Rolada z turbota z sosem z żurawiny Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 3 turboty (waga mięsa po filetowaniu 400 g) 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka tartej bułki sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Bulion: skóra, ości i ikra z wypatroszonych turbotów 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula kawałek selera 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela(...)zalewamy 1000-1200 ml zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie wywar odcedzamy. W blenderze blendujemy rybę wraz z jajkami, kaszą, tartą bułką, cebulą, jedną pietruszką i przyprawami. Metrowy płat gazy składamy na cztery, układamy na nim rybę formując rulon o długości cm. Gazę zwijamy dosyć ciasno
Kulinarne przygody Gatitywięcej smaku. Składniki na rybę w zalewie pomidorowo-octowej: 700 g filetów rybnych (np. mintaj, miruna lub dorsz) 3 cebule 3 ogórki konserwowe 3 jajka mąka pszenna bułka tarta sok z cytryny sól, pieprz Zalewa: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki oleju 1/3 szklanki octu 2 łyżki cukru 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) kilka ziaren(...)sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Cebulę zalewamy gorącą
e-PrzepisyKulinarnecytryny 1 łyżka cukru pudru Krem kajmakowy: 25 dkg masy kajmakowej w puszce 20 dkg bezików 20 dkg masła bez soli Dodatkowo: słoik dżemu porzeczkowego (22 dkg) 5 dkg tartej czekolady Bita śmietana: 500 ml śmietanki kremówki (36%) 50 ml wody 8 gr żelatyny 2 łyżki cukru pudru Jak zrobić ciasto “Kostka alpejska”. Biszkopt kakaowy: do miski(...)całość dobrze się ze sobą połączyła. Gotową śmietanę wylać na krem kajmakowy. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem oraz śmietana zgęstniały. Przed podaniem ciasto udekorować tartą czekoladą. Ciasto kostka alpejska Warto wiedzieć robiąc ciasto “Kostka alpejska”. Masę kajmakową w puszcze zastąpić możecie masą dulce de leche. Jajka użyte do przygotowania biszkoptu powinny mieć
MeCooksłyżki musztardy sarepskiej · 5 łyżek ketchupu pikantnego · Bułka tarta do panierki · 2 jajka całe · Olej do smażenia · ½ szk. śmietany(...)Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, każdy kawałek mięsa kroimy na 4 części, doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety odkładamy na bok. 3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone
Kulinarna ChwilaCiasto: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody łyżeczka oleju łyżeczka soli Farsz: 100 g suszonych grzybów (Grzyby zalać wodą i pozostawić do namoczenia ) duża cebula łyżka bułki tartej sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Farsz: Namoczone grzyby zalać wodą do przykrycia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić. Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć(...)złoto. Do cebulki dodać posiekane grzyby i razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać bułkę tartą i wymieszać. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Ciasto podzielić na porcję, jedną porcję przełożyć na stolnicę, resztę trzymać
RAROSSACiasto: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody łyżeczka oleju łyżeczka soli Farsz: 100 g suszonych grzybów (Grzyby zalać wodą i pozostawić do namoczenia ) duża cebula łyżka bułki tartej sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Farsz: Namoczone grzyby zalać wodą do przykrycia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić. Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć(...)złoto. Do cebulki dodać posiekane grzyby i razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać bułkę tartą i wymieszać. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Ciasto podzielić na porcję, jedną porcję przełożyć na stolnicę, resztę trzymać
RAROSSAprzystępna SKŁADNIKI : 1kg mięsa mielonego z indyka 1 duży por 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 jajka surowe i 6 ugotowanych na twardo 9 łyżek bułki tartej 2 łyżki chrzanu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżki sosu sojowego szczypta papryki słodkiej 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka oleju(...)pomocą maszynki do mielenia mięsa lub użyć blendera. Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. 3. Do pieczeni użyłem dwóch foremek aluminiowych 24x10cm które smaruje olejem i wysypuje bułką tartą. Wypełniam farszem dolną część foremki, następnie na środku układam 3 jajka ugotowane na twardo i wypełniam farszem na końcu robiąc małą górkę. Tak samo robię z drugą foremką
karolgotujesmakowały bardzo. Polecam Wam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Składniki: 2 większe filety z kurczaka 100 g orzechów włoskich 4 łyżki startego sera parmezan papryka słodka 4 łyżki bułki tartej sól pieprz natka pietruszki 2 jajka M olej do smażenia 1. Filety z kurczaka przekrawamy w poziomie na pół. Następnie każdą część rozbijamy tłuczkiem. 2. Orzechy siekamy na drobno(...)wrzucamy do miseczki, dodajemy starty ser, drobno posiekaną natkę, sól, pieprz, paprykę słodką i bułkę tartą. Mieszamy przekładamy na płaski talerz. 3. Na drugi talerz wybijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kotlet maczamy najpierw w jajku a potem obtaczamy w panierce. 5. Przekładamy na patelnię i smażymy
kruche babeczkityle samo wody, 2 jajka, 2 łyżki oleju, ćwierć łyżeczki soli. Pozostałe składniki: około kilograma ziemniaków, 200 gramów wędzonego boczku, 2 cebule, 500 gramów twarogu półtłustego, sól, pieprz, bułka tarta i jajka do panierowania, olej. Z podanych składników wykonasz około 10 obficie wypełnionych farszem krokietów. Jak zrobić krokiety ruskie? Naleśniki: Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, następnie zmiksuj(...)Boczek z cebulą dodaj do ziemniaków, wymieszaj. Na każdy naleśnik nakładaj 2-3 łyżki farszu, załóż boki, następnie zwiń. Krokiety najpierw zanurz w roztrzepanym jajku, następnie obtocz w bułce tartej. Smaż na dużej ilości oleju z obu stron aż krokiety zrobią się ciemnozłote. Rada: jeśli chcesz przygotować krokiety jarskie, pomiń boczek i dodaj jeszcze jedną cebulę, również wychodzą pyszne
Kulinarna Polskapieczarek · 1 cebula · 5 dag boczku wędzonego · Bułka tarta do panierki · 2 jajka całe · Olej do smażenia · Sól(...)pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Gotowy farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa, zwijamy w roladki. 5. Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 6. Roladki gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna Chwilanatki pietruszki 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego szczypiorku Skworcu 1 łyżeczka kuchmistrz Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Skworcu 2 łyżeczki prażonej cebulki Skworcu Dodatkowo Bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: Ziemniaki i brokuł dokładnie ubijamy tłuczkiem. Dodajemy jajka , mąkę , natkę pietruszki oraz przyprawy. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy
Gotowanie Patkipozorom jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Dziś mam dla Was prosty przepis na karpia w panierce. Składniki: 1 płat świeżego karpia cytryna 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek bułki tartej 3 małe jajka sól i pieprz masło i olej do smażenia (pół na pół) lub masło klarowane Przygotowanie: Płat karpia przepłukujemy kilka razy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. W jedne misce roztrzepujemy jajka doprawione solą i pieprzem. W drugiej mieszamy mąkę i bułkę tartą. Kawałki karpia maczamy w jajka, następnie w mieszance mąki i bułki. Smażmy z obu stron na mieszance oleju i masła lub na samym maśle klarowanym. Masło dodaje smaku, więc
Słodkie okruszkiłyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany szczypta soli 3 kg jabłek Dodatkowo: 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego 2 - 3 łyżeczki cynamonu 2 - 3 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić szarlotkę tatrzańską? Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem dodać zimne(...)pozostałe włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Schłodzonym ciastem wykleić spód formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać bułką tartą. Na ciasto układać warstwami plasterki jabłek tak, aby ciasno stykały się ze sobą i nie było wolnych przestrzeni. Każdą warstwę posypywać delikatnie cukrem i cynamonem. Ilość cukru dostosować
Kuchcik gotujetaka alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Ja osobiście wolę kotlety schabowe, a Wy które wybieracie? Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 2 jajka mąka pszenna do oprószenia bułka tarta do panierowania masło klarowane sól, pieprz Wykonanie: Mięso myję, osuszam, przekrawam wzdłuż i delikatnie rozbijam tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa oprószam solą i pieprze. Do miski wbijam jajka(...)roztrzepuję. Kotlety obtaczam najpierw w mące, strzepuję nadmiar mąki, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam masło. Smażę na średnim ogniu, aż ładnie się przyrumienią. Smacznego
magiczna kuchnia KasiSkładniki na klopsiki w sosie pietruszkowym (3-4 porcje): 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe czy wołowe też może być) 2 ząbki czosnku jajko 4 łyżki bułki tartej około 1/4 szklanki mlek a s ó l, pieprz Sos: szklanka bulionu drobiowego 200 ml ś mietan y 30% pęczek natki pietruszk i ł y ż ka mąki (pszenna(...)owsiana) sól, pieprz Przygotowanie Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę w mleku i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie ręką, aż powstanie jednolita masa. Z masy formujemy klopsy wielkości mandarynki. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron przez jakieś 2 minuty. Następnie na patelnię
e-PrzepisyKulinarne