tarta - 42848 przepisów (strona:859/2857)

Pyszna zupa klopsowa 130

zupa klopsowa Gęsta, pożywna i rozgrzewająca zupa z klopsikami wieprzowymi i dużą ilością warzyw. Palce lizać!     Składniki: ok 300g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek 1/3 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por 3-4 ziemniaki pół cebuli(...)angielskie 1 litr bulionu lub wody 2 łyżki słodkiej śmietanki 1 łyżka oleju po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki       ** Do mielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Włoszczyznę oraz cebulę kroimy w kostkę *** *** Ziemniaki kroimy

Blog z Apetytem
Roladki Rambo 163

sera żółtego w plasterkach ·        5 łyżek ketchupu pikantnego ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Olej do smażenia ·        Pieprz ·        Sól Sposób przygotowania(...)ketchupem i nakładamy łyżkę farszu z grzybów. 5.   Zawijamy brzegi mięsa i składamy tak żeby farsz nam nie wypadł. 6.   Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. 7.   Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 8.   Roladki Gotowe. 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Kalafior z ziemniakami 78

danie. Składniki: 500 g różyczek kalafiora 500 g młodych ziemniaków 1 łyżka cukru 1 litr wrzątku 500 g smalcu wieprzowego 100 g masła  2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej sól Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)dodatkiem cukru. Odcedzamy, smażymy na rozgrzanym smalcu. Kalafior dzielimy na różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i smażymy na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodajemy bułkę tartą i smażymy do jej zrumienienia

R'n'G Kitchen
Kieszonki z warzywami 102

Pieprz ·        Olej do smażenia ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Szczypiorek drobno siekamy, przekładamy do naczynia. 3.   Dodajemy drobno pokrojona paprykę, czosnek oraz(...)nakładamy po łyżce farszu na każdy kawałek mięsa. 5.      Zawijamy dokładnie mięso, żeby nie wypadł nam farsz. 6.   Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. 7.   Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 8.   Kotlety gotowe. 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Kotlety z gotowanego kurczaka 76

pasztet bez pieczenia z kurczaka , kurczaka w galaretce , polskie risotto … Świetnym rozwiązaniem są również kotlety panierowane z kurczaka z rosołu. Kurczak z rosołu, mąka do oprószenia, jajka, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (smalec(...)masło) kurczaka obrać z kości. Podzielić na kawałki – kurczaka rozdzielać wzdłuż włókien na spore kawałki (takie na kotlety). Mięso oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej.  Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na mniej więcej ½ godziny.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Mięso jest gotowane, więc nie trzeba go długo

królestwo garów
Klopsiki w sosie teriyaki 142

bardzo prostym do przygotowania aromatycznym  sosie. Smakują równie dobrze z makaronem czy ryżem. 2 porcje Na klopsy 300 gramów mięsa mielonego 1 małe jajko  2 łyżki bułki tartej 4 łyżki wody sól pieprz wegeta szczypta czosnku granulowanego Sos teriyaki 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka miodu(...)może być inny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok 350 ml wywaru od gotowania klopsików ziarna sezamu do posypania Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, wegetą i czosnkiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą i wodę całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli trzema kulkami ziela angielskiego i dwóch liści laurowych. Po tym czasie

Andzia Pichci
KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM 177

oliwy z suszonych pomidorów 400 g szpinaku mrożonego 200 g sera mozzarella sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku Dodatkowo 1 lub 2 roztrzepane jajka  bułka tarta olej do smażenia Jak przygotować? Szpinak wyjmuję z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem krokietów. Zaczynam od naleśników: wszystkie składniki miksuję ze sobą na gładkie, niezbyt gęste ciasto. Im będzie(...)sposób zawinięte naleśniki nie rozpadną się podczas smażenia w panierce oraz farsz nie ucieknie ze środka. Każdego krokieta panieruję, obtaczając najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na złoty kolor z obydwóch stron.  Mozzarella obecna w farszu pod wpływem ciepła pięknie się rozpuści, dzięki czemu podczas jedzenia cudownie się ciągnie. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń rzymska II 120

ziołowego pieprz, sól do smaku 3 jajka 3 łyżki bułki tartej Wykonanie: Mięso zmielić, razem z czosnkiem. Dodać sól peklową i przyprawy. Dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc. Następnie mięso wyciągać z lodówki. Jeśli trzeba, to jeszcze doprawić. Dodać jajka i bułkę tartą. Dobrze wymieszać i chwilę wyrobić ręką. Tak przygotowane mięso

Agusiowe smakołyki
Kotlety mielone rybne 96

ości. PRZEPIS KOTLETY MIELONE RYBNE Składniki kotlety mielone rybne: 500g filetów rybnych 1 cebula 2 jajka 1 czerstwa bułka kajzerka 0,5 szkl mleka olej sól pieprz bułka tarta Jak zrobić kotlety mielone rybne: Zaczynamy od dokładnego obrania mięsa ryby od ości – warto zrobić to dobrze a kotlety będą bardzo delikatne i pyszne w smaku. Potem kajzerkę(...)maszynkę mielimy też cebulę oraz namoczoną bułkę. W kolejnym kroku do zmielonej masy dodajemy przyprawy i jajka. Na końcu wyrabiamy gładką masę. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Finalnie, tak przygotowane kotlety smażymy na złoto z obu stron. Artykuł Kotlety mielone rybne pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Lekkie pulpety drobiowe z brokułem 95

zdrowy obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom.  Składniki : 1/2 główki brokuła 400 g mięsa mielonego drobiowego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 6 łyżek otrębów/płatków teff/bułki tartej 1 jajko 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki papryki słodkiej Sól, pieprz Przygotowanie : Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente(...)minuty. Brokuła drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy 2 minuty. Odstawiamy na bok i studzimy. W misce mieszamy mięso mielone, jajko i otręby/płatki/bułkę tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przestudzone warzywa dodajemy do mięsa, ugniatamy masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, kurkumą i papryką. W rękach formujemy klopsiki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Czarnawisienka
Urozmaicone schabowe 134

Sól ·        Pieprz ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry(...)rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Majonez mieszamy ze szczypiorkiem i smarujemy nim mięso. 3.   Następnie układamy ser żółty. 4.   Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. 5.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 6.   Kotlety gotowe. 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Jarskie gołąbki bez zawijania 93

cebula ok. 50 gramów por biała część ok, 100 gramów pół dużej papryki czerwonej 1 mała marchewka ok. 50 gramów 1 jajko M lub L 20 gramów bułki tartej  sól  pieprz majeranek Opcjonalnie wegeta Sos pomidorowy do gołąbków 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej ok 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki dobrego  koncentratu(...)Warzywa od czasu do czasu mieszamy aby się nie przypaliły.  Przesmażone warzywa dodajemy do ryżu. Całość studzimy. Do przestudzonych składników ( mogą być letnie) dodajemy jajko i bułkę tartą doprawiamy do smaku solą, pieprzem,majerankiem, opcjonalnie wegetą. Całość dokładnie mieszamy najlepiej dłońmi. Z gotowego farszu formujemy zgrabne gołąbki. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego

Andzia Pichci
Babka zebra z białek 117

łyżki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do ubijania białek Dodatkowo: 1 łyżka tłuszczu (masła lub margaryny) do wysmarowania foremki 2-3 łyżki bułki tartej 100g czekolady mlecznej lub deserowej + 2-3 łyżki mleka       *** Masło roztapiamy i studzimy. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Gdy białka będą sztywne stopniowo dodajemy(...)części dosypujemy 4 łyżki kakao- dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy 4 łyżki mąki i również dokładnie mieszamy- łyżką, nie mikserem *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Następnie na zmianę łyżką nakładamy ciasto, raz ciemne raz jasne *** *** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 50 minut- do suchego patyczka. Po upieczeniu

Blog z Apetytem