tarta - 42848 przepisów (strona:760/2857)

Ucierane ciasto z aronią 239

owoców. Kruszonka: 1/3 kostki margaryny (około 83,3 g); Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 100 g mąki pszennej (około 5 czubatych łyżek). Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania blachy; Bułka tarta do obsypania blachy. Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na puszystą masę. Stale miksując (na niskich(...)końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone mąką, a na owoce wysypać kruszonkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Ciasto zebra z kisielem i makiem 262

szklanki mąki + 2 łyżki; 2 łyżki kakao; 2 czubate łyżki maku; 2 łyżki kisielu truskawkowego z cukrem; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Aromat śmietankowy; Margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy. Sposób przygotowania: Jaja utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodać olej, oranżadę, aromat śmietankowy oraz mąkę (2,5 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)pierwszej dodać 2 łyżki mąki, do drugie 2 łyżki kakao, do trzeciej 2 łyżki kisielu, a do czwartej 2 czubate łyżki suchego maku. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na środek tortownicy wylewać kolejno po 2 łyżki białego ciasta, z makiem, z kakao i z kisielem i tak na przemian, aż do wykorzystania całego ciasta. Ciasto piec

Gospodyni Miejska
Murzynek piernikowy 208

białego cukru; 1 jajo; 3 łyżeczki powideł śliwkowych; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1 szklanka mleka; 1/2 szklanki oleju; 2 łyżki kakao; Opakowanie przyprawy do piernika (40g); Margaryna + bułka tarta do wysmarowania keksówki. Polewa kakaowa: 2 łyżki kakao; 2 łyżki białego cukru; 2 łyżki margaryny; 2 łyżki mleka. Sposób przygotowania: Jajo utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale(...)miksując dodać pozostałe składniki tj. mąkę, sodę oczyszczoną, olej, mleko, przyprawę do piernika, powidła i kakao. Ciasto miksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Murzynka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić. Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć

Gospodyni Miejska
Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady 447

pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Polewa: 50 g białej czekolady; 25 g masła; 1 i 1/2 łyżki mleka; 70 g cukru pudru. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta do obsypania formy. Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Jaja ubić mikserem(...)dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Kolejno dodać startą marchewkę i rodzynki i miskować do połączenia i wymieszania się składników. Tortownicę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można

Gospodyni Miejska
Babka kajmakowa 272

proszku do pieczenia. Polewa: 100 g gotowej masy krówkowej; 2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 3 łyżki płatków migdałowych.  Dodatkowo: Margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy do babki. Sposób przygotowania: Do rondelka włożyć 300 g masy krówkowej. Dodać margarynę i podgrzewać, stale mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników. Wystudzić. Z cytryny(...)mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na koniec przestudzoną masę krówkową z margaryną. Mieszać (miksować), aż do połączenia się składników. Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut. Babkę lekko

Gospodyni Miejska
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 524

przyprawa do zup np. vegeta; Majeranek. Farsz: 4 jaja ugotowane na twardo; Pęczek natki pietruszki; Pęczek koperku; 1 łyżka majonezu; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Około 50 g masła; Bułka tarta; Folia spożywcza. Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Jajka do farszu ugotować na twaro. Ostudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Dodać do jajek. Do farszu(...)bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, vegeta - do smaku). Wyrobić na gładką masę. Na blacie rozłożyć płat folii spożywczej. Oprószyć go bułką tartą. Na folię wyłożyć lekko zwilżonymi dłońmi mięso i uformułować prostokąt lekko dociskając. Na mięso równomiernie wyłożyć farsz, zostawiając na 1 końcu około 1 cm pasek bez farszu

Gospodyni Miejska
Babka makowa z białek 210

babkę.; 1 szklanka białek; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej; 1 szklanka suchego maku;  Łyżeczka cukru wanilinowego; Łyżeczka aromatu migdałowego; Łyżeczka proszku do pieczenia; Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę. Lukier: 1 szklanka cukru pudru; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodatkowo: 1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Margarynę rozpuścić, wystudzić. Białka(...)mąkę, mak, cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę. Wolno miskować, aż do połączenia składników. Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut. Wystudzić. Wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować

Gospodyni Miejska
Babka pomarańczowa z makiem 193

szklanki białego cukru; 20 g margaryny; Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki) do posypania po wierzchu. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy na babkę. Bułka tarta do obsypania formy na babkę. Sposób przygotowania: Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem(...)pomarańczy (1/2 szklanki), skórkę otatą z pomarańczy (1 łyżka), mak z mlekiem i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 50 minut. Babkę

Gospodyni Miejska
Babka z polewą czekoladową 220

bakalii + mąka do ich oprószenia; Szczypta soli. Polewa czekoladowa: 75 g mlecznej czekolady; 3 czubate łyżeczki margaryny; Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta do obsypania formy na babkę. Spoób przygotowania: Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Margarynę rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. Lekko przestudzić. Do drugiej miski (u mnie(...)soli i na końcu rozpuszczoną, letnią margarynę. Bakalie oprószyć w mące, dodać do ciasta i lekko wymieszać (mikserem lub łyżką). Formę na babkę wysmarować margaryną i dokładnie oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 45 minut. Upieczoną babkę wystudzić

Gospodyni Miejska
Pasztet drobiowy 359

ziarna pieprzu; 2 kulki jałowca; 2 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżeczka gałki muszkatałowej; 1 łyżeczka mielonego pieprzu; 1/2 łyżeczki imbiru; Sól. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Na rozgrzany na dużej patelni olej(...)mięsa. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jaja i dobrze wymieszać. Przyprawić imbirem, gałką muszkatałową, pieprzem mielonym i solą. Wszystko dobrze wymieszać. Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę mięsną i dokładnie uklepać. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Upieczony pasztet

Gospodyni Miejska
Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką 202

Pianka: 5 białek; 1 szklanka białego cukru; 1 kisiel cytrynowy (waga 77 g). Kruszonka: 100 g mąki pszennej razowej; 100 g masła; 50 g białego cukru. Dodatkowo: Bułka tarta do obsypania formy; Margaryna do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żótka(...)utrzeć miksrem na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać ( instukcja obierania rabarbaru - Kotlet.tv ), pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i kisielem (w proszku). Wyłożyć na ciasto. Z białek, cukru i kisielu

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe 297

kisiel cytrynowy (waga 77 g). Kruszonka: 100 g mąki pszennej razowej; 100 g masła; 50 g białego cukru. Lukier: 1 schłodzone białko; 150 g białego cukru. Dodatkowo: Bułka tarta do obsypania formy; Margaryna do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić mikserem z cukrem(...)puszystą masę. Stale ubijając dodawać powoli olej i mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać łyżkę octu. Formę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto. Truskawki wymieszać z kisielem. Wyłożyć na ciasto. Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu. Ciasto

Gospodyni Miejska
Ciasto na śmietance z truskawkami 299

łyżki mleka; Szczypta soli. Owoce: 300 g truskawek; 1 opakowanie budyniu śmietankowego (47 g). Kruszonka: 125 g masła; 1 szkalnka mąki krupczatki; 1 szklanka białego cukru. Dodatkowo: Bułka tarta do obsypania formy; Tłuszcz do wysmarowania(...)formy. Sposób przygotowania: Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła). Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, większe przekroić na pół. Wymieszać z budyniem i wyłożyć na ciasto. Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 316

czubate łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 szklanki oleju; Aromat waniliowy (buteleczka 10 ml). Owoce: 350 g truskawek; Opakowanie kisielu truskawkowego (77 g). Dodatkowo: 100 g białej czekolady; Bułka tarta do obsypania formy; Tłuszcz do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać maślankę i olej. Wbić jaja. Dodać aromat. Wsypać(...)mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła, ale można również łyżką). Ciasto jest dość gęste. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić  na pół. Do truskawek dodać kisiel w proszku. Dokładnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć połówki truskawek

Gospodyni Miejska
Piernik marchewkowy 161

proszku do pieczenia; 2 łyżeczki sody; 2 łyżeczki cynamonu; 3/4 szklanki oleju; Szczypta soli; Cukier puder do oprószenia po wierzchu. Dodatkowo: Tłuszcz (np. margaryna) do wysmarowania blachy; Bułka tarta do oprószenia blachy. Sposób przygotowania: Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. W misce (u mnie od robota(...)pozostałe składniki, tj.: mąkę wraz z proszkiem i sodą, szczyptę soli, cynamon, olej i na końcu startą marchewkę. Miksować do połączenia się składników. Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut, aż do suchego patyczka

Gospodyni Miejska