tarta - 42848 przepisów (strona:847/2857)

Ciasto ucierane z rabarbarem 85

minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 200 g miękkiego masła 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g drobnego cukru 1 1/2 łyżki tartego korzenia imbiru 3 średnie jajka 200 g obranego rabarbaru Składniki na kruszonkę imbirową 50 g masła 50 g cukru trzcinowego 80 g mąki 2 łyżki imbiru w proszku Instructions(...)sodę. Dodać miękkie masło, starty imbir i jajka, całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników. Wymieszać składniki na kruszonkę. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Obrany i pokrojony na około 1 - 2 cm kawałki rabarbar, rozłożyć na wierzchu ciasta. Na rabarbar rozsypać kruszonkę. Wstawić

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotlety z okary 79

otarta z 1/2 cytryny 1 średnie jajko 5 łyżek tartej bułki 3 łyżki świeżych siekanych ziół np: bazylia kolendra, koperek... Instructions Cebulę i paprykę pokroić w drobniutką kostkę. Marchew obrać, zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Do miski z odnierzoną okarą dodać warzywa i siekane zioła, jajko, tartą bułkę, doprawić przyprawami, dokładnie wymieszać, najlepiej dłonią

SprawdzonaKuchnia.pl
Pulpety rybne 88

łyżeczki łyżeczek soli 2 średnie jajka 1 1/2 łyżki kuminu 15 g natki pietruszki - drobno posiekanej 10 g zielonej kolendry - drobno posiekanej skórka otarta z 1/2 cytryny 6 łyżek tartej bułki może troszkę więcej Składniki na sos 1 puszka pomidorów 400 ml 180 ml czerwonego wina 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej kolendry(...)rozdrobnić, można również rybę posiekać nożem na bardzo drobne kawałeczki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki i przyprawy dodać do ryby dokładnie wymieszać, tartą bułkę dodajcie na końcu, aby nie przesadzić z jej ilością, konsystencja masy powinna być na tyle zwarta, aby dało się z niej formować kuleczki. Zwilżonymi dłońmi formować małe

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi ze szpinakiem II 88

łyżki łyżki drobno startego sera typu Parmezan 2 łyżki masła 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól do smaku pieprz do smaku Dodatkowo 2 łyżki masła 5 łyżek siekanego szczypiorku tarty ser typu Parmezan do smaku Instructions Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę pszenną dodać szczyptę soli, stopniowo dolewać gorącą wodę zagniatając ciasto ręką lub mikserem wyposażonym w końcówkę

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki malinowe 93

cukru 2 jajka 200 g mleka 12 g świeżych drożdży 1 szczypta soli 60 g masła Nadzienie 150 g malin świeżych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki tartej bułki 3 łyżki masła bardzo miękkiego 3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego może być biały Dodatkowo 1 jajko + 1 łyżka mleka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Instructions(...)również posypać mąką, rozwałkować placek o wymiarach mniej więcej 50x30 cm, wierzch ciasta posmarować cieniutką warstwą bardzo miękkiego masła, nie musi to być zrobione dokładnie na masło równomiernie rozsypać tartą bułkę Maliny obsypać mąką ziemniaczaną, rozłożyć na całej powierzchni placka, oprószyć cukrem Z ciasta zwinąć rulon, dobrze zakleić końce, podzielić na 10 lub 12 kawałków Formę o średnicy

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka błyskawiczna 93

naturalnego gęstego lub kwaśnej śmietany - w razie potrzeby Składniki na nadzienie 600 g jabłek waga po obraniu 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta mielonego kardamonu 2 łyżki tartej bułki 1 jajko małe do posmarowania wierzchu szarlotki Instructions Składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść ciasto, w razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt suche można dodać łyżkę jogurtu(...)obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia Ciasto wyjąć z lodówki, odciąć 3/4 ciasta, rozwałkować na cienki placek wyłożyć nim dno i boki formy, na spodzie równomiernie rozsypać tartą bułkę, wyłożyć przygotowane jabłka, wyrównać wierzch Z pozostałego ciasta rozwałkować cienki placek, którym przykrywamy jabłka, sklejamy brzegi ciasta i odcinamy nadmiar z brzegów, ze skrawków ciasta można przygotować ozdobne

SprawdzonaKuchnia.pl
Gnocchi z dynią 89

średnie jajko sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki parmezanu tartego 10 listków szałwii świeżej Dodatkowo 20 liści szałwii świeżych masło klarowane do przysmażenia szałwii parmezan tarty Instructions Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić obrać ze skórki i lekko przestudzić, następnie jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, dodać jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, parmezan, drobno posiekane listki szałwii

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z truskawkami i mango 87

średnie jajko Składniki na kruszonkę 50 g masła zimnego 60 g mąki 30 g cukru Dodatkowo 2 szklanki truskawek 1/2 średniego mango 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki tartej bułki 1 białko + 1 łyżka mleka Składniki na lukier 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody Instructions Przygotowanie ciasta Masło roztopić i przestudzić, odstawić. Mleko lekko podgrzać powinno być letnie(...)Truskawki pokroić na ćwiartki, mango pokroić w kostkę wymieszać z mąką ziemniaczaną. W środku każdej wyrośniętej bułki zrobić wgłębienie, można zrobić to za pomocą dna małego kieliszka. Wgłębienie posypać tartą bułką i nałożyć porcję owoców, wierzch bułeczek pomalować wymieszanym białkiem z łyżką mleka, bułeczki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, bułeczki piec przez około 20 minut. Wymieszać cukier

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotleciki z quinoa i szpinaku 97

feta 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 120 g świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku 1 garść szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub tarta bułka 2 łyżki sosu sojowego olej do smażenia Instructions Quinoe ugotować w dwóch szklankach wody z dodatkiem soli, gotujemy przez około 20 minut na średnim ogniu, powinna wchłonąć całą(...)pokruszoną fetę , płatki owsiane oraz pozostałe składniki wraz z przyprawami i posiekaną zieleniną . Wymieszać najlepiej ręką, masa powinna być lekko klejąca w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki lub tartej bułki. Wyrobioną masę włożyć na minimum 30 minut do lodówki , aby masa dobrze się schłodziła. Po schłodzeniu formować okrągłe kotleciki, które należy lekko spłaszczyć. Na patelni rozgrzać olej , kotleciki

SprawdzonaKuchnia.pl
Pieczeń z wątróbką 134

koperku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka chili, majeranek, 2 ząbki czosnku dodatkowo mleko, smalec do smażenia, bulion Przygotowanie: Wątróbkę moczyć przez ok.30 min. w mleku, pokroić cebulę i osączoną wątróbkę również Boczek zmielić Wątróbkę i cebulę przesmażyć krótko, przestudzić i również zmielić Do zmielonych składników dodać namoczoną w bulionie   bułkę tartą, ubite

Proste Potrawy
Chlebek z płatkami jaglanymi 70

soli, 1 łyżka suszonej bazylii, 1 łyżka suszonego oregano, odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki. Sposób przygotowania Najpierw przygotuj rozczyn, czyli rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Następnie przygotuj keksówkę – wysmaruj ją delikatnie masłem i oprósz bułką tartą. Później w dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie

Natka Pietruszki
Chlebek z płatkami jaglanymi 100

suszonej bazylii, 1 łyżka suszonego oregano, odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki. Chlebek z płatkami jaglanymi – sposób przygotowania Najpierw przygotuj rozczyn, czyli rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Następnie przygotuj keksówkę – wysmaruj ją delikatnie masłem i oprósz bułką tartą. Później w dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche

Natka Pietruszki
Kotlety z boczniaków nadziewane serem, a’la de volaille 120

boczku, wędzonego na zimno, nie parzonego ( około 0,3 kg) ser topiony w plasterkach, najlepiej z szynką granulowany czosnek do smaku 2 małe cebule 2-3 jajka bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku klarowane masło lub smalec do smażenia ( można użyć oleju, chociaż osobiście wolę smalec i masło ) Na rozgrzanej patelni wytop boczek, aż się mocno(...)kostkę plaster sera. Dopraw solą, czosnkiem i pieprzem do smaku. Przykryj wszystkie pozostałymi kapeluszami boczniaków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dociskając rękami, obtaczaj jak schabowe, najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i tak dwukrotnie. Dość mocno dociskając rękami,żeby podczas smażenia się nie rozpadły. Usmaż na maśle na złoty kolor i serwuj na gorąco, doskonały zamiennik każdego kotleta. Moje boczniaki

Ogrodnik w podróży
Pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 87

szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 4 gruszki 80 g rukoli 240 g sera Lazur 1 szklanka orzechów włoskich 1 – 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) Dodatkowo: 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła 1 łyżka miodu Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć sok. Dodać drobno posiekaną rukolę, posiekany ser pleśniowy i zmielone orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki, dosypać bułkę tartą. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną

Oryginalny smak
Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie 155

leniwe gołąbki: około 850-900 g mięsa mielonego 150 -180 g ryżu 1 duża cebula 2 małe jajka pół mniejszej kapusty pekińskiej opcjonalnie: około 4-5 łyżek bułki tartej do smaku (po łyżeczce): sól, czarny mielony pieprz, słodka czerwona papryka olej do podsmażenia składników Na pomidorowy sos: 2 opakowania krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem(...)niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy jajka, doprawiamy całość przyprawami i zaczynamy dłonią wyrabiać masę. Jeśli masa wyda się za luźna, to należy ją zagęścić bułką tartą. Z masy formujemy mniejsze kotlety i krótko obsmażamy je z obu stron na oleju. Tak, by kotlety się nie rozpadały podczas gotowania. Do dużego garnka (taki by zmieściły

Słodkie okruszki