tarta - 42848 przepisów (strona:789/2857)

Wieprzowe kotleciki z grilla z salsą z ananasa 41

ananasa 1 kg mielonej wieprzowiny starta skórka z 1 limonki i sok z połowy 2 łyżki sosu sojowego 2 posiekane ząbki czosnku 1 strączek ostrej papryczki ½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej świeżej kajzerki 2 jajka do posmarowania olej arachidowy albo rzepakowy SALSA 1 ananas garść posiekanej kolendry, pół pęczka szczypiorku 1 posiekana ostra papryczka, szczypta cukru trzcinowego(...)odstawić do lodówki żeby się ochłodziło i przegryzło. Przygotować kotleciki: Mięso przełożyć do miski i dodać skórkę i sok z limonki, sos sojowy, czosnek, posiekaną papryczkę, jajka i bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą rąk (ze względu na ostrą paprykę dobrze użyć rękawiczek)  Z mięsa uformować małe kotleciki (formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko

Smaczny zeszyt
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych 43

opakowania budyniu waniliowego (w torebkach po 40 g) 100 g cukru (pół szklanki) 1 l mleka   Dodatkowo: 500 g rabarbaru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło i smalec siekamy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę, tłuszcze, jajko, żółtka(...)ciasta, która była w lodówce. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut w trybie góra-dół. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, posypujemy bułką tartą, wykładamy na nie rabarbar i budyń (może być gorący). Część ciasta, która była w zamrażalniku ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na budyń. Blaszkę z powrotem

e-PrzepisyKulinarne
Jajka po florencku 35

Jajka po florencku. Uova alla fiorentina. Jajka po florencku Jajka sadzone na szpinaku, z tartym parmezanem i gałką muszkatołową: proste i pyszne, a przede wszystkim lekkie i smaczne danie do zrobienia na kolację czy śniadanie.  Jajka po florencku Skła dniki na 4 osoby: - 4 jaja - 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - 1 kg szpinaku już umytego(...)zmniejszy się jego objętość. Rozłóż szpinak w naczynkach do zapiekania i nie dociskaj go, w każdej porcji szpinaku zrób wgłębienie, dołeczek i wbij jajo. Posyp połową parmezanu i tartą gałką muszkatołową. Piecz około max 15 minut, aż jaja się zetną. I serwuj natychmiast z ulubionymi dodatkami. Jajka po florencku Uova alla fiorentina. Uova all'occhio

Z Kuchni Do Kuchni
Szparagowe cordon bleu 36

zielone na roladkę / porcję sol i pieprz do smaku 1 plaster sera żółtego na roladkę 1 plaster gotowanej szynki na roladkę 1-2 jajka + 2 łyżki mleka mąka, bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Jak przygotować szparagowe Cordon bleu? Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki i obierz. Ja brałam na roladkę 2 szparagi, a na porcję(...)duży plaster sera i szynki, zabezpieczamy roladkę wykałaczkami. Roladki szparagów obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym z mlekiem, solą i pieprzem jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szparagi z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką jako danie główne, poza tym można je podać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab w sosie ogórkowym 38

Pinterest, gdzie co chwilę zbiera pozytywne komentarze. Postanowiłam, troszkę na nim bazując, przygotować schab w sosie z dodatkiem kiszonych ogórków. Wyszło bardzo ciekawie. Schab podałam z kaszą jęczmienną i tartymi buraczkami z cebulką. Polecam. 4 plastry schabu mąka krupczatka 2 cebule 4 ogórki kiszone (około 250-300 g) 1 i 1/2 szkl. bulionu 1 listek laurowy 3-4 łyżki(...)słodkiej śmietanki 30% szczypta kurkumy mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz, szczypta cukru oliwa do smażenia Cebule kroimy w piórka. Ogórki trzemy na dużych oczkach tarki. Plastry schabu delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące krupczatce. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy na niej z obu stron

Smaki Na Talerzu
Burger z kurczakiem, boczkiem i domowym sosem Kentucky Gold 38

też do wypróbowania klasyka, czyli soczystego burgera wołowego z grillowaną cebulą Składniki (na 4 burgery): Mięso: 1 duży filet z kurczaka płatki kukurydziane (około 1 szklanki) 1 łyżka bułki tartej mąka (około 1 łyżki) 1 jajko 1 łyżka mleka sól pieprz Dodatkowo: 4 bułki do burgerów sałata lodowa 1 pomidor wędzony boczek (cienkie plasterki) 1 czerwona cebula 4 plasterki(...)sera cheddar (użyłam topionego w plasterkach) domowy sos Kentucky Gold Przygotowanie: Mięso: Płatki kukurydziane pokruszyć dłońmi lub przez chwilę zmiksować w malakserze. Przełożyć do miseczki, dodać bułkę tartą i wymieszać. Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Przekroić w poprzek na dwa filety, następnie każdy na pół. W najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem

Oryginalny smak
Minestrone - zupa warzywna z makaronem 40

puszki 60 g listków szpinaku baby 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 200 g drobnego makaronu suchego (np. małe świderki) tarty ser grana padano lub parmezan do posypania zupy Sposób wykonania: W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojony w plasterki seler i poszatkowaną dymkę oraz czosnek. Podsmażamy(...)robić się al'dente. Do zupy dodajemy poszatkowany w paski szpinak, groszek, fasolkę z puszki oraz sok z cytryny. Gotujemy całość około 2 minut. Przed podaniem porcje zupy posypujemy tartym parmezanem oraz poszatkowanym szczypiorem

Qchnia po prostu
Zapiekanka obiadowa z kurczakiem 178

PRZEPIS Składniki 150 g makaronu 500 g kurczaka 1 cebula 250 g pieczarek 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki ketchupu 2 ząbki czosnku 150 g tartej mozzarelli 1 łyżeczka przyprawy gyros 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól pieprz oliwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym(...)solą oraz pieprzem. Jogurt naturalny mieszamy z ketchupem, majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, następnie podsmażone pieczarki, sos, kurczaka. Całość posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka obiadowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Placki z batatów i cukinii z orzechowym dipem z nerkowców 44

Składniki: Placki: 1 mała cukinia 2 średniej wielkości bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 90 g bułki tartej 4 jajka 60 g mąki kukurydzianej sól, pieprz Dip z nerkowców 120 g orzechów nerkowca 100 ml przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz kilka listków bazylii olej do smażenia Sposób wykonania: Placki: Bataty myjemy, obieramy(...)ścieramy na dużych oczkach tarki. Cukinię oraz cebulę również ścieramy na dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Starte warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy jajka, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Porcje ciasta nakładamy łyżką formując płaskie placki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone placki układamy na ręczniki papierowe

Qchnia po prostu
Pulpety w sosie meksykańskim 50

dodatkiem warzyw. Podane z ryżem lub makaronem to pomysł na bardzo smaczny obiad. 3-4 porcje Pulpety 500 g mięsa mielonego  1  jajko 2 łyżki bułki tartej 1 00 ml wody sól pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonego lubczyku 2 ząbki czosnku Sos meksykański pół papryki czerwonej pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli(...)szczypta cukru Dodatkowo jedna solidna łyżeczka mąki ziemniaczanej 5 łyżek zimnej wody 2-3 łyżki oleju do smażenia Do mięsa mielonego dodać przyprawy, rozdrobnione ząbki czosnku, wodę bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na kilkanaście  minut. Po tym czasie z mięsa formować niewielkie  pulpety. Na dużej patelni rozgrzać

Andzia Pichci
KEKS Z JARMUŻEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I ORZECHAMI LASKOWYMI 46

proszku do pieczenia ● 150 g liści jarmużu (bez łodyżek) ● 60 g orzechów laskowych ● 100 g suszonych pomidorów w zalewie oliwnej ● 3 duże jajka ● 70 g masła ● 50 g tartego ser Ementalera lub Gouda ● 10 cl mleka ● sól, pieprz ● pieprz Cayenne   Przygotowanie : Liście jarmużu umyj, oddziel od łodyżek, podrzyj na małe kawałki i ugotuj na parze przez około(...)rozgrzej do temperatury 180 °C. W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając za każdym razem. Następnie domieszaj mleko, rozpuszczone masło i tarty ser. Wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy, po czym dodaj dobrze odciśnięte liście jarmużu, drobno pokrojone pomidory i posiekane orzechy laskowe (pozostaw część orzechów do posypania z wierzchu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pasztet jajeczny z pieczarkami 1225

jajek, 4 surowe jajka, 300 g pieczarek, 60 g sera żółtego, 150 g pora (biała i jasnozielona część), duży pęczek koperku, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na grubych oczkach, por kroimy w półplastry. Podsmażamy na maśle przez kilka minut co jakiś czas mieszając aż odparuje nadmiar wody. Ugotowane jajka kroimy(...)kostkę, dodajemy pieczarki z porem, starty ser, posiekany koperek, dwie duże szczypty soli, pieprz, bułkę tartą oraz surowe jajka. Dokładanie mieszamy. Przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 -55 minut. Studzimy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa się dobrze ściągnęła

Lena Gotuje
Sernik z makowymi kuleczkami 41

orkiszowej jasnej - 125 g masła - 5 łyżek cukru pudru - 1 żółtko masa makowa - 3 szklanki maku - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 1 białko - 2 łyżki bułki tartej masa serowa - 1 kg sera białego z wiaderka lub podwójnie zmielonego - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 125 g masła - 5 jajek - garść ulubionych bakalii - aromat cytrynowy Przygotowanie(...)ciasto się schładza przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, następnie odsączamy i dwukrotnie mielimy. Mak ucieramy z cukrem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do maku dodajemy bułkę tartą oraz ubite białka. Całość delikatnie mieszamy. Jedna masa gotowa, więc przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy porcjami ser i cały czas miksujemy. Do masy

Zainspirowana w kuchni
Pasztet z jajek z groszkiem 40

wielkanocnym stole. 11 jaj 2 cebule 70 g startej mozzarelli sól, pieprz 100 g groszku zielonego mrożonego 1/2 papryki czerwonej 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1/2 szklanki bułki tartej 40 g masła, olej 1/2 łyżeczki kurkumy 150 g śmietany gęstej 18 % 9 jajek gotuję na twardo. Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję groszek i chwilę duszę(...)razem. Zostawiam do ostygnięcia. Ugotowane jajka obieram, ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję cebulę z groszkiem, pokrojoną drobno paprykę, mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę, kurkumę, bułkę tartą, sól, pieprz, wbijam dwa jajka surowe. Całość mieszam łyżką. Masę wylewam do foremki aluminiowej wymiary 23 cm x10 cm , na wierzchu układam plastry masła. Foremki nie trzeba smarować. Piekarnik nagrzewam do temp

wesoła kuchnia
Schab w curry pod serowym beszamelem 34

grube plastry schabu przyprawa curry sól, pieprz masło klarowane Beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka (z „górką”) mąki pszennej 3/4 – 1 szkl. mleka 70 g tartego sera np gouda lub cheddar gałka muszkatołowa mielona papryka sól, pieprz Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety, nakłuwamy nakłuwaczem do mięs. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem oraz przyprawą(...)powstały grudki. Gotujemy, aż do zgęstnienia sosu (gęstnieje w miarę podgrzewania). Gotowy sos doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej oraz sporą ilością soli i pieprzu (ma być wyrazisty w smaku). Dodajemy tarty ser i mieszamy, aż do jego roztopienia. Gotowy sos rozkładamy na wierzch kotletów. Oprószamy szczyptą mielonej papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Smaki Na Talerzu