tarta - 42848 przepisów (strona:785/2857)

Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym+film 38

dzięki czemu będziecie mogli powtórzyć je samodzielnie w swojej kuchni.   Film: Składniki na 3-4 porcje: 500 g ugotowanej fasolki szparagowej 2-3 łyżki masła 3/4 szklanki bułki tartej 3-4 jajka sól pęczek posiekanego koperku Przepis: Na patelni na małym płomieniu rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy bułkę tartą, wszystko podsmażamy około 1-2 minuty cały czas

Smakowite Dania
Zapiekanka obiadowa z brokułem 46

ZAPIEKANKA OBIADOWA Z BROKUŁEM – PRZEPIS Składniki 400 g fileta z kurczaka 1 mały brokuł 250 g pieczarek 160 g makaronu kokardki 1 cebula 1/2 puszki kukurydzy 150 g tartej mozzarelli 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ketchupu 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie(...)ketchupem, majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, następnie sos, cebulę z pieczarkami, kurczaka, kukurydzę i brokuła. Zapiekankę posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Artykuł Zapiekanka obiadowa z brokułem pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Ziemniaczki w parmezanowej skorupce 42

małych ziemniaków (można wykorzystać 1 op. – 400 g – gotowanych ziemniaczków w mundurkach z Lidla) przyprawa do ziemniaków 1-2 łyżki oliwy Dodatkowo: 2 łyżki oliwy 40 g tartego parmezanu granulowany czosnek – około 1/2 łyżeczki oregano – około 1 płaska łyżka mielona papryka – 1 kopiasta łyżeczka posiekana natka pietruszki – 1 łyżka sól, pieprz Ziemniaki dokładnie(...)miękkości (można też wykorzystać gotowe, gotowane ziemniaki w mundurkach). Po odcedzeniu ziemniaki skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i oprószamy 1-2 łyżkami przyprawy do ziemniaków, mieszamy. W misce mieszamy tarty parmezan oraz przyprawy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy 2 łyżkami oliwy, przechylamy naczynie, by całe dno pokryło się tłuszczem. Następnie po całej powierzchni rozsypujemy równą warstwę parmezanowej mieszanki (nie mieszamy

Smaki Na Talerzu
Kotlety z udek kurczaka 59

odrzucałam też skóry kurczaka bo przypieczona na patelni staje się super chrupka i smaczna. PRZEPIS KOTLETY Z UDEK KURCZAKA Składniki: 4 udka kurczaka pieprz sól czosnek granulowany bułka tarta grubo mielona olej Jak zrobić kotlety z udek kurczaka: Z udka wykrajamy kości. Ja każde udko podzieliłam na 2 części. Pozostawiłam skórę. Każdą część rozłożyłam płasko na desce, przykryłam(...)folią i lekko robiłam młotkiem do mięsa. Następnie kotlety oprószyłam z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, obtoczyłam w bułce tartej. Na patelni rozgrzałam sporą ilość oleju. Kotlety smażyłam na złoto z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Artykuł Kotlety z udek kurczaka pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Leniwe z bułką tartą 33

gotować właśnie tego typu rzeczy. Proste, smaczne i takie, które zje roczne dziecko. Składniki: 250 g twarogu 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta cynamonu 1 czubata łyżka bułki tartej 2 łyżki masła cukier (wg uznania) (przepis na 2 porcje)   Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego mąkę, jajko i sól, zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypujemy odrobiną(...)dosłownie chwilę od wypłynięcia. Odcedzamy. Na patelni rumienimy bułkę, dodajemy masło i cynamon, mieszamy. Dorzucamy do tego leniwe, mieszamy, posypujemy cukrem i od razu jemy. Artykuł Leniwe z bułką tartą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Panierowane bakłażany z mozzarellą 26

Pyszne. I pamiętajcie żeby plastry bakłażana były bardzo cienkie, wtedy „kotlety” smakują tak jak trzeba.  Składniki: 2 średnie bakłażany 3 kulki mozzarelli 3 jajka bułka tarta sól pieprz olej Bakłażany kroimy na 0,5 cm plastry (jeżeli chcecie się pozbyć z nich goryczy, posólcie je i odstawcie na 10 minut, potem ściągnijcie ręcznikiem papierowym(...)tego nie robię). Mozzarelle kroimy w plasterki. Na plaster bakłażana nakładamy plastry mozzarelli, porządnie solimy, pieprzymy, na to nakładamy drugi plaster. Panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej, z obu stron. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Artykuł Panierowane bakłażany z mozzarellą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałatka z winogronami i smażonym camembertem 32

dziś machniemy burrito z kurczakiem, ryżem, fasolą i innymi kolendrami. Poza jedną sugestią, że kminek to nie kumin, nie wpieprzam się. Składniki: 1 camembert 1 jajko 2 łyżki bułki tartej (lub więcej) 1 duża garść mieszanki sałat (u mnie z rukolą) 5 ciemnych winogron 1 łyżka poszatkowanej zielonej dymki 1 łyżeczka obranych ziaren słonecznika 1 łyżeczka oliwy extra virgin(...)dymkę, słonecznik. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Do jednego talerza wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Camemberta najpierw obtaczamy w jajku, potem w bułce. Jeżeli macie ochotę, możecie to zrobić dwukrotnie (ja zrobiłam tylko jedną warstwę). Olej wlewamy do małej patelni (ja wlałam jakieś

Kardamonovy
Sos chrzanowy z jogurtem 33

wraz z wrzątkiem wylądowały w zlewie. Brawo ja. Nie wiem czemu wcześniej tego nie przemyślałam. Zajrzałam więc do mojej ulubionej książki kucharskiej z lat 70 i przestudiowałam przepis na tarty chrzan. O wrzątku nie było mowy. Tzn. była mowa, ale małym drukiem pod przepisem: „Do chrzanu można dodać surowe starte jabłka. Chrzan o smaku zbyt ostrym można(...)jogurtu, który jak wiadomo trochę ten chrzan „uspokoił”. Nie miałam ochoty też dodawać żadnych majonezów czy jabłek, bo i na takie przepisy trafiłam. I jeszcze jedna sprawa. Tarcie chrzanu. Parę lat temu mój tata sprzedał mi patent na chrzan. Przecisnął go w sokowirówce. Po prostu. Na sitku zostaje prawie idealnie starty chrzan. Dodatkowo puszysty i bielusieńki

Kardamonovy
Boczniaki smażone jak kotlety 57

polecam wam wypróbować boczniaki jak schabowe. A dzisiaj bardzo prosta i szybka wersja. PRZEPIS BOCZNIAKI SMAŻONE JAK KOTLETY Składniki: 300g boczniaków sól pieprz czosnek granulowany przyprawa do grilla bułka tarta grubo mielona może być panko olej do smażenia Jak zrobić boczniaki smażone jak kotlety: Najpierw boczniaki oczyszczamy – ja umyłam je delikatnie pod strumieniem bieżącej wody. Następnie boczniaki otrzepujemy(...)wody, ale specjalnie ich nie osuszamy. Potem oprószamy solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do grilla z obu stron. Następnie każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej. Potem smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Artykuł Boczniaki smażone jak kotlety pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Pieczeń z bobu i selera 50

selera korzeniowego 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku jajko 50 g masła 3 łyżki oleju łyżka zapiekanej i suszonej cebuli 2 łyżki tartej bułki sól pieprz mielony Seler obrać i pokroić na kawałki. Zalać wodą i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Potem odcedzić i odstawić do ostudzenia.  Bób ugotować(...)grudkowata, dodać jajka i zmiksować całość jeszcze ręcznym blenderem. Piekarnik ustawić na 210℃ na opcję pieczenie góra/dół. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.  Do masy dodać bułkę tartą. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem i kozieradką.  Piec 10 minut w temperaturze 210℃, a potem zmniejszyć do 190℃ i piec jeszcze 60 minut.  Pasztet

Weekendy w domu i ogrodzie
Klopsy w młodej kapuście – jednogarnkowe danie na obiad 48

koperkiem.   Składniki na klopsy w młodej kapuście (4 porcje): Klopsy (około 8 sztuk): 400 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe czy wołowe) łyżka bułki tartej łyżka kaszy manny jajko sól, pieprz, przyprawa czosnek staropolski, papryka ostra   Dodatkowo: niewielka młoda kapusta lub pół główki większej średniej wielkości marchew pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny(...)śmietanki 30% pęczek kopru łyżka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy   Przygotowanie Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą, klejącą się masę. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy kulki wielkości mandarynki. Klopsy przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy z obu stron

e-PrzepisyKulinarne
Roladki naleśnikowe z jajkiem i serem 50

Facebook:  MeCooks Roladki naleśnikowe Składniki na roladki naleśnikowe z jajkiem i serem. 4 naleśniki marchewkowe 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki kiełków 4 łyżki majonezu 5 dkg tartego sera cheddar 5 dkg marchwi pokrojonej w słupki szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: kiełki oraz pokrojona w słupki marchew do dekoracji Roladki naleśnikowe Jak zrobić roladki naleśnikowe z jajkiem(...)serem. Naleśniki marchewkowe przygotować według przepisu TUTAJ . Ugotowane jajka pokroić w średniej wielkości kostkę i włożyć do miski. Dodać tarty ser cheddar , pokrojoną w słupki marchew, sól, pieprz oraz majonez. Wymieszać. Na każdym naleśniku rozprowadzić krem jajeczny , po wierzchu posypać kiełkami i zwinąć w rulon. Rulon przekroić na cztery części, po czym każdą z nich ustawić w pozycji

MeCooks
Krem z młodej kapusty z pulpecikami 44

młodej kapusty 2 cebule 5 średnich ziemniaków 700 ml bulionu warzywnego 300 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 100 g liści szpinaku baby 4 łyżki bułki tartej 1/2 pęczka świeżego koperku 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną(...)kostkę ziemniaki. Mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 10 minut. W tym czasie do odłożonej, przesmażonej cebuli dodajemy mielone mięso, jajko, poszatkowane drobno liście szpinaku, bułkę tartą, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę soli. Masę miksujemy ręcznym blenderem. Z gładkiej masy formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do gotującej się zupy.  Gotujemy przez kolejne

Qchnia po prostu
Klopsiki duszone w młodej kapuście 55

zachęcam. Przepisy nieco się od siebie różnią, dlatego też polecam wypróbować oba! PRZEPIS NA KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE Składniki 400 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula 200 ml bulionu 200 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej kilka gałązek(...)świeżego koperku łyżka masła sól pieprz szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, szczyptę soli, pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na talerz przekładamy odrobinę mąki. Z doprawionego mięsa formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i odkładamy na deskę. Patelnię z olejem rozgrzewamy, przekładamy

Przepiski.pl
Pulpety w sosie pomidorowym + film 42

soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii pulpety 800 g mielonego mięsa 2 małe cebule 2 jajka 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2-3 łyżki bułki tartej olej do smażenia czarny pieprz sól dodatkowo 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 350 g ugotowanego makaronu Przepis: Do miski przekładamy passatę pomidorową, dodajemy śmietanę oraz przyprawy: sól, czarny przepis(...)oregano oraz bazylię i wszystko dokładnie razem łączymy. Obraną cebulę drobno siekamy. W misce umieszczamy mielone mięso, dodajemy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz bułkę tartą, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z mięsnej masy wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Pulpety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron

Smakowite Dania