tarta - 42848 przepisów (strona:768/2857)

Prosta szarlotka z kruszonką 110

końcu zapraszam na pierwszą u mnie tej jesieni szarlotkę. Bardzo prostą, z dużą ilością jabłek i złocistą kruszonką. Szarlotkę wykonałam w szklanej formie na tarte, ostatnio bardzo polubiłam robić w niej ciasta, bo nie trzeba ją niczym wykładać oraz można łatwo wylepić boki formy.  Przepis jest bardzo prosty, jabłka można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce(...)oraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód i boki formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut

Healthy food explorer
Tarta z gruszkami i nutellą 114

Dawno nie było tutaj wypieków więc szybciutko to naprawiam! Bardzo prosta i szybka tarta już w jesiennym klimacie. Gruszki i nutella - przecież to najbardziej pożądany duet na zimniejsze popołudnia i wieczory :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki(...)owocu). W ten sposób wszystkie plasterki trzymają się razem. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ciasto zlep w kulę. Rozwałkuj na blacie okrąg, podsypując ciasto mąką. Przełóż do formy na tartę o średnicy 25-26 cm tak, aby brzegi ciasta wychodziły poza blaszkę. Na cieście rozsmaruj nutellę, a na niej ułóż gruszki brzuszkami do góry, rozchyl plasterki na boki. Gruszki posyp

Delicious Place
Tarta z jagodami na orzechowym spodzie. 104

Wakacje już dobiegają końca. Trochę zaniedbałam to miejsce, ale czas wrócić na dobre. Pełna nowych inspiracji kulinarnych biorę  się do pracy!  Dziś zapraszam na pyszną tarte z jagodami, wyszło naprawdę smacznie!  Spód: 20 dag mąki pszennej 5 dag mielonych orzechów laskowych 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesiać(...)dyni w czekoladzie  Do dwóch misek przełożyć po jednym serku. Do każdej wrzucić po łyżce cukru. Do jednej śmietankę a do drugiej mus jagodowy. Zmiksować, ozdobną tylka udekorować tarte. Ułożyć pestki i borówki. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowe Jagodzianki 66

świeżych drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru 60 gram roztopionej margaryny/masła ok 2 łyżki bułki tartej jagody Składniki na kruszonkę; 5 łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej 60 g margaryny lub masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozczyn z drożdży : do wysokiej szklanki lub miseczki wkruszamy(...)wyrabiamy palcami, gdy drożdżówki podrosną dnem szklanki w każdej robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę do samej blaszki, smarujemy pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie sypiemy ok poł łyżeczki bułki tartej, nakładamy jagody. gotowe drożdżówki posypujemy kruszonką, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstwiamy do przestudzenia

Blog kulinarny S9.PL
Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami 87

Uwielbiam rabarbar, uwielbiam truskawki, zresztą chyba wszyscy lubią truskawki, z rabarbarem bywa różnie. Połączyłam owoc z warzywem i upiekłam tartę, taką rystykalną, która uda się każdemu. Przecież nie ma nic trudnego w tym aby rozwałkować ciasto na placek a potem nałożyć farsz i zawinąć brzegi.. No to jak zachęciłam do jej zrobienia? Wiejska tarta z owocami. CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Tarta truskawkowa z galaretką 84

szkl cukru garść truskawek 0.5 szkl mleka 2 żółtka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej dodatkowo;  galaretka truskawkowa  truskawki do dekoracji Ciasto zagniatamy i wyklejamy niim formę do tarty rozm, uniwersalny.  Ciasto podpiekamy w temp 180 st przez 14 min Składniki na masę serową wkładamy do kubka i blendujemy na jednolitą masę.  Wylewamy masę na podpieczone(...)ciasto i pieczemy ok 25- 30 min. Rozpuszczamy galaretkę i dekorujemy truskawkami , oblewamy galaretką, pozostałą galaretkę wystudziłam w pojemniku. pokroiłam w kostkę i udekorowałąm ną tartę

Gotowanie jest łatwe
Drożdżówki z truskawkami 64

drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru 60 gram roztopionej margaryny/masła truskawki ok 2 łyżki bułki tartej Składniki na kruszonkę: 5 łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej 60 g margaryny lub masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozczyn z drożdży: do wysokiej szklanki lub miseczki wkruszamy drożdże(...)wyrabiamy palcami, gdy drożdżówki podrosną dnem szklanki w każdej robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę do samej blaszki, smarujemy pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie sypiemy ok poł łyżeczki bułki tartej, nakładamy truskawki. gotowe drożdżówki posypujemy kruszonką, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstwiamy do przestudzenia

Blog kulinarny S9.PL
Koszyczki z chleba tostowego z jajkiem i boczkiem 70

osób, wiąże się to z większą ilością wykorzystanych jajek 6 kromek chleba tostowego 6 plasterków boczku (100g surowego boczku w plastrach) 6 małych jajek 1/4 małej czerwonej papryki garść tartego żółtego sera sól, pieprz masło szczypiorek Z chleba tostowego odkrawamy skórkę. Miąższ wałkujemy na cienki placek. Jedną stronę smarujemy dosyć cienką warstwą masła. Kromki umieszczamy, masłem do dołu(...)pokrojoną papryką. Następnie do każdego wbijamy po 1 jajku. Oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po upływie 5-10 minut oprószamy jajka szczyptą soli i posypujemy tartym serem, zapiekamy dalej, aż jajko się zetnie, a ser rozpuści (przez kolejne 10 minut). Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem

Smaki Na Talerzu
Domowe tortellini z gorgonzolą 86

jajko 3 żółtka szczypta soli odrobina wody odrobina oliwy Składniki na farsz 150g sera gorgonzola 2 nieduże ugotowane ziemniaki 2 łyżki oliwy 1 jajko sól pieprz 2 łyżki bułki tartej Domowe tortellini z gorgonzolą – przepis Ze składników na ciasto wyrabiamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy(...)nich kładziemy łyżeczkę farszu. Zlepiamy pierożki i dodatkowo łączymy ze sobą rogi . Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Tortellini podajemy skropione oliwą i posypane tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Domowe tortellini z gorgonzolą pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta orzechowo-jabłkowa 91

Pyszna tarta z jabłkami z bloga „wiem co jem”. Cudowna. To idealny, jesienny wypiek. Kruchy, orzechowy spód. Plasterki jabłek. Delikatny biszkopt na wierzchu. Całość pachnąca jabłkami, orzechami i cynamonem. Lubię jesień właśnie za te zapachy Ciasto: 300 g mąki 200 g masła 50 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki 100 g cukru 2 żółtka(...)mielone orzechy, wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Formę na tartę lekko natłuszczamy. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wykładamy ciasto do formy, delikatnie dociskając. Nakłuwamy widelcem. Ponownie wstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne

Smaki Na Talerzu
Cukiniowa tarta "z kratką" na cieście francuskim 131

Szybka, dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego, pożywna i bardzo smaczna tarta z moją ukochaną cukinią. Często robię ją na obiad,  ale smakuje również na zimno jako przekąska lub drugie śniadanie. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego Farsz 1 duża cukinia lub 2 mniejsze, pół paczki fety, 2-3 ząbki czosnku, 1 mała cebula, 3 jajka, 2-3 łyżki(...)śmietany 18%, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz. Z gotowego, schłodzonego ciasta francuskiego wykroić kwadrat,  wyłożyć nim formę na tartę.  Nakłuć widelcem  i wstawić na 10 minut do  piekarnika  nagrzanego do 180 stopni. Resztę ciasta pokroić w 1,5 cm paski,  schować do lodówki. W międzyczasie przygotować farsz. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Moja kraina smaków
tarta z cukinią i serem feta 99

ciasto: 250 g mąki 125 g masła, schłodzonego 2 łyżki wody 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim dno i boki formy na tartę. Wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy ok. 15 min. składniki na nadzienie: ok. 500 g młodej cukinii

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z bundzem i kurkami 90

Kurki z cebulką przysmażamy na maśle aż odparują i studzimy. -Wszystkie składniki nadzienia wkładamy do kubka blendera i blendujemy na jednolitą masę Ciasto wałkujemy i wykładamy formę do tarty. Podpiekamy w temp 200 st przez ok 15 min.  Wyjmujemy spód z piekarnika , wykładamy 3/4 kurek, oblewamy masą serową i układamy na wierzchu resztę kurek. Pieczemy tartę jeszcze

Gotowanie jest łatwe
Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami 103

pomidorkami) . 3-4 cukinie 2 udka z kurczaka (u mnie bez skóry i kości) 3 pomidory 1 cebula 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie około 150 g tartego sera olej/masło klarowane 2 listki laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz Oczyszczone mięso wkładamy do garnka z zimną, wodą. Podgrzewamy. Gdy woda się zagotuje, dodajemy sól, listki laurowe, ziela(...)smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Odstawiamy. Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym. Napełniamy je przygotowanym farszem. Wierzch posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Cukinie można podać polane ketchupem. Źródlo

Smaki Na Talerzu