tarta - 42848 przepisów (strona:820/2857)

Kotlety wysepki 128

całe jajko ·        1 łyżka przyprawy gyros ·        Sól ·        2 łyżki bułki tartej ·        2 łyżki śmietany Składniki na pierzynkę: ·        1 cebula ·        1/2 kg pieczarek(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, sól oraz bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy duże okrągłe kotlety, rozpłaszczamy żeby powstały nam placki grubości dwóch centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w rozgrzanym

Kulinarna Chwila
Kotlety ziemniaczane z serem 67

kotlety: ziemniaki: 0,5 kg mąka pszenna: 0,5 szklanki jajka: 1 szt. sól: 1/3 łyżeczki pieprz: 1/3 łyżeczki ser żółty starty: 1 szklanka olej do smażenia Panierka: bułka tarta jajko: 1 szt. szczypta soli Kotlety ziemniaczane z serem Przygotowanie: Jak zrobić kotlety z ziemniaków? Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzone ziemniaki przeciskamy przez praskę(...)blacie lub desce. Ser ścieramy na tarce. Na środek każdego placuszka nakładamy porcję sera, którą dobrze przykrywamy ciastem. Formujemy ładne, płaskie kotlety. Każdy kotlet panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Warto wspomnieć o tym, aby nie trzymać kotletów w jajku zbyt długo, ponieważ doprowadzi

Kuchnia Na Wypasie
Drożdżowe twisty à la pizza – pizza twists 50

stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy koncentrat, posypujemy ulubionymi przyprawami oraz solą, a na połowie sypiemy tarty ser. Następnie całość składamy wzdłuż dłuższego boku, lekko dociskamy i kroimy ostrym nożem na 8-10 pasków o szerokości 1,5-2cm. Każdy z pasków zawijamy dwukrotnie wzdłuż(...)wykładamy papierem do pieczenia. 5. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy koncentrat, posypujemy ulubionymi przyprawami oraz solą i posypujemy tartym serem. 6. Następnie całość składamy wzdłuż dłuższego boku, lekko dociskamy i kroimy ostrym nożem na 8-10 pasków o szerokości 1,5-2cm. Każdy z pasków zawijamy dwukrotnie

Be Fit Be Strong
Austria - Knedle grysikowe z sosem z białych szparagów 89

kajzerka  - 175 g kaszy manny vel grysiku - 1/2 łyżeczki soli - pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 20 g tłuszczu (wegańskiego masła lub oleju) - 175 g wody - 10 g bułki tartej Sos - 125 ml białego wina - 350 g białych szparagów - 150 ml wegańskiej śmietanki - sól, pieprz (do smaku) - opcjonalnie 1/2-1 łyżeczka mąki - szczypiorek (do podania) Przygotowanie: 1) Szparagi myjemy i obieramy(...)podsuszy). Do miski wsypujemy kaszę mannę, dodajemy przyprawy i roztopiony tłuszcz. Dokładnie mieszamy. Wlewamy gorącą wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy kajzerkę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy bułkę tartą, znowu dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. 3) Wywar ze szparagowych obierek przecedzamy (nie wylewamy go, ale wyrzucamy obierki). Do garnuszka wrzucamy pokrojone na ćwiartki szparagi

Roślinożerni urlopowicze
Świetny przepis na kotlety wegańskie. Są pyszne na ciepło i na zimno 80

kotlety wegańskie Składniki: 2 cebule, 1 mały kalafior, 2 średnie marchewki, 1 puszka ciecierzycy (400 gramów) lub podobna ilość samodzielnie ugotowanej, 4 łyżki mąki z ciecierzycy lub grochowej, bułka tarta i otręby do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz. Jak zrobić kotlety wegańskie? Kalafior podziel na różyczki, marchewkę pokrój w drobną kostkę, ugotuj razem do miękkości na parze(...)dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest ciepła, odstaw aż wystygnie. Z masy formuj płaskie kotlety, (gdyby była bardzo klejąca, dodaj jeszcze trochę mąki i ponownie wymieszaj) panieruj w mieszance bułki tartej i otrębów, smaż na oleju przez kilka minut z każdej strony, aż kotlety będą ciemnozłote. Artykuł Świetny przepis na kotlety wegańskie. Są pyszne na ciepło i na zimno pochodzi

Kulinarna Polska
Ciasto Malinowa Kraina 364

soli 10 dkg cukru kryształu Masa malinowa: 40 dkg mrożonych malin 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 gr) 6 dkg cukru kryształu 200 ml wody Dodatkowo do dekoracji: 5 dkg tartej czekolady ruby świeże maliny Jak zrobić ciasto Malinowa Kraina. Biszkopt czekoladowy przygotowanie. Do miski włożyć jajka, cukier puder i sól. Ubijać przez 5-6 minut za pomocą robota ręcznego(...)gorący budyń malinowy, dokładnie rozprowadzić i przykryć drugą połową ciasta. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy budyń malinowy jest już zimny, ciasto pokryć kremem budyniowym. Po wierzchu ciasto Malinowa Kraina udekorować tartą czekoladą ruby i świeżymi malinami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem budyniowy dobrze zgęstniał. Malinowa Kraina Warto wiedzieć robiąc ciasto Malinowa Kraina. Użyłam formy do pieczenia

MeCooks
Kotlety mielone z żółtym serem 79

400g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego majeranek sól, pieprz do smaku Dodatkowo: żółty ser bułka tarta do obtaczania olej do smażenia      Kotlety mielone z żółtym serem - przygotowanie:   Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki(...)masy mięsnej należy uformować kotlety - nadziewając je kawałkiem żółtego sera. (Porcję mięsa rozpłaszczyć dłonią, na środku umieścić kawałek sera i całość odpowiednio uformować.) Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (na rumiano).    W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób

Di gotuje
Kotlety Artemidy 115

łyżka majeranku ·        1 łyżeczka papryki ostrej ·        Sól ·        2 łyżki bułki tartej ·        2 łyżki śmietany 12% ·        1 jajko ·        2 kulki mozzarelli(...)łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, sól, wlewamy śmietanę i wrabiamy masę mięsną. 2.    Następnie robi płaskie duże kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut

Kulinarna Chwila
SOCZYSTE KOTLETY MIELONE Z WARZYWAMI 98

papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia biała część 1 pora 2 jajka  sól słodka i ostra papryka pieprz ziołowy majeranek olej//smalec masło klarowane bułka tarta Wykonanie: Pokrojoną drobno cebulę, por i czosnek przesmażamy na odrobinie klarowanego masła, ewentualnie oleju/smalcu. Po chwili dodajemy pokrojone drobno obie papryki. Smażymy całość chwilę.  Cukinię ścieramy na drobnych(...)skórą). Do zmielonego mięsa dodajemy zawartość patelni, jajka, startą i odciśniętą cukinię oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie masę około 5 minut. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju lub smalcu z obu stron

Walijskie Pichcenie
Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami 108

Youtube Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami, składniki: na klopsiki: 500- 600 g mięsa mielonego, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego(...)zioła pół małej cukinii, mała czerwona papryka, opcjonalnie posiekana natka pietruszki Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami, przygotowanie: Przygotować mięso mielone: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem, bułką tartą, przyprawami i jajkiem, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować pulpeciki (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć kilka minut z obu stron

Lekcje w kuchni
Grill vege 101

łyżka masła około 20 g   mielone z fasoli: 1 cukinia mała 1 łyżka natki pietruszki posiekanej 300 g ugotowanej fasoli jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 1 cebula sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej przyprawa do mielonych olej rzepakowy pozostałe: 150 g sera feta vege 8 pomidorów suszonych z zalewy z olej 1 batat 1 bakłażan(...)wody. Cukinię dodaję do fasoli. Cebulę i czosnke drobno siekam i przesmażam na oleju. Dodaję do fasoli, natkę pietruszki też. Wsypuje sól, pieprz, przyprawę do mielonego, paprykę, bułkę tartą. Całość wyrabiam i formuję podłużne mielone. Przesmażam na odrobinie oleju na patelni grillowej.  Batata obieram, i razem z bakłażanem kroję na plastry 0,5 cm. Smaruję oliwą

wesoła kuchnia
Quiche szczawiowy 73

paseczki szczaw i smażyć do minuty. Wystudzić. Do miski wbić jajka i lekko roztrzepać je widelcem. Dodać podsmażony szczaw, śmietankę, mleko, sól, pieprz, harissę, pokrojone w paski suszone pomidory, tarty ser żółty oraz Gruyere. Dokładnie wymieszać. Kruche ciasto: na stolnice przesiać mąkę, sól, pokrojoną w kostkę margarynę oraz masło. Siekać składniki nożem przez kilka minut, do momentu(...)owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkować. Kolejno, rozwałkowane ciasto włożyć do formy na tartę, dokładnie wyłożyć jej boki i dno ciastem. Spód ciasta w kilku miejscach nakłuć widelcem. Następnie, na cieście położyć papier do pieczenia i wsypać na niego ziarna lub kulki celem obciążenia

MeCooks
Wiosenny burger ze szparagami i sosem duńskim 84

filetu z łososia lub pstrąga tęczowego bez skóry 1/2 kulki mozzarelli 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Duński sos Remoulade 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka posiekanego ogórka kiszonego 1 łyżka małych kaparów 1/2 łyżki musztardy(...)ryby. 3. Dodaj posiekane zioła, czosnek i dopraw do smaku - dokładnie wymieszaj. 4. Formuj burgery - mogą być 2 bardzo duże, 3 średnie lub 4 małe - obtaczaj w bułce tartej i smaż na oleju. Duński sos Remoulade 1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu - odstaw do lodówki. Całość: 1. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. 2. Szparagi przesmaż na maśle

Kuchnia w Słońcu Skąpana
TANIA I SMACZNA ZAPIEKANKA CHLEBOWA + FILMIK 68

jajek  1 szklanka mleka  sól, pieprz, papryka, czosnek suszony do smaku  kilka cienkich kiełbasek lub parówek  2-3 pomidory 1 czerwona papryka  tarty ser żółty  szczypiorek do posypania  PRZYGOTOWANIE :  Chleb kroimy w kostkę, naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy tam chleb który doprawiamy czosnkiem, słodką i ostrą papryką(...)solą i pieprzem do smaku, mieszamy.  Następnie do masy dodajemy pokrojone w talarki kiełbaski, oraz pokrojone w kostkę pomidory i paprykę, mieszamy.  Na chleb wylewamy masę, posypujemy tartym serem i zapiekamy około 20 minut w temperaturze 200 % C.  Po wyjęciu z piekarnika lekko ją studzimy i podajemy ciepłą. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli