makaronu ryżowego duży pęczek świeżej kolendry 30 dkg krewetek 1 łyżeczka soli 10 dkg cebuli 20 dkg mieszanki papryk 3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry 3/4 łyżeczki tartego imbiru 1,2 l bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego limonka 1 łyżka oleju 5 dkg marchwi 2 duże ząbki czosnku Tajska zupa z czerwoną pastą curry i krewetkami Jak zrobić(...)małą kostkę cebulę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 3-4 minuty. Kolejno, dodać krojoną w paski paprykę, krojoną w cienkie słupki marchew , przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty na tarce imbir oraz czerwoną pastę curry. Smażyć przez 2-3 minuty, po czym wlać bulion, mleko kokosowe i sól. Zagotować i gotować przez 5-6 minut. Do gotujących
MeCooksPOMIDOROWA Z KURCZAKIEM – PRZEPIS Składniki 150 g makaronu 400 g fileta z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g mozzarelli tartej 1 pomidor sól pieprz papryka słodka oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor(...)solą, pieprzem oraz oregano. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na makaron wykładamy podsmażonego kurczaka, następnie tartą mozzarellę, a później sos pomidorowy. Całość dekorujemy plastrami pomidora. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut z termoobiegiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle
Przepiski.plPodałam z ziemniakami i sałatą. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 czerwonej cebuli 2 kabanosy 1/4 papryki czerwonej sól pieprz czosnek granulowany Panierka: 2 jajka mąka bułka tarta Wykonanie: Piersi rozkroić wzdłuż na plastry. Zrobiłam 3 plastry z jednej piersi. Rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Następnie przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym(...)kawałku kabanosa, papryki i cebuli. Następnie zawijać w rolady. Jajka wbić do miski, przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Wymieszać. Roladki panierować w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rolady na mniejszym gazie co jakiś czas obracając, żeby równo się usmażyły. Smażyłam około 30 minut
Agusiowe smakołykijeszcze ciepły, a mięso soczyste. Wszystkie warstwy wspaniale się ze sobą komponują. Polecam! Składniki: 300g mielonej wołowiny 1 cebula 1 ser camembert 1 jajko pół szklanki bułki tartej pół szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia 1 sałata lodowa 1 bułka hamburgerowa 1 łyżka masła 1-2 ząbki czosnku 10dkg żółtego sera 100g boczku wędzonego ok 50g żurawiny(...)pieprz, zioła prowansalskie Sos: 150g majonezu 30g musztardy 50g pikantnego ketchupu *** Ser camembert kroimy w niedużą kostkę *** *** Do jednej miseczki wbijamy jajko, mieszamy, a do drugiej wsypujemy bułkę tartą i pokruszone płatki kukurydziane *** *** Kawałki sera panierujemy najpierw w jajku, a następnie w bułce i płatkach *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy ser na rumiano *** *** Ser odkładamy
Blog z Apetytemniedzielny obiad. Dzieciaki na pewno będą zachwycone składniki dla około 3-4 osób: klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki zimnej wody 1 jajko sól, pieprz czarny do smaku masło do smażenia mąka pszenna do oprószenia klopsików sos: 0,5 kg pieczarek 1 mała cebula 150 ml śmietany(...)rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso mielone przełóż do miski. Obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach cebulę. Dodaj do mielonego razem z bułką tartą, wodą, jajkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wyrób mięso aż wszystko się połączy. Dokładnie tak samo jak wyrabiasz mięso na kotlety mielone Mąkę wysyp na płaski talerz
Ogrodnik w podróżymleka 1½ łyżeczki soli tłuszcz do smażenia Farsz 500 g karkówki 400 g białej kapusty 6 pieczarek brunatnych 1 duża cebula sólo i pieprz do smaku Panierka 100 g tartej bułki 50 g startego parmezanu 2 jajka tłuszcz do smażenia Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe. Rozgrzać tłuszcz (najlepiej masło, ghee lub olej kokosowy ) na patelni o średnicy(...)usmażyć na łyżce masła. Wymieszać kapustę z cebulą, grzybami i mięsem. Doprawić solą i pieprzem. Nadziewać naleśniki farszem i zwijać tak, aby powstała paczuszka. Na talerzu wymieszać bułkę tartą z parmezanem. W misce rozmącić jajka widelcem. Zanurzać krokiety najpierw w jajku, a potem obtoczyć w panierce. Smażyć na rozgrzanym maśle po obu stronach na złoty kolor. Podać
codojedzeniaCałość doprawiłam sosem sojowym. składniki: 12 naleśników 600 g piersi z kurczaka 750 g mrożonej mieszanki chińskiej 1 duża cebula olej do smażenia sos sojowy 2-3 jajka bułka tarta i czarny sezam do panierowania Naleśniki przygotować według własnego wypróbowanego przepisu, u mnie zawsze z tych proporcji . Pierś kurczaka drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni(...)całość dobrze doprawić do smaku sosem sojowym. Na naleśniki nakładać gotowy farsz i zawinąć w krokiety (boki do środka i zrolować). Gotowe krokiety panierować w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej wymieszanej z czarnym sezamem. Nastepnie smażyć na oleju na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Gotowe krokiety podałam z słodko-pikantnym sosem chili
Monia miesza i gotujeogórki konserwowe 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 średniej wielkości czerwona cebula 50 g żółtego sera 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1 łyżka oleju rzepakowego Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Krokietów Gyros: Przygotowanie naleśników. Do miski wbić jajko, dodać szczyptę soli, przyprawę do gyrosa, mąkę pszenną i szklankę mleka. Całość zmiksować(...)brzeg każdego naleśnika nałożyć porcję farszu. Założyć boki do środka. Następnie zwinąć tak, jak krokiety. Jajka wbić na talerz, rozbełtać widelcem. Zawinięte krokiety panierować jajku, a następnie w bułce tartej. Krokiety Gyros smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Polecam wypróbować przepis na zapiekanki Gyros . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Krokiety Gyros pochodzi z serwisu Danka
Danka PichciUgotowane nogi kurczaka przyprawione oregano, a następnie umiejętnie obtoczone w bułce tartej i smażone. CHRUPIĄCY KURCZAK SKŁADNIKI 2 ćwiartki z kurczaka; 1 brokuł; jarzyna lub suszone warzywa; 2 jajka; 2-3 duże ząbki czosnku; suszone oregano; bułka tarta; sól, pieprz; przepis na chrupiący kurczak oregano pachnący Artykuł Chrupiący kurczak oregano pachnący pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkałyżek cukru 4 łyżki kwaśnej śmietany 30 dag świeżych drożdży lub opakowanie 7 g suchych szczypta soli Dodatkowo: ½ szkl. bułki tartej sok z cytryny cukier puder Instrukcje Jabłka: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Przekładamy do garnka z grubym dnem i dusimy na średnim ogniu. Kiedy jabłka puszczą(...)pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Do blaszki o wymiarach 24×36 cm przekładamy rozwałkowane ciasto, które pokrywa cały spód i trochę boków. Na wyłożone ciasto wysypujemy bułkę tartą. Na to wykładamy wcześniej przygotowane ciasto. Całość przykrywamy drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Nadmiar ciasta wciskamy między jabłka, a blaszkę. Wierzch nakłuwamy widelcem i odstawiamy na około
To co lubię - gotuję i polecamzwykła się nada. Próbujcie! Składniki: 300 g kaszy gryczanej 400 g twarogu 2 jajka 50 g cukru 50 g masła 3 łyżki bułki tartej 150 g gęstej śmietany sól Przygotowanie: Kaszę gotujemy, studzimy. Ser przecieramy. dodajemy do kaszy z jajkami i cukrem. Masę wyrabiamy, do smaku(...)doprawiamy solą. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, wykładamy kaszę. Wierzch smarujemy śmietaną. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 190°C. Zapiekankę kroimy na kwadraty
R'n'G KitchenIlość porcji: 7-8 kotletów, 4 porcje SKŁADNIKI: – 400 g ugotowanych ziemniaków – 1 puszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym, odsączona) – 1 jajko – 1/2 szklanki bułki tartej – 1 łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – 2-3 łyżki posiekanego koperku – 2 łyżki posiekanej dymki (szczypior i cebulka) – 4 łyżki mąki pszennej – olej(...)resztkę ziemniaków z obiadu. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, tak aby pozbyć się wszystkich grudek. Do przestudzonych ziemniaków dodaj posiekane świeże zioła, jajko, odsączonego dokładnie tuńczyka, sól i pieprz oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj i z masy stwórz 7-8 kotlecików. Kotleciki układaj na talerzu i włóż je do lodówki na 30 minut lub na 10 minut do zamrażarki
nietylkopasta.plłyżki cukru pudru 2 lekko kopiaste łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. coca-coli/pepsi Dodatkowo: około 100-120 g herbatników kakaowych mielone orzechy do oprószenia wierzchu lub kawałek tartej czekolady Masło roztapiamy na malutkim ogniu. Pod koniec łączymy z mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia. W jednej misce umieszczamy składniki suche: mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce(...)oraz rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Na przestudzonym cieście rozprowadzamy połowę masy serowo-orzechowej, wykładamy herbatniki kakaowe, oraz resztę masy. Następnie rozprowadzamy śmietankową piankę. Dowolnie dekorujemy (mielonymi orzechami lub tartą czekoladą). Inspiracja – www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-coca-cola
Smaki Na Talerzuszpinaku świeżego 1/2 łyżki miękkiego masła 150 g. sera feta 150 g. sera żółtego 1 ząbek czosnku sól, pieprz Do panierowania: 3 jajka sól, pieprz mąka bulka tarta Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę gazowaną, dodać cukier i sól. Wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę i wlać olej(...)mnie wyszło 6 niedużych krokietów z jednej rolady. W misce wymieszać widelcem jajka, przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Krokiety obtaczać w mące, jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron
Agusiowe smakołykiszklanki ugotowanej kaszy ok. 1 szklanki ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, mielona ostra papryka, odrobina przyprawy do kotletów mielonych, suszony koperek tłuszcz do smażenia, bułka tarta Przygotowanie : Kaszę i ziemniaki zmielić, dodać przesmażoną, pokrojoną drobno cebulę oraz jajko Doprawić solą i przyprawami, dokładnie wyrobić Mokrymi rękoma formować małe kotlety, obtaczać w bułce tartej
Proste Potrawy