prostu imprezowa przystawka. A do ich przygotowania potrzebujemy: 250 g mięsa mielonego (u mnie wołowina zmieszana z wieprzowiną), puszka czerwonej fasoli, mała puszka kukurydzy, 1 cebula, 30 g tartej mozzarelli, oliwa z oliwek, 400 g pomidorów krojonych, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, natka pietruszki (możecie śmiało zamienić ją na kolendrę), tacos (u mnie gotowe - kupione w markecie(...)fasolę i kukurydzę. Całość duszę ok. 10 min. Zależy mi aby odparowało nieco płynów z pomidorów. Nasz farsz nie może być zbyt wodnisty. Wszystko doprawiam przyprawami oraz dorzucam tarty ser. Całość mieszam do momentu kiedy nasza mozzarella idealnie się rozpuści. W międzyczasie piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na blaszce układamy nasze tacos. Piekę je dosłownie
Przepis na Dzień Dobrysurówki. Smacznego! PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM – PRZEPIS Liczba porcji: 20 pulpecików | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 500 g mielonego fileta z kurczaka 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz papryka słodka szczypta chilli mąka do obtoczenia mięsa sos 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 200 ml bulionu 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz szczypta chilli. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Całość mieszamy do połączenia składników. Na talerz przesypujemy mąkę. Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przekładamy kotleciki, podsmażamy na rumiano. Pomidory z puszki blendujemy na mus, dodajemy do nich przeciśnięty
Przepiski.plLatem mogłabym żywić się głównie warzywami. Kalafior jest jednym z nich. Lubię go w każdej wersji, bez wyjątku. Począwszy od takiego najzwyklejszego: z wody z masełkiem i bułką tartą, poprzez panierowanego w bułce tartej i obsmażonego na oleju, czy nawet pieczonego (nasze ostatnie odkrycie). Kalafior w cieście również jest u nas bardzo lubiany. O ile jednak taki
Smaki Na Talerzulitry wody, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania pulpetów będą Ci potrzebne: 250g ryżu jaśminowego, 2 łyżki twarogu półtłustego, jajko, żółtko, 4 łyżki tartej bułki. 1. Kapustę i cebulę posiekaj, a marchewkę pokrój w plastry. 2. W garnku rozgrzej olej, przesmaż warzywa, zlej wodą, dodaj przyprawę do zup, gotuj 30 minut, po czym(...)Ryż opłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej osoloną wodą i ugotuj, po czym przelej zimną wodą. 4. Ostudzony ryż przełóż do miski, wymieszaj z pokruszonym twarogiem, jajkiem i tartą bułką, dopraw solą i pieprzem, a następnie wyrób na jednolitą masę i uformuj ryżowe kulki. 5. Zagotuj wodę z solą, kulki wrzucaj na wrzątek i gotuj na małym
Z notatnika dietetykaczerwonej cebuli 1/4 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka cukru 1 łyżka octu balsamicznego sos sałatkowy 80 ml oleju z orzechów włoskich 30 ml octu balsamicznego 1/2 łyżeczki miodu Bułka tarta oraz jajko do panierowania Cebulę pokroić w półpiórka. Wymieszać z solą, cukrem i octem balsamicznym. Zostawić na 10 minut. KROTOS pokroić w kostkę. Kostki maczamy(...)jajku a następnie bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru. Ogórki kroimy w grubą kostkę. Orzechy włoskie prażymy. Olej orzechowy, ocet balsamiczny i miód mieszamy. Rukolę cebulę, ogórek maliny oraz borówki mieszamy ze s obą. Dodajemy panierowany ser KROTOS, prażone orzechy włoskie oraz polewamy dressingiem miodowym Mozna modyfikować sałatkę wg władnego uznania i zamiast dressaingu
Kuchnia w oparachmecooksblog oraz Facebook: MeCooks Curry Składniki na curry z kalafiora. 50 dkg różyczek z kalafiora 20 dkg cebuli 1 łyżka oleju 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczka tartego imbiru 5 suszonych liści curry 1/4 łyżeczka ziaren musztardy 1/2 łyżeczka ziaren kminu 5 ziaren kardamonu 1 duża papryczka chili 1 i 1/2 łyżeczka soli pęczek świeżej kolendry(...)przez kilka sekund. Kolejno, dodać drobno krojoną cebulę, pokrojoną paprykę chili oraz krojone pomidory. Smażyć przez około 10 minut na małym ogniu. Następnie włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarty imbir i kontynuować smażenie przez 5 minut. Po tym czasie dodać kurkumę, garam masa, słodką paprykę, sól i smażyć przez 2 minuty. Na końcu dodać wywar warzywny oraz
MeCooksziemniaczane kotlety Pyszne, proste do zrobienia kotlety z ziemniaków z nadzieniem lub bez Składniki 500 g ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki mąki bułka tarta do obtoczenia (opcjonalnie) Wykonanie Do miski włożyć utłuczone ziemniaki. Dodać do nich jajko i mąkę oraz przyprawy. Wymieszać ręką ciasto. Ciasto będzie dość kleiste Formować placuszki, które można(...)obtoczyć w mące lub bułce tartej Smażyć na złoty kolor z obu stron, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym Artykuł Ukraińskie zrazy – ziemniaczane kotlety z nadzieniem pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuszczypta soli Farsz: 2 średnie cebule 1 kg pieczarek 300 g żółtego sera 3 łyżki oleju 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Do panierowania: jajka, bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładko i odstawić na około pół godziny. Upiec naleśniki. Farsz: Cebulę pokroić w kostkę. Lekko zrumienić na oleju(...)ognia przestudzić. Dodać natkę pietruszki, ser starty na dużych oczkach wymieszać i doprawić do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć. Panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron na złoto. Do krokietów oczywiście najlepszy jest czerwony barszczyk
Ala piecze i gotujecałej rodzinki, idealny na lato ;)) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego (użyłam mięsa z szynki) 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku lub 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda cukinia lub pół większej 1 marchew 1 cebula pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa(...)150ml śmietanki 30% pół pęczka koperku Przyprawy do sosu: sól, pieprz, curry olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę lub bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, a marchew na małych oczkach *** *** Połowę startych warzyw dodajemy do mięsa, resztę zostawiamy
Blog z Apetytemjajka 1 płaska łyżka mąki 3 łyżki mleka 2-3 łyżki tartego parmezanu 50 g szynki 50 g papryki (może być tylko czerwona, lub po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej) 2 pieczarki sól, pieprz masło Szynkę oraz pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Jajka wybijamy do garnuszka, dodajemy mleko, mąkę, tarty parmezan
Smaki Na Talerzutrafiły usmażone wcześniej kotlety. Składniki na kotlety : ok 600 g mięsa mielonego (u mnie z karkówki) 1 cebula 1 jajko 1 kajzerka wczesniej namoczona sól pieprz ziołowy majeranek bułka tarta lub mąka do obtaczania mielonych olej do podsmażenia kotletów Na sos: dowolny bulion (ilość zależy od tego, ile sosu chcemy uzyskać) 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)dodajemy drobno posiekaną cebulkę (ja wcześniej podsmażam ją na klarowanym maśle), przyprawy i namoczoną bułkę. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej lub mące. S mażamy z obu stron na oleju. W garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę wraz z posiekanymi ząbkami czosnku. Dodajemy passatę pomidorową lub pomidory
Walijskie Pichcenieżółtego (dałam mimolette) pomidor ogórek (świeży lub korniszony) 4 łyżki prażonej cebuli 4 łyżki majonezu 4 łyżeczki ketchupu Kotlety schabowe: około 400 g schabu bez kości jajko bułka tarta sól, pieprz olej Przygotowanie Pomidora i ogórka kroimy na plasterki. Sałatę myjemy i osuszamy. Schab kroimy na 4 plastry. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem na cienki płat(...)Obsypujemy je solą i pieprzem. Każdy obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron po kilka minut na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na gorące kotlety nakładamy plastry sera żółtego W międzyczasie bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez
e-PrzepisyKulinarneugotowany mały kawałek selera 2 cebule 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki papryki ostrej trochę rosołu, gdyby farsz był za suchy Panierka: 3 jajka mąka bułka tarta Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Jeśli nie macie mięsa z rosołu to trzeba je ugotować. Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać(...)porcję farszu i zawijać krokiety. Najpierw zawinąć boki do środka, a następnie zwinąć w rulon. Tak przygotowane krokiety obtaczać w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia
Agusiowe smakołykiZastanawiasz się co jeszcze można zrobić z cukinii? Pizza na spodzie z cukinii z pomidorkami koktajlowymi i tartym serem zaskoczy każdego. To zdrowa i dietetyczna przekąska dla całej rodziny. Z pewnością tradycyjna pizza domowa na cieście drożdżowym jest najsmaczniejsza. Ale dziś polecam dietetyczną pizzę na spodzie z cukinii. Jest lekka, smaczna i prosta w wykonaniu. Najważniejsze jest dokładne wyciśnięcie(...)Ciasto na pizzę z cukinii powinno mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta na placki ziemniaczane . Jeśli jest za rzadkie (wodnista i słabo odciśnięta cukinia) to zagęszczam mąką ziemniaczaną lub bułką tartą. Na koniec próbuję smak i ewentualnie dodaję ulubione przyprawy. Blaszkę piekarnika wyścielam papierem do pieczenia lub smaruję oliwą z oliwy. Wykładam ciasto za pomocą łyżki i wyrównuję powierzchnię
Ania gotujeudek kurczaka bez kości 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku około 100 g boczku surowego, pokrojonego w kostkę 250 ml śmietanki 30% 125 ml bulionu 2-3 łyżki tartego parmezanu 1-2 garście świeżego szpinaku mielony imbir mielona papryka sól, pieprz oliwa Udka dajemy na desce skórką do dołu, nacinamy równolegle (starając się nie przeciąć mięsa na wylot(...)dużą kostkę cebulę. Smażymy aż do jej zeszklenia. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Wlewamy bulion oraz śmietankę i dusimy całość, aż sos wyraźnie się zredukuje. Pod koniec dodajemy tarty parmezan oraz świeży szpinak. Podgrzewamy dalej, aż ser się roztopi, a szpinak „zwiędnie”. UWAGI: nacinanie kurczaka nie jest krokiem koniecznym, ale dzięki temu przyprawy łatwiej wnikają
Smaki Na Talerzu