Dziś następna odsłona tarty. Tym razem w wersji wytrawnej bo i takie są bardzo smaczne. Będziemy jeść tartę brokułową. Szybko się ją wykonuje, a jeszcze szybciej znika. Jeśli słyszę ,,spoko mama” to jestem w zasadzie pewna, że to strzał w dziesiątkę. Więc robimy z tych składników: Czytaj więcej
Tylko pysznieTarta z jednym z najlepszych i najszybszych do zrobienia kremów, zasmakuje szczególnie fanom białej czekolady. * jeżeli lubisz bardzo... bardzo słodkie ciasta pomiń jogurt w przepisie :) Będziesz potrzebować kruche ciasto mąka pszenna - 220 g masło - 120 g cukier puder - 50 g* żółtko - 1 szt *lodowata woda - opcjonalnie kilka łyżek Krem mascarpone - 200 g śmietana 36% - 350 g jogurt(...)ubijaj. Etap III - Krem Do przygotowanej masy dodaj powoli rozpuszczoną ostygniętą czekoladę (ale nie ściągniętą czekoladę) wymieszaj. Etap IV - Dekoracja Krem wyłóż na wystygniętą tartę. Udekoruj sezonowymi owocami. Gotowe ! Wstaw na min 3h do lodówki.Najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego
Wylizany Rondelulubione przyprawy/zioła Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Formę posmarować masłem i obsypać lekko bułką tartą. Następnie ułożyć na niej ciasto i nakłuć je widelcem. Na ciasto(...)ułożyć podsmażonego kurczaka, kukurydzę, pokrojony w kostkę ser feta oraz oliwki. W misce połączyć jajka z serem żółtym i śmietaną, doprawić solą i pieprzem - dokładnie wymieszać. Masą jajeczną zalać tartę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok 30 minut
The Sweet Damselpołączyć i zostawić do przestygnięcia. Mąkę z masłem, żółtkiem, przyprawami i wodą zagnieść i włożyć do lodówki na ok 30 min. Rozwałkowanym spodem wykleić foremkę do tarty, przykryć folią i posypać grochem. Piec(...)jeszcze 5 min po usunięciu grochu. Farszem wypełnić upieczony spód, zalać śmietaną z jajkami i mlekiem (ja wlewam kiedy już mam tartę na blaszce w piecu, gdyż inaczej zawsze porozlewałam przenosząc formę do pieca) posypać startym parmezanem i mozzarellą. Piec w 180 st C przez 30-40 minut.... Smacznego
Gaździnka warzywykorzystać mąkę kokosową? Właśnie tak! <3 Zdrowa, praktycznie bez węglowodanów, bez glutenu, laktozy i zbędnych kalorii. Zdrowa wersja pizzy, smaczna tarta z klasycznymi "pizzowymi" dodatkami takimi jak mozzarella, oregano, bazylia, papryka czy też salami. Można nimi dowolnie manipulować, ale w takiej wersji jest to coś naprawdę pysznego. Idealny posiłek na obiad czy też kolację. Prosta w wykonaniu(...)odkładamy na bok. W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z przyprawami oraz 3 łyżkami wody. Paprykę kroimy w paseczki, ser mozzarella ścieramy na grubych oczkach, oliwki kroimy na pół. Tartę po wyciągnięciu z piekarnika smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy świeże warzywa, podduszoną cebulę, posypujemy serem i układamy salami. Wkładamy ponownie do piekarnika na 10-15 min do momentu rozpuszczenia sera
CzarnawisienkaBezglutenowa, niskowęglowodanowa tarta z owocami i masą jogurtową. Różowa, kobieca, niezwykle urocza i smaczna. Bez pieczenia, bez cukru i laktozy. Smaczna, lekka i zdrowa. Składniki: Ciasto: 100g mąki kokosowej 30g mąki ryżowej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 2 łyżki stewii w proszku 1 łyżka kakao Masa: 2 łyżeczki żelatyny 400g jogurtu bez lakozy 1/2 mieszanki(...)stopniach. Mieszankę kompotową blendujemy ze stewią i mieszamy z nasionami chia. Odstawiamy do lodówki na 15 min. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszamy z jogurtem. Tartę wykładamy najpierw zblendowanymi owocami, a następnie masą jogurtową. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin
Czarnawisienkamałe kawałki. Zagniatamy szybko ciasto i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty (średnica 26-28 cm). Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min, w celu podpieczenia ciasta. Nadzienie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy
Kuchnia MagdaLenyspód tarty wyłóżcie podsmażone kurki. Zalejcie śmietaną z jajami, na górze ułóżcie plastry oscypka. Włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 20-30 minut. Upieczoną tartę podawajcie z pomidorami skropionymi octem balsamicznym
OliveandThymeFrancuska tarta z jabłkami. Edyta Guhl. Popołudniowa kawa podawana jest w tradycyjnych rodzinach w Eifel punktualnie o godzinie 16-stej(...)towarzyszą jej kanapki, dżem truskawkowy, ser i rzadziej wędliny. Kanapki jedzone są nożem i widelcem. W niedzielę dostaniemy kawałek domowego ciasta, czy nawet lody. Dzisiaj proponuję Wam pyszną francuską tartę z migdałowym nadzieniem i jabłkami. Zanim
dolcevitainmykitchenwyrabiamy do całkowitego ich połączenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut, by podrosło. Pieczarki solimy i podsmażamy aż zbrązowieją i stracą smak surowizny. Niedużą część sera trzemy na tarce, tak by objętościowo zmieścił się na dwóch/trzech łyżkach. Resztę kroimy w kostkę. Na omączonej stolnicy wałkujemy ciasto. Jeden bok powinien być o połowę krótszy niż drugi(...)bułeczki nie były mocno ściśnięte od góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (lub 200 w gazowym) przez 25 minut. Wyjmujemy i szybko posypujemy tartym serem oraz bazylią. Smacznego! Pozdrawiam, Katarzyna! Ps. Jeżeli widzicie, że wierzch się zbyt szybko przypieka to warto nałożyć na niego kawałek papieru do pieczenia, by zabezpieczyć ciasto przed wysoką temperaturą
Poezja Smaków - blog kulinarnySKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok 400g Koncentrat pomidorowy 1 cukinia 1 5 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku Suszona bazylia Czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję. Następnie(...)kroję w kwadraty. Z jednego kwadrata kroję cienkie plastry. Całość smaruję koncentratem pomidorowym, doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem oraz bazylią. Brzegi kwadratów oklejam cienkimi plastrami ciasta. Posypuję serem tartym. Cukinię obieram i kroję w słupki. Piekę ok 20 min w 200 stopniach
Gotowanie Patkitarta powstała z powodu posiadania dużej ilości pomidorków koktajlowych, które dostałam od Mamy. Wystarczy tylko ciasto francuskie, kulki mozzarelli, bazylia i gotowe gorące Caprese. Pyszna na ciepło i na zimno! Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 300 g kulek mozzarelli(...)małych pomidorków koktajlowych • 3 jajka • 3 łyżki śmietany kwaśnej • 2 łyżki posiekanych listków bazylii • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ciasto francuskie rozłożyć w formie dla tart. • Wysypać pomidorki, na wierzch kulki mozarelli. • Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, bazylią, przyprawione solą i pieprzem. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec
To co kochamJeśli szukacie pomysłu na obiad, to dzisiaj dosyć szybka propozycja. Tarta z łososiem i porami, przygotowuje się ją łatwo i nie wymaga to wiele czasu (najdłużej schodzi z pieczeniem, ale warto poczekać ) Zapraszam! SKŁADNIKI: na spód • 2 szklanki mąki • 150 g masła • 2 łyżki mleka • łyżeczka soli(...)łyżeczka suszonego oregano na nadzienie • 300 gr wędzonego łososia • 2 małe pory (jasne części) • 2 jajka • 250 gr sera ricotta • 200 ml śmietany 18% • sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ciasto na tartę wyrabiamy w dużej misce, łączymy ze sobą wszystkie składniki i formujemy jednolitą kulę. Zawijamy ją w folię i wkładamy na 10-15 minut do zamrażarki. W tym czasie kroimy myjemy
Kuchnia w bieguPrzepyszna tarta, zachwyci zarówno wielbicieli owoców morza, jak i tych, którzy za nimi nie przepadają. Gwarantuję :) Składniki: Ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram zimnego masła - 1 jajko - szczypta soli Farsz: - 2 opakowania mieszanki owoców morza (u mnie omułki, krewetki, kalmary) - biała część dużego pora - duża cebula - 4 ząbki czosnku - pęczek natki pietruszki - 150 gram śmietanki(...)pokrywkę i smażyć aż cała woda odparuje. Następnie dodać rozmrożone i dokładnie odsączone owoce morza, doprawić łyżką sosu rybnego i pieprzem. Ciasto rozwałkować na cienkie koło, wielkości formy na tartę. Wyłożyć do dokładnie wysmarowanej formy i dobrze docisnąć. Nakłuć widelcem w wielu miejscach. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolą lub grochem, po to aby ciasto podczas
Cook&Love