dzięki czemu będziecie mogli powtórzyć je samodzielnie w swojej kuchni. Film: Składniki na 3-4 porcje: 500 g ugotowanej fasolki szparagowej 2-3 łyżki masła 3/4 szklanki bułki tartej 3-4 jajka sól pęczek posiekanego koperku Przepis: Na patelni na małym płomieniu rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy bułkę tartą, wszystko podsmażamy około 1-2 minuty cały czas
Smakowite DaniaZAPIEKANKA OBIADOWA Z BROKUŁEM – PRZEPIS Składniki 400 g fileta z kurczaka 1 mały brokuł 250 g pieczarek 160 g makaronu kokardki 1 cebula 1/2 puszki kukurydzy 150 g tartej mozzarelli 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ketchupu 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie(...)ketchupem, majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, następnie sos, cebulę z pieczarkami, kurczaka, kukurydzę i brokuła. Zapiekankę posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Artykuł Zapiekanka obiadowa z brokułem pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!małych ziemniaków (można wykorzystać 1 op. – 400 g – gotowanych ziemniaczków w mundurkach z Lidla) przyprawa do ziemniaków 1-2 łyżki oliwy Dodatkowo: 2 łyżki oliwy 40 g tartego parmezanu granulowany czosnek – około 1/2 łyżeczki oregano – około 1 płaska łyżka mielona papryka – 1 kopiasta łyżeczka posiekana natka pietruszki – 1 łyżka sól, pieprz Ziemniaki dokładnie(...)miękkości (można też wykorzystać gotowe, gotowane ziemniaki w mundurkach). Po odcedzeniu ziemniaki skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i oprószamy 1-2 łyżkami przyprawy do ziemniaków, mieszamy. W misce mieszamy tarty parmezan oraz przyprawy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy 2 łyżkami oliwy, przechylamy naczynie, by całe dno pokryło się tłuszczem. Następnie po całej powierzchni rozsypujemy równą warstwę parmezanowej mieszanki (nie mieszamy
Smaki Na Talerzuodrzucałam też skóry kurczaka bo przypieczona na patelni staje się super chrupka i smaczna. PRZEPIS KOTLETY Z UDEK KURCZAKA Składniki: 4 udka kurczaka pieprz sól czosnek granulowany bułka tarta grubo mielona olej Jak zrobić kotlety z udek kurczaka: Z udka wykrajamy kości. Ja każde udko podzieliłam na 2 części. Pozostawiłam skórę. Każdą część rozłożyłam płasko na desce, przykryłam(...)folią i lekko robiłam młotkiem do mięsa. Następnie kotlety oprószyłam z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, obtoczyłam w bułce tartej. Na patelni rozgrzałam sporą ilość oleju. Kotlety smażyłam na złoto z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Artykuł Kotlety z udek kurczaka pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota Smakujegotować właśnie tego typu rzeczy. Proste, smaczne i takie, które zje roczne dziecko. Składniki: 250 g twarogu 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta cynamonu 1 czubata łyżka bułki tartej 2 łyżki masła cukier (wg uznania) (przepis na 2 porcje) Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego mąkę, jajko i sól, zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypujemy odrobiną(...)dosłownie chwilę od wypłynięcia. Odcedzamy. Na patelni rumienimy bułkę, dodajemy masło i cynamon, mieszamy. Dorzucamy do tego leniwe, mieszamy, posypujemy cukrem i od razu jemy. Artykuł Leniwe z bułką tartą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyPyszne. I pamiętajcie żeby plastry bakłażana były bardzo cienkie, wtedy „kotlety” smakują tak jak trzeba. Składniki: 2 średnie bakłażany 3 kulki mozzarelli 3 jajka bułka tarta sól pieprz olej Bakłażany kroimy na 0,5 cm plastry (jeżeli chcecie się pozbyć z nich goryczy, posólcie je i odstawcie na 10 minut, potem ściągnijcie ręcznikiem papierowym(...)tego nie robię). Mozzarelle kroimy w plasterki. Na plaster bakłażana nakładamy plastry mozzarelli, porządnie solimy, pieprzymy, na to nakładamy drugi plaster. Panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej, z obu stron. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Artykuł Panierowane bakłażany z mozzarellą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovydziś machniemy burrito z kurczakiem, ryżem, fasolą i innymi kolendrami. Poza jedną sugestią, że kminek to nie kumin, nie wpieprzam się. Składniki: 1 camembert 1 jajko 2 łyżki bułki tartej (lub więcej) 1 duża garść mieszanki sałat (u mnie z rukolą) 5 ciemnych winogron 1 łyżka poszatkowanej zielonej dymki 1 łyżeczka obranych ziaren słonecznika 1 łyżeczka oliwy extra virgin(...)dymkę, słonecznik. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Do jednego talerza wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Camemberta najpierw obtaczamy w jajku, potem w bułce. Jeżeli macie ochotę, możecie to zrobić dwukrotnie (ja zrobiłam tylko jedną warstwę). Olej wlewamy do małej patelni (ja wlałam jakieś
Kardamonovywraz z wrzątkiem wylądowały w zlewie. Brawo ja. Nie wiem czemu wcześniej tego nie przemyślałam. Zajrzałam więc do mojej ulubionej książki kucharskiej z lat 70 i przestudiowałam przepis na tarty chrzan. O wrzątku nie było mowy. Tzn. była mowa, ale małym drukiem pod przepisem: „Do chrzanu można dodać surowe starte jabłka. Chrzan o smaku zbyt ostrym można(...)jogurtu, który jak wiadomo trochę ten chrzan „uspokoił”. Nie miałam ochoty też dodawać żadnych majonezów czy jabłek, bo i na takie przepisy trafiłam. I jeszcze jedna sprawa. Tarcie chrzanu. Parę lat temu mój tata sprzedał mi patent na chrzan. Przecisnął go w sokowirówce. Po prostu. Na sitku zostaje prawie idealnie starty chrzan. Dodatkowo puszysty i bielusieńki
Kardamonovypolecam wam wypróbować boczniaki jak schabowe. A dzisiaj bardzo prosta i szybka wersja. PRZEPIS BOCZNIAKI SMAŻONE JAK KOTLETY Składniki: 300g boczniaków sól pieprz czosnek granulowany przyprawa do grilla bułka tarta grubo mielona może być panko olej do smażenia Jak zrobić boczniaki smażone jak kotlety: Najpierw boczniaki oczyszczamy – ja umyłam je delikatnie pod strumieniem bieżącej wody. Następnie boczniaki otrzepujemy(...)wody, ale specjalnie ich nie osuszamy. Potem oprószamy solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do grilla z obu stron. Następnie każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej. Potem smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Artykuł Boczniaki smażone jak kotlety pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota Smakujeselera korzeniowego 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku jajko 50 g masła 3 łyżki oleju łyżka zapiekanej i suszonej cebuli 2 łyżki tartej bułki sól pieprz mielony Seler obrać i pokroić na kawałki. Zalać wodą i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Potem odcedzić i odstawić do ostudzenia. Bób ugotować(...)grudkowata, dodać jajka i zmiksować całość jeszcze ręcznym blenderem. Piekarnik ustawić na 210℃ na opcję pieczenie góra/dół. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do masy dodać bułkę tartą. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem i kozieradką. Piec 10 minut w temperaturze 210℃, a potem zmniejszyć do 190℃ i piec jeszcze 60 minut. Pasztet
Weekendy w domu i ogrodziekoperkiem. Składniki na klopsy w młodej kapuście (4 porcje): Klopsy (około 8 sztuk): 400 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe czy wołowe) łyżka bułki tartej łyżka kaszy manny jajko sól, pieprz, przyprawa czosnek staropolski, papryka ostra Dodatkowo: niewielka młoda kapusta lub pół główki większej średniej wielkości marchew pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny(...)śmietanki 30% pęczek kopru łyżka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy Przygotowanie Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą, klejącą się masę. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy kulki wielkości mandarynki. Klopsy przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy z obu stron
e-PrzepisyKulinarneFacebook: MeCooks Roladki naleśnikowe Składniki na roladki naleśnikowe z jajkiem i serem. 4 naleśniki marchewkowe 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki kiełków 4 łyżki majonezu 5 dkg tartego sera cheddar 5 dkg marchwi pokrojonej w słupki szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: kiełki oraz pokrojona w słupki marchew do dekoracji Roladki naleśnikowe Jak zrobić roladki naleśnikowe z jajkiem(...)serem. Naleśniki marchewkowe przygotować według przepisu TUTAJ . Ugotowane jajka pokroić w średniej wielkości kostkę i włożyć do miski. Dodać tarty ser cheddar , pokrojoną w słupki marchew, sól, pieprz oraz majonez. Wymieszać. Na każdym naleśniku rozprowadzić krem jajeczny , po wierzchu posypać kiełkami i zwinąć w rulon. Rulon przekroić na cztery części, po czym każdą z nich ustawić w pozycji
MeCooksmłodej kapusty 2 cebule 5 średnich ziemniaków 700 ml bulionu warzywnego 300 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 100 g liści szpinaku baby 4 łyżki bułki tartej 1/2 pęczka świeżego koperku 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną(...)kostkę ziemniaki. Mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 10 minut. W tym czasie do odłożonej, przesmażonej cebuli dodajemy mielone mięso, jajko, poszatkowane drobno liście szpinaku, bułkę tartą, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę soli. Masę miksujemy ręcznym blenderem. Z gładkiej masy formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do gotującej się zupy. Gotujemy przez kolejne
Qchnia po prostuzachęcam. Przepisy nieco się od siebie różnią, dlatego też polecam wypróbować oba! PRZEPIS NA KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE Składniki 400 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula 200 ml bulionu 200 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej kilka gałązek(...)świeżego koperku łyżka masła sól pieprz szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, szczyptę soli, pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na talerz przekładamy odrobinę mąki. Z doprawionego mięsa formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i odkładamy na deskę. Patelnię z olejem rozgrzewamy, przekładamy
Przepiski.plsoli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii pulpety 800 g mielonego mięsa 2 małe cebule 2 jajka 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2-3 łyżki bułki tartej olej do smażenia czarny pieprz sól dodatkowo 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 350 g ugotowanego makaronu Przepis: Do miski przekładamy passatę pomidorową, dodajemy śmietanę oraz przyprawy: sól, czarny przepis(...)oregano oraz bazylię i wszystko dokładnie razem łączymy. Obraną cebulę drobno siekamy. W misce umieszczamy mielone mięso, dodajemy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz bułkę tartą, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z mięsnej masy wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Pulpety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron
Smakowite Dania