surowe kiełbaski( u mnie białe surowe) 200 g mielonej wołowiny 1 cebula, poszatkowana 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka curry Sos z awokado 2 dojrzałe awokado 1 łyżka oliwy z oliwek sok z 1 limonki sól, pipas, sproszkowana słodka papryka 3 zmiażdżone(...)mnie chipsy z batatów bułki do hamburgerów zielona sałata, plastry pomidorów Zdjąć osłonkę z surowych kiełbasek, włożyć do miski. Dodać mielone mięso, cebulę, pietruszkę, połowę posiekanej papryki, jajko, bułkę tartą. Następnie dodać przyprawy: łyżeczka soli, curry, pieprz( według uznania). Wszystko dokładnie wyrobić ręką, do momentu osiągnięcia gładkiej, kleistej masy. Zwilżonymi rękoma formować hamburgery ( około 4 szt) Kłaść
gotuj ze mnąmięsa mielonego 250 g cukinii 1 duża marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz suszony majeranek kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką. Dodać odrobinę soli i odstawić, by puściła sok. Po 10 minutach odcisnąć cukinię(...)Wyrobić masę ręcznie. Jeśli masa nie jest wystarczająco zwarta, należy dodać jeszcze trochę kaszy manny. 4. Z gotowej mięsnej masy formować kotleciki. Lekko je spłaszczyć i opanierować w bułce tartej. Obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na małym ogniu po obu stronach. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku przez 10-15 minut
Kuchnia domowa Aniporcje): Pulpety: 250 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe też może być) 200 g cukinii (pół średniej sztuki) 2 ząbki czosnku kajzerka jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra Sos pomidorowy: 2 szklanki bulionu drobiowego szklanka passaty pomidorowej niewielka cebula ząbek czosnku pół łyżeczki cukru sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra niewielka garść(...)około pół szklanki wody. Odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cukinię, bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Formujemy kotleciki o kształcie mandarynki. Pulpety obsmażamy po 3-4 minuty z dwóch stron na patelni z rozgrzanym olejem. Odsączamy
e-PrzepisyKulinarneformowaniem i smażeniem kulek to tylko niecała godzina czasu. Lista składników do przygotowania kuleczek ziemniaczanych 500 g ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawy: (sól, pieprz) bułka tarta olej Jak przygotować kuleczki ziemniaczane? ugotować ziemniaki i ostudzić je przecisnąć ziemniaki przez praskę dodać jajko, mąkę ziemniaczaną oraz doprawić solą i pieprzem wymieszać wszystkie składniki nabrać porcję ziemniaków(...)około 1 łyżka) uformować kulki obtoczyć kulki w bułce tartej rozgrzać olej smażyć na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złotego koloru odsączyć tłuszcz z kuleczek na ręczniku papierowym Kuleczki ziemniaczane można podawać do obiadu lub jako przekąskę. Jeszcze smaczniejsze są serwowane z różnymi dipami i sosami. Można także nieco inaczej doprawić ziemniaczane kuleczki, np. majerankiem czy oregano. Kuleczki ziemniaczane
ale Pyszniejajka 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pieprz i sól do smaku (około szczypty) odrobina wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta Dodatkowo: płatki kukurydziane bułka tarta mąka pszenna olej do smażenia Przygotowanie: Polędwiczki z kurczaka obsypujemy przyprawą i odstawiamy na chwilę. W misce mieszamy składniki na ciasto, powinno być ciut gęstsze niż naleśnikowe(...)razie potrzeby dolewamy wody. Do drugiej miski wsypujemy pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane, tyle samo bułki tartej i niewielką ilość mąki (np. 3 garście płatków i bułki oraz 2 łyżki mąki). Mieszamy składniki. Chrupiącą panierkę uzupełniamy na bieżąco w zależności od potrzeb. Polędwiczki maczamy w cieście, potem w chrupiącej mieszance i smażymy z obu stron na złoto. Smacznego
Słodkie okruszkibeszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. szklanki startego żółtego sera (może być mniej) opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem, przygotowanie: Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać drobno posiekaną cebulę i marchewkę, a następnie czosnek. Gdy się zeszklą, dodać koncentrat, smażyć(...)rzadki, zgęstnieje w piekarniku, ale jeśli wolicie, możecie zagęścić go startym serem). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy wylać na warstwę mięsną. Posypać pozostałym serem i bułka tartą. Zapiekać około 15-20 minut do zarumienienia wierzchu i rozpuszczenia sera (jeśli makaron nie był ciepły przed dodaniem go do naczynia, można zapiekać trochę dłużej, aby całość równomiernie
Lekcje w kuchniłopatka lub szynka) 2 jajka 1 kajzerka 1 szkl bulionu/ew. mleka 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek 2 cebule 50 ml zimnej wody łyżka masła (do podsmażenia cebuli) bułka tarta (do obtoczenia kotletów) olej lub smalec (do smażenia) Wykonanie: Rozpoczynamy od namoczenia bułki w bulionie lub mleku. Następnie kroimy cebulę, która podsmażamy na maśle, do uzyskania złotego koloru(...)majeranek, jajka i zimną wodę. Dokładnie wyrabiamy masę rękoma kilka minut. Nie może być mocno ścisła, bo kotlety będą twarde. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Walijskie Pichcenieodcedzeniu wsypać do miski, dodać mięso mielone z indyka, kucharka, pieprz mielony, podsmażoną cebulkę na oleju, wbić jajka i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Brytfannę wysmarować masłem, obsypać 1 szklanką tartej bułki. Układać partiami liście z kapusty, farsz, kiszoną kapustę, liście, farsz kiszoną kapustę, liście. Na wierzch kapusty położyć plastry masła, posypać tartą bułką. Piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni Lubięwłaśnie teraz mamy na nią sezon - korzystajmy:). 400g mielonego mięsa z fileta z kurczaka 1 średnia cukinia (ok. 400g) 2 marchewki 1 cebula 2 jajka 2 czubate łyżki bułki tartej sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Marchew i cukinię ścieramy na tarce, posypujemy delikatnie solą, mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mięso(...)posiekaną drobno cebulę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Masę wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. 2. Z masy formujemy nieduże kule. Kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy na kształt kotleta. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zarumienienia. pieczone mielone z cukinią i marchewką, drobiowe, z fileta, detetyczne
Szefowa kuchnismaczna przystawka podana z dowolnym sosem lub po prostu jako dodatek obiadowy. Polecam! Kalafior w panierce - składniki: 1 kalafior 2 jajka + 2-3 łyżki mleka bułka tarta olej sól Kalafior w panierce - przygotowanie: Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i podzielić na mniejsze różyczki. Jajka rozmieszać z mlekiem. Różyczki kalafiora dokładnie obtoczyć kolejno w jajku(...)oraz w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. (Nie żałować tłuszczu.) Gotowe kawałki kalafiora ułożyć na ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć z nadmiaru oleju
Di gotujedrożdży 70g rozpuszczonego i ostudzonego masła 3 jajka 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 1,5 szkl ciepłego mleka nadzienie ok 250g jagód 2-3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej kruszonka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru mąka dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek Do miski dajemy drożdże, ok 2 łyżki cukru, ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży(...)troszkę podsypać mąką, ale trzeba je bardzo dobrze wyrobić, tak by odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia. Jagody dajemy do miski, dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy. Składniki na kruszonkę dajemy do miski, czyli mało, cukier i mąka-ile zabierze. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, urywamy kawałek, rozpłaszczamy na dłoni, dajemy nadzienie i dokładnie sklejamy. Bułeczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuobiad dla całej rodziny. składniki na około 10 sztuk 500 g mielonego mięsa 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej mąka pszenna do panierowania 10 plastrów żółtego sera olej do smażenia szczypta ziół prowansalskich czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę dość drobno siekamy. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego(...)zdejmujemy z ognia i studzimy. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, następnie dodajemy wystudzoną cebulę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą, wszystko doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem i solą. Mięsną masę starannie wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy niewielkie, podłużne kotlety i panierujemy je w mące. Frykadelki smażymy
Smakowite Daniamięso. Czasem akompaniamentem dla sera są też piklowane lub konserwowe warzywa. Ziemniaki są popularnym warzywem wykorzystywanym w Szwajcarii na różne sposoby. Jednym z nich są na przykład grubo tarte placki „rosti” (przygotowywane z ziemniaków gotowanych bądź surowych) smażone z kiełbasą lub boczkiem i cebulą. W niektórych wariantach, zależnie od kucharza i kantonu, boczek bywa zastępowany serem, a całości może(...)swoiste szwajcarskie gołąbki serwuje się zatopione w sosie serowym. Miłośnicy zup powinni spróbować szwajcarskiej wersji warzywnej, bardzo aromatycznej „minestrone”. Ci zaś, którzy bardzo lubią cebulę, niech skosztują „ziebelechueche”, czyli tarty, której podstawowy składnik stanowi właśnie to warzywo w zestawieniu ze śmietaną, jajkami i boczkiem. Na deser możemy się skusić na „fondue czekoladowe”. Przygotowuje się
ProstePesto.plzamieniłam mięso i pieczarki w pyszne, aromatyczne danie. Kto się skusi? Składniki dla ok 6 osób: 700g mielonego mięsa z szynki 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki zimnej wody sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju Sos: 3 łyżki oleju 1 cebula 500g pieczarek 700ml wody 100g kwaśnej śmietany 18% 1 pełna łyżka mąki(...)50ml zimnej wody posiekana natka pietruszki 1 łyżka bazylii sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym lub drobno posiekanym czosnkiem i zimną wodą. Doprawiamy do smaku solą (płaska łyżeczka) i pieprzem (ok ¹⁄₃ łyżeczki). Wyrabiamy dokładnie i formujemy małe pulpeciki (u mnie wyszło 22 sztuki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju. Układamy pulpety obok
Kuchnia w czekoladzie