zupę dyniową przygotowana z musu dyniowego. Składniki na zupę 4 porcje jedna mała dynia 2 ziemniaki 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego 2 łyżeczki świeżego imbiru tartego bulion(ok 1-1,5 szklanki) sól, pieprz do smak przed podaniem posypać świeżo tartą gałką muszkatołową Przygotowanie musu z dyni Dynie pokroić razem ze skórka
Pomysłowa kuchniaSkładniki: Kanie 5 sztuk Jajka 3 Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Kanie oczyścić, lekko spłukać wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Jajka rozmącić i doprawić solą oraz pieprzem. Kapelusze kani obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony do ładnego zarumieniania. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Kulinarne przygodybiałych pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżeczka (5 ml) suszonej bazylii 1 łyżeczka (5 ml) suszonego majeranku 1/4 łyżeczki (1 ml) kurkumy w proszku 3/4 szklanki (180 ml) bułki tartej świeże zioła np. natka pietruszki i szczypiorek 300 g twardego tofu naturalnego 3 łyżki (45 ml) majonezu roślinnego 2 łyżki (30 ml) sosu sojowego sól i pieprz czarny mielony(...)pieczarkami przez kilka minut aż cała woda odparuje – to ważne, żeby pasztet nie był za „mokry”. Zawartość patelni przekładamy do większej miski, dodajemy majonez, bułkę tartą i drobno pokrojone świeże zioła i dokładnie mieszamy łyżką lub dłońmi. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy w kilku porcjach zawartość miski dokładnie dociskając i wyrównując wierzch. Pasztet
Lamarida.plnieduża lub połowa dużej cukinii 1 mała czerwona papryka 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie zawsze CIRIO z bazylią) 150 g tartej mozzarelli (tej żółtej, do pizzy) sól, pieprz, szczypta przyprawy ognistej Sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1-2 ząbki czosnku szczypta curry sól, pieprz Pozbawioną(...)patelni całkowicie (to bardzo ważne) odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą ognistą (do smaku) lub innymi, ulubionymi przyprawami. Odstawiamy do wystygnięcia. Do przestudzonej masy mięsno-warzywnej dodajemy tartą mozzarellę, mieszamy (farsz znacznie lepiej się nakłada, gdy jest on schłodzony, proponuję więc wstawić go do lodówki choćby na 30 minut). Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na porcje
Smaki Na Talerzułyżeczki pieprzu ziołowego Skworcu 🥄 1 łyżeczka soli mielonej himalajskiej Skworcu 🔪 3 łyżeczki mielonego czosnku granulowanego Skworcu 🥄 2 ząbki czosnku 🔪 1 cebula 🥄 3 szklanki maślanki Panierka: 2 szklanki bułki tartej 2 jajka Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie : Składniki marynaty dokładnie łączymy ze sobą. Rozbite kotlety dokladnie maczamy w marynacie i pozostawiamy pod przykryciem w lodówce(...)godziny. Do jednego naczynia wsypujemy bułkę tartą a do drugiego wbijamy jajka i dodajemy sól i pieprz do smaku dokładnie mieszamy. Kotlety wyciągamy z marynaty i panierujemy .jajko a potem bułka. Rozgrzewamy olej i przekładamy kotlety. Smażymy na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Gotowanie Patkiwykonanie jest banalnie proste. Dla urozmaicenia można do nich dodać swoje ulubione składniki. składniki na 4 porcje 500 g ugotowanej fasoli 2 jajka 1 cebula bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki czosnku suszonego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku czarny pieprz sól przepis Ugotowaną i wystudzoną fasolę przekładamy do miski(...)solą oraz sporą ilością czarnego pieprzu, dodajemy również cząber, czosnek i słodką paprykę. Masę starannie wyrabiamy dłonią. Z masy wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Daniaszklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka ok. 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka masła do posmarowania tortownicy + ok. 1 łyżka bułki tartej do posypania dna tortownicy Składniki na 1 warstwę: 400 ml jogurtu greckiego 2 galaretki malinowe Maliny mrożone Składniki na 2 warstwę (wierzch): 300-350 ml śmietanki kremówki(...)mieszamy całość łyżką, najlepiej silikonową. Na sam koniec wlewamy trochę wody i wszystko miksujemy na małych obrotach. Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy posmarowanej odrobiną masła i posypanej bułką tartą. Wstawiamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 25-30 minut. Biszkopt studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Biszkopt po wystygnięciu kroimy na pół, jedną część wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzywną wykonaną z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól i pieprz PANIERKA: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano *** Filety kroimy na duże kawałki *** *** Mięso rozbijamy niezbyt cienko *** *** Filety przyprawiamy z dwóch(...)stron solą oraz pieprzem *** *** Przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, chilli i oregano *** *** Mięso maczamy w roztrzepanym jajku *** *** Następnie kotlety obtaczamy z dwóch stron w panierce *** *** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor *** *** Po zdjęciu z patelni kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** SMACZNEGO *** Artykuł Kotleciki drobiowe po meksykańsku pochodzi z serwisu
Blog z ApetytemSól · Pieprz · 2 całe jajka · Bułka tarta do panierki · 3 łyżki majonezu · 3 łyżki ketchupu · 20 dag sera żółtego Sposób przygotowania(...)Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Majonez łączymy z ketchupem i łączymy
Kulinarna Chwilapianki. Przelej do 2 wysokich szklanek. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Bitą śmietankę nałóż na wierzch do filiżanek z latte. Udekoruj tartą białą czekoladą i mielonym cynamonem. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Pumpkin spice latte - kawa z syropem dyniowym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/kawa-dyniowa.jpg","https:\/\/prostepesto.pl(...)u0105 \u015bmietank\u0119 na\u0142\u00f3\u017c na wierzch do fili\u017canek z latte.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pumpkin-spice-latte-kawa-z-syropem-dyniowym\/#wpzoom-rcb-direction-step-16016514451087735","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Udekoruj tart\u0105 bia\u0142\u0105 czekolad\u0105 i mielonym cynamonem.","text":"Udekoruj tart\u0105 bia\u0142\u0105 czekolad\u0105 i mielonym cynamonem.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pumpkin-spice-latte-kawa-z-syropem-dyniowym\/#wpzoom-rcb-direction-step-16020686906971689","image
ProstePesto.plSkładniki / ok 5 sztuk kotletów: – 400 g mięsa mielonego z indyka – 1 mała czerwona cebula – 1 jajko – sól i pieprz do smaku – ząbek czosnku – bułka tarta do obtoczenia – 1/2 małej najlepiej czerstwej bułki – woda lub mleko bez laktozy do namoczenia bułki – 1/2 kalafiora i 1/2 brokuła – szczypior – ziemniaki Przygotowanie: Bułkę do kotletów namaczaj w wodzie(...)grubych oczkach cebulę lub pokrój drobno. Dodaj odciśniętą bułkę i wyciśnięty czosnek. Dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Formuj kotlety i obtaczaj w przygotowanej bułce tartej. Kładź na rozgrzany olej. Smaż z dwóch stron. Po usmażeniu odłóż do naczynia. Ziemniaki , różyczki kalafiora i brokuła umyj. Obierz ze skórki ziemniaki. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie. dopraw
I LOVE LIFEłyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: ok. 2,5kg jabłek 2-3 łyżki cukru cynamon do smaku 3 łyżki kaszy manny Dodatkowo: ok. 2 łyżki bułki tartej sok z cytryny cukier puder Sposób przygotowania: Przygotowanie szarlotki rozpoczęłam od zrobienia ciasta kruchego. Do miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodałam(...)starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam cukier, kaszę manną i szczyptę cynamonu. Jabłka dokładnie wymieszałam. Blachę z ciastem wyjęłam z lodówki. Ciasto posypałam równomiernie bułką tartą i wyłożyłam jabłka. Ciasto wstawiłam do piekarnika na 15 minut i ustawiłam temp. 170 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy ciasto się podpiekało, przygotowałam biszkopt. Żółtka oddzieliłam od białek
Waniliowe Improwizacjenastępujących składników: 500g filetu z białej ryby morskiej np. dorsza, pokroić w paski 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz i sok z cytryny do smaku panierka: bułka tarta lub Panko sezam do posypania gotowych paluszków rybnych olej roślinny do smażenia Jak zrobić paluszki rybne - przepis : Krok 1. Pokrojone paski z fileta włożyć do miski, dodać rozkłócone(...)solą i pieprzem jajko oraz mąkę - wszystko delikatnie wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Jeżeli macie czas, możecie odstawić na chwilę do zamarynowania. Paluszki z fileta panierować w bułce tartej lub Panko, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku. Paluszki podawać jako przekąskę z ulubionymi sosami lub na obiad z ziemniakami
Moja Książka Kucharskagłówki kalafiora 1 puszka cieciorki 400 g Dwie garści pomidorków koktajlowych Kilka boczniaków Garść migdałów 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) ½ szklanki tartego parmezanu 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Kilka łyżek siekanej pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Umyj kalafiora i podziel na różyczki. Przepłucz cieciorkę(...)warzywami, wrzuć do nich makaron i wymieszaj całość. Dodaj starty ząbek czosnku. Trzymaj patelnię przez chwilę na ogniu do czasu, aż woda odparuje i zmieni się w emulsję. Wsyp tarty parmezan, siekaną pietruszkę, dopraw pieprzem kajeńskim. Podawaj. Smacznego! Artykuł Makaron z pieczonymi warzywami i boczniakami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz