tarta - 42848 przepisów (strona:857/2857)

Tort serowy z brzoskwiniami 98

łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szk.l wody 1/2 szkl.oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl cukru esencja waniliowa szczypta soli Ponad to: 1 łyżeczka masła 1 łyżka bułki tartej Krem serowy: 250 g sera białego homogenizowanego (np.Pacynka) 250 g Palmy "Z murzynkiem" 1 szk.l cukru pudru 1 budyń śmietankowy 1/2 szkl. mleka 2 jaja Do dekoracji: brzoskwinie(...)stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Krem.Margarynę rozpuścić z cukrem pudrem i odstawić do ostygnięcia

Krylowa Kuchnia
Pikantne wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku 81

dodatkowego tłuszczu i stania przy patelni czy garnku. Do podania z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Składniki Na klopsiki: 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku 1/4 papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 słodkiej papryki w proszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól 1 łyżka maki pszennej(...)papryczka chili sól i pieprz Mięso i cebulę zmielić w maszynce na sitku o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać przyprawy, jajko, posiekaną natkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Uformować małe kuleczki (aby mięso nie przywierało do rąk moczyć ręce w zimnej wodzie), następnie obtoczyć mięsne kulki w mące i umieścić w formie żaroodpornej. Pomidory

Krylowa Kuchnia
Szarlotka z budyniem i kajmakową polewą 104

masła 1 łyżka bułki tartej  Mąkę , proszek do pieczenia i cukier wsypać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać jajko i żółtko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i wsadzić do lodówki na 0,5 h. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować 1/2 łyżki masła i obsypać bułką tartą. Połowę ciasta

Krylowa Kuchnia
Krokiety z mięsem z rosołu 119

jaja L 2 szklanki mleka 4 łyżki oleju 2 szklanki gorącej wody 3 szklanki mąki szczypta soli Ponad o: Olej do smażenia 4 jajka 1 łyżka mleka bułka tarta sól i pieprz  Naleśniki. Do wysokiej miski wlać mleko i jajka, chwilę miksować mikserem, następnie dodać gorącą wodę i znów miksować. Dodać olej oraz mąkę i znów miksować(...)przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Na naleśniki nakładać po kopiatej łyżce farszu i zawijać w krokietowe roladki. Jajka rozmącić z mlekiem, sola i pieprzem. Krokiety panierować w jajku, następnie bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, ze wszystkich stron na złoto. Serwować gorące na przykład z kubkiem czerwonego barszczu. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Kotlety pożarskie 107

piersi z kurczaka   1 czerstwa kajzerka 1 szklanka mleka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1 kopiata łyżka masła 2 jajka L sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania  Mięso z piersi zmielić w maszynce do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku. A zieloną pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Żółtka oddzielamy od białek. Masło w temperaturze pokojowej(...)patelni rozgrzać olej. Formować owalne kotleciki. Masa mięsna jest dość luźna, dlatego aby nie kleiła się do rąk, kotlety formować zwilżonymi w zimnej wodzie rękami. Kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto. Gorące odsączyć na ręczniku papierowym. Serwować gorące z ziemniakami i ulubioną surówką. Są też bardzo smaczne podane na zimno

Krylowa Kuchnia
Dziesięciominutowy łatwy placek z jednego jajka na kwaśnej śmietanie 75

szklanka odcedzonej z syropu czarnej porzeczki 1 łyżeczka margaryny i 1 łyżka bułki tartej do posmarowania tortownicy Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Tortownicę Jajko zmiksować z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki ciasta i ponownie zmiksować. Ciasto wylać do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy. Składniki na kruszonkę umieścić w misce i je razem zagnieść. Kruszonka

Krylowa Kuchnia
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 88

mięso obrane z wołowego szpondra 1 udko gotowane z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 mała pietruszka z rosołu 1/2 pora z rosołu 2 cebule pieprz sól bułka tarta do obtaczania olej rzepakowy do smażenia Na sos pieczarkowy 350 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka masła 300 g śmietany 13% 1 łyżeczka mąki pszennej sól pieprz 2 łyżki(...)kulkę, a następnie placuszek. Na ziemniaczany placek nakładać porcje farszu i dokładnie formować zgrabne kotleciki zawijając brzegi placuszka, tak aby farsz znalazł się w środku. Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stronna średnim ogniu, tak aby kotlety zrobiły się złote i chrupiące, a ziemniaki w środku "doszły" i nie były surowe. Za duży płomień palnika może

Krylowa Kuchnia
Pieczony pasztet z królika 101

selera 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól Pieprz Czosnek granulowany Gałka muszkatołowa Papryka słodka w proszku Imbir mielony 1/2 kostki masła 2 łyżki bułki tartej 5 gałązek świeżego rozmarynu Ponad to: 5 foremek aluminiowych o poj 600 ml  Mięso z królika podzielić na porcje, wyciąć podroby i widoczny tłuszcz. Nie wyrzucać! Porcje królika obsmażać na maśle(...)zmielonego mięsa dodać przyprawy i jajka, wyrabiać pasztet stopniowo dolewając 3 szklanki zimnego rosołu z naszego królika. Masa ma być dość rzadka. Foremki nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do foremek włożyć masę pasztetową, postukać od spodu, aby nie było powietrza. Na wierzchu ułożyć po gałązce świeżego rozmarynu. Foremki włożyć do głębszej blachy, którą wypełnić wodą. Woda

Krylowa Kuchnia
Cytrynowa babka z białej fasoli 126

szczypta soli Na lukier : 4 czubate łyżki cukru pudru sok z 1/2 małej cytryny 1 łyżka gorącej wody Do wysmarowania formy: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki bułki tartej Piekarnik rozgrzać do 160 st C. Fasole odcedzić na sitku, opłukać wodą i rozdrobnić na gładką masę za pomocą blendera lub malaksera. Do fasoli dodać jajka, miękkie masło(...)pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Nadal miksując dodawać po łyżce mąki z proszkiem, aż do wykorzystania składników. Formę do babki z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 st C przez 50 minut, bez termoobiegu. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wrzątkiem. Kiedy babka

Krylowa Kuchnia
Najlepsze spaghetti bolognese na bogato 92

łodygi selera naciowego – 2 marchewki – 1 cebula – 4 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka oleju – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Dodatkowo: makaron spaghetti, tarty parmezan, listki bazylii Boczek kroimy w drobną kostkę i wkładamy na dużą patelnię, wytapiamy na małym ogniu, aż się zrumieni. Przesuwamy go na bok, a w wytopiony tłuszcz wkładamy(...)małym ogniu przez min. 30 min (im dłużej tym lepiej – najlepiej 2h), od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dolewamy mleko. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti posypując tartym parmezanem i posiekaną bazylią. Smacznego! Artykuł Najlepsze spaghetti bolognese na bogato pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Schabowe pod puszystą pierzynką 121

Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        2 łyżki majonezu ·        2 łyżki ketchupu(...)sera żółtego Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Panierujemy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 3.   Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4.   Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 5.   Do cebuli dodajemy startą

Kulinarna Chwila
Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina 91

łyżka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 jajko, duże 4 łyżki bułki tartej 1/2 szklanki wody dodatkowo: olej rzepakowy Mięso mielone przełóż do miski, dodaj do niego startą na tarce cebulę , wyciśnięty praską czosnek, mieloną paprykę wędzoną i zwykłą, sól, cukier, kminek,bułkę tartą, wodę, jajko. Mięso drobiowe pokrój w średniej wielkości kawałki i także dołóż

Ogrodnik w podróży
Klopsy w sosie miętowo-cytrynowym 79

uzyskanie bardzo orzeźwiającego dania, które z dodatkiem ryżu jest idealne na letnie dni. Składniki na klopsy w sosie miętowo-cytrynowym 500 g mięsa mielonego 2 cebule 2 łyżki bułki tartej 2 jajka 500 ml bulionu 1 pęczek mięty 1 pęczek natki 1 / 2 szklanki białego wytrawnego wina 1 / 2 szklanki śmietany 18% 3 łyżki soku z cytryny skórka starta(...)smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Miętę i natkę opłukać, posiekać. Cebule obrać, pokroić na drobną kostkę. Do miski włożyć mięso mielone, połowę natki, mięty i cebuli, dodać bułkę tartą, jajka oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, uformować małe kuleczki. Do garnka wlać bulion, wino, sok z cytryny i dołożyć listki laurowe, zagotować. Włożyć klopsy, gotować na małym ogniu

niecodziennikpary
Klopsy z indyka w sosie pomidorowym 84

łyżka bułki tartej 1 jajko 1 mała cebula 1 puszka pomidorów 1 1 / 2 płaskiej łyżeczki suszonej bazylii 1 / 2 płaskiej łyżeczki suszonego tymianku 1 / 2 płaskiej łyżeczki suszonej pietruszki sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę obrać, drobno posiekać. Do miski włożyć mięso mielone, cebulę, 1 łyżeczkę bazylii, bułkę tartą

niecodziennikpary