namoczenia bułki (może też być mleko) niewielka cebula lub pół dużej jajko ząbek czosnku około 1/4 szklanki zimnej wody około łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu bułka tarta smalec do smażenia Przygotowanie Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 10 minut. Mięso mielimy na drobnych oczkach maszynki razem z cebulą i odciśniętą bułką. Jeśli kupujemy gotowe(...)Następnie wlewamy wodę i mięso wyrabiamy jeszcze około pięciu minut. Masa mięsna powinna być dość luźna, dzięki czemu usmażone kotlety będą delikatne. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnię z roztopionym smalcem. Smażymy na średnim ogniu około 7-8 minut, następnie obracamy na drugą stronę, nakrywamy pokrywką i smażymy też około 8 minut
e-PrzepisyKulinarnepuszki lub passaty pomidorowej 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki suszonego oregano sól, świeżo zmielony czarny pieprz szczypta chili w proszku lub płatkach DO PODANIA: tarty parmezan WYKONANIE Smażymy naleśniki. Szpinak płuczemy i dokładnie osuszamy. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Ser gorgonzola kroimy w małą kostkę. Orzeszki pinii prażymy(...)pinii lub pestkami słonecznika. Zwijamy w roladkę. Smażymy z każdej strony, na 2 łyżkach oliwy, aż przyrumienią się i będą chrupiące. Podajemy z ciepłym sosem pomidorowym. Można posypać tartym parmezanem
cool and mintyszklanką wody. Doprowadź do wrzenia, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Krok 4 Wyjmij rondel z piekarnika. Wsyp do niego puszkę fasoli (nie musisz jej płukać), dodaj tarty ser i wymieszaj całość. Posyp zieleniną, podawaj. Smacznego! Artykuł Danie dnia: Zapiekanka z ryżu, chorizo i batata pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzfasoli czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 szkl ugotowanego ryżu 1 jajko 1 marchewka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka natki pietruszki suszonej sól pieprz olej bułka tarta Jak zrobić kotlety z fasoli czerwonej: Zaczynamy od nastawienia do grzania patelni z niewielka ilością oleju. Następnie cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na olej, podsmażamy. Potem marchewkę(...)czas na doprawienie masy, dodajemy przyprawy i czosnek starty na tarce. Następnie, kiedy już smak jest wyraźny i zdecydowany dodajemy jajko, mieszamy masę. Potem formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Finalnie smażymy je na złoto na oleju. Artykuł Kotlety z fasoli czerwonej pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujepęczka majonez - 1 łyżka Dodatkowo : filet z kurczaka - 500 g jajko 1 szt + 2 białka do panierki kajzerka - 1 szt mleko do namoczenia bułki sól i pieprz tarta bułka tłuszcz Przygotowanie: Farsz: Sery zetrzeć na tarce o dużych otworach. Szczypiorek opłukać, pokroić. Połączyć oba sery ze szczypiorkiem, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przepuścić(...)mięsa okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, nakładać porcję farszu, dobrze zlepić, formować podłużne kotlety. Białka jaj roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Kotlety zanurzać w białku i panierować w tartej bułce. Układać kotlety na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez 15 minut, następnie odwrócić kotlety na drugą stronę i znów piec 15 minut. (function
Kuchnia Danusipieczywem albo duszonymi ziemniaczkami. Polecam! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (1 woreczek) 250g białej kapusty 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia klopsików olej do smażenia 250ml bulionu 150ml passaty pomidorowej (przecieru) 2-3 łyżki słodkiej śmietanki Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek(...)niewielką ilość oleju i szklimy na nim cebulę. Dodajemy kapustę i całość smażymy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając.Odkładamy do przestudzenia *** *** Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą, przyprawy – do smaku i wbijamy jajka. Mieszamy *** *** Następnie dodajemy przestudzoną kapustę i kaszę *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy je w mące
Blog z ApetytemPęczek szczypiorku · Papryka czerwona · 2 łyżki majonezu · Bułka tarta do panierki · 2 jajka · Olej do smażenia · Sól(...)Wszystkie składniki na razem dokładnie mieszamy. I nakładamy na środek każdego kawałka mięsa. 4. Składamy w kształt kopertek i panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku i bułce tartej. 5. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 6. Kotlety gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna ChwilaŚrednia:5/5] składniki: 500 g ziemniaków, ugotowanych 125 g pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej bułka tarta sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy, dodajemy do cebuli i razem smażymy, aż nadmiar wody wyparuje(...)Ziemniaki ugniatamy na gładką masę. Dodajemy usmażone pieczarki z cebulką, jajko, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Z masy formujemy kotleciki. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z każdej strony. Podajemy z mięsem i ulubionymi surówkami
Domowy Smak Jedzeniałyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1500 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu cukier do jabłek – do smaku 2 łyżki bułki tartej wykonanie: Połowę jabłek kroimy w grubszą kostkę a pozostałą część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka mieszamy i smażymy. Dodajemy do nich opcjonalnie cynamon i cukier do smaku(...)zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy dno foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Ja podpiekam ok. 10 min. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (w przepisie s. Anastazja nie podsypuje, ja natomiast podsypuje aby bułka wchłonęła nadmiar soku z jabłek i nie zrobił się zakalec). Na podpieczony spód wykładamy równomiernie jabłka, które
Domowy Smak Jedzeniałyżki bułki tartej sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy tłuszcz do smażenia wykonanie: Fasolę i grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Następnie gotujemy. Ugotowaną fasolę i grzyby miksujemy blenderem na gładką masę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Do zmielonej fasoli z grzybami dodajemy podsmażoną cebulę, bułkę tartą i mieszamy. Doprawiamy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki : 25 dag grzybów- boczniaków 5 dag granulatu sojowego 1 jajko bułka tarta sól, pieprz 1 cebula tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Umyte, rozdrobnione boczniaki przesmażyć z pokrojoną w kostkę(...)cebulą ( do odparowania soku) Granulat sojowy ugotować wg wskazówek na opakowaniu Po przestudzeniu zmiksować grzyby i ugotowany osączony granulat, dodać roztrzepane jajko, przyprawy, wymieszać i ewentualnie dodać tyle bułki tartej by uzyskać konsystencję jak na kotlety mielone Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Z tej ilości składników uzyskałam 11 małych kotletów
Proste Potrawytłuszczu. Do kotletów polecam… ** Buraczki zasmażane ** Pomidory w śmietanie ** Purée ziemniaczane ** Ryż z warzywami Składniki: 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej łyżka mąki pszennej 1 bułka (np. śniadaniowa, kajzerka) 2 ząbki czosnku cebula sól i pieprz 10-12 długich i cienkich plastrów wędzonego boczku Bułkę namocz na chwilę(...)dłonią. Przełóż do większej miski i rozdrobnij (ja to robię spiralnym ubijakiem do ziemniaków ) . Dodaj pozostałe składniki kotletów – mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Z mięsnej masy formuj nieduże wałeczki (rób to mokrymi dłońmi – wtedy masa mięsna nie będzie kleić się do skóry) . Plastry boczku
Kulinarny S.O.S.tłuszczu. Do kotletów polecam… ** Buraczki zasmażane ** Pomidory w śmietanie ** Purée ziemniaczane ** Ryż z warzywami Składniki: 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej łyżka mąki pszennej 1 bułka (np. śniadaniowa, kajzerka) 2 ząbki czosnku cebula sól i pieprz 10-12 długich i cienkich plastrów wędzonego boczku Bułkę namocz na chwilę(...)dłonią. Przełóż do większej miski i rozdrobnij (ja to robię spiralnym ubijakiem do ziemniaków ) . Dodaj pozostałe składniki kotletów – mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Z mięsnej masy formuj nieduże wałeczki (rób to mokrymi dłońmi – wtedy masa mięsna nie będzie kleić się do skóry) . Plastry boczku
Kulinarne S.O.S.cukru 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki rosołu lub wody ( rosół jest znacznie smaczniejszy ) sól do smaku Pieczarki pokrój w dość małe kawałki, cebulkę drobno posiekaj, podsmaż z odrobiną soli do smaku na patelni na złoty kolor, zostaw do wystygnięcia. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj surowe jajko , bułkę tartą, zimny rosół, granulowany czosnek, tymianek
Ogrodnik w podróżysię :D. Pyszne. I pamiętajcie żeby plastry bakłażana były bardzo cienkie, wtedy "kotlety" smakują tak jak trzeba. Składniki: 2 średnie bakłażany 3 kulki mozzarelli 3 jajka bułka tarta sól pieprz olej Bakłażany kroimy na 0,5 cm plastry (jeżeli chcecie się pozbyć z nich goryczy, posólcie je i odstawcie na 10 minut, potem ściągnijcie ręcznikiem papierowym(...)wytrącił - ja tego nie robię). Mozzarelle kroimy w plasterki. Na plaster bakłażana nakładamy plastry mozzarelli, porządnie solimy, pieprzymy, na to nakładamy drugi plaster. Panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej, z obu stron. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia
Kardamonovy