łyżki mąki 1½ łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia wafel Beza orzechowa: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 250g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej wafel Krem: 2½ tabliczki białej czekolady 300g śmietany 36% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie ptasiego mleczka w ulubionym smaku Polewa: 50g masła 25g ciemnego(...)wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy ok 25 minut. Studzimy. Beza orzechowa: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier, a następnie mąkę, bułkę tartą i posiekane orzechy. Formę (dokładnie taką jaką użyliśmy do pieczenia biszkoptu) wykładamy papierem do pieczenia oraz waflem. Wykładamy bezę, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC
Kuchnia w czekoladziemięsa mielonego wieprzowego · 1 cebula mała · 1 jajko · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany 12% · Sól · 1 łyżeczka papryki ostrej(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wsypujemy sól, majeranek, paprykę ostrą, obraną, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dodajemy drobno pokrojona paprykę. Wyrabiamy masę mięsną i robimy małe okrągłe kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry
Kulinarna Chwiladekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Wszystkie składniki przepisu na babkę muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotuj tradycyjną formę do wypieku baby, posmaruj ją masłem i oprósz cienko bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni na termoobieg. Przygotuj najpierw kokosowe nadzienie babki: słodzone mleczko skondensowane wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Białka jaj oddziel od żółtek. Białka ubij osobno(...)u0119 musz\u0105 mie\u0107 temperatur\u0119 pokojow\u0105. Przygotuj tradycyjn\u0105 form\u0119 do wypieku baby, posmaruj j\u0105 mas\u0142em i opr\u00f3sz cienko bu\u0142k\u0105 tart\u0105. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni na termoobieg.","text":"Wszystkie sk\u0142adniki przepisu na babk\u0119 musz\u0105 mie\u0107 temperatur\u0119 pokojow\u0105. Przygotuj tradycyjn\u0105 form\u0119
ProstePesto.plmakiem – nadzienie: 200 g suchego, mielonego maku 1 szklanka mleka (250 ml) 2 łyżki cukru z wanilią (lub zwykłego) 4 łyżki miodu 3 łyżki mielonych migdałów (lub bułki tartej albo zmielonych herbatników) 2 łyżki masła 2 białka (pozostałe z ciasta) opcjonalnie: ¾ szklanki posiekanych bakalii (u mnie orzechy włoskie i laskowe, świetnie też sprawdzą się skórka pomarańczowa i rodzynki(...)masło. Podgrzewamy, a gdy mleko będzie gorące – wsypujemy mak. Mieszamy i gotujemy 2-3 minuty, aż mak wchłonie płyn. Wyłączamy ogień i dodajemy mielone migdały (albo herbatniki/bułkę tartą). Mieszamy. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy ciasto drożdżowe. Ciasto: Zaczynamy od rozczynu. Jedną czwartą szklanki mleka (najlepiej lekko ciepłego) mieszamy z 1 łyżką cukru, pokruszonymi
Poezja smakukolorowymi warzywami i ryżem, to świetny pomysł na ciepły i treściwy posiłek, któremu ciężko się oprzeć. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa pół niewielkiego pora 1 czerwona papryka 1 żółta(...)łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1/3 szklanki bulionu olej do smażenia *** Marchew i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do mielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron
Blog z ApetytemModern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 14 ŚNIADANIE – jajecznica z papryczką chilli i szpinakiem + wianuszek z kiełków OBIAD – zupa pekińska + pieczony kurczak z ogórkiem kiszonym DESER – intensywnie czekoladowa tarta kokosowa Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 15 ŚNIADANIE – jajka z majonezem , łosoś wędzony i zielenina z suszonymi pomidorami i słonecznikiem(...)LUNCH – pudding czekoladowy (czyli nadzienie, które zostało po wczorajszej tarcie ) OBIAD – zoodles alla putanesca, czyli spaghetti z cukinii z sosem mięsno – pomidorowym na ostro Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 16 ŚNIADANIE – sałatka z cukinii , awokado , chili i oliwek z roladką kozią na ciepło; całość posypana orzechami włoskimi
Modern Cave Girlmakaronem szykuję z majonezem, czasem z domowym sosem czosnkowym , który także pasuje idealnie. SKŁADNIKI: 180 g makaronu typu kolanka, świderki 200 g szynki 1 czerwona papryka 60 g tartego cheddara mała puszka kukurydzy z groszkiem (212 ml, waga netto 170 g) 2 łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź(...)wystudź. Szynkę i paprykę pokrój drobno. Możesz dodać niewielką ilość posiekanego pora (jasną część). W misce wymieszaj razem makaron, szynkę, paprykę oraz tarty ser. Jeśli się zdecydowałeś to także posiekany por. Cheddar możesz zastąpić innym serem dojrzewajacym, np. parmezanem, bursztynem. Dodaję odsączone z zalewy kukurydzę z groszkiem. Możesz użyć tylko kukurydzy lub samego zielonego groszku, nawet mrożonego
Zasmakuj Kuchnipulpeciki + sos) to około 310kcal, B: 29,4g, T: 18,5g, W: 7,3g. Składniki na pulpeciki (12 sztuk): – 500g mięsa mielonego z indyka – 85g mozzarelli mini – 20g parmezanu, tartego – 1 jajko – 1 pęczek natki pietruszki – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka oleju – 1 płaska łyżeczka soli – ½ łyżeczki pieprzu – ½ łyżeczki oregano – ½ łyżeczki tymianku – ¼ łyżeczki papryki wędzonej Składniki na sos marinara(...)masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 10-12 minut wraz z pulpetami. PULPECIKI: Do sporej miski wkładamy mięso, tarty parmezan, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i 3 łyżki wody, dokładnie mieszamy. Dłonią nabieramy porcję mięsa, na środek układamy kulkę mozzarelli i dokładnie zlepiamy
Be Fit Be Strongjajko · ½ łyżeczki papryki ostrej · 1 łyżeczka majeranku · 2 łyżki bułki tartej · Sól Składniki pozostałe: · 600 g danie Express kebab z kurczakiem z warzywami(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy papryką oraz solą, wsypujemy bułkę tartą i wyrabiamy masę. Robimy dłonią okrągłe kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju. 2. Na drugą patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wsypujemy mrożonkę danie Express. Podlewamy wodą i dusimy
Kulinarna ChwilaFrittata to taka tarta bez spodu, którą można jeść o każdej porze. Pyszne i lekkie danie, które może stanowić główny posiłek dnia jak i przekąskę. Idealnie smakuje na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, ale również na zimno, dlatego świetnie sprawdza się do lunchbox’a. Jej przygotowanie jest bajecznie proste, a możemy wykorzystać do niej wszystko to, co zalega(...)lodówce. Niesamowicie smaczna, sycąca idealna na ciepłe dni. Do dzieła! Składniki: – 500g zielonych szparagów – 300g piersi z kurczaka – 4 jajka – 100g ricotty – 2 cebule – 50ml mleka – 50g tartego parmezanu – 1-2 łyżki masła – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę o średnicy 25cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Pierś z kurczaka w całości gotujemy
Be Fit Be Strongmąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 łyżeczka masła i 3-4 łyżki bułki tartej do wysmarowania formy cukier puder do posypania wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieram i stopniowo wsypuję cukier i cukier waniliowy. Miksuję do uzyskania puszystej(...)cytryny . Następnie wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość miksuję na najniższych obrotach tylko do połączenia wszystkich składników. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę babkę około 60 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepłą wyjmuję z foremki, a po ostudzeniu dekoruję cukrem pudrem
babka w formiecukier waniliowy, szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Farsz: 1 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta) 1/2 łyżki cynamonu 1 i 1/2 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru kryształu (w zależności od kwaśności jabłek) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia olej do smażenia Przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia siekamy z margaryną. Dodajemy cukier(...)waniliowy, jajko i śmietanę. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce, przekładamy do durszlaka i odsączamy sok. Jabłka przekładamy do miski, dodajemy cynamon i bułkę tartą. Farsz mieszamy. Ciasto wałkujemy na cienkie placki (około 3 mm), szklanką wykrawamy krążki, które wypełniamy farszem. Dokładnie zlepiamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Wykładamy
Trzeci talerzżółtko Masa makowa do makowca Jeśli chcesz przygotować domową masę makową, to znajdziesz ją przepisie na makowiec zawijany 1 puszka gotowej masy makowej (850 g) 4 łyżki bułki tartej, 3 duże Jabłka Grójeckie, 1 duże białko, szczypta soli, możesz też dodać, ale nie jest to konieczne pół szklanki rodzynek, namoczonych wcześniej przez godzinę w wodzie lub rumie(...)stopni, grzałka góra - dół. 3. Podpiecz ciasto przez około 12-15 minut, wyjmij z piekarnika i pozostaw na blacie, żeby przestygło. 3. Do masy makowej dodaj bułkę tartą, ewentualnie także dodatkowe bakalie i wymieszaj. 4. Jabłka Grójeckie zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do masy makowej i ponownie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni
Cztery Fajery