łyżek cukru 4 łyżki kwaśnej śmietany 30 dag świeżych drożdży lub opakowanie 7 g suchych szczypta soli Dodatkowo: ½ szkl. bułki tartej sok z cytryny cukier puder Instrukcje Jabłka: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Przekładamy do garnka z grubym dnem i dusimy na średnim ogniu. Kiedy jabłka puszczą(...)pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Do blaszki o wymiarach 24×36 cm przekładamy rozwałkowane ciasto, które pokrywa cały spód i trochę boków. Na wyłożone ciasto wysypujemy bułkę tartą. Na to wykładamy wcześniej przygotowane ciasto. Całość przykrywamy drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Nadmiar ciasta wciskamy między jabłka, a blaszkę. Wierzch nakłuwamy widelcem i odstawiamy na około
To co lubię - gotuję i polecamzwykła się nada. Próbujcie! Składniki: 300 g kaszy gryczanej 400 g twarogu 2 jajka 50 g cukru 50 g masła 3 łyżki bułki tartej 150 g gęstej śmietany sól Przygotowanie: Kaszę gotujemy, studzimy. Ser przecieramy. dodajemy do kaszy z jajkami i cukrem. Masę wyrabiamy, do smaku(...)doprawiamy solą. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, wykładamy kaszę. Wierzch smarujemy śmietaną. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 190°C. Zapiekankę kroimy na kwadraty
R'n'G KitchenIlość porcji: 7-8 kotletów, 4 porcje SKŁADNIKI: – 400 g ugotowanych ziemniaków – 1 puszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym, odsączona) – 1 jajko – 1/2 szklanki bułki tartej – 1 łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – 2-3 łyżki posiekanego koperku – 2 łyżki posiekanej dymki (szczypior i cebulka) – 4 łyżki mąki pszennej – olej(...)resztkę ziemniaków z obiadu. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, tak aby pozbyć się wszystkich grudek. Do przestudzonych ziemniaków dodaj posiekane świeże zioła, jajko, odsączonego dokładnie tuńczyka, sól i pieprz oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj i z masy stwórz 7-8 kotlecików. Kotleciki układaj na talerzu i włóż je do lodówki na 30 minut lub na 10 minut do zamrażarki
nietylkopasta.plłyżki cukru pudru 2 lekko kopiaste łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. coca-coli/pepsi Dodatkowo: około 100-120 g herbatników kakaowych mielone orzechy do oprószenia wierzchu lub kawałek tartej czekolady Masło roztapiamy na malutkim ogniu. Pod koniec łączymy z mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia. W jednej misce umieszczamy składniki suche: mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce(...)oraz rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Na przestudzonym cieście rozprowadzamy połowę masy serowo-orzechowej, wykładamy herbatniki kakaowe, oraz resztę masy. Następnie rozprowadzamy śmietankową piankę. Dowolnie dekorujemy (mielonymi orzechami lub tartą czekoladą). Inspiracja – www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-coca-cola
Smaki Na Talerzuszpinaku świeżego 1/2 łyżki miękkiego masła 150 g. sera feta 150 g. sera żółtego 1 ząbek czosnku sól, pieprz Do panierowania: 3 jajka sól, pieprz mąka bulka tarta Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę gazowaną, dodać cukier i sól. Wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę i wlać olej(...)mnie wyszło 6 niedużych krokietów z jednej rolady. W misce wymieszać widelcem jajka, przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Krokiety obtaczać w mące, jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron
Agusiowe smakołykiszklanki ugotowanej kaszy ok. 1 szklanki ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, mielona ostra papryka, odrobina przyprawy do kotletów mielonych, suszony koperek tłuszcz do smażenia, bułka tarta Przygotowanie : Kaszę i ziemniaki zmielić, dodać przesmażoną, pokrojoną drobno cebulę oraz jajko Doprawić solą i przyprawami, dokładnie wyrobić Mokrymi rękoma formować małe kotlety, obtaczać w bułce tartej
Proste Potrawycukier waniliowy Obłożenie: kilka niewielkich jabłek 2 łyżki posiekanych orzechów 2 łyżki miodu prawdziwego sok z cytryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej masło lub margaryna do posmarowania tortownicy Wykonanie pysznego ciasta: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Płatki kukurydziane można trochę pokruszyć, ale nie jest to konieczne. Następnie ciasto(...)schładzamy w lodówce. Tortownicę o średnicy około 21 cm smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą, można również tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy do przygotowanej formy, wylepiamy również brzegi tortownicy, tak kilka centymetrów. 2. Obłożenie: Umyte i osuszone jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy z wierzchu i układamy
Izabelawkuchnidodatkowo bardzo łatwo ją przygotować. Składniki: 500 g schabu wieprzowego w plastrach, 2 łyżki oleju/oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka curry, 1 łyżeczka octu balsamicznego, bułka tarta do obtoczenia, tłuszcz do smażenia, przyprawy: pietruszka, czosnek, sól, pieprz. Przygotuj marynatę. Połącz oliwę z oliwek albo olej, sos sojowy, curry i ocet balsamiczny. Przygotowanie: Każdy kotlet dopraw(...)solą i pieprzem, następnie obtocz w marynacie. Mięso odstaw do lodówki na 30 minut. Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z olejem aż będą złote z każdej strony. Schabowe z curry najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami albo frytkami. >> Zobacz też: Roladki w sosie paprykowo-pomidorowym Artykuł Schabowe z curry – świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów
RozdomowionaFARSZ : 500 g pieczarek sól, pieprz do smaku olej do podsmażenia odrobina oregano DODATKOWO : dowolny sos pomidorowy 100 g tartego, żółtego sera(...)podsmażamy na oleju, z przyprawami aż odparują płyny. Ciasto rpzwałkowujemy, dzielimy na paski długości parówki i dzielimy je na porcje. Na każdy kawałek ciasta nakładamy pieczarki, parówką, tarty ser i ketchup, zlepiamy brzegi ciasta i odkładamy hot doga na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy je na 15 minut aby wyrosły. Pieczemy
Kulinarne Fantazje Marioliskładniki na jedno ciasto: (pieczemy trzy takie same ciasta) 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 45 g bułki tartej 25 g mąki pszennej 100 g cukru 10 g kakao 60 g orzechów włoskich, zmielonych 1 pomarańcza 1 łyżeczka proszku do pieczenie wykonanie: *Pomarańczę dokładnie myjemy. W całości wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 min. Ugotowane odcedzamy(...)odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następ mielimy w maszynce do mięsa. Mąkę mieszamy z kakao, bułką tartą, orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy zmieloną pomarańczę i mieszamy, aż połączy się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej
Domowy Smak Jedzeniaosób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 1kg mielonej łopatki wieprzowej 200g ryżu 1 cebula 1 biała kapusta 2 litry bulionu lub rosołu 200g przecieru pomidorowego 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka posiekanego kopru 1. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni z dodatkiem oleju(...)większej miski przekładamy mięso, wcześniej ugotowany ryż i podsmażoną cebulę. Dodajemy bułkę tartą, sól oraz pieprz. Całość mieszamy. 2. Do dużego garnka wlewamy wodę do 1/3 jego wysokości i doprowadzamy do wrzenia. Z kapusty wycinamy głąb. Wkładamy wyciętym otworem na gotującą się wodę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut i przewracamy kapustę na drugą stronę gotując jeszcze
karolgotujekurzych) 600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 1 jajko sól pieprz granulowany czosnek łyżeczka musztardy majeranek 1 cebula okrojona i przesmażona na maśle olej do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie: Jajka gotujemy na półtwardo. (Oczywiście przepiórcze zawsze gotuję na twardo, ze względu na maleńki rozmiar nie udało mi się jeszcze ugotować ich na miękko(...)którym się smażyła). Dokładnie wyrabiamy gładką masę. Na lekko zwilżonej dłoni układamy łyżkę mięsa mielonego, na to układamy jajko. Formujemy kulkę mięsną, dokładnie oblepiając jajko mięsem. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju ze wszystkich stron do zrumienienia
Walijskie Pichceniemąki pszennej 3 jajka 3 łyżki oleju sól Farsz: 250 g sera żółtego 600 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania 2 jajka do panierowania Sposób wykonania: Do wysokiego naczynia wrzucamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju(...)przeciwległe boki zawijamy do środka, następnie zwijamy naleśnika w rulon od gór do dołu tworząc krokieta. W misce roztrzepujemy jajka. Krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło jako dodatek do barszczu czerwonego lub jako danie główne np. z ketchupem
Qchnia po prostumąki pszennej 100 ml mleka (mniej niż 1/2 szklanki) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta chili 1 łyżeczka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Krążków cebulowych: Cebule obrać, pokroić w krążki, rozdzielić na kółka. Do miseczki wbić jajko, rozbełtać widelcem lub rózgą. Następnie dodać przyprawy(...)sól, słodka papryka, pieprz, chili), mąkę pszenną i bułkę tartą. Wlewać porcjami mleko i mieszać do powstania gęstego ciasta. Ilość dodanego mleka zależy od wielkości jajka. Ciasto musi być gęste. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać większą ilość oleju rzepakowego tak, aby krążki cebulowe podczas smażenia pływały. Każdy krążek zamaczać w przygotowanym cieście tak, aby ciasto oblepiło
Danka Pichcisyty. Składniki: na dwa burgery: 2 bułki - u mnie duże poznańskie, 2 filety z kurczaka, ser camembert - u mnie z pieprzem, sałata, pomidor - plastry, ketchup, majonez, jajko, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz Przygotowanie: Bułkę rozcinamy na pół. Możemy podpiec chwilę w piekarniku, aby była bardziej chrupiąca. Jedną połowę smarujemy majonezem, drugą ketchupem Filety z kurczaka panierujemy(...)roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju aż filet będzie dobry. Ser rozcinamy na pół i również panierujemy. Smażymy na osobnej patelni - bezpośrednio przed podaniem, z obu stron na rumiany kolor. Na spodzie bułki układamy liść sałaty, kotleta, ser, pomidor i przykrywamy górną częścią bułki
Lena Gotuje