tarta - 42848 przepisów (strona:831/2857)

Faszerowane roladki z mielonej wołowiny 89

idealny. Takie roladki najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i oczywiście z dodatkiem ulubionej surówki.     Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 2 jajka pół szklanki bułki tartej 1 cebula 0,5 kg pieczarek ok 20 dkg żółtego sera typu gouda Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów(...)łyżka mąki do zaciągnięcia sosu       *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z drobno pokrojoną cebulą. Odkładamy do przestudzenia *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek *** *** Podsmażone pieczarki

Blog z Apetytem
Gołąbki bez zawijania 86

wieprzowo – wołowego) 100 g ryżu 600 g białej kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżeczka pieprzu ziołowego olej rzepakowy około 3 łyżek bułki tartej sól pieprz Sos pomidorowy: 500 g passaty pomidorowej 1,5 szklanki bulionu 2 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki mała szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu(...)łyżek oleju, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Kapustę rozdrobnić w malakserze i przełożyć do miski. Dodać ugotowany i ostudzony ryż, zeszkloną cebulę, mięso, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz pieprz ziołowy. Dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) i doprawić solą i pieprzem. Następnie uformować owalne kotleciki. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć kotleciki. Wlać

Oryginalny smak
Krokiety z Mięsem 69

marchewki 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki wody 1 jajko 1 pietruszka (korzeń) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu PANIERKA 2 jajka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać, najlepiej przy użyciu miksera. Na rozgrzaną patelnię, nasmarowaną oliwą rozprowadzić porcję ciasta(...)zawijanie krokietów. Umieszczamy farsz na naleśniku i zawijamy na krokieta. Tak zawijamy wszystkie krokiety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na płaskim talerzy umieszczamy mąkę, na kolejnym jajka a na trzecim bułkę tartą. Po koleji panierujemy wszystkie krokiety w kolejności mąka, jajko, bułka. Gotowe krokiety smażymy na patelni na odrobinie oleju. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Krokiety z Mięsem pochodzi z serwisu

Przepiski.pl
Spaghetti z kurczakiem sosie serowym 83

porcji Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        2 całe jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        1 cebula ·        2 pomidory(...)łyżka przyprawy do kurczaka Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy na małe cienkie kawałki, doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. Panierujemy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 2.    Cebulę obieramy drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni typu WOK. 3.    Do cebuli dodajemy, czosnek, pokrojone

Kulinarna Chwila
Krokiety z mięsem i pieczarkami 139

cebule olej do smażenia sól, pieprz Naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lekko gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju sól Panierka: jajko mleko bułka tarta olej do smażenia krokietów Sposób wykonania: Mięso wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy przez około 1,5 godziny.  Ugotowane mięso wyjmujemy, studzimy, kroimy na mniejsze kawałki(...)wysokim naczyniu. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Na każdy usmażony naleśnik nakładamy farsz, zaginamy brzegi formując krokiety. Każdego z osobna namaczamy w roztrzepanym jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim krokiety z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy gorące jako danie główne lub jak dodatek do czerwonego barszczu

Qchnia po prostu
Kotlety mielone z prażoną cebulką 84

mnie łopatka) 1 czerstwa kajzerka +mleko do namoczenia 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 6 łyżek prażonej cebulki 1 łyżeczka majeranku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Bułkę rozdrobnić, zalać mlekiem. Jak dobrze nasiąknie, to wycisnąć z nadmiaru płynu. 2. W misce umieścić mięso, jajko, cebulkę zmiażdżony ząbek(...)czosnku, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i majeranek. Wyrobić dokładnie masę najlepiej ręcznie. Formować niewielkie kotlety. Lekko spłaszczać, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni na niewielkim ogniu. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Kotlety można też upiec (piekarnik 180 st. przez 50-60 minut. Należy pamiętać, by w połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę

Kuchnia domowa Ani
Mini burgery z mięsem drobiowym 112

jajko + 1 białko  3 szklanki mąki  biały sezam  1 żółtko Drobiowe burgery: ½kg drobiowego mięsa mielonego  1 małe jajko  2 łyżki bułki tartej  1 łyżka delikatesowej musztardy  2 ząbki czosnku  ok 1 płaska łyżeczka soli  ok 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej  olej do natłuszczenia rąk przed(...)smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 15-18 minut (do zrumienienia). Burgery: Mięso łączymy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami. Masę wstawiamy na godzinę do lodówki (będą się dużo lepiej formować!) a następnie dzielimy na porcję wielkości piłeczki pingpongowej i formujemy na okrągło naoliwionymi dłońmi

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z makiem. Seromakowiec 103

suchy mielony 400 g 1 ½ szklanki gorącego mleka 2 jajka 1 szklanka – cukier puder 1 szklanka 1 op. cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej kilka kropel – aromat migdałowy 150 g – bakalie (siekane orzechy włoskie, siekane migdały, rodzynki namoczone w gorącej wodzie) 2 łyżki – kandyzowana skórka pomarańczowa Mak mielony zalewamy gorącym(...)mlekiem i pozostawiamy go na około 15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mak, aromat, bakalie i kaszę lub bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową.Dalej robimy jak w przepisie. The post Sernik z makiem. Seromakowiec appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem 59

obiadu, np. do ziemniaków gotowanych, lub ziemniaków w mundurkach . Jak zrobić śledzie w śmietanie? Oprócz płatów śledziowych potrzebne będą: cebula, jabłko, koperek i oczywiście śmietana. My dodajemy jeszcze odrobinę tartego chrzanu. Naszym zdaniem śledź ze śmietaną nabiera wówczas bardziej wytrawnego charakteru. Śmietana powinna być bardzo gęsta. Jak zrobić więc dobrego śledzia w sosie śmietanowym? W wielu sklepach możemy dostać(...)cebulą i jabłkiem Składniki: płaty śledziowe: ok. 300 g cebula cukrowa: 1 szt. jabłko duże: 1 szt. posiekany koperek: 1 łyżka gęsta śmietana: 200 – 300 ml chrzan tarty: 1 łyżeczka sok z cytryny: 1 łyżka sól i pieprz do smaku Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem Przygotowanie: Płaty śledziowe solone należy wymoczyć w wodzie. Nie piszemy

Kuchnia Na Wypasie
Świąteczna rolada z indyka nadziewana grzybami! 86

piersi indyka - 1 x musztarda MAILLE Mittelscharf - 2 szklanki obgotowanych grzybów leśnych: prawdziwków lub podgrzybków - 2 ząbki czosnku - masło, oliwa z oliwek - 2- 3 bułki lub 3/4 szklanki bułki tartej - sól, pieprz - natka pietruszki - 1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych Wykonanie : Suszone grzyby zmiel na pył w młynku. Obgotowane grzyby przesmaż na maśle i oliwie, z dodatkiem posiekanego czosnku(...)natki pietruszki. Usmażone grzyby posiekaj, dodaj bułkę tartą lub namoczone w bulionie bułki, całą zawartość musztardy MAILLE Mittelscharf, dopraw mus solą i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem. Polędwiczki z indyka rozetnij nożem aby uformować blat mięsa, zawiń w folię i roztłucz tłuczkiem. Połóż platy mięsa obok siebie, posmaruj musem grzybowym i zroluj roladę. Roladę umieść w rękawie do pieczenia

SMYKWKUCHNI
Pasztet z królika prosty przepis 112

cząber ale nie udało mi się kupić ) 5 jaj 1 szklanka białego wina 1 bułka  suszone śliwki suszona żurawina suszone pomidory orzechy włoskie 2-3 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki masła lub margaryny Mięso umyć, osuszyć i obsmażyć na patelni, tak aby pozamykać pory. Przełożyć do naczynia, w którym będziemy je zapiekać. Zalać winem, dodać zielę angielskie(...)zmielonego mięsa dodałam ok 3/4 szklanki wywaru powstałego w trakcie pieczenia. Całość wymieszać na jednolitą masę. Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, obsmarować margaryną lub masłem i poruszyć bułką tartą. Z tej ilości wyszło mi mnw 4 keksówki pasztetu. Podzieliłam mięsną masę na 4 części i do każdej dałam inny dodatek.  Dla przykładu, wsypać małe opakowanie żurawiny

Jemy Pijemy
Kotlety rybne w chrupiącej panierce 71

każdy sobie z nim poradzi. Oczywiście spodziewamy się również, że to będą Wasze smaki Kotlety rybne w chrupiącej panierce Składniki: 0,5 kg filetów z ryby 4 jajka bułka tarta 1 namoczona sucha bułka 2 łyżki posiekanego koperku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 – 3 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka otartej skórki z cytryny płatki kukurydziane sól(...)odsącz je z wody w dłoniach, a następnie osusz, używając do tego ręczników papierowych. Czerstwą kajzerkę namocz w wodzie. Do większej miski przełóż zmielone mięso, 2 – 3 łyżki bułki tartej, odciśniętą kajzerkę, jajko, posiekane w bardzo drobną kostkę cebulę i koperek, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki musztardy miodowej oraz skórkę z cytryny. Wyrób dobrze masę

Kuchnia Na Wypasie
Tarte buraki 56

Zapełnianie spiżarni na zimę trwa. Tym razem chciałam się z Wami podzielić przepisem na tarte buraki. Takich słoików u nas w domu nigdy za wiele. W zeszłym roku zrobiłam buraki według innego przepisu i powiem szczerze, były średnie. W tym roku postanowiłam przywalić dużą ilość przypraw, wyszły dużo lepsze. Z tego przepisu wyszło mi 20 małych słoików. Zdecydowanie będzie(...)łyżki soli (można dać mniej) Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach do miękkości. Z octu, czosnku, cukru, soli i przypraw gotujemy zalewę, odstawiamy ją. Gorące buraki obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Do buraków dolewamy odcedzoną zalewę i bardzo dokładnie mieszamy całość. Buraczki wkładamy do wyparzonych słoików i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy 20 minut. Artykuł Tarte

Kardamonovy
Szwedzkie klopsiki 62

jeżynowym albo żurawiną. Mmmmega pycha. Składniki: garść świeżych poszatkowanych ziół (koperek, natka, szczypiorek) 300 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 100 ml mleka 75 g bułki tartej 100 ml śmietany 30% 150 ml wody sok z połowy cytryny 2 łyżki dżemu porzeczkowego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji(...)Mięso, zioła, jajko, mleko, bułkę tartą i ziele angielskie dokładnie mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie, formujemy z mięsa niewielkiej wielkości klopsiki i obsmażamy na małym ogniu do zrumienienia (około 10-15 minut). Klopsiki przekładamy na talerz, z patelni pozbywamy się tłuszczu ze smażenia, wlewamy na nią

Kardamonovy
Mielone z musztardą 54

mielonego (ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej) 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki wody mleko bułka tarta (do obtoczenia kotletów) sól pieprz olej rzepakowy Kajzerkę moczymy w mleku. Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, jajko, musztardę(...)sól, świeżo zmielony pieprz i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy tak długo, aż mięso przestanie nam się kleić do dłoni. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu z obu stron, do zrumienia. Artykuł Mielone z musztardą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy