dipem tzatziki – przepis na niego znajdziesz TU! Składniki na 3 porcje: 2 duże cukinie 2 jajka 100 g prawdziwego, greckiego sera feta 5 łyżek mąki 3 łyżki bułki tartej 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe ząbki ½ łyżeczki suszonego oregano Kilka gałązek świeżej mięty, garść szczypiorku Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię ścieramy(...)posypujemy solą. Odstawiamy na 15 min. Po upływie czasu z cukinią na sitku odsączamy możliwie jak najwięcej wody. Odciśniętą cukinię ponownie przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, przeciśnięty ząbek czosnku, oregano, posiekaną miętę i szczypiorek oraz pokruszony ser feta. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej (sporo, ilość jak do placków ziemniaczanych
Czarnawisienkaryżu (polecam parabolied 2 woreczki po 100g) -1 średnia cebula -ok 250g poszatkowanej białej kapusty -sól, pieprz do smaku -papryka słodka w proszku -2 jajka -ok pół szklanki bułki tartej SOS -koncentrat pomidorowy słoiczek 190g -majeranek ok łyżeczka -pieprz pół łyżeczki -papryka słodka w proszku ok łyżeczka -wegeta ok łyżeczka -2 ząbki czosnku -750ml wody DODATKOWO(...)olej do smażenia Ryż gotujemy i odcedzamy z nadmiaru wody. Kapustę szatkujemy drobno. Do miski dajemy mięso mielone, dodajemy ryż, kapustę, trzemy cebulę na tarce o małych oczkach. Dodajemy 2 jajka, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką. Dodajemy ok pół szklanki bułki tartej Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia. Następnie z powstałej masy formujemy kotleciki. Kotleciki podsmażamy na złoty kolor
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupapryczek Jalapeno · 1 jajko · 3 łyżki śmietany 12% · 3 łyżki bułki tartej · 150 g serka śmietankowego · 1 ogórek kiszony · 1 pomidor(...)majeranku · 1 łyżeczka papryki ostrej Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy, sól, majeranek, paprykę ostrą, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy. 2. Serek przekładamy do naczynia, dodajemy pokrojonego drobną kostkę ogórka kiszonego oraz umytego pokrojonego również w drobną kostkę pomidora
Kulinarna Chwilacałej rodziny. Zraziki możemy podać z ziemniaczkami, ryżem, kluskami albo makaronem i ulubioną surówką. Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko pół szklanki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła mąka do obtoczenia roladek olej do smażenia 1 cebula 2 pomidory 1 łyżka sosu sojowego Farsz: 250g pieczarek(...)użyłam kawałek żółtej, kawałek czerwonej i kawałek pomarańczowej) 10dkg żółtego sera 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: pietruszka, koperek, bazylia itp. *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Odkładamy do przestudzenia *** *** Cukinie i papryki kroimy w kosteczkę
Blog z ApetytemKOTLETY z CUKINII z PIEKARNIKA - Jak zrobić panierkę do kotletów z cukinii? Składniki: cukinia śmietana gęsta 3 ząbki czosnku pieprz sól czubryca zielona lub inne zioła bułka tarta (ja użyłam mąki z ciecierzycy) Przygotowanie: Cukinię kroimy w takie kawałki przypominające kotlety. Śmietanę (ilość dowolna) plus przeciśnięty czosnek, łyżeczkę czubrycy, pieprz i sól dokładnie mieszamy. Następnie maczamy(...)niej kawałki cukinii i obtaczamy w bułce tartej (u mnie mąka z ciecierzycy). Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, a na niej układamy przygotowane kotlety z cukinii. Piekarnik nagrzewany do 180 stopni i wkładamy kotlety. Pieczemy ok. 25 minut lub dłużej (w zależności jak piecze piekarnik), aż kotlety będą rumiane. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com
Dieta Rozdzielna i Zdrowieziarna 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Dodatkowo: 2 duże łyżeczki pesto z czosnku niedźwiedziego 1 duża kulka mozzarelli tarty parmezan do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Wodę, mleko, cukier oraz drożdże łączymy ze sobą. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, składniki płynne z drożdżami,olej oraz suszony czosnek. Wyrabiamy(...)25cm (boki). Tniemy na 8 długich, ale wąskich trójkątów. Każdy delikatnie jeszcze wałkujemy. Nakładamy po odrobinie pesto czosnkowego i plasterku mozzarelli. Zwijamy na kształt rogalika. Tak przygotowane posypujemy tartym parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Podajemy na ciepło jako przekąska lub jako dodatek do dań z grilla/sałatek
Kuchnia w czekoladziezielonych części - 1 dymka - 1 łyżka klarowanego masła z czosnkiem niedźwiedzim + łyżka oliwy z oliwek - 4 ząbki czosnku lub więcej - kubek śmietanki 30% - sól i pieprz do smaku -mnóstwo tartego parmezanu - siekana natka pietruszki Ugotuj mix obiadowy ekologiczny ( Produkty z gospodarstw ekologicznych oznaczone są unijnym symbolem listka złożonego z gwiazdek. Niektóre kraje wprowadziły własne oznaczenia(...)masło i podduś pokrojonego w pół talarki pora, posiekany czosnek i dymkę. Posól i dosmacz pieprzem. Wsyp mix obiadowy, wymieszaj. Wlej kubeczek śmietanki 30 %, dodaj natki pietruszki i tarty parmezan. Wymieszaj, rozłóż na talerze. Podawaj od razu po przygotowaniu. Druga propozycja jest inna . Przygotowałam ją z mixu India Edition. To wersja z suszonymi grzybami. Składniki
Z Kuchni Do Kuchnioliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki szczypta chili 1 łyżeczka maggi 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu bułka tarta lub Panko do panierowania tłuszcz do smażenia dodatkowo można podać: tłuczone ziemniaki buraczki na ciepło (przepis>>>) surówka z marchewki i jabłka do obiadu (przepis(...)kotlety i polędwiczki z kurczaka, wymieszać i odstawić na chwilę do zamarynowania. Krok 2. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kotlety z kurczaka wyjmować z mieszanki jajecznej i panierować w bułce tartej lub Panko - od razu kłaść na średnio rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety z kurczaka układamy na papierowym ręczniku, aby ociekły z tłuszczu
Moja Książka Kucharskakostki masła - miękkiego 1/2 opakowania cukru waniliowego 3 jabłka 1/2 szklanki borówek amerykańskich 1 łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka galaretki w proszku - u mnie winogronowa 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Jaja wbijamy do miski, wsypujemy cukry i ubijamy trzepaczką lub widelcem, do lekkiego spienienia. Do spienionych jajek przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy śmietanę(...)dzielimy na pół. Jedną częścią wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia formy, na grubość około 1,5 cm. Nakłuwamy widelcem całą powierzchnię , nastepnie posypujemy bułką tartą. Przygotowane jabłka odciskamy z soku i wykładamy na ciasto. Posypujemy borówkami i pokrywamy drugą połową ciasta. Najprostszą metodą jest odcinanie plastrów grubości około
Kronika Piekarnikaziemniaków (waga po obraniu i ugotowaniu) 1 cebula 1 jajko 100 g żółtego sera (drobno startego) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia (minimum 1 l) Cebulę obrać, pokroić na kosteczkę i podsmażyć na oleju, na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia. Ugotowane w osolonej wodzie i całkowicie(...)pieprzem i ponownie zagnieść całość. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki i formować z nich równe kuleczki, o wadze około 30 g. Następnie każdą kulkę obtoczyć dokładnie w bułce tartej i wrzucać na dobrze rozgrzany olej. Najlepiej smażyć kulki we frytownicy, ale jeżeli jej nie posiadamy, możemy wykorzystać zwykły garnek z grubym dnem. Smażyć na złoty kolor i wyciągać łyżką
Świat Domowej Kuchniprzygotowując ją samodzielnie, sprytnie wykorzystasz czerstwe pieczywo. Można obtoczyć w niej mięso, ryby albo owoce morza, zawsze wychodzi pysznie. Pochodząca z Japonii panko jest znacznie grubsza od zwykłej bułki tartej, dzięki temu panierka wygląda naprawdę apetycznie i jest bardzo chrupiąca. Zazwyczaj używamy jej do obtoczenia różnych przysmaków w azjatyckim stylu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić(...)lekko spłaszcz dłonią, następnie przemieszaj i włóż na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po wyciągnięciu nie przykrywaj, przestudź, następnie używaj do panierowania tak jak zwykłą bułkę tartą. A tak wyglądają krewetki i kalmary smażone w domowej roboty panierce panko: Artykuł Japońska panierka panko. Bardzo łatwo samodzielnie przygotujesz ją w domu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna
Kulinarna PolskaCiasto: 350 g mąki pszennej 200 g masła 65 g cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3-4 łyżki bułki tartej Beza cynamonowa: 4 białka 3 łyżki roztopionego masła 190 g drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy starte na dużych oczkach(...)nożem. Następnie dodajemy cukier puder oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozkładamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto posypujemy bułką tartą. Rozkładamy wypestkowane i pokrojone śliwki (węgierki, wystarczy przekroić na pół. Ja użyłam dwóch odmian śliwek, i te większe kroiłam na ćwiartki). Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
Smaki Na TalerzuSKLEP ! Składniki (4 porcje): 500 g. mielonego mięsa z indyka 1 jajko 5 ząbków czosnku 4 łyżki przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim od Naturalnie Zdrowe 2 łyżki bułki tartej 1 duża cebula 2 puszki pomidorów krojonych wraz z zalewą (2x400 g.) 3 łyżki oliwy z oliwek 350 g. makaronu spaghetti 4 łyżki startego parmezanu do podania świeża bazylia(...)dekoracji 2 łyżeczki cukru sól, pieprz Mięso włóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą i 2 łyżki przyprawy pomidorowej. Dwa ząbki czosnku zetrzyj drobniutko i dodaj do mięsa. Dopraw wszystko solą i pieprzem, dokładnie wyrób na jednolitą masę. Z masy lep w dłoniach kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i układaj na desce do krojenia. Na dużej patelni rozgrzej
Delicious Placeczosnku ½ czerwonej papryki 4 plastry szynki wędzonej, u mnie szwarcwaldzka mieszanka przypraw z płatków chili, ziarnistego pieprzu, różowej soli, tymianku i oregano lub opcjonalnie ulubione przyprawy 3-4 łyżki tartego sera mozzarella olej rzepakowy, ok. 1 łyżki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę i posypujemy solą. Bakłażany odstawiamy(...)daktylami, na końcu dodajemy natkę pietruszki, posiekany miąższ bakłażana, doprawiamy ulubionymi przyprawami, u mnie domowa mieszanka przypraw z płatków chili, ziarnistego pieprzu, różowej soli, tymianku i oregano, dodajemy tarty ser. Farszem wypełniamy połówki bakłażanów. Wierzch farszu możemy dodatkowo posypać serem, blaszkę z bakłażanami wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w 180 stopniach C przez około 15 minut. Przed podaniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłonecznika, groch, szpinak i ogrom suszonych warzyw. Brzmi to zdecydowanie lepiej niż w przypadku “standardowej” kiełbasy, która składa się z pokrojonego lub zmielonego mięsa wymieszanego z bułką tartą, przyprawami i wątpliwej jakości substancjami aromatyzującymi… Wegetariańskie (wegańskie) burgery Na rynku z miesiąca na miesiąc pojawia się coraz więcej propozycji wegetariańskich/wegańskich burgerów. Nierzadko składają się(...)kaszy jaglanej, tartej marchewki, prażonego sezamu, cebulki… Można przyrządzić burgera z kalafiora, soczewicy, zielonego groszku, czerwonej fasoli, ciecierzycy, czy nawet amarantusa. Możesz kupić gotowe danie i po prostu położyć je na grillu, lub skorzystać z wyżej wymienionych inspiracji i przygotować burgera samodzielnie. Tofu na grilla – słodkie chilli Gotowe danie na grilla, obok którego nie sposób przejść
ProstePesto.pl