tarta - 42848 przepisów (strona:787/2857)

Placki z halloumi 54

chrupkość i świeżość. placki z halloumi Przepis na placki z halloumi Składniki na placki z halloumi 200 g halloumi 1 niewielka cukinia 2 marchewki 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki łyżeczka chilli w płatkach pęczek szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia Jak zrobić placki z halloumi Cukinię i marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie(...)zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gdy cukinia i marchew puszczą sok, odciśnij je i dodaj do startego sera. Wymieszaj razem z cebulą i szczypiorkiem. Dodaj jajka, mąkę, bułkę tartą i pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Odstaw masę na około 15 minut, a następnie Z masy uformuj spore placuszki, a następnie smaż

okolicepalnika.pl
Zapiekanka familijna 45

FAMILIJNA – PRZEPIS Składniki 400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 150 g makaronu 1 duża cebula 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 pomidory malinowe 100 g tartej mozzarelli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Podsmażamy(...)myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy ugotowany makaron, następnie mięso mielone, pieczarki z cebulą oraz pokrojone pomidory. Wierzch zapiekanki posypujemy ziołami prowasalskimi i posypujemy tartą mozzarellą. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut, do zarumienienia się sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka familijna pochodzi

Przepiski.pl
Makaron z groszkiem i szparagami w sosie serowym 40

lubicie. Całe danie wyszło bardzo smacznie. 3-4 porcje: ulubiony makaron 1 pęczek szparagów 1 szkl. mrożonego groszku 1 cebula 300 ml śmietanki 30% 100 g gorgonzoli 30 g tartego parmezanu oliwa szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki szczypta kurkumy sól, pieprz Groszek gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Zdrewniałe końcówki szparagów odłamujemy i wyrzucamy. Szparagi obwiązujemy kuchenną nicią i krótko(...)kroimy w kostkę. Obsmażamy do zeszklenia na patelni, na 1 łyżce oliwy. Wlewamy śmietankę i wszystko razem podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia dokładamy podzielony na kawałki ser gorgonzola oraz tarty parmezan lub grana padano. Mieszamy, aż do połączenia. Dokładamy zielony groszek oraz szparagi. Gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut (aż sos nabierze właściwej konsystencji, a szparagi odpowiednio

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka obiadowa z kurczakiem i mozzarellą 51

ZAPIEKANKA OBIADOWA Z KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ Składniki 500 g fileta z kurczaka 1 zupka chińska 1 mały por 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 4 ogórki konserwowe 150 g tartej mozzarelli sól pieprz 6 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy gyros sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Zupkę chińską(...)kosteczkę, pora w półkrążki. Makaron z zupki chińskiej odcedzamy z wody na sitku. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy makaron, następnie pora, kurczaka, sos, kukurydzę, paprykę, ogórki. Całość posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20-25 minut, do zarumienienia się sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka obiadowa

Przepiski.pl
Wieprzowe kotleciki z grilla z salsą z ananasa 46

ananasa 1 kg mielonej wieprzowiny starta skórka z 1 limonki i sok z połowy 2 łyżki sosu sojowego 2 posiekane ząbki czosnku 1 strączek ostrej papryczki ½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej świeżej kajzerki 2 jajka do posmarowania olej arachidowy albo rzepakowy SALSA 1 ananas garść posiekanej kolendry, pół pęczka szczypiorku 1 posiekana ostra papryczka, szczypta cukru trzcinowego(...)odstawić do lodówki żeby się ochłodziło i przegryzło. Przygotować kotleciki: Mięso przełożyć do miski i dodać skórkę i sok z limonki, sos sojowy, czosnek, posiekaną papryczkę, jajka i bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą rąk (ze względu na ostrą paprykę dobrze użyć rękawiczek)  Z mięsa uformować małe kotleciki (formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko

Smaczny zeszyt
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych 52

opakowania budyniu waniliowego (w torebkach po 40 g) 100 g cukru (pół szklanki) 1 l mleka   Dodatkowo: 500 g rabarbaru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło i smalec siekamy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę, tłuszcze, jajko, żółtka(...)ciasta, która była w lodówce. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut w trybie góra-dół. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, posypujemy bułką tartą, wykładamy na nie rabarbar i budyń (może być gorący). Część ciasta, która była w zamrażalniku ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na budyń. Blaszkę z powrotem

e-PrzepisyKulinarne
Jajka po florencku 42

Jajka po florencku. Uova alla fiorentina. Jajka po florencku Jajka sadzone na szpinaku, z tartym parmezanem i gałką muszkatołową: proste i pyszne, a przede wszystkim lekkie i smaczne danie do zrobienia na kolację czy śniadanie.  Jajka po florencku Skła dniki na 4 osoby: - 4 jaja - 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - 1 kg szpinaku już umytego(...)zmniejszy się jego objętość. Rozłóż szpinak w naczynkach do zapiekania i nie dociskaj go, w każdej porcji szpinaku zrób wgłębienie, dołeczek i wbij jajo. Posyp połową parmezanu i tartą gałką muszkatołową. Piecz około max 15 minut, aż jaja się zetną. I serwuj natychmiast z ulubionymi dodatkami. Jajka po florencku Uova alla fiorentina. Uova all'occhio

Z Kuchni Do Kuchni
Szparagowe cordon bleu 44

zielone na roladkę / porcję sol i pieprz do smaku 1 plaster sera żółtego na roladkę 1 plaster gotowanej szynki na roladkę 1-2 jajka + 2 łyżki mleka mąka, bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Jak przygotować szparagowe Cordon bleu? Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki i obierz. Ja brałam na roladkę 2 szparagi, a na porcję(...)duży plaster sera i szynki, zabezpieczamy roladkę wykałaczkami. Roladki szparagów obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym z mlekiem, solą i pieprzem jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szparagi z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką jako danie główne, poza tym można je podać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab w sosie ogórkowym 47

Pinterest, gdzie co chwilę zbiera pozytywne komentarze. Postanowiłam, troszkę na nim bazując, przygotować schab w sosie z dodatkiem kiszonych ogórków. Wyszło bardzo ciekawie. Schab podałam z kaszą jęczmienną i tartymi buraczkami z cebulką. Polecam. 4 plastry schabu mąka krupczatka 2 cebule 4 ogórki kiszone (około 250-300 g) 1 i 1/2 szkl. bulionu 1 listek laurowy 3-4 łyżki(...)słodkiej śmietanki 30% szczypta kurkumy mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz, szczypta cukru oliwa do smażenia Cebule kroimy w piórka. Ogórki trzemy na dużych oczkach tarki. Plastry schabu delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące krupczatce. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy na niej z obu stron

Smaki Na Talerzu
Burger z kurczakiem, boczkiem i domowym sosem Kentucky Gold 46

też do wypróbowania klasyka, czyli soczystego burgera wołowego z grillowaną cebulą Składniki (na 4 burgery): Mięso: 1 duży filet z kurczaka płatki kukurydziane (około 1 szklanki) 1 łyżka bułki tartej mąka (około 1 łyżki) 1 jajko 1 łyżka mleka sól pieprz Dodatkowo: 4 bułki do burgerów sałata lodowa 1 pomidor wędzony boczek (cienkie plasterki) 1 czerwona cebula 4 plasterki(...)sera cheddar (użyłam topionego w plasterkach) domowy sos Kentucky Gold Przygotowanie: Mięso: Płatki kukurydziane pokruszyć dłońmi lub przez chwilę zmiksować w malakserze. Przełożyć do miseczki, dodać bułkę tartą i wymieszać. Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Przekroić w poprzek na dwa filety, następnie każdy na pół. W najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem

Oryginalny smak
Minestrone - zupa warzywna z makaronem 45

puszki 60 g listków szpinaku baby 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 200 g drobnego makaronu suchego (np. małe świderki) tarty ser grana padano lub parmezan do posypania zupy Sposób wykonania: W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojony w plasterki seler i poszatkowaną dymkę oraz czosnek. Podsmażamy(...)robić się al'dente. Do zupy dodajemy poszatkowany w paski szpinak, groszek, fasolkę z puszki oraz sok z cytryny. Gotujemy całość około 2 minut. Przed podaniem porcje zupy posypujemy tartym parmezanem oraz poszatkowanym szczypiorem

Qchnia po prostu
Zapiekanka obiadowa z kurczakiem 188

PRZEPIS Składniki 150 g makaronu 500 g kurczaka 1 cebula 250 g pieczarek 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki ketchupu 2 ząbki czosnku 150 g tartej mozzarelli 1 łyżeczka przyprawy gyros 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól pieprz oliwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym(...)solą oraz pieprzem. Jogurt naturalny mieszamy z ketchupem, majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, następnie podsmażone pieczarki, sos, kurczaka. Całość posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka obiadowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Placki z batatów i cukinii z orzechowym dipem z nerkowców 53

Składniki: Placki: 1 mała cukinia 2 średniej wielkości bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 90 g bułki tartej 4 jajka 60 g mąki kukurydzianej sól, pieprz Dip z nerkowców 120 g orzechów nerkowca 100 ml przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz kilka listków bazylii olej do smażenia Sposób wykonania: Placki: Bataty myjemy, obieramy(...)ścieramy na dużych oczkach tarki. Cukinię oraz cebulę również ścieramy na dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Starte warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy jajka, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Porcje ciasta nakładamy łyżką formując płaskie placki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone placki układamy na ręczniki papierowe

Qchnia po prostu
Pulpety w sosie meksykańskim 55

dodatkiem warzyw. Podane z ryżem lub makaronem to pomysł na bardzo smaczny obiad. 3-4 porcje Pulpety 500 g mięsa mielonego  1  jajko 2 łyżki bułki tartej 1 00 ml wody sól pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonego lubczyku 2 ząbki czosnku Sos meksykański pół papryki czerwonej pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli(...)szczypta cukru Dodatkowo jedna solidna łyżeczka mąki ziemniaczanej 5 łyżek zimnej wody 2-3 łyżki oleju do smażenia Do mięsa mielonego dodać przyprawy, rozdrobnione ząbki czosnku, wodę bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na kilkanaście  minut. Po tym czasie z mięsa formować niewielkie  pulpety. Na dużej patelni rozgrzać

Andzia Pichci
KEKS Z JARMUŻEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I ORZECHAMI LASKOWYMI 53

proszku do pieczenia ● 150 g liści jarmużu (bez łodyżek) ● 60 g orzechów laskowych ● 100 g suszonych pomidorów w zalewie oliwnej ● 3 duże jajka ● 70 g masła ● 50 g tartego ser Ementalera lub Gouda ● 10 cl mleka ● sól, pieprz ● pieprz Cayenne   Przygotowanie : Liście jarmużu umyj, oddziel od łodyżek, podrzyj na małe kawałki i ugotuj na parze przez około(...)rozgrzej do temperatury 180 °C. W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając za każdym razem. Następnie domieszaj mleko, rozpuszczone masło i tarty ser. Wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy, po czym dodaj dobrze odciśnięte liście jarmużu, drobno pokrojone pomidory i posiekane orzechy laskowe (pozostaw część orzechów do posypania z wierzchu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska