tarta - 42848 przepisów (strona:824/2857)

Bułki keto. Keto pieczywo 113

pokojowej 6 dużych jaja 180 gram mielonym migdałów 20 gram łusek babki jajowatej 50 gram siemienia lnianego złotego 50 gram mielonego siemienia lnianego 250 gram serka mascarpone 150 gram tartej mozzarelli ( kupiłam gotową tartą - następnym razem kupię kostkę sera aby zetrzeć na mniejszych oczkach)) 1 łyżeczka soli 2 łyzeczki proszku do pieczenia mak do posypania wierzchu Suche

AZgotuj!
Kotlety Wołowe w Sosie Śmietanowo-Pieczarkowym 65

kotlecików wołowych w sosie śmietanowo-pieczarkowym w swoim domu.  PRZEPIS NA KOTLETY WOŁOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM Składniki 500 g mięsa wołowego mielonego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz 1 łyżeczka musztardy cebula Sos: 250 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę(...)mięsa wołowego dodajemy cebule, jajko, bułkę tartą, musztardę, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Z gotowego mięsa formujemy małe kuleczki, delikatnie je spłaszczając. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kotlety z obu stron. Sos Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce masła. Do uduszonej cebuli dodać pieczarki, dusić

Przepiski.pl
Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 95

oliwy – 2 ząbki czosnku – 100 ml śmietany 18% – 100 ml wody lub białego wytrawnego wina – 2 garści świeżych liści szpinaku – 10 suszonych pomidorów z zalewy – tarty parmezan – świeżo mielony czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Posiekaj drobno czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i go zeszklij. Jak się zeszkli dodaj gorgonzolę, śmietanę i wodę lub wino(...)koniec dodaj do tortellini suszone pomidory i szpinak. Podgrzewaj dosłownie chwilę do czasu aż szpinak „zwiędnie”, wszystko wymieszaj i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Przekładaj na talerze, posyp tartym parmezanem i zjadaj od razu. Smacznego! Artykuł Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Kurczak w panierce z sezamu. 74

zaskakującym połączeniu. Warto wypróbować tę wersję. KURCZAK W SEZAMIE. Składniki: podwójna pierś z kurczaka duża szczypta ulubionej przyprawy do kurczaka 1/3 szkl. sezamu 1/2 szkl. mleka 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu olej lub oliwa do smażenia. Wykonanie: Filety z kurczaka kroimy na mniejsze, podłużne kawałki, posypujemy przyprawami. Przygotowujemy dwie miseczki: do jednej wlewamy mleko i możemy(...)jeszcze dodać przyprawy do kurczaka, aby ściślej przyległa, jeśli nie stało się tak wcześniej. Do drugiej miseczki wsypujemy sezam i bułkę tartą, mieszamy. Każdy kawałek kurczaka maczamy w mleku i obtaczamy w mieszance bułki i sezamu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, mięso smażymy po 3 – 4 minuty z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie złocisty. Po usmażeniu

sierotka maRysia w kuchni
Kotlet drobiowe z kaszą jaglaną i cukinią 70

surowa 200 g Mięso mielone drobiowe 400 g Cukinia średnia ok 400 g Bułka kajzerka czerstwa Mleko szklanka Jajko  Cebula mała Czosnek ząbek Sól Pieprz + jajko i bułka tarta do obtaczania Przygotowanie: Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do namoczenia na ok. 10-15 minut. Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości zgodnie z instrukcją(...)doprawić sporą ilością soli oraz pieprzu. Masa nie wychodzi dość zwarta. Uformować kotlety zwilżonymi dłońmi . Z podanej porcji wyszło mi 25 sztuk. Gotowe obtoczyć delikatnie w jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubioną surówką. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie

Kulinarne przygody
NUGGETSY Z GOTOWANYCH ĆWIARTEK KURCZAKA 70

opanierowane i podsmażone w ten sposób kawałki kurczaka wyszły rewelacyjnie! 😍    Składniki: 2-3 ugotowane ćwiartki kurczaka słodka i ostra papryka pieprz sól 2-3 roztrzepane jajka bułka tarta masło klarowane do smażenia (ew.olej)  Wykonanie: Z ugotowanych ćwiartek kurczaka (starajmy się, aby mięso było leciuteńko twarde, ponieważ nie będzie się rozpadało i  łatwiej będzie(...)kroić) wyjmujemy kości i ewentualne chrząstki. Kroimy na kawałki. Każdy kawałek posypujemy pieprzem i obiema paprykami. Maczamy w rozkłóconym, lekko osolonym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron do zezłocenia najlepiej na klarowanym maśle

Walijskie Pichcenie
Spaghetti z sosem pieczarkowym 62

ząbki czosnku 4 łyżki śmietanki 30 % sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, vegeta natur 1 łyżka masła klarowanego Do podania: makaron spaghetti – 300 g świeżo posiekany koperek lub natka tarty żółty ser, parmezan, grana padano, bursztyn PRZYGOTOWANIE: Pieczarki dobrze umyj i pokrój w plasterki lub większą kostkę. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj (czosnek można przecisnąć przez praskę(...)opakowaniu lub 2 minuty krócej, wtedy wrzucisz go do sosu pieczarkowego. Wtedy podasz od razu wymieszany sos z makaronem. Na talerzu układam ugotowany makaron, polewam sosem pieczarkowym. Danie posyp tartym serem, parmezanem, grana padano oraz udekoruj natką, koperkiem. Smacznego. Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
Leniwe paluchy z natką pietruszki 52

Leniwe paluchy to od dziecka moja ulubiona potrawa. U mnie w domu po prostu nazywają się paluchy, dlatego połączyłam te dwie nazwy:) Zawsze jadłam je obtoczone w bułce tartej i oczywiście bez natki pietruszki – takie klasyczne. Jednak postanowiłam nieco zmodyfikować ten przepis dodając trochę koloru zielonego i ominąć zasmażaną bułkę tartą – i z radością stwierdzam

KuchniaWeDwoje.pl
Krokiety z jajkiem 49

łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 6 jajek 1 duża bułka pszenna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 jajko 100 ml mleka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Ciasto na naleśniki: Wymieszać mikserem wszystkie składniki na ciasto i upiec 12 naleśników. Farsz jajeczny: Jajka ugotować, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)jajek. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zawinąć. Panierować w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na oleju z każdej strony. Krok po kroku: 1. Upiec naleśniki 2. Ugotować jajka   3. Namoczyć bułkę i wycisnąć z nadmiaru wody 4. Wymieszać wszystkie składniki

KuchniaWeDwoje.pl
Spaghetti z pesto bazyliowym 43

Moje ulubione spaghetti z domowym pesto i tartym parmezanem – gotowe w 20 minut. Nic dodać nic ująć – spróbujcie koniecznie zrobić je samemu. Czas wykonania: 20 minut Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 300 g makaronu spaghetti łyżka świeżo startego parmezanu Pesto bazyliowe: 1 duży pęczek bazylii 50 g orzeszków piniowych 3 ząbki czosnku 50 g parmezanu oliwę(...)suchej patelni uprażyć orzeszki pinii. W moździerzu utrzeć bazylię z orzeszkami i czosnkiem, dolewając stopniowo oliwę. Ilość oliwy zależy od rodzaju konsystencji jaką chcecie uzyskać. Na koniec dodać tarty parmezan i ewentualnie doprawić szczyptą soli. Krok po kroku: 1. Ugotować makaron 2. Podprażyć orzechy pinii 3. Zmiażdżyć bazylię, czosnek i orzechy 4. Dodać oliwę 5. Dodać parmezan

KuchniaWeDwoje.pl
Pasztet z cukinii 53

foremka (32 cm x 10 cm) Składniki: 700 g cukinii (530 g po obraniu = 3 szklanki) 3 jajka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ¼ szklanki oleju 1 szklanka bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety Przygotowanie: Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ ze środka i zetrzeć na tarle(...)Odcedzić. Białka ubić na sztywno. Pozostałe składniki dodać do cukinii i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować masłem lub olejem i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy (wymiary 32 cm x 10 cm), wyrównać wierzch. Piec 70 minut w temperaturze 180 stopni. Krok po kroku: 1. Obrać, zetrzeć i posolić cukinię

KuchniaWeDwoje.pl
Nadziewane drobiowe, mielone kotlety 74

sztuk: 600g mielonego drobiowego mięsa 1 mała bułka 1 jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku (po ok pół łyżeczki) 4 łyżki zimnej wody bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Nadzienie: 8 pieczarek ½ pora 4 plastry sera Szczypta soli łyżka masła Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie, a następnie porządnie odciskamy. Dodajemy do mięsa(...)nakładamy odrobinę mięsa, mocno rozpłaszczamy. Na środku układamy odrobinę pieczarek i sera. Boki zwijamy do środka, tak by mięso przykryło nadzienie. Formujemy kotlety, lekko spłaszczamy i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło- u mnie w towarzystwie sosu koperkowego na bazie jogurtu

Kuchnia w czekoladzie
Pieczone pulpeciki z fetą 104

sprawi, że powstanie pyszny i niebanalny obiad, który pokocha cała rodzinka! Składniki 300 g mięsa mielonego (u mnie indyk, ale można użyć również wieprzowiny i wołowiny) jajko łyżka bułki tartej 100 g sera feta (dobrej jakości) po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej dwie szalotki (lub cebule białe) mała papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 1/2 cukinii marchewka(...)Obliczone na podstawie wykorzystanych składników, bez dodatków Przygotowanie Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz, papryki, pietruszkę i granulowany czosnek. Wszystko razem wyrabiamy dokładnie dłonią i odstawiamy na pół godziny. Warzywa, czyli ziemniaki, papryki, cukinię, szalotkę i czosnek obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w grubą kostkę i przekładamy do miski. Wszystko oprószamy solą

Analiza Smaku