PRZEPIS Składniki 400 g fileta z kurczaka 150 g makaronu 1/2 słoika suszonych pomidorów 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 18% 1 jajko 100 g tartej mozzarelli sól pieprz 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczka kurkumy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić curry, kurkumą, papryką ostrą, solą oraz pieprzem(...)osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Około 1,5 minuty przed końcem gotowania się makaronu dodać szparagi, po upływie czasu całość odcedzić. Śmietanę wymieszać z tartą mozzarellą oraz jajkiem. Doprawić solą oraz pieprzem. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron ze szparagami (główki szparagów odłożyć do dekoracji na wierzch), dodać
Przepiski.plletni obiad. Sprawdź także przepis na gołąbki bez zawijania . Składniki: (na ok 14 gołąbków) główka młodej kapusty, cebula, 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem), jajko, 2 łyżki bułki tartej, pęczek koperku, 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bulion Przygotowanie: Z kapusty usuwamy pierwsze liście. Całą główkę parzymy we wrzątku na małym ogniu przez około 10 minut(...)można zrobić dziury w liściach. Ryż gotujemy przez 10 minut - odcedzamy i studzimy. Cebulę drobno siekamy. Do mięsa dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu, jajko, ryż, bułkę tartą, posiekany koperek. Dokładanie mieszamy. Na każdy liść nakładamy porcję mięsa. Zawijamy najpierw boki a potem w ciasny rulon, tak, aby farsz pozostał w środku liścia. Przekładamy go garnka, zalewamy bulionem
Lena Gotujenajlepsze przepisy na zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie Szukacie przepisów ze szparagami? zajrzyjcie do tych przepisów: – makaron ze szparagami(...)makaron ze szparagami i czosnkiem – kanapka ze szparagami i łososiem – sałatka ze szparagami i jajkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów – spaghetti carbonara ze szparagami – Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim – Pieczone szparagi z serem feta ZUPA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW PRZYGOTOWANIE : 30 minut ILOŚĆ
nietylkopasta.plSkładniki: ok 0,5 kg dorsza sól, pieprz cytrynowy pół szklanki mąki pszennej garść orzechów włoskich 3 garści szpinaku 250ml śmietanki kremówki kilka plasterków suszonych pomidorów 1-2 łyżki tartego parmezanu olej do smażenia *** Rybę kroimy na kawałki i przyprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym *** *** Kawałki ryby obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano z każdej strony *** *** Rybę(...)przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy orzechy i szpinak *** *** Wszystko zalewamy śmietanką i dodajemy tarty parmezan *** *** Całość zagotowujemy *** *** Dodajemy ponownie podsmażone kawałki ryby *** *** Dokładamy pokrojone na paseczki suszone pomidory *** *** Wszystko razem dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając, aż sos zgęstnieje *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY
Blog z Apetytemmąki pszennej i z każdej strony delikatnie obtoczyć ją w mące tuż przed smażeniem. Możesz też wbić do głębokiego talerz jajko i rozbełtać widelcem. Do innego talerz wsyp bułkę tartą. Rybę obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smaż na rozgrzanej patelni. 5. Jak poprawnie smażyć rybę? Rybę należy smażyć przede wszystkim
Ania gotujesosie własnym) – pół czerwonej cebuli – 1 laska selera naciowego – 2 łyżki majonezu – pół szklanki porwanej lub pokrojonej sałaty rzymskiej, lub lodowej – 1/3 szklanki tartego sera cheddar – chipsy nachos – po kilka sztuk na porcję – sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Czerwoną cebulę posiekaj w drobną kostkę, podobnie jak selera naciowego. Do miseczki dodaj(...)oraz majonez. Wymieszaj wszystko i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na obu tortillach na środku układaj porwaną lub posiekaną sałatę, na niej porcję tuńczyka, po kilka nachos i tarty ser cheddar. Uważaj, aby nie ułożyć zbyt dużo nachos, bo ostre końce mogą przedziurawić tortillę podczas zawijania. Teraz zawijaj tortillę na okrągło, tak jak widzisz na filmie poniżej
nietylkopasta.plcebulowe to przepyszna przekąska na imprezy. Każdy je uwielbia, dlatego szybko znikają ze stołu. Składniki 2 duże cebule 2 szklanki mąki 1 łyżeczka papryki słodkiej sól woda mineralna bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Cebule kroję na mniej więcej centymetrowe krążki i rozdzielam poszczególne pierścienie. Wkładam do miski z wodą i solą (1 łyżeczka) i do lodówki(...)ktoś woli pikantne to ostrej, oraz wodę mineralną (daję na oko). Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Wszystko dokładnie mieszam i maczam cebulę w cieście, oraz panieruję w bułce tartej. Smażę w głębokim oleju, po wyjęciu odsączam na ręczniku papierowym. Autor przepisu: Izabela Artykuł Krążki cebulowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisysuszone pomidory w oleju 2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 kulka mozzarelli / 12 mini mozzarelli bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 1/2 małej cebuli 3/4 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz i sól do smaku(...)każdą połówkę pokrój na 6 równych kwardatów. 4. Mięso podziel na 12 równych porcji. 5. W każdą porcję mięsa zawiń mozzarellę i uformuj klopsika. 6. Obtocz w bułce tartej i smaż na złoto. Sos pomidorowy: 1. Pomidory zmiksuj z cebulą, przyprawami i oliwą na gładko. 2. Przelej do rondelka i gotuj przez 10min, aż lekko zgęstnieje. Smacznego! Meatballs with
Kuchnia w Słońcu Skąpanamakaronu 200 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 100 g mrożonego groszku zielonego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 3/4 szkl. śmietanki 30% trochę mniej niż 1/2 szkl. tartego parmezanu 1 op. sera burrata groszek czepny lub kiełki słonecznika do dekoracji oliwa mięta/bazylia/dymka szczypta płatków chili sok z cytryny sól, pieprz Fasolkę szparagową oraz zielony groszek wrzucamy(...)Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, pod koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy tarty parmezan. Gotujemy, często mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia (w razie gdyby sos wyszedł zbyt gęsty można wlać niewielką ilość wody). Dodajemy ugotowany groszek z fasolką szparagową i przez
Smaki Na Talerzurazem zrobiłam bez podsmażania. Pulpeciki są miękkie i delikatne. Podaję składniki dla dwóch osób Składniki: 300 g. mięsa mielonego z szynki 1/2 cebuli 1 czubata łyżka bułki tartej 1 jajko 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki soli (na początek) na czubku łyżeczki pieprzu Sos: 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki śmietanki 30 % 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)pęczek koperku Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. Formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Dłonie można namoczyć w wodzie wtedy mięso nie będzie się
Agusiowe smakołykijuż prosił się o wykorzystanie. Składniki: 10 kromek chleba tostowego keczup lub sos pomidorowy (u mnie sugo) garść szpinaku kilka plasterków szynki kilka plasterków sera żółtego + 2 łyżki tartego na drobnych oczkach 3 jajka 1/2 pomidora sól, pieprz siekana zielona cebulka Sposób wykonania: 1. Każdą kromkę chleba posmarować keczupem lub sosem pomidorowym. 2. W misce wymieszać jajka(...)szpinak, pokrojone w kostkę szynkę, ser i pomidora oraz tarty ser (u mnie typu parmezan). Dodać siekaną zieloną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. 3. Masę jajeczną wyłożyć na wcześniej przygotowany chleb. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 15-20 minut. Podawać wedle uznania z keczupem, sosem czosnkowym lub solo. 4. Zapiekanki można odgrzać następnego dnia
Kuchnia domowa Aniinternecie powielany jest wielokrotnie ten sam przepis i nie jestem w stanie ocenić, kto pierwszy go spisał i opublikował. Klusz – kuchnia podkarpacka Składniki: 400 g ziemniaków 6 łyżek bułki tartej 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki masła 1 cebula natka pietruszki sól pieprz dodatkowo: maślanka, kefir lub kwaśne mleko Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy(...)studzimy. Cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce masła. Jajko gotujemy i obieramy. Ziemniaki, cebulę i jajko mielimy w maszynce, dodajemy bułkę tartą, mąkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Krótko mieszamy i formujemy małe podłużne kluski. Zagotowujemy wodę, solimy ją lekko, dodajemy łyżkę masła i zmniejszamy ogień. Kluski wkładamy do wody, delikatnie mieszamy
Trzeci talerzpush({}); Krewetki na cukiniowym spaghetti – składniki 100g obranych ugotowanych krewetek (czyli 1 opakowanie) mała cukinia ok.200g 2 szalotki 2 ząbki czosnku ok. 50g pora 100g śmietany 30% 50g tartego cheddara 2 łyżki serka kanapkowego naturalnego – opcjonalnie gdyby sos był za rzadki 20g masła 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krewetki na cukiniowym spaghetti(...)pokrojonymi: szalotką, 1 ząbkiem czosnku i porem. Na koniec dodać trochę soku z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Cukinie zetrzeć na spaghetti (lub wstążki). Śmietanę podgrzać dodać tarty cheddar i posiekany drugi ząbek czosnku. Gotować na małym ogniu do rozpuszczenia. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać serek kanapkowy i zagęścić sos. Dodać
Do Garów!cytryna 2 gałązki świeżej szałwii 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 gałązki świeżego tymianku 2 duże jajka z wolnego wybiegu, (pomiń, aby zrobić wegańską pieczeń orzechową) 1 garść bułki tartej na zakwasie lub bułki ciabatta 2 łyżki miękkiego jasnobrązowego cukru 200 g świeżej żurawiny lub z słoiczka Wykonanie Ugotuj risotto lub kaszę. Suszone borowiki namocz w niewielkiej ilości wrzątku. Drobno(...)robocie kuchennym. Grubo zetrzyj Cheddar, drobno posiekaj chili i drobno zetrzyj skórkę z cytryny. Posiekaj wszystkie liście ziół. W małej misce ubij jajka. Gdy risotto ostygnie, dodaj bułkę tartą, cheddar, chili, skórkę z cytryny, jajka i posiekane zioła, dopraw i dobrze wymieszaj. Posmaruj masłem blaszkę prostokątną 20 cm i wyłóż spód papierem do pieczenia. Gotuj cukier i żurawinę
Apetyt na ZieloneOszukane zrazy lub po prostu zawijaski z mięsa mielonego faszerowanego papryką czerwoną, cebulą i ogórkiem kiszonym. Składniki: 500 g mięsa mielonego, sucha bułka, 2-3 łyżki bułki tartej, jajko, 8 cienkich plastrów boczku - u mnie wędzony parzony, kawałek czerwonej papryki, ogórek kiszony, pół małej cebuli, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, 8 łyżeczek musztardy, 2 łyżki masła(...)bulionu, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego. Przygotowanie: Do mięsa dodajemy jajka, odciśniętą z wody bułkę, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę, dokładnie mieszamy. Cebulę, paprykę i ogórka kroimy na cienkie plastry. Mięso dzielimy na 8 części. Każdą z nich formujemy na "placek" około 0,5cm gruby. Smarujemy musztardą, układamy po plastrze boczku oraz warzywa. Formujemy kulkę
Lena Gotuje