tarta - 42848 przepisów (strona:827/2857)

Sernik papieski 230

łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki oleju Beza orzechowa: 6 białek pół szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej szczypta soli Dodatkowo: 1 puszka kajmaku (ok 500g) 200g masła w temperaturze pokojowej pół opakowania herbatników     *** Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia ( użyłam foremki o wymiarach(...)sernika przygotowujemy bezę orzechową. Białka ubijamy ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną się pienić. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy do otrzymania sztywnej piany *** *** Następnie dodajemy bułkę tartą, mąkę i zmielone orzechy. Całość mieszamy łyżką *** *** Sernik wyjmujemy na chwilę z piekarnika, wykładamy na nim bezę i wkładamy ponownie *** *** Pieczemy dalej w temperaturze przez

Blog z Apetytem
Pulpety w sosie pomidorowym 72

jęczmiennej możesz użyć białego i brązowego ryżu, czy kaszy gryczanej lub pęczak) 1 duże jajko 1 czerstwa bułka zamoczona w wodzie świeża marchewka starta na tarce 5 łyżek bułki tartej sól pieprz Sos pomidorowy- Składniki 100 gram koncentratu pomidorowego lub 3/4 szklanki passaty pomidorowej 1,5 litra bulion warzywnego lub drobiowego świeża pietruszka oregano bazylia zioła prowansalskie sól pieprz(...)wyjmij ją i następnie odsącz nadmiar nagromadzonej w niej wody. Do dużej miski włóż mięso mielone, surową kaszę jęczmienną i startą marchewkę. Następnie wbij do środka jedno jajko, bułkę tartą, rozdrobnioną na mniejsze kawałki bułkę i przyprawy. Wszystko dokładanie wyrób wyrób do uzyskania jednolitej masy. Z wyrobionej masy uformuj małe kuleczki, podczas formowania pulpetów bądź bardzo dokładna powinny

To Musisz Wiedzieć
Pasztet warzywny z soczewicą 86

soczewicy (suchej) 1 szklanka ciecierzycy (suchej)  2 marchewki  2 pietruszki  1/2 średniego selera  1 cebula 2 ząbki czosnku  1 jajko  3 łyżki bułki tartej  2 łyżeczki masła (do podsmażenia cebuli)  3 łyżki oleju (do podduszenia jarzyn)  przyprawy: sól - ok. 2 płaskie łyżeczki  pieprz czarny - 1 płaska łyżeczka  pieprz(...)jarzyny i podsmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podałam orientacyjne ilości, najlepiej jednak próbować masę w trakcie mieszania i doprawić według własnego uznania. Na końcu dodajemy jajko i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy.  Formę keksówkę (u mnie wymiary 9 cm x 27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę. Wyrównujemy i posypujemy z wierzchu ulubionymi

bistro mama
Tortellini z brokułami 63

łyżki śmietany 18% + dodatkowa do podania – 80-100 gorącej wody (możesz użyć wody z gotujących się tortellini) – listki świeżej bazylii do podania – świeżo mielony czarny pieprz – tarty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Brokuła pokrój w małe różyczki. Ugotuj różyczki przez 4-5 minut w wrzącej wodzie i odcedź. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli kupisz(...)sobą. Czas gotowania sosu to około 5 minut, musi się nieco zredukować i nabrać smaku. Do sosu na patelnię dodaj ugotowane wcześniej tortellini i wymieszaj. Przekładaj na talerze, posyp tartym parmezanem, dopraw czarnym świeżo mielonym pieprzem i listkami świeżej bazylii. Podawaj niezwłocznie. Smacznego! Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje. e-book

nietylkopasta.pl
Schabowy po meksykańsku 410

wszystkich smakoszy!     Składniki: 3-4 plastry schabu 1 cebula 3/4 szklanki mleka masło klarowane lub olej – do smażenia PANIERKA: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka posiekanej pietruszki SALSA POMIDOROWA: 2 pomidory 1/2 cebuli 1 mała papryczka(...)dzień wcześniej i przechowywać w lodówce) *** *** Po tym czasie kotlety odsączamy z mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Mięso obtaczamy równomiernie w mące *** *** Przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, chilli, oregano i posiekaną zieleniną *** *** Kotlety moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy z dwóch stron w panierce *** *** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony

Blog z Apetytem
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SEREM I CEBULKĄ PRAŻONĄ 69

ugotowanych ziemniaków * 1 jajko * 3 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki cebulki prażonej * 2 łyżki żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze ugnieść tłuczkiem. Do miski z ziemniakami wbić całe jajko, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cebulkę(...)prażona i ser starty. Wszystko dobrze wymieszać. Łyżką nabierać porcje masy, formować z nich kule a potem spłaszczyć. Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron. Z podanych składników wyszło mi 8 kotletów ziemniaczanych. Zapraszam do skorzystania z przepisu na sos pieczarkowy-->  przepis tutaj

Zrób to smacznie
Mini Hamburgery na Dwa Kęsy 58

warto. Zapraszam serdecznie do wypróbowania tego świetnego przepisu! PRZEPIS NA MINI HAMBURGERY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo sałata pomidor ketchup cebula  sos czosnkowy – można użyć gotowego lub zrobić swój  Bułeczki piekłam z tego przepisu: Domowe Bułeczki z Czarnuszką Wykonałam ich mniejszą wersje(...)oraz pominęłam czarnuszkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę jajko, bułkę tartą oraz przyprawy (pieprz sól, paprykę słodką, bazylię). Wszystko razem dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych bułek. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Bułeczki przekrawamy, smarujemy odrobiną sosu czosnkowego, układamy mięsko, sałatę

Przepiski.pl
Pieczone krokiety z warzywami 54

ziemniakami, w Korei - z makaronem sojowym i warzywami lub kapustą kim-chi. Z kolei w Polsce najpopularniejsze są krokiety nadziewane kiszoną kapustą i pieczarkami lub mięsem obtaczane w bułce tartej. Ja tym razem trochę odeszłam od naszej polskiej klasyki i postawiłam na krokiety z warzywami. Odpuściłam też bułkę tartą i zamiast smażyć - upiekłam je. Pieczone krokiety

Z notatnika dietetyka
Pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym 99

mielonego mięsa (zmieliłam wieprzowe i wołowe, po połowie) 2 pieczarki średniej wielkości 1 mała cebula 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 3 pełne łyżki bułki tartej 1 jajko Na sos pomidorowy: 300 ml bulionu (u mnie drobiowy) 1 ząbek czosnku około 100 g przecieru pomidorowego 0,5 łyżeczki suszonej bazylii sól i pieprz do smaku(...)niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Składniki przekładamy do miski z mięsem mielonym. Dodajemy 0,5 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli, bułkę tartą i wbijamy jajko. Wyrabiamy składniki przez dłuższy czas ręką. Następnie formujemy z nich małe kulki (pulpeciki). Podsmażamy pulpeciki na oleju. Gdy pulpeciki się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą

Słodkie okruszki
Spaghetti z klopsikami drobiowymi 66

oczywiście ulubiony ser. Szybko i smacznie :) Składniki (3-4 porcje): Klopsiki: 250 g mielonego mięsa z kurczaka 150 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka oregano sól i pieprz Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki(...)bazylia sól, pieprz 1 łyżeczka cukru brązowego (opcjonlnie) Dodatkowo: 150 g makaron spaghetti świeżo starty parmezan lub inny ulubiony ser Wykonanie: Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, oregano, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać na zwartą masę. Z mięsa uformować małe pulpeciki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Healthy food explorer
KOTLETY LWOWSKIE 89

sera żółtego startego na drobnych oczkach 1 kajzerka namoczona w mleku (lub wodzie)  2 żółtka cebulka przesmażona na 2 łyżkach masła sól pieprz gałka muszkatołowa bułka tarta do panierowania masło klarowane do smażenia Wykonanie: W misce łączmy ze sobą zmielone mięso z kurczaka, starty żółty ser, lekko odciśniętą kajzerkę, żółtka, przesmażoną na maśle cebulkę (wraz z masłem(...)którym ją smażyliśmy) oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy je z obu stron w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na klarowanym maśle

Walijskie Pichcenie
Bombowe Mielone 70

ketchupu pikantnego ·        2 pomidory ·        15 dag sera żółtego ·        3 łyżki bułki tartej ·        1 łyżka majeranku ·        ½ łyżeczki papryki ostrej ·        3 łyżki śmietany(...)grubsze krążki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz pieprzem. 2.    Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Robimy z masy mięsnej kotlety wielkości krążka cebuli, lekko rozpłaszczamy. Układamy na każdym krążku cebuli. 3.    Pieczemy w piekarniku 30 minut

Kulinarna Chwila
Kajzerki Paszteciki 81

Sól ·        Pieprz ·        ½ szk. mleka ·        Bułka tarta do panierki ·        3 jajka ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.      Mięso myjemy, przekładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą(...)połowę, wyjmujemy środek bułki i faszerujemy mięsem. 5.      Bułki z nadzieniem moczymy lekko w mleku, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i panierujemy w bułce tartej. 6.      Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 7.      Gotowe. Paszteciki podajemy z barszczem lub podajemy, jako przekąska

Kulinarna Chwila
Smażone klopsiki z groszkiem i marchewką, danie do słoika na wyjazdy 116

zabiegany tydzień składniki na około 4-5 słoików o pojemności 1 l : klopsiki: 1 kg mięsa mielonego, dowolnego ja ty razem użyłam mielonej łopatki 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki zimnej wody lub bulionu 1,5 łyżki granulowanego czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku sos z groszkiem i marchewką: 3-3,5 litra mocnego(...)łyżki cukru 1 kostka masła 300 ml śmietany kremówki 30 % sól, pieprz do smaku mąka pszenna z wodą do zagęszczenia Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajka, bułkę tartą, wlej bulion lub wodę. Następnie wsyp gałkę muszkatołową, czosnek, sól i pieprz do smaku. Wyrób na jednolitą masę mięsną jak każde kotlety mielone Formuj małe klopsiki i obsmażaj

Ogrodnik w podróży