zbyt rzadka – dodaj bułkę tartą.lub otręby Formuj niewielkie gałki i gotuj w rosole na małym ogniu około 10-20 minut, uważając, aby się nie rozpadły. I takie gałki podajemy wraz z barszczykiem

w mojej kuchni
DORSZ z WARZYWAMI 147

pomarńcza - olej i masło do smażenia; - sól, pieprz; - bułka tarta    -kwiat nagietka i ogórecznika(...)Filety z dorsza posypać pieprzem i solą Przygotować miseczke z roztrzepanymi jajkami do ,których dodać otartą skórkę z cytryny,drugą z bułką tartą.Rybę maczać w jajku ,a nastepnie w bułce i smażyc na złoty kolor z obydwu stron po 3-4 minuty.Podac z warzywami . Smacznego

w mojej kuchni
Kotlety drobiowe w sezamowej panierce 205

daniami dla niemowląt. A teraz już kotlet  - a dokładnie miła odmiana dla tradycyjnego kotleta drobiowego , którego bardzo lubimy. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka sól bułka tarta ziarna sezamu 1 jajko + odrobina mleka mąka olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy. Dzielimy na porcje i rozbijamy na kotlety (najlepiej przez(...)folię lub woreczek foliowy). Lekko solimy z obu stron. 2. W osobnych naczyniach przygotowujemy panierkę: w jednym mąkę, w drugim jajko roztrzepane z odrobiną mleka, a w trzecim bułkę tartą z sezamem (pół na pół). 3. Panierujemy mięso, najpierw w mące, następnie w jajku, a potem w bułce z dodatkiem sezamu. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju

Kuchnia domowa Ani
Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym 243

Krewetki, jeśli używacie mrożony - rozmrozić na sicie i drobno posiekać. Do krewetek dodać ser ricotta Dodać posiekaną świeżą kolendrę, czosnek i chilli. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i tartym parmezanem. Ciastem nakładać na kwadraty z ciasta, zlepiać tworząc pierożek, kształtem zbliżony do uszek. Tortelini gotować w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty. Tortelini podawać z sosem migdałowym, przygotowanym(...)migdałowe. Kiedy będą już złote dolać napój migdałowy i całość redukować, aż płyn odparuje do połowy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.   Dodatkowo tortelini przed podanie posypać tartym parmezanem i siekaną kolendrą

kolorowotorcikowo
Surówka z czerwonej kapusty 289

szczyptę soli oraz czubatą łyżeczkę cukru. Mieszamy i mocno ugniatamy dłońmi, ściskając kapustę partiami, aż zacznie puszczać soki. Najlepiej ugniatać co najmniej pięć minut. Odstawiamy kapustę. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Szalotki siekamy w bardzo drobną kostkę (można zastąpić je czerwoną cebulą). Przygotowujemy sos. Majonez energicznie mieszamy z oliwą i octem. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz(...)soli. Gotową można posypać dla ozdoby natką pietruszki. Jest to wariant podstawowy surówki. Można uzupełnić ją o tartą marchewkę lub seler. Do sosu można dodać także odrobinę tartego chrzanu. Świetnie sprawdzą się też namoczone w gorącej wodzie rodzynki. Jeśli nie chcecie dodawać majonezu można dodać do surówki klasyczny winegret lub po prostu dodatkową łyżkę oliwy. Post Surówka

Poezja smaku
Jesienna tarta 87

Jesienna tarta z kiwi, śliwkami i mandarynkami. Wygląda apetycznie prawda?  Ciasto 1,5 szklanki mąki 0,5 masła - najlepiej 82 % zawartości tłuszczu 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Po połączeniu wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu, rozwałkowujemy ciasto na wielkość o 3 cm większą niż średnica naszej foremki do tarty (moja foremka 26 cm). Układamy ciasto w foremce, dociskamy boki i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 20 minut. Krem: Przygotowuje zwykły budyń

Mój Smak na Życie
Karp w panierce bez glutenu i surówka z kapusty ze śliwkami 180

styczniu. Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię karpia tradycyjnie smażonego, czyli w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. I o ile bułki tartej nie używam w kuchni już od dawna, o tyle do karpia ulegałam. No bo mój małżonek twierdził, że karp bez bułeczki, to nie karp. W zeszłoroczne święta jednak się uparłam(...)Bułki tartej nie będzie! Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pieczone pulpety po bałkańsku (z serem feta) + przypomnienie o konkursie! 208

szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html   500g mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta czubryca zielona z Przyprawy Świata Gdynia 1/3 kostki sera feta 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i czubrycą. 2. Ser feta kroimy na kawałki wielkości orzecha ziemnego.  3. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku umieszczając po kawałku sera

Szefowa kuchni
Biszkopt niezawodny 324

najlepszy i niezastąpiony. Składniki : 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku(...)wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę y wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić

Na słodko lub wytrawnie
Pieczeń rzymska nadziewana pieczarkami z dodatkiem pieczarek w śmietanie 196

innego mięsa wieprzowego w miarę chudego 2 jajka 2 bułki 2 łyżki majeranku Sól 4 listki świeżej bazylii Pieprz 2 ziarnka ziela angielskiego 2 cebule Bułka tarta Dodatkowo farsz pieczarkowy * Składniki na pieczarki w śmietanie 1 kg pokrojonych pieczarek 3 drobno pokrojone cebule sól pieprz 3 listki świeżej bazylii 500 ml śmietany kremówki 30 % Sposób wykonania: Bułki moczymy(...)minut od czasu do czasu mieszając. Mięso mielone podzielić na dwie części, na jedną wyłożyć farsz pieczarkowy i przykryć drugą częścią. Uformować klops, lekko skropić olejem i posypać bułką tartą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką wypełnionego   1/3 szklanki oleju.   ( ja dałam trochę więcej oleju)   Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę 40 minut

Na słodko lub wytrawnie
Placek drożdżowy - wykorzystanie dużej ilości białek 169

soli dodatkowo: 600 – 700 g świeżych lub mrożonych owoców, dałam mrożone śliwki i porzeczki ( nie ma potrzeby rozmrażania) 100 g płatków migdałowych tłuszcz to wysmarowania blachy i bułka tarta do posypania. Sposób wykonania: Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je rozkruszyć, połowę ciepłego mleka 2 łyżki cukru i odrobinę mąki i odstawić na kilkanaście minut do momentu(...)pomocą miksera bo początkowo zrobi się dość rzadkie, ale z upływem czasu po około 5 minutach będzie miało odpowiednią konsystencję. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy, przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Przed włożeniem do piekarnika ułożyć na cieście owoce i posypać migdałami. Całość wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Tort jeżynowo - jagodowy 185

Składniki na biszkop t : 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku(...)wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę   wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki

Na słodko lub wytrawnie
Tort kajmakowy 157

Składniki na biszkopt: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku(...)wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę   wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki

Na słodko lub wytrawnie
Tort czekoladowy 144

łyżeczki kawy rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę(...)przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, rozpuszczoną i schłodzoną kawę, połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę y wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Składniki

Na słodko lub wytrawnie