Sól · Papryka ostra · 1 Jajko całe · 2 łyżki bułki tartej · 6 plasterków sera żółtego Składniki na jajecznicę: · 4 jajka całe · Sól(...)smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, wsypujemy majeranek oraz bułkę tartą. 2. Dokładnie mieszamy i wykładamy na folię aluminiową robiąc prostokąt. 3. Na mięsie rozkładamy ser żółty. 4. Robimy farsz: Jajka wbijamy do naczynia
Kulinarna Chwilasosie. Obiad palce lizać! Danie możemy podać ze świeżym pieczywem, z ryżem, albo z makaronem. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 cebula 150g pieczarek 3 papryki w różnych kolorach 3-4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)kilka listków świeżej bazylii olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki *** *** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę i pieczarki kroimy w paseczki i podsmażamy na tym samym tłuszczu na którym smażyło
Blog z Apetytembloga FitMenCook . Składniki: 2 polędwiczki indycze Szklanka jogurtu greckiego Kulka mozzarelli ½ szklanki ryżu ½ szklanki komosy lub kaszy jaglanej 1 główka brokuła 1 mała czerwona cebula Kilka łyżek bułki tartej 1 łyżka przyprawy włoskiej (przepis znajdziecie tutaj ) lub po szczypcie tymianku, bazylii, majeranku i oregano 1 łyżka oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz ryż i kaszę(...)drobno pokrojoną cebulą. Dodaj jogurt i porwaną na kawalki mozzarellę. Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Wymieszaj całość Przełóż masę do zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia. Posyp z wierzchu bułką tartą (możesz dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut bez przykrycia. Artykuł Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzsuszonych pomidorów 7) garść liści szpinaku 8) 3 łyżeczki czarnych oliwek 9) 40 g tartego parmezanu 10) sól, pieprz czarny świeżo mielony 11) olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. 2. Kiełbasę(...)niej ugotowaną soczewicę, pokrojone suszone pomidory, pokrojone w plasterki czarne oliwki, kapary oraz liście szpinaku i chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy tarty parmezan i delikatnie mieszamy. 4. Kokilki wykładamy plastrami boczku, tak aby kawałki plastrów wystawały na zewnątrz. Następnie do każdej kokilki wkładamy kiełbasę z soczewicą i przykrywamy wystającymi
Na kulinarnym poligoniepół małej cukinii 8) oliwa 9) świeżo mielony pieprz czarny 10) sól 11) bułka tarta 12) jajko 13) sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka kroimy w plastry. Każdy plaster delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i czarnym świeżo(...)mielonym pieprzem. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Każdy plaster obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. 2. Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na długie cienkie paski, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem czarnym. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą podsmażamy paski cukinii wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku
Na kulinarnym poligonieulubionym sosem. Może to być sos koperkowy, sos czosnkowy, lub majonezowy, jak w naszym przypadku. Kalafiora podaliśmy do sałatki w nasz ulubiony sposób, a więc z masełkiem i bułką tartą. Wyszło zupełnie przyzwoite połączenie i co najważniejsze – kalafiora nie wymieszaliśmy z pozostałymi warzywami. Mnie osobiście nie całkiem przekonuje smak kalafiora z majonezem . Ale to do Was należy(...)postem lub na Facebook . Sałatka z kalafiorem i warzywami składniki: 1 średni kalafior 1 duży pomidor 2 ogórki gruntowe pół pęczka dymki 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej majonez sól i pieprz do smaku Sałatka z kalafiorem i warzywami wykonanie: 1. Kalafiora dzielimy na różyczki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Pomidora kroimy na cząstki
Kuchnia Na Wypasiemięsa mielonego z łopatki 400 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 bułka pszenna 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 cebula 4 łyżki wody sól pieprz bułka tarta olej Instrukcje Mięso mielimy dodajemy jajko, cebulę kroimy drobno i smażymy na złoty kolor, bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy. Bułkę, cebulę i czosnek blendujemy, dodajemy do mięsa. Pozostałe składniki(...)czyli woda, sól około pół łyżeczki, pieprz, majeranek dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej. Formujemy kotlety – wielkość taką jak lubimy. Smażymy na średnim ogniu do czasu aż będą rumiane, pamiętając żeby nie nakłuwać widelcem podczas smażenia żeby nie wypłynęły wszystkie soki. Artykuł Kotlety mielone z czosnkiem. pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecamczerwonej cebuli 12,5 dkg sera Parmezan 50 dkg pomidorków koktajlowych Klopsiki: 50 dkg mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki bułki tartej szczypta pieprzu Sos: 25 dkg jogurtu greckiego 1/2 łyżeczka soli szczypta zielonego pieprzu duży pęczek świeżej bazylii (10 gr) Jak zrobić sałatkę z klopsikami. Klopsiki: do miski włożyć mięso mielone(...)dodać sól, pieprz, jajko oraz bułkę tartą. Wyrabiać mięso dłonią przez kilka minut. Mięso warto lekko oklepywać i uderzać nim o dno miski tak aby wybić z niego powietrze. Po 4-5 minutach wyrabiania mięso odstawić na 30 minut . Następnie formować z mięsa mini klopsy o średnicy 2-ch centymetrów. Klopsiki układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia
MeCookskotlety schabowe 500 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 czubata łyżeczka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Instrukcje Schab rozbijamy na cienkie kształtne kotlety, oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i rumienimy na maśle. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody(...)smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Farsz nakładamy na wcześniej rozbite kotlety i składamy na pół. Brzeg przybijamy tłuczkiem. Oprószamy mąką, maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Artykuł Schab faszerowany kapustą i grzybami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamwindow.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Paluszki rybne Składniki 300 g pieczonego łososia (może być gotowany) 1 średni ziemniak 1 jajko 4 małe pieczarki 2 plastry żółtego sera olej rzepakowy masło bułka tarta Instrukcje Upieczoną rybę rozdrabniamy widelcem, dodajemy ugotowanego rozgniecionego ziemniaka, mieszamy dokładnie. Pieczarki kroimy w drobniutką kostkę i smażymy na odrobinie masła aż się zrumienią, dodajemy do masy ziemniaczano(...)dodajemy do masy, doprawiamy do smaku solą. Do zimnej masy wbijamy 1 jajko i całość dokładnie mieszamy, możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. Formujemy paluszki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, a pod koniec dodajemy odrobinę masła żeby się ładnie zrumieniły. Podajemy na ciepło z gotowanymi warzywami. Artykuł Paluszki rybne pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecamPrzepis wydaje się bardzo zwyczajny, jednak jajka przygotowane w ten sposób są naprawdę smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajka faszerowane Składniki 8 jajek 1 pęczek koperku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) sól pieprz Instrukcje Jajka dokładnie myjemy, gotujemy na twardo, studzimy. Ostrym nożem kroimy jajko na pół, uderzając zdecydowanym ruchem. Białko i żółtko delikatnie wyjmujemy(...)najmniej uszkodzić skorupkę. Jajko kroimy w drobniutką kostkę, koperek (same piórka) drobno siekamy, mieszamy z jajkiem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Napełniamy dokładnie skorupki, każdą połówkę obsypujemy bułką tartą dokładnie dociskając, żeby jak najwięcej bułki zostało. Na patelni rozpuszczamy masło, układamy jajka farszem do dołu i smażymy na niewielkim ogniu do czasu, aż bułka się zrumieni
To co lubię - gotuję i polecamsłonecznego weekendu życzę, u mnie pada deszcz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Faszerowane ziemniaki Składniki 4 duże ziemniaki 30 dag pieczarek 1 cebula 3 łyżki śmietany 22 % 1 łyżka bułki tartej 40 g startego parmezanu 2 łyżeczki masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól Instrukcje Ziemniaki dokładnie myjemy, wkładamy do gotującej się wody, gotujemy około 10-15 minut(...)dusimy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki. Połówki ziemniaków solimy i posypujemy pieprzem, farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków. Odrobinę skrapiamy oliwą i posypujemy bułką tartą. Każdy ziemniak zawijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu i zapiekamy pół godziny w temperaturze 180 C. Artykuł Faszerowane ziemniaki pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamwody szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz: ok.30 dkg sera twarogowego półtłustego 2-3 łyżki drobnego cukru 1 żółtko Dodatkowo: 2 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej Instrukcje Mąkę, jajka i mleko dokładnie mieszamy ew. miksujemy, dodajemy sól. Pamiętajmy, żeby nie dodawać od razu całej ilości wody/mleka, ciasto musi uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Naleśniki smażymy(...)rozcieramy z cukrem (wg uznania) na gładką, jednolitą masę, dodajemy żółtko (opcjonalnie), dokładnie mieszamy. Smarujemy naleśniki serem, zawijamy podobnie jak krokiety. Na patelni rozpuszczamy masło i rumienimy bułkę tartą, odstawiamy z ognia i układamy na niej naleśniki, jeden obok drugiego. Delikatnie podsmażamy na małym ogniu, aby miały piękny, złoty kolor i aby ścięło się żółtko wymieszane z serem
To co lubię - gotuję i polecamprzepis na taką rybę, a ja dzisiaj dzielę się swoim. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ryba po grecku Składniki 1 kg ryb (np. dorsz, mintaj, miruna) 3-4 jajka bułka tarta 3-4 łyżki mąki olej 1-1,5 kg marchewki 1 duży seler 2 pietruszki 2 średnie cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 100 ml oleju rzepakowego(...)Instrukcje Rybę kroimy na kawałki, solimy, oprószamy mąką, maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (około 100 ml), wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy będzie miękka dodajemy warzywa starte na tarce o grubych oczkach. W miarę potrzeby dolewamy pół szklanki
To co lubię - gotuję i polecamspróbuje :) polecam. Świetnie smakują same, z pieczywem, lekką sałatką czy jako dodatek do ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Smażone boczniaki Składniki 500 g boczniaków mleko 2 jajka mąka bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Instrukcje Boczniaki zalewamy mlekiem (tak żeby były przykryte) i odstawiamy na 15 minut. Wyjmujemy z mleka i jeśli są duże kawałki dzielimy(...)mniejsze. Oprószamy solą i pieprzem, następnie panierujemy jak kotlety schabowe. Najpierw oprószamy niewielką ilością mąki, potem maczamy w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy boczniaki na wolnym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego. Artykuł Smażone boczniaki pochodzi z serwisu To co lubię
To co lubię - gotuję i polecam