tarta - 42848 przepisów (strona:845/2857)

Klopsiki w sosie teriyaki 181

bardzo prostym do przygotowania aromatycznym  sosie. Smakują równie dobrze z makaronem czy ryżem. 2 porcje Na klopsy 300 gramów mięsa mielonego 1 małe jajko  2 łyżki bułki tartej 4 łyżki wody sól pieprz wegeta szczypta czosnku granulowanego Sos teriyaki 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka miodu(...)może być inny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok 350 ml wywaru od gotowania klopsików ziarna sezamu do posypania Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, wegetą i czosnkiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą i wodę całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli trzema kulkami ziela angielskiego i dwóch liści laurowych. Po tym czasie

Andzia Pichci
KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM 224

oliwy z suszonych pomidorów 400 g szpinaku mrożonego 200 g sera mozzarella sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku Dodatkowo 1 lub 2 roztrzepane jajka  bułka tarta olej do smażenia Jak przygotować? Szpinak wyjmuję z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem krokietów. Zaczynam od naleśników: wszystkie składniki miksuję ze sobą na gładkie, niezbyt gęste ciasto. Im będzie(...)sposób zawinięte naleśniki nie rozpadną się podczas smażenia w panierce oraz farsz nie ucieknie ze środka. Każdego krokieta panieruję, obtaczając najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na złoty kolor z obydwóch stron.  Mozzarella obecna w farszu pod wpływem ciepła pięknie się rozpuści, dzięki czemu podczas jedzenia cudownie się ciągnie. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń rzymska II 155

ziołowego pieprz, sól do smaku 3 jajka 3 łyżki bułki tartej Wykonanie: Mięso zmielić, razem z czosnkiem. Dodać sól peklową i przyprawy. Dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc. Następnie mięso wyciągać z lodówki. Jeśli trzeba, to jeszcze doprawić. Dodać jajka i bułkę tartą. Dobrze wymieszać i chwilę wyrobić ręką. Tak przygotowane mięso

Agusiowe smakołyki
Kotlety mielone rybne 142

ości. PRZEPIS KOTLETY MIELONE RYBNE Składniki kotlety mielone rybne: 500g filetów rybnych 1 cebula 2 jajka 1 czerstwa bułka kajzerka 0,5 szkl mleka olej sól pieprz bułka tarta Jak zrobić kotlety mielone rybne: Zaczynamy od dokładnego obrania mięsa ryby od ości – warto zrobić to dobrze a kotlety będą bardzo delikatne i pyszne w smaku. Potem kajzerkę(...)maszynkę mielimy też cebulę oraz namoczoną bułkę. W kolejnym kroku do zmielonej masy dodajemy przyprawy i jajka. Na końcu wyrabiamy gładką masę. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Finalnie, tak przygotowane kotlety smażymy na złoto z obu stron. Artykuł Kotlety mielone rybne pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Lekkie pulpety drobiowe z brokułem 140

zdrowy obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom.  Składniki : 1/2 główki brokuła 400 g mięsa mielonego drobiowego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 6 łyżek otrębów/płatków teff/bułki tartej 1 jajko 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki papryki słodkiej Sól, pieprz Przygotowanie : Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente(...)minuty. Brokuła drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy 2 minuty. Odstawiamy na bok i studzimy. W misce mieszamy mięso mielone, jajko i otręby/płatki/bułkę tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przestudzone warzywa dodajemy do mięsa, ugniatamy masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, kurkumą i papryką. W rękach formujemy klopsiki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Czarnawisienka
Urozmaicone schabowe 178

Sól ·        Pieprz ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry(...)rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Majonez mieszamy ze szczypiorkiem i smarujemy nim mięso. 3.   Następnie układamy ser żółty. 4.   Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. 5.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 6.   Kotlety gotowe. 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Jarskie gołąbki bez zawijania 139

cebula ok. 50 gramów por biała część ok, 100 gramów pół dużej papryki czerwonej 1 mała marchewka ok. 50 gramów 1 jajko M lub L 20 gramów bułki tartej  sól  pieprz majeranek Opcjonalnie wegeta Sos pomidorowy do gołąbków 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej ok 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki dobrego  koncentratu(...)Warzywa od czasu do czasu mieszamy aby się nie przypaliły.  Przesmażone warzywa dodajemy do ryżu. Całość studzimy. Do przestudzonych składników ( mogą być letnie) dodajemy jajko i bułkę tartą doprawiamy do smaku solą, pieprzem,majerankiem, opcjonalnie wegetą. Całość dokładnie mieszamy najlepiej dłońmi. Z gotowego farszu formujemy zgrabne gołąbki. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego

Andzia Pichci
Babka zebra z białek 155

łyżki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do ubijania białek Dodatkowo: 1 łyżka tłuszczu (masła lub margaryny) do wysmarowania foremki 2-3 łyżki bułki tartej 100g czekolady mlecznej lub deserowej + 2-3 łyżki mleka       *** Masło roztapiamy i studzimy. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Gdy białka będą sztywne stopniowo dodajemy(...)części dosypujemy 4 łyżki kakao- dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy 4 łyżki mąki i również dokładnie mieszamy- łyżką, nie mikserem *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Następnie na zmianę łyżką nakładamy ciasto, raz ciemne raz jasne *** *** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 50 minut- do suchego patyczka. Po upieczeniu

Blog z Apetytem
Roladki Groszkowo marchewkowe 190

sera żółtego w plasterkach ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do panierki Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy(...)każdym kawałku mięsa plasterek sera i łyżkę groszku z marchewką. 3.   Zawijamy w roladki. 4.       Panierujemy w mące, następnie w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. 5.   Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 6.   Roladki gotowe. 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym z gniocchi 168

mięsa mielonego drobiowego  1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Sos: 500g pieczarek 2 cebule  2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka natka pietruszki do dekoracji 1. Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno siekamy, łączymy z mięsem, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe pulpety. Podsmażamy

Szefowa kuchni
Kotlety kaszubskie 148

Miczka Składniki: 500 g polędwicy z dorsza 250 g boczku surowego wędzonego 1 czerstwa bułka 250 ml mleka 2 jajka 1 pęczek koperku  2 ząbki czosnku bułka tarta olej masło sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)boczkiem. Do masy wbijamy jajka, dodajemy posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wilgotną dłonią formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem

R'n'G Kitchen
Pasztet z białych warzyw, zielonej soczewicy i kurczaka z żurawiną i sosem malinowym 145

selera i pietruszki cebula  gruszka  tymianek  masło do smażenia  sól i pieprz do smaku  2 jajka  garść suszonej żurawiny  3 łyżki bułki tartej  posiekany koperek  Sos malinowy: 100 g mrożonych malin  50 g masła  szczypta soli, pieprzu i cukru  Na rozgrzanej patelni podduś posiekaną cebulę z tymiankiem(...)owocu. Za pomocą blendera lub malaksera zmiksuj na gładką masę gotowane i wystudzone mięso, soczewicę, białe warzywa i zawartość patelni. Dopraw składniki solą i pieprzem. Dodaj jajka oraz bułkę tartą. Do przygotowanej masy dodaj suszoną żurawinę i posiekany koperek. Przełóż przygotowaną masę do "keksówki" o wymiarach 10 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz

Mango Papaja
Zawijane fileciki w boczku 172

podłużnych plastrów boczku parzonego ·        Sól ·        Mąka pszenna do panierki ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy(...)paprykę kroimy w słupki, układamy na środku mięsa. 3.   Zwijamy w roladki i zawijamy w boczek. 4.   Panierujemy w mące, w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. 5.   Smażymy na rozgrzanym oleju. 6.   Roladki gotowe. 7 .   Smacznego

Kulinarna Chwila
Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek 138

jajek - przepis na 8 sztuk Do przygotowania kotlecików będziesz potrzebować: 8 jajek, pół szklanki suchej kaszy jaglanej, 2 łyżki sezamu, łyżkę miękkiego masła, 2 łyżki oleju, bułkę tartą do panierowania (w przypadku diety bezglutenowej można zastąpić np. panierką z ciecierzycy), natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. 1. Na suchej patelni upraż sezam. 2. Kaszę przesyp na sito(...)czym dodaj surowe jajko, miękkie masło, przestudzoną kaszę, ziarna sezamu i przyprawy. 7. Tak przygotowaną masę dokładnie wymieszaj i mokrymi dłońmi uformuj kotleciki. 8. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.  Kotleciki w połączeniu z ziemniakami i surówką z sałaty rzymskiej, ogórka i pomidora stworzyły pyszny obiad - polecam

Z notatnika dietetyka

Proponowane wyszukiwania