tarta - 42848 przepisów (strona:808/2857)

Sernik indyjski – curry z chili i szpinakowym spodem – hit! 36

Myśląc o tej ciecierzycy, pomyślałam, że ciekawie mogłaby smakować w serniku, a mocniej doprawiona stworzyłaby przyjemną dla podniebienia całość. Wyszło pysznie! Składniki spód 2 garści świeżego szpinaku garść bułki tartej 1,5 łyżeczki oleju kokosowego masa serowa 800 g twarogu półtłustego (zmielonego) 2 jajka 100g ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta kminu(...)czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, imbir oraz sok z cytryny. Całośc zblenduj na gładka masę bez grudek. Przygotuj spód sernika. Świeże liście szpinaku umieść w blenderze razem z bułką tartą i olejem kokosowym. Zblenduj całość. Małą tortownicę 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie masą szpinakową wylep dno. Zmielony twaróg umieść w misie miksera. Miksując, dodawaj po całym jajku

Raj dla Podniebienia
Zupa cebulowa 37

czosnku, 1 suszony podgrzybek) 4 cebule białe 2 cebule czerwone garść tymianku 1/2 szklanki białego wina sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła dodatkowo grzaneczki z chleba/bułki żółty tarty ser (oprócz zwykłego sera do podania zupy użyłam wędzonego bundza) Wykonanie Cebule (obie odmiany) obieramy z łupinek, siekamy na pióra i szklimy na patelni. Uwaga! Nie podsmażamy, jedynie(...)zawartości garnka zmiksować a druga połowę zostawić z cząstkami cebuli. Według uznania. Zupę doprawiamy winem, sporą ilością tymianku oraz solą i pieprzem. Zupa najsmaczniejsza jest podana z grzankami i tartym żółtym serem. Ja dodałam także plastry wędzonego bundza. Palce lizać! Artykuł Zupa cebulowa pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Kotlety jajeczne z bazylią 45

sztuk 5 jajek (4 ugotowane na twardo, 1 surowe) 1 mała czerstwa bułka 2 łyżeczki suszonej bazylii (lub garść listków świeżej) sól, pieprz do smaku szczypta wędzonej papryki bułka tarta do panierowania olej kokosowy do smażenia Wykonanie Jajka gotujemy na twardo (4szt.) Bułkę moczymy w wodzie przez ok. 30 min, nastepnie odsączamy z płynu. Ugotowane jajka obieramy(...)surowe jajko, dodajemy bazylię, paprykę, sól i pieprz. Całość blendujemy. Rozdrobnioną masę przekładamy do miski. Nabieramy masę i w dłoniach formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor. Smacznego! Artykuł Kotlety jajeczne z bazylią pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny 41

pieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki niemu ciasto będzie kruche) 1 margaryna Kasia (ja daję pół Kasi i pół kostki masła) dodatkowo 3-4 łyżki bułki tartej Jabłka 2-5-3kg szarej renety 1 cukier waniliowy cukier do smaku cynamon Wykonanie Jabłka Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku o grubym dnie(...)mąką. 5. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. 6. Mama tą porcją większą wylepia formę od razu, a tę mniejszą schładza. 7. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. 8. Na jabłka wyłóż pianę z białek. 9. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną

Raj dla Podniebienia
SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, PESTO Z ORZECHÓW WŁOSKICH I BAZYLII I POMIDORKAMI 27

łodyg zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek 3-4 płaty szynki parmeńskiej pesto spora garść świeżych listków bazylii garść orzechów włoskich sól, pieprz czarny tarty parmezan Wykonanie Przygotujmy pesto! Bazylię i orzechy umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone na części szparagi. Podsmażamy(...)wodzie. Odcedzony przekładamy do garnka i łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy także pesto. Delikatnie mieszamy i jeszcze podsmażamy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem. Artykuł SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, PESTO Z ORZECHÓW WŁOSKICH I BAZYLII I POMIDORKAMI pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Sernik na zimno 55

składników, który przygotujesz w chwilę i przez cały rok. Idealny deser na letnie dni, orzeźwiający, lekki, bez dodatku cukru.. Sernik na zimno możesz dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową, tartą czekoladą, siekanymi orzechami, świeżymi owocami i listkami mięty.. To super smaczny i szybki sernik na zimno. Możesz zmieniać kolor sernika używając dowolnie kolorowych galaretek. Zapraszam po mój(...)stężał. Najlepiej odłożyć go na całą noc do lodówki. Po wyjęciu z formy sernik możesz udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi, świeżymi owocami, listkami mięty, posypać startą czekoladą lub tartymi orzechami. Sernik dobrze wygląda posypany zwyczajnie cukrem pudrem z ułożonymi owocami, najlepiej sezonowymi, dla kontrastu truskawki, borówki, maliny.. Sernik na zimno przechowuję w lodówce. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
ROLADA Z KURCZAKA NADZIEWANA MIĘSEM Z UDEK I JAJKAMI + FIMIK 55

duży kurczak          FARSZ :  mięso z dwóch udek  sól 1 jajko surowe  4 jajka ugotowane na twardo  3 łyżki bułki tartej  1 łyżeczka słodkiej papryki, ostra tylko do smaku  1 łyżeczka dowolnych ziół ( u mnie zioła Mateusza ) 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka czosnku suszonego pieprz tylko(...)smaku  natka pietruszki  PRZYGOTOWANIE :  Kurczaka trybujemy, następnie przyprawiamy.  Udka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy, surowe jajko, natkę i bułkę tartą. Wyrabiamy aż składniki się połączą.  Kurczaka układamy skórą do dołu, na środek przekładamy farsz i go rozklepujemy, na to kładziemy ugotowane jajka i zwijamy do środka kurczak. Nalerzy go teraz związać, następnie przekładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM I SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY + FILMIK 54

polecam przepis.   FARSZ :  1 cebula 450 g mrożnego szpinaku  sól, pieprz do smaku  1 ząbek czosnku 100 g serka topionego, gouda 2 łyżki bułki tartej  2 piersi z kurczaka sól, przyprawa do kurczaka paprykowa SOS: 200 ml śmietany 18 % ( może być również 30 % ) 1/2 szklanka mleka 3/2 % sól pieprz do smaku(...)czosnek podsmażamy na odrobinie oleju, na patelni. Nastepnie dodajemy rozmrozony szpinak, odrobinę wody, serek topiony i przyprawy. Mieszamy az składniki się połaczą a woda odparuje. Zakręcamy gaz, wsypujemy bułkę tartą, mieszamy i przekładamy wszystko do miski.  Piersi rozbijamy na kotlety, przyprawiamy, na środek każdego kotleta kładziemy po łyżce farszu i zwijamy. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpety pieczone na ryżu 628

prosty sposób można je odgrzać, mając pewność, że zachowa swój smak. Zapraszam na przepis.  PRZEPIS NA PULPETY PIECZONE NA RYŻU Składniki 400 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do mięsa 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz 200 g ryżu 1 marchewka 1 por ZALEWA 600 ml gorącej(...)papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę do mięsa, czosnek granulowany, paprykę słodką, sól oraz pieprz, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w półkrążki. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż. Wykładamy startą

Przepiski.pl
Kotlety schabowe 57

wpis mógłby się obejść, ale lubię Was męczyć takimi absurdami. Chyba się już do tego przyzwyczailiście, prawda? PRZEPIS NA KOTLETY SCHABOWE Kotlety schabowe – składniki: schab mąka pszenna jasna bułka tarta jajko sól, pieprz Kotlety schabowe – wykonanie: Schab kroimy na plastry 1-1,5 cm grubości. Można też kupić już pokrojony, będzie prościej. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem w zależności(...)bełtamy jako przyprawione solą i pieprzem. Następnie każdego kotleta maczamy w rozbełtanym jajku (w zależności od ilości kotletów być może potrzebne będzie więcej niż jedno), a następnie w bułce tartej (którą przygotowujemy sobie na osobnym talerzu). Tak przygotowane kotlety smażymy na średnim ogniu po kilka minut na każdej ze stron, aż będą rumiane. Czas smażenia jest zależny od grubości

Marder&Marder Manufacture