składniki na spód zagnieść w zwartą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10 minut. Ciasto wyjąć i ostudzić. Białą czekoladę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!posmarowaną wcześniej masłem. Nakłuć widelcem. Podpiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przez ten czas rozwałkować 2 część ciasta i wykroić paseczki do ułożenia na wierzchu tarty. Upieczony spód wypełnić konfiturami i śliwkami w miodzie. Przykryć kratką z pasków kruchego ciasta. Piec kolejne 10-15 minut. Można podawać na ciepło z lodami
W kuchni wieczoremDzisiejszy przepis dedykuję mężczyznom, którzy chcieliby przygotować coś wyjątkowego dla swoich dam z okazji Dnia Kobiet lub po prostu tak z miłości. Mega prosta i pyszna tarta z łososiem i kaparami.Długo zastanawiałam się, co tam jeszcze dodać, żeby nie było banalnie ale wyrafinowanie. Zdecydowałam się na sos holenderski ale zapieczony.To był strzał w dziesiątkę. Dawno nie jadłam(...)brzegi. Proszę się nie przejmować jak się porwie na kawałki, można posklejać i wyłożyć powierzchnię kawałkami. Panowie, jak z plasteliny :-) Piekarnik nagrzać do 180 stopni, naszą tartę przykryć pergaminem i piec ok. 15 min. Następnie wyciągnąć, na całość rozłożyć pokrojonego w duże kawałki łososia i posypać kaparami. Polać sosem holenderskim i ponownie zapiec ok. 10 min. Koniec
pieprzny smaczekjuż pisałam, że cukinie po prostu uwielbiam, a w tartach zakochałam się całkiem niedawno? Jeśli nie, to tak właśnie jest. Tarta to fantastyczny pomysł na posiłek, zarówno wytrawny, jak i słodki. Można ją zrobić na każdym gatunku ciasta, choćby francuskim . Za każdym razem zaskakuje smakiem, bo różnorodność składników farszu jest przecież nieograniczona. Gorąco polecam na obiad
Gosia gotujeKrem należy zacząć robić dzień wcześniej ponieważ zagotowana z białą czekoladą śmietana powinna się schłodzić w lodówce najlepiej przez około 10 — 12 godzin. Nowy post Biała rozpusta czyli tarta z kremem z białej czekolady pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcezmieściłbym do piekarnika. Starłem więc ją i zrobiłem z niej farsz do tarty na kruchym cieście. Dodałem do niego też dynię, ser ricotta i koperek. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc. szczypta soli farsz: ok. 400 g cukinii
W SMAKczas u mnie jest dłuższy). W tym czasie rozwałkowujemy ciasto. Nie mam blaszki do tarty więc użyłam sylikonowej- i to był błąd :) ale udało się uratować tartę. Ostrożnie wyjmujemy pomidory z blaszka z piekarnika. Przekładamy na deskę z ręcznikiem papierowym. Tym razem pomidory przekładamy do blaszki lub foremki skórką do góry i przykrywamy ciastem, dokładnie je dociskając
ClauditteMissCookingwyłożonej papierem do pieczenia położyć ciasto francuskie. Na środku, w odległości ok. 4-5 cm od brzegów rozłożyć równomiernie farsz i zawinąć brzegi ciasta tak, by powstała okrągła tarta. Następnie wymieszać mleko, jajko i śmietanę - doprawić solą i pieprzem - i ostrożnie polać farsz masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć plastry sera camembert i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Uprzedzam
Pasja Smakujagodami i ułożyć na podpieczonym cieście, drugą połowę masy ostrożnie rozsmarować na pierwszej. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C i piec jeszcze przez 30 minut. Po wyciągnięciu tarty z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorąca, dla ozdoby można porozrzucać na niej kilka jagód
Passions hobbies lifesłabość do tart, do tych ze szpinakiem w szczególności. I choć wolę tarty na kruchym cieście, to częściej zastępuję je gotowym francuskim. Jeśli macie więcej czasu w kuchni niż ja, nie żałujcie kilku minut na zrobienie kruchego spodu, polecam z TEGO PRZEPISU Czytaj więcej
bistro mamakiedy z poprzednich wypieków zostały nam 3 śliwki? Dokupić 2 jabłka i zrobić tartaletki. Tarty na słono mam już jako tako opanowane. Teraz przyszedł czas eksperymentów z tartami na słodko i różnego rodzaju pie'ami z kruchego ciasta. Lekcja numer 1. tartaleki, jako że są małe, wymagają cienkiego ciasta. Takie ciasto, jeśli ułożymy je w foremce
W kuchni wieczoremMoże czas na coś słodkiego? Ta tarta miała mi wynagrodzić wszystko - prawie ucięte dwa palce, gdy robiłam obiad, dymiącą się pralkę i wstanie lewą nogą. Z tego też powodu nie żałowałam jej syropu amaretto, co poskutkowało trochę zbyt luźnym nadzieniem, ale tylko do czasu schłodzenia. I tak było pysznie :) Trzeba zjadać szybko, bo z czasem ananas gorzknieje(...)sobą posiekać i zagnieść kulę. Zostawić na min. 60 min. w lodówce. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy na tartę. Ciasto jest bardzo kruche, należy je przenosić ostrożnie, ale szybko. Piec 30 minut do zarumienienia się. W tym czasie. Pokroić ananasa i kiwi w słupki. Wymieszać owoce w misce
W kuchni wieczoremtych wszystkich apetycznych treści mi nie wystarcza, dziś dzielę się w Wami kolejnym przepisem i jego ilustracjami. Postaram się robić to częściej niż w ostatnich miesiącach. Składniki: ciasto na tartę 1 szklanka mąki krupczatki szczypta soli 85g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody na kisz 1 jajko 100ml śmietany 18% szczypta soli szczypta pieprzu pozostałe składniki 2 gruszki połowa sera(...)camembert 2 garście orzechów włoskich 3 gałązki świeżego tymianku dodatkowo forma na tartę masło do wysmarowania formy papier do pieczenia folia spożywcza miska na kisz ubijaczka Sposób przygotowania: Mąkę, sól i masło siekamy w malakserze lub nożem aż przybiorą konsystencję mokrego piasku. Dolewamy wodę i siekamy dalej aż powstałe ciasto zbije się w kulę. Chowamy owinięte w przezroczystą folię spożywczą
W kuchni wieczoremtygodnie czereśni, które w sumie też są fajne, bo czas spędzam na słońcu i powietrzu :) I wakacje! Co do czereśni, przygotowałam dla Was kolejną owocową propozycję. Krucha tarta biszkoptowa z czereśniami. Jest cudownie lekko, krucha, słodka i soczysta. Macie ochotę?" Składniki : kruche ciasto: 2 żółtka jajko 150 g masła 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru masa biszkoptowa(...)przygotowanej masy dosypujemy mąkę i ugniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 10-14 minut. Przygotowujemy masę biszkoptową: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, mleko i ekstrakt i ucieramy, pod koniec ubijania dosypujemy
Słodkie Przyjemnościjagodami, bo chyba nikt by nie dał rady (no chyba, że tak zarabia na życie). Mówię o dużo prostszym i zdecydowanie szybszym pomyśle - przygotowaniu na przykład takiej Tarty Jagodowej. Robi się ją w mgnieniu oka, a smakuje wyśmienicie. Jeszcze ciepła przyjemnie chrupie (świetnie komponuje się z lodami śmietankowymi, które przyjemnie rozpływają się po cieście) na zimno też(...)zarumienienia. Jeżeli wolicie tradycyjną metodę (choć wtedy ciasto będzie miało inną konsystencję i wygląd) gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy na tartę (z wyjmowanym dnem) - spód równomiernie nakłuwamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy
Słodkie Przyjemności