tarta - 42848 przepisów (strona:828/2857)

KOTLETY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ 66

pyszną kolację :) Składniki na około 15-17 kotlecików: * 10 jajek * 1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed gotowaniem) * 1 surowe jajko * 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki * sól do smaku * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, przestudzone oskubać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę jaglaną przepłukać na zmianę pod zimną(...)utartych jajek. Dodać surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i sól do smaku. Wszystko dobrze wymieszać. Z przygotowanej masy formować małe kotleciki, lekko je spłaszczyć. Obtoczyć każdy w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron

Zrób to smacznie
Pieczeń rzymska – przepis 95

Mleko – ½ szklanki 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka suszonego majeranku ½ filiżanki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Olej do smażenia 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła Pieczeń rzymska – przepis Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posiekaną cebulę wraz z czosnkiem smażymy na oleju do momentu(...)łyżkę musztardy sarepskiej, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę smarujemy masłem, wszystkie ścianki keksówki obsypujemy bułką tartą, następnie napełniamy mięsem do 1/3 wysokości, do środka wkładamy 4 jajka ugotowane na twardo, po czym dopełniamy foremkę mięsem a na wierzchu formujemy wzgórek. Z wierzchu mięso smarujemy

Księga-Smaku
Pyszna zimowa surówka z jarmużu 82

200g świeżych liści jarmużu skórka otarta z 1/3 cytryny 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno / oliwy z oliwek 6 łyżek kefiru 1 łyżka tartego parmezanu / grana padano 1 łyzka płatków migdałów 2 łyzeczki nasion słonecznika sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Liście jarmużu umyj i wytnij twarte łodygi. 2. Zwiń liście(...)Jarmuż przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i olejem - dokładnie wymieszaj, ugniatając/masując liście rękami. 4. Orzechy i nasiona upraż na suchej patelni. 5. Do jarmużu dodaj tarty parmezan, uprażone orzechy i skórkę z cytryny. 6. Dopraw solą i pieprzem, polej kefirem. Smacznego! Winter kale salad Ingredients: 200g of fresh kale leaves zest of 1/3 lemon

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pulpeciki w sosie porowym z Grana Padano 71

miękkości. Jeśli lubisz aldente, połącz na talerzu przed podaniem. Grana Padano możesz zastąpić parmezanem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 500g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 2 łyżki tartej bułki Pół łyżeczki papryki slodkiej Pół łyżeczki czosnku granulowanego Sól, pieprz SOS 1 por-biała część Pół szklanki słodkiej śmietanki 12% (możesz zastąpić mlekiem kokosowym) 50g sera Grana Padano(...)Pomysł na mięso mielone Wykonanie : Por kroimy w krążki i podsmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki, dodając do mięsa przyprawy, jajko i tartą bułkę. Doprawiamy według własnych upodobań. Mięso formujemy w małe kulki, układamy na patelni z porem i zalewamy do 3/4 wysokości . Dusimy pod przykryciem ok. 25 min (do miękkości

Do Garów!
Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi 68

domowe nie smakuje najlepiej? Makaron można jeść na ciepło, a także spakować jako lunch do pracy. Składniki: 3 szklanki liści bazylii 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki tartego parmezanu 2-3 łyżki orzeszków piniowych uprażonych na suchej patelni 0,5 szklanki oliwy z oliwek szczypta soli makaron farfalle mix sałat, garść pomidorków koktajlowych Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi(...)przepis Liście bazylii dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, następnie umieść w misie blendera. Dodaj obrane i przekrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, orzeszki piniowe, oliwę z oliwek i tarty parmezan, po czym całość zblenduj na jednolita masę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu , następnie odcedź i ponownie umieść w garnku. Wymieszaj dokładnie z pesto tak, by cały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpeciki z orzeszkami pinii i cynamonem 71

ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków pinii 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki suszonej żurawiny namoczone przez 10 minut w cieplej wodzie 1 łyżeczka słodkiej papryki 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko mały pęczek natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia kawałki cytryny do podania Przygotowanie:  W dużej misce wyrobić mięso mielone z cebulą startą na tarce(...)grubych oczkach, czosnkiem wyciśniętym przez praskę oraz cynamonem. Dodać orzeszki pinii, żurawinę, słodką paprykę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa formować niewielkie, lekko podłużne kotleciki.  Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki przez około 10 minut, obracając je co jakiś czas, aby były równo usmażone

Codzienne Gotowanie
Gnocchi bolognese 82

łyżki oliwy z oliwek – 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę – 2 ząbki czosnku – pół łyżeczki chilli – pół łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie) – 1 łyżeczka suszonego oregano – listki bazylii do podania – tarty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż te warzywa w głębokiej patelni lub woku na łyżce oliwy. Powinny się zeszklić. Przełóż podsmażone warzywa do miski(...)robisz gnocchi ugotuj je odrobinę krócej, rozłóż ugotowane na blacie aż wystygną i przeschną. Dopiero wtedy dodawaj gnocchi do sosu aby jeszcze chwilę się z nim gotowały. Potrawę posyp tartym parmezanem, listkami świeżej bazylii. Podawaj! Smacznego! Książka Zapach Świąt 45,00  zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut

nietylkopasta.pl
PULPETY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 61

delikatne pulpeciki. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, do którego pasuje ryż albo makaron.  Składniki: * około 400 g mięsa mielonego z indyka * 1 jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * sól i pieprz czarny mielony do smaku * 700 g passaty pomidorowej * 1 nie duża cebula * 1 ząbek czosnku * odrobina oleju Wykonanie: W misce umieścić mięso mielone, wbić jajko, dodać(...)bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Mięso wyrobić dobrze, najlepiej dłonią. Łyżka nabierać porcje mięsa, formować niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzać odrobine oleju. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na patelni. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę podsmażać. Kolejno wlać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Do tak przygotowanego

Zrób to smacznie
Krokiety z kurczakiem i warzywami 128

Nadzienie: 1 podwójna pierś z kurczaka lub filet z indyka 1 opakowanie warzyw mrożonych "po chińsku" ok 15 dag żółtego sera olej , sól, pieprz, Vegeta Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia           Zmiksować składniki przeznaczone na ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby, dla odpowiedniej konsystencji dodać trochę mąki lub dolać trochę wody. Ciasto(...)przyprawami.  Przesmażone warzywa z mięsem przestudzić. Usmażyć naleśniki. Do przestudzonego farszu dodać starty ser, wymieszać. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zwinąć krokiety, po czym panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor

Praktyczna pl
Sos al ragu – prosty przepis na skróty 107

makaron al ragu z sosem na bazie kalafiora i grzybów . Składniki: 250 g mielonego mięsa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano Siekana zielenina: bazylia, pietruszka, rukola Tarty parmezan do posypania 1 łyżka oliwy lub oleju Makaron spaghetti lub dowolny Sos pomidorowy 450 ml sosu pomidorowego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła Przygotowanie: Krok(...)odcedź. Przełóż go do sosu mięsnego, wymieszaj, wlej wodę spod makaronu i mieszaj całość szczypcami tak, żeby makaron wchłoną jak najwięcej sosu. Rozłóż makaron al ragu na talerze, posyp tartym parmezanem i zieleniną. Podawaj. Smacznego! Artykuł Sos al ragu – prosty przepis na skróty pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem i trzema serami 358

lepiej. Zapiekankę dodatkowo podałam polaną ketchupem – co zrobiłam już po skończonych zdjęciach;) W przepisie podaję, by mozzarellę pokroić na plasterki i rozłożyć na zapiekance. Ja miałam tym razem tartą mozzarellę – ona też się nadaje, jedynie całość ciut inaczej wygląda;) 500 g makaronu penne 1 cebula 3 ząbki czosnku szczypta chilli w proszku 500 g mielonego mięsa(...)smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sos mięsno-pomidorowy mieszamy z ricottą oraz odcedzonym makaronem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Mozzarellę kroimy na plasterki. Rozkładamy na wierzchu zapiekanki. Posypujemy tartym parmezanem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 15 minut (aż do zapieczenia się sera

Smaki Na Talerzu
Kluski Leniwe 174

uwielbia. Jeśli nie mam czasu na tradycyjne pierogi, kluski leniwe są idealnym i szybszym rozwiązaniem. Zazwyczaj podaję je z podsmażoną na maśle cebulką, czasem także z dodatkiem podsmażonej bułki tartej. Oba warianty są bardzo dobre. A Wy, z czym podajecie leniwe? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na kluski leniwe w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że posmakują(...)kluseczki. Gotowe leniwe wrzucać na gotującą się wodę i gotować ok. 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Kluseczki podawać z podsmażoną na maśle cebulką lub podsmażoną bułką tartą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kluski Leniwe pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Klopsiki z łososia w sosie pomidorowym 67

klopsiki które uwielbiają do tego z sosem pomidorowym zasiądą z apetytem do stołu. pulpety: 300 g filetu z łososia 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz natka pietruszki mąka pszenna sos: 1 kawałek por biała część 300 ml sosu pomidorowego  tortellini olej rzepakowy Pulpety: Filet z łososia, cebulę i czosnek mielę maszynką(...)mięsa. Dodaję sól, pieprz, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki i wyrabiam masę. Formuję nieduże pulpety które obtaczam w mące. W garnku zagotowuję dwa litry wody, dodaję sól, liść laurowy, ziele angielskie do wody. Wkładam pulpety i gotuję około 7 minut na wolnym ogniu. Pulpety wykładam na talerz. Na patelni przesmażam olej, dodaję pokrojony por i przesmażam, dodaję

wesoła kuchnia
Świąteczne resztki – krokiety z indyka 88

drobno i podobnie postępuję z resztą składników na farsz. W tym przepisie znajdziecie białą kapustę, cebulę i pieczarki. Przeważnie panieruję krokiety w tarce bułce. Zdarza mi się, że zamiast tartej bułki używam mąki migdałowej wymieszanej z błonnikiem . Do krokietów smażę cienkie naleśniki. Przeznaczam jeden naleśnik na jednego krokieta. Nie żałuję nadzienia, a krokiety smażę na prawdziwym maśle. Lubicie krokiety(...)mięsa z pieczonego indyka 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula sól i czarny pieprz do smaku ciasto na naleśniki z tego przepisu masło do smażenia tarta bułka i 2 jajka do panierowania, opcjonalnie mąka migdałowa Sos pieczarkowy 250 g pieczarek 1 mała cebula 2 łyżki masła 1 łyżka sojowego sosu 300 ml śmietanki

codojedzenia
Kotlety z kaszy jaglanej i buraka 94

cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki prażonego sezamu 2 łyżki prażonego słonecznika 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki ostrej ½ łyżeczki cynamonu 1 jajko bułka tarta (około 3 łyżek) olej sól pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonym wrzątku. Ścieramy buraka na tarce o małych oczkach. Posiekaną cebulę i czosnek smażymy na oleju. Dodajemy przyprawy(...)kumin, cynamon i paprykę. Smażymy około 5 minut. Na suchej patelni prażymy słoneczniki i sezam. Wszystkie składniki dajemy do miski, mieszamy. Jeśli trzeba dodajemy bułki tartej. Formujemy kotlety, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp.180 st.C. Można też usmażyć je na patelni

Smakowity Blog Kulinarny