tarta - 42848 przepisów (strona:859/2857)

Klopsy na obiad w kokosowym sosie 80

klopsy na obiad w kokosowym sosie Klopsy z mięsa mielonego: 500 g mięsa mielonego 3 cm świeżego imbiru 2 jajka 1 / 4 łyżeczki kolendry w ziarenkach 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz do smaku Kokosowy sos: 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 / 2 limonki 1 łyżeczka trawy cytrynowej suszonej 1 / 2 łyżeczki(...)smaku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Klopsy z mięsa mielonego: Imbir obrać, drobno posiekać. Kolendrę pognieść w moździerzu. Mięso mielone włożyć do miski, wsypać bułkę tartą, posiekany imbir, kolendrę, wbić dwa jajka. Wyrabiać, aż składniki się połączą, doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy formować małe kulki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć klopsiki, usmażyć

niecodziennikpary
Knedle ze śliwkami 90

łyżeczki cynamonu Posypka: 40 g masła 50 g bułki tartej 1 / 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie ze śliwek: Śliwki umyć, naciąć w poprzek, wyjąć pestkę, przełożyć do miski. Dodać brązowy cukier oraz cynamon, wymieszać. Posypka: Na patelni rozpuścić masło, wsypać bułkę tartą, smażyć na małym ogniu do jej zrumienienia się

niecodziennikpary
Klopsiki z kaczki w orientalnym stylu 82

ząbek czosnku czubek noża chili czubek noża kurkumy czubek noża imbiru w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 / 2 łyżeczki kolendry w ziarenkach 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sos orientalny: 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka kolendry w ziarenkach 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy(...)mięsem zmielić także cebulę i czosnek. Mielone udka kaczki doprawić chili, słodką papryką, kurkumą, imbirem, rozgniecioną w moździerzu kolendrą oraz Vegetą Natur. Dobrze wymieszać, następnie wbić jajko, wsypać bułkę tartą i ponownie wyrobić masę. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, odkładać je na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 o C ( z termoobiegiem

niecodziennikpary
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 84

suszonych borowików 3 średnie cebule olej do smażenia Gołąbki bez zawijania: 200 g ryżu 500 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia gołąbków olej do smażenia Sos grzybowy: 500 g pieczarek 750 ml rosołu 1 czubata łyżeczka mąki pszennej 3 ziarenka ziela angielskiego(...)łyżeczką soli, przemieszać, odstawić na 30 minut, aby zmiękła. Do miski wsypać 1 / 3 podsmażonych grzybów oraz cebuli, ryż oraz odciśniętą kapustę pekińską, dodać mięso mielone, jajka i bułkę tartą, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. W dłoni formować podłużne kotleciki, obtoczyć każdy w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć z każdej strony na złoty kolor

niecodziennikpary
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 86

cebula 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego pieprzu czubek noża chili sól do smaku Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Składniki wspólne kotletów i nadzienia: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, przestudzić. Pęczek natki pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Kotlety ziemniaczane: Ugotowane ziemniaki(...)ułożyć na niej 1,5-2 łyżeczki nadzienia z mięsa z rosołu. Brzegi masy ziemniaczanej zawinąć do środka, tak aby przykryła ona nadzienie, uformować kotlet. Obtoczyć go w bułce tartej, usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu podawać od razu po usmażeniu z ulubioną surówką, dodatkowo można je polać np. z sosem z pieczarek

niecodziennikpary
Bażant pieczony z grzybowym nadzieniem 93

słodkiej czerwonej papryki 1 / 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 czubek łyżeczki gałki muszkatołowej Nadzienie: 6 g suszonych grzybów [ ] 1 szklanka wody 2 łyżki bułki tartej 1 / 2 pęczka natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby zalać 250 ml zimnej wody, odstawić do namoczenia (ok. 2 godziny). Słoninę pokroić w cienkie plastry. Bażanta rozmrozić, następnie(...)czasie namoczone grzyby gotować przez 20 minut w wodzie z moczenia. Odstawić do przestygnięcia, po czym grzyby odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do nich bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Do bażanta włożyć nadzienie, wykałaczkami spiąć dolny otwór, a nogi związać bawełnianym kuchennym sznurkiem. Tak przygotowanego bażanta przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć go plastrami słoniny. Piekarnik

niecodziennikpary
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami 90

Jajko Mąka pszenna 1/2 szklanki Sól 1/2 łyżeczki Farsz: Pieczarki 250 g Cebula mała Natka pietruszki garść Sól 1/2 łyżeczki Pieprz 1/2 łyżeczki Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą pieprzem oraz natką pietruszki i wymieszać. Ziemniaki ugotować do miękkości(...)rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania. Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie

Kulinarne przygody
Sernik tiramisu – przepis niebezpiecznie dobry! 698

delikatny i kremowy. Nie jestem pewien czy to sernik idealny, ale na podium moich serników jest! Spróbuj swojego sernika tiramisu. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POTRZEBUJEMY: Ciasto 200 gramów bułki tartej 100 gramów margaryny 80 gramów czekolady deserowej Masa serowa 0,5 kg twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie 4 jajka 250 gramów serka mascarpone 200 gramów margaryny 1 szklanka drobnego(...)likieru kawowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki ekstraktu wanilii 2 łyżki kawy instant ¾ szklanki śmietany 36% PRZYGOTOWANIE: Rozpuszczamy margarynę z czekoladą deserową. Całość mieszamy z bułką tartą do uzyskania konsystencji czegoś, co przypomina mokry piasek. Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia a na to nasz piasek. Wklepujemy go równo do podłoża i wsadzamy

Fleksitarianizm.pl
Makaron z kiełbasą w serowym sosie 106

kiełbasy krakowskiej suchej 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1-1,5 szkl. śmietanki 30% 100 g gorgonzoli 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki tarty parmezan do posypania – opcjonalnie sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Kiełbasę cienką kroimy na półplasterki. Grubą kiełbasę krakowską kroimy na paseczki. Na dużej patelni(...)Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, wlewamy niewielką ilość mleka lub śmietany i ponownie mieszamy. Ugotowany makaron łączymy z podsmażoną kiełbasą oraz serowym sosem beszamelowym. Podajemy posypane natką pietruszki oraz tartym parmezanem (opcjonalnie

Smaki Na Talerzu
Babka piaskowa 75

ziemniaczanej 4 jajka 150 g cukru 16 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie) Dodatkowo: cukier puder trochę masła do wysmarowania formy trochę bułki tartej do obsypania formy Najpierw smarujemy formę na babkę dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą, żeby wypiek się nie przykleił do formy. Teraz ucieramy masło z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na białą, puszystą masę

PatiGotuje
Kotlety mielone z mięsa gotowanego 107

małe cebule 2 jajka sól, pieprz, mielona czerwona papryka, kilka kropel maggi 3-4 łyżki wody ok.2 płaskie łyżki sosu pieczarkowego w proszku olej do smażenia, bułka tarta Przygotowanie: Z wystudzonego mięsa wybrać kości, pozbyć się skór, zmielić Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju Mielone mięso jest raczej suche, dlatego dodałam do niego letnią(...)wodę w której wymieszałam 2 łyżki sosu pieczarkowego z torebki Dodać jajka, cebulę oraz sól, pieprz, paprykę, maggi- wymieszać dokładnie Z masy mięsnej formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na rumiano

Proste Potrawy
Flaki wołowe. Jak zrobić pyszne flaki jak u mamy 133

kani. Flaki gotuję z dodatkiem ostrej i łagodnej papryki, majeranku, gałki muszkatołowej i pieprzu. Do tej pory przygotowywałam je bez zasmażki, te dzisiejsze flaki wołowe mają zasmażkę oraz tarty świeży imbir. Bardzo polecam ten przepis, pozwoli Wam przygotować pyszne domowe flaki po polsku jak u mamy! Zobaczcie też inne nasze przepisy na flaki: – Flaki wołowe – Flaki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki drobiowe po gruzińsku 102

cztery osoby: 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka 2 kulki mozzarelli 4 czubate, łyżeczki, pasty Ajwar 4 płaskie łyżeczki granulowanego czosnku sól, pieprz do smaku 2 jajka bułka tarta do obtoczenia Klarowane masło do smażenia lub inny tłuszcz ale na maśle najsmaczniejsze Mięso rozklep najcieniej jak Ci się uda, najlepiej przez woreczek. Jeśli Ci się porozrywa(...)smaku i obficie posmaruj Ajwarem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mozzarellę rozkrój na równe połówki i każdą umieść na kawałku mięsa, zroluj ciasno. Następnie obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, dwukrotnie powtarzając tą czynność i lekko dociskając za każdym razem. Smaż na klarowanym maśle na złoty kolor ze wszystkich stron. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Smacznego ! Artykuł Roladki drobiowe

Ogrodnik w podróży