tarta - 42848 przepisów (strona:857/2857)

kotlety ziemniaczane z pieczarkami 279

składniki: 1500 g ziemniaków 2 jajka 1 szkl mąki ziemniaczanej 500 g pieczarek 1 cebula 100 g żółtego sera natka pietruszki sól, pieprz dodatkowo: tłuszcz do smażenia bułka tarta jajka wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dusimy tłuczkiem do ziemniaków lub prasą. Odstawiamy do wystudzenia. Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)Odrywamy po kawałku masy ziemniaczanej, forujemy płaskie placuszki. Na środek każdego nakłada porcję farszu pieczarkowego i sklejamy brzegi tworząc kotlety. Każdy panierujemy w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Podajemy zamiast tradycyjnych ziemniaków np. z sosem mięsnym i surówkami

Domowy Smak Jedzenia
Babka jogurtowa z żurawiną 201

bułki tartej Przepis: Żurawinę opłukać i oprószyć cukrem pudrem, W dużej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem pudrem, dodać jajka i jogurt, Do masy maślanej dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać, Na końcu dodać żurawinę, ciasto delikatnie wymieszać łyżką, Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do babek wysmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą, Ciasto przełożyć do formy, babkę piec około 40 minut do suchego patyczka. Babkę podawać oprószaną cukrem pudrem lub polaną lukrem. Artykuł Babka jogurtowa z żurawiną pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Pasztet z czerwonej soczewicy i cukinii 194

łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej) 1/2 łyżeczki chili 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego lubczyku sól Do przygotowania foremek: 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej 2 małe foremki "keksówki" Sposób wykonania: Soczewicę płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy 3 szklankami zimnej wody i gotujemy około 7 minut od momentu wrzenia (soczewica powinna wchłonąć wodę). Cukinię(...)patelni przerzucamy do dużej miski, dodajemy ugotowaną soczewicę, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C oraz smarujemy foremki masłem i oprószamy bułką tartą. Gdy masa będzie letnia wbijamy do niej jajka. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek.  Pieczemy przez 1 godzinę. Podajemy z pieczywem i z ostrymi dodatkami (np. chrzan

Qchnia po prostu
Kebabowe kotlety drobiowe 2180

Polecam!     Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/4 szklanki mąki 2 łyżki przyprawy kebab-gyros 1 szklanka bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki opcjonalnie – 1 łyżeczka ziaren sezamu olej do smażenia     *** Filety myjemy, osuszamy i kroimy na części *** *** Każdy kawałek mięsa lekko rozbijamy(...)konsystencji *** *** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na minimum jedną godziną (można także włożyć do lodówki nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z posiekaną pietruszką oraz opcjonalnie z sezamem *** *** Kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w panierce *** *** Kotleciki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju

Blog z Apetytem
Kotlety wyśmienite... 198

tarta  smalec do smażenia  Schab myjemy, kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, jajko rozkłócamy widelcem, kotlety moczymy w jajku, później w bułce tartej i smażymy na smalcu, jak tradycyjne schabowe. Pieczarki oczyszczamy lub obieramy, kroimy w plasterki lub pół plasterki w zależności od wielkości pieczarek, przesmazamy na odrobinie oleju lub masła klarowanego

Pelusiowa Kuchnia
Placki ziemniaczane z serem i pieczarkami 174

pieczarkami naprawdę jest świetna, spróbujcie sami! Składniki: 5-6 dużych ziemniaków 1 jajko 1 mała cebulka 2-3 łyżki mąki sól, pieprz 20 dag pieczarek masło klarowane tarty żółty ser siekany szczypiorek Sposób wykonania: 1. Robimy placki: obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać drobniutko posiekaną cebulkę, jajko, mąkę (ostrożnie, żeby nie za dużo bo placki(...)wymieszać. Usmażyć na rozgrzanym oleju. 2. Pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na maśle klarowanym, dodać troszkę soli i pieprzu. 3. Na placki nałożyć podduszone pieczarki, posypać siekanym koperkiem i tartym żółtym serem. Podpiec w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści. Smacznego!!! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Kuchnia domowa Ani
Naleśnikowe krokiety z mięsem i pieczarkami 166

surówka. Tanie i proste w przygotowaniu urozmaicą każdy obiad. Składniki (4 porcje) -4  naleśniki -300 g mielonego mięsa -200 g pieczarek -1/2 cebuli -1 jajko -bułka tarta do panierowania -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Przygotować naleśniki. Pieczarki pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i podsmażyć do odparowania wydobywającego(...)pieprzem. Delikatnie ostudzić i zmielić 2 krotnie w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem. Przygotowane naleśniki posmarować farszem. Zagiąć brzegi i zwinąć w ruloniki. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać na gorąco. Smacznego

Zielona Kuchnia
Roladki z filetów kurczaka 135

filety z kurczaka po 200 g 4 łyżki pasty z karczochów 250 g brązowych pieczarek  1 cebula 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek bułka tarta 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)startym parmezanem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Rozbite filety smarujemy pastą z karczochów, następnie rozsmarowujemy farsz, zawijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Cienko smarujemy majonezem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
Nuggetsy Achilleski 176

filet z kurczaka ·        Sól ·        Jajko ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Mały kalafior ·        Papryka czerwona(...)śmietany 36 % Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy na mniejsze kawałki, solimy. 2.   Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku, następnie w bułce tartej. 3.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 4.   Mięso układamy w naczyniu. 5.   Kalafior dzielimy na małe różyczki i prużymy na maśle. 6.   Do kalafiora dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz

Kulinarna Chwila
Piątek: Zapiekanka z kaszy bulgur i jarmużu 159

bulgurem. Wyrównaj. Na wierzch wysyp 2-3 łyżki parmezanu i wylej resztę sosu, rozprowadzając po całej powierzchni. Wbij do miseczki dwa jaja. Rozkłóć rózgą, wlej do nich jogurt i tarty parmezan, energicznie wymieszaj składniki. Wylej mieszankę na wierzch bulguru. Rozprowadź równomiernie. Wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut. Artykuł Piątek: Zapiekanka z kaszy bulgur i jarmużu

Niedzielny kucharz
Shepherd’s Pie wg Gordona Ramsay’a 123

Shepherd’s Pie, czyli dobrze doprawione mięso mielone z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką. Ponadto, możemy przygotować go na różne sposoby – w brytfance, czy nawet w postaci tarty na kruchym spodzie. Jeżeli nie mieliście okazji jeść tego wykwintnego dania – koniecznie musicie to nadrobić! Przepis na 6-8 porcji. Składniki na mięsną warstwę: – 800g mięsa mielonego(...)przecedzamy i tłuczemy na purée, łączymy z pozostałymi składnikami na ziemniaczaną warstwę, aż masa będzie jednolita. Mięso przekładamy na dno brytfanny i przykrywamy warstwą ziemniaczaną. Opcjonalnie można posypać wierzch tartym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Smacznego! Artykuł Shepherd’s Pie wg Gordona Ramsay’a pochodzi z serwisu Just

Be Fit Be Strong
Pulpeciki w sosie koperkowym 115

jajko 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku mąka pszenna do obtoczenia pulpecików 2 łyżki oleju 2 liście laurowe pęczek koperku 3 łyżki śmietany 18% pieprz sól Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Najpierw obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Dodajemy ją do mięsa. Następnie dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, doprawiamy solą

PatiGotuje
Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami 198

przez kaszę znowu uzupełnij płyn. Powtarzaj czynność aż kasza będzie lekko al dente. Wówczas dodaj do kaszy łyżkę zimnego masła i energicznymi ruchami rozprowadź w kaszy. Wsyp do risotta tarty parmezan, siekaną pietruszkę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Połącz risotto z uprażonymi orzechami, szynką i boczniakami. Podawaj. Artykuł Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami

Niedzielny kucharz
Pieczone Bataty 147

zaprezentuję:) A tym czasem zapraszam na pieczone bataty. Składniki 2 bataty 100 g pieczarek 1 cebula 200 g sera tartego mozzarella bazylia mieszanka przypraw do ziemniaków pieprz, sól tarty parmezan olej Bataty umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blaszce i zapiekać 45 minut w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie cebulę i pieczarki drobno posiekać

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania