tarta - 42848 przepisów (strona:849/2857)

Pieczeń z wątróbką 126

koperku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka chili, majeranek, 2 ząbki czosnku dodatkowo mleko, smalec do smażenia, bulion Przygotowanie: Wątróbkę moczyć przez ok.30 min. w mleku, pokroić cebulę i osączoną wątróbkę również Boczek zmielić Wątróbkę i cebulę przesmażyć krótko, przestudzić i również zmielić Do zmielonych składników dodać namoczoną w bulionie   bułkę tartą, ubite

Proste Potrawy
Chlebek z płatkami jaglanymi 61

soli, 1 łyżka suszonej bazylii, 1 łyżka suszonego oregano, odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki. Sposób przygotowania Najpierw przygotuj rozczyn, czyli rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Następnie przygotuj keksówkę – wysmaruj ją delikatnie masłem i oprósz bułką tartą. Później w dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie

Natka Pietruszki
Chlebek z płatkami jaglanymi 92

suszonej bazylii, 1 łyżka suszonego oregano, odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki. Chlebek z płatkami jaglanymi – sposób przygotowania Najpierw przygotuj rozczyn, czyli rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Następnie przygotuj keksówkę – wysmaruj ją delikatnie masłem i oprósz bułką tartą. Później w dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche

Natka Pietruszki
Kotlety z boczniaków nadziewane serem, a’la de volaille 111

boczku, wędzonego na zimno, nie parzonego ( około 0,3 kg) ser topiony w plasterkach, najlepiej z szynką granulowany czosnek do smaku 2 małe cebule 2-3 jajka bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku klarowane masło lub smalec do smażenia ( można użyć oleju, chociaż osobiście wolę smalec i masło ) Na rozgrzanej patelni wytop boczek, aż się mocno(...)kostkę plaster sera. Dopraw solą, czosnkiem i pieprzem do smaku. Przykryj wszystkie pozostałymi kapeluszami boczniaków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dociskając rękami, obtaczaj jak schabowe, najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i tak dwukrotnie. Dość mocno dociskając rękami,żeby podczas smażenia się nie rozpadły. Usmaż na maśle na złoty kolor i serwuj na gorąco, doskonały zamiennik każdego kotleta. Moje boczniaki

Ogrodnik w podróży
Pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 75

szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 4 gruszki 80 g rukoli 240 g sera Lazur 1 szklanka orzechów włoskich 1 – 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) Dodatkowo: 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła 1 łyżka miodu Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć sok. Dodać drobno posiekaną rukolę, posiekany ser pleśniowy i zmielone orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki, dosypać bułkę tartą. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną

Oryginalny smak
Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie 148

leniwe gołąbki: około 850-900 g mięsa mielonego 150 -180 g ryżu 1 duża cebula 2 małe jajka pół mniejszej kapusty pekińskiej opcjonalnie: około 4-5 łyżek bułki tartej do smaku (po łyżeczce): sól, czarny mielony pieprz, słodka czerwona papryka olej do podsmażenia składników Na pomidorowy sos: 2 opakowania krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem(...)niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy jajka, doprawiamy całość przyprawami i zaczynamy dłonią wyrabiać masę. Jeśli masa wyda się za luźna, to należy ją zagęścić bułką tartą. Z masy formujemy mniejsze kotlety i krótko obsmażamy je z obu stron na oleju. Tak, by kotlety się nie rozpadały podczas gotowania. Do dużego garnka (taki by zmieściły

Słodkie okruszki
Roladki ze szparagami i jajkiem 96

żółtej ·        5 szparag ·        3 jajka +2 jajka do panierki ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania(...)Farsz z jajek nakładamy łyżką na każdy kawałek mięsa i po kilka szparag 5.    Zwijamy robiąc roladki, panierujemy w rozkłóconym jajku oraz obtaczamy w bułce tartej 6.    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron 7.    Roladki Gotowe 8.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Mięsne pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym 159

300g fileta z kurczaka 300g mięsa z łopatki wieprzowej 200g mięsa z wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz olej Sos pomidorowy z warzywami: 1 czerwona cebula 3 białe cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 4 pomidory 500g przecieru pomidorowego(...)zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, majeranek, bułkę tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej mięsnej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obsmażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Ala gołąbkowe dewolaje 111

sera żółtego ·        2 jajka ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki ·        Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy 2.   Liście kapusty parzymy(...)jednym słupku układamy na mięsie i posypujemy posiekanym szczypiorkiem 5.   Zawijamy brzegi mięsa z kapustą i robimy roladki 6.   Obtaczamy w rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor 7.   Roladki gotowe 8.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Zapiekane rożki z tortilli z mięsem 138

rożki z tortilli pszennych, wypełnione farszem z mięsa mielonego smażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami suszonymi i przyprawami oraz sosem pomidorowym. Farsz dodatkowo wymieszałam z kukurydzą konserwową i tartą mozzarellą. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z tej strony: https://smakinatalerzu.pl/2019/12/29/zapiekane-rozki-z-tortilli/, ale zmodyfikowałam przepis pod swój smak. Rożki wyszły naprawdę pyszne i sycące, więc polecam, nie tylko(...)łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 150g tartej mozzarelli ok. 100g żółtego sera gouda Sposób przygotowania: Mięso po umyciu i osuszeniu, zmieliłam w maszynce do mięsa. Na patelnię wlałam ok. 3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami

Waniliowe Improwizacje
KOTLETY DROBIOWE ZE SZPARAGAMI + FILMIK 89

kurczaka  1/2 kg szparagów zielonych  sól, czosnek, słodka i ostra papryka w proszku do smaku  dowolna przyprawa do mięsa ( niekoniecznie ) 3 jajka, mąka, bułka tarta do panierowania  olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE :  Kotlety ubijamy, nastepnie przyprawiamy(...)nacinamy, (Zapraszam do obejrzenia filmiku ).  Szparagi myjemy i odcinamy końce, nastepnie po 2-3 szparagi przeplatamy przez kotleta.  Gotowe kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.   Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Roladki z młodą kapustką 155

główki kapusty młodej ·        1 papryka czerwona ·        1 serek hochland ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz sola 2.    Cebule(...)Gotowy farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa 6.    Zawijamy brzegi mięsa a później zawijamy roladki,  panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku a następnie w bułce tartej 7.    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron 8.    Roladki gotowe 9.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Roladki schabowe z warzywami 102

schabowy koniecznie zróbcie roladki :) Prosta i smaczna propozycja do klasycznego polskiego obiadu. Składniki: schab w plastrach papryka ogórek kiszony lub konserwowy musztarda jajko lub 2 do panierki bułka tarta olej do smażenia sól pieprz Celowo nie podaję ilości, bo wiadomo, że ilość roladek dostosowujemy do liczby domowników. Na każdy plaster potrzebujemy po pasku ogórka i papryki, więc(...)posmarowanego mięsa kładziemy po plastrze papryki i ogórka i zwijamy roladkę. Możemy spiąć ją wykałaczką, ale panierka powinna zapobiec rozpadaniu. Panierujemy roladki najpierw w rozbitym jajku, później w bułce tartej. Na patelni podgrzewamy tłuszcz. Kładziemy roladki na rozgrzaną patelnię, najpierw miejscem gdzie skończyliśmy zawijać mięso w stronę patelni aby się nie rozwijały. Smażymy kilka minut i gdy nabiorą złotego

W kuchni bez szafek
Kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką / Rhubarb Shortcake with Meringue and Crumble 105

pieczenia, 3 szklanki mąki, ok. 2 szklanek pokrojonego w kostkę rabarbaru lub rabarbaru i owoców, 1/2 szklanki cukru pudru 5 białek, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru kilka łyżeczek bułki tartej, opcjonalnie Przepis na kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką, przygotowanie: Masło posiekać z mąką i proszkiem (lub wyrobić palcami). Dodać żółtka, cukier i zagnieść w gładką kulę(...)odjąć 1/3.  Obie części ciasta schłodzić w lodówce około 30 minut lub dłużej. Większy kawałek ciasta wyłożyć palcami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub rozwałkować). Posypać bułką tartą. Rozłożyć rabarbar. Białka ubić ze szczyptą soli, a gdy będą prawie sztywne, stopniowo (po łyżce) dosypywać cukier. Miksować do uzyskania gładkiej, lśniącej masy bezowej. Wyłożyć na rabarbar, wyrównać

Lekcje w kuchni