pierogi i uszka z tego przepisu lub podwójna ilość wegańskiego ciasta żytniego – 500g pieczarek – 2 duże cebule – 1 jajko – sól, pieprz – bułka tarta Przygotowujemy ciasto na pierogi i uszka z połowy składników lub z podwójnej ilości wegańskiego ciasta żytniego . FARSZ : Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebule drobno siekamy. Pieczarki(...)cebule podsmażamy na oliwie, do momentu, aż odparuje z nich woda, studzimy. Ostudzony farsz doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Do farszu dodajemy jajko i 2-3 łyżki bułki tartej, by zaabsorbowała nadmiar ewentualnej wody i by farsz był bardziej zwarty. PIEROGI : Szklanką wycinamy kółka z ciasta i na środek nakładamy po 1/3-1/2 łyżeczki farszu. Składamy ciasto na pół
Be Fit Be Strongsól Farsz: 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 2 średnie cukinie 1 cebula 1 łyżka tymianku 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Wszystkie składniki ciasta miksujemy w wysokim naczyniu. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy wodę. Na suchej, płaskiej patelni smażymy naleśniki. Mięso z kurczaka mielimy(...)pieprzem. Całość smażymy przez kolejne 10 minut. Na naleśniki nakładamy farsz, zaginamy brzegi formując kwadratowe krokiety. Każdego z osobna namaczamy w roztrzepanym jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim krokiety z obydwu stron na złoty kolor
Qchnia po prostupuszka farszu Leśne Skarby 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 500 gram kiszonej kapusty tymianek suszony ok. ½ łyżeczki 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 jajka bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy zioła na sam koniec. Smażymy naleśniki. W między czasie na patelni podsmażamy cebulę, czosnek. Na koniec(...)kapustę kiszoną. W naleśnika zawijamy 2 łyżki farszu, zawijamy tak jak gołąbki, zakładając najpierw boki do środka, później od dołu zwijamy rulon. Zwinięte paszteciki panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Serwujemy z gorącym barszczykiem
Życie zaczyna się w kuchnirewelacyjny Bożonarodzeniowy deser. Składniki: Ciasto makowe: 8 jaj 300g suchego maku 1i 1/2 szklanki cukru pudru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 1 olejek migdałowy Poncz: 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej 40ml Amaretto Masa śmietanowo- czekoladowa z brzoskwiniami 300ml śmietany(...)wodzie, sparzyć a następnie zmielić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo zmielony mak, miód, olejek migdałowy oraz mąkę wymieszaną z kaszą manną, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu ubić białka na sztywno i dodać do masy. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z trzech części przełożyć do okrągłej
Szalona Kuchnia Ewelinymielonego mięsa 2 cebule sól pieprz 2-3 ząbki czosnku papryka słodka i ostra majeranek 1 jajko do mięsa 3 jajka do panierki 200g pieczarek bułka tarta do panierki olej do smażenia dodatkowo do masy mięsnej zielenina: natka lub koperek Wykonanie: Mięso mielone wyrabiamy tak samo jak na tradycyjne, klasyczne kotlety mielone. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami(...)zmiękły pod wpływem wilgoci. Po tym czasie rolujemy i każdą mięsną roladę kroimy na około 1.5 cm plastry. Następnie panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami i warzywnym dodatkiem jako danie obiadowe, albo zjadamy z chlebem
Walijskie Pichceniestole, pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok. Składniki: Składniki: około 1 kg schabu bez kości 30 dag dyni 2 cebule 30 dag wędzonego boczku, 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, sól, majeranek, pieprz Wykonanie: Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab nacinamy wzdłuż na całej długości mięsa w trzech miejscach – raz prosto(...)garnka. Podsmażamy na maśle, aż dynia będzie miękka. Mieszamy ostudzoną dynię z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz mieszamy z jajkiem, bułką tartą. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy nacięcia w mięsie, delikatnie obwiązujemy sznurkiem kuchennym i zawijamy w rękaw do pieczenia. Mięso wkładamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Pieczemy
Podróż w kulinariafiletu z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula kawałek (około 5 cm) pora 1 mała puszka kukurydzy 1 duże jajko lub 2 mniejsze 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Dodać(...)mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski. Pora oczyścić, pokroić, dodać do pozostałych składników. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać przyprawy, bułkę tartą. Wymieszać dokładnie do połączenia składników. Z gotowej masy formować zwilżonymi dłońmi nieduże kotleciki i ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego
Danka Pichciciasta znajdziecie w sklepie Helio, oraz Stovit. Składniki : Ciasto: 5 jajek 120 g cukru pudru 150 zmielonych orzechów włoskich Helio 2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka bułki tartej 1 płaska łyżka kaszy manny Poncz: 120 ml kawy chapucino Krem orzechowy Russel: 50 dag masła 4 jajka niepełna szklanka cukru 4 łyżek spirytusu 2 łyżki kawy naturalnej(...)sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z bułką tartą, kaszą manną oraz kawą i miksujemy krótko. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut . Po wyjęciu z piekarnika ciasto
Podróż w kulinariaDietetyczne kotlety z ryżu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 20dag ryżu 1 pęczek dymki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 10 dag startego żółtego sera 1 łyżka posiekanego oregano 1 mały strączek ostrej papryczki 3 łyżki masła ząbek czosnku 50dag pomidorów 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki olej do smażenia sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Dymkę posiekać(...)masła podsmażyć pozostałą cebulę, dodać pokrojone pomidory w kostkę lub ćwiartki, żółtą i czerwoną paprykę pokrojoną w większą kostkę i lekko poddusić. 3. Ryż wymieszać z jajkami, bułką tartą, połową startego sera, oregano i posiekaną papryczką. Doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować kotlety i usmażyć na oleju. 4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa, posypać
Danka Pichcirybnych 300ml mleka 2 ugotowane ziemniaki 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 liść laurowy 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko ugotowane na twardo bułka tarta olej sól, pieprz surowe jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Filety rybne umyć, osączyć, chwile poddusić w mleku z dodatkiem 1/2 cebuli i listka laurowego, odcedzić. Drugą połówkę cebuli(...)przez praskę ząbek czosnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować z masy nieduże płaskie placuszki. Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 2. Placuszki podawać z ryżem i surówką warzywną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcinajlepiej z łopatki 1 mała cebula 300g szpinaku 50g sera feta 1 jajko 1 kajzerka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju+ olej do smażenia 2 ząbki czosnku bułka tarta mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz majeranek słodka papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę zalać mlekiem i odstawić by napęczniała. 2. Na patelni roztopić masło, dodać szpinak, jeden(...)mięsa, rozpłaszczyć ją, na środek włożyć łyżkę szpinaku, następnie skleić brzegi i uformować kotlecik. W ten sposób postępować z resztą mięsa. 6. Tak przygotowane kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci500g pieczarek (najlepiej większych) 200g szpinaku 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 15g żółtego sera ząbek czosnku 3 łyżki masła 1 mała cebula olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz słodka papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Pieczarki obrać, usunąć trzonki, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Odstawić. 2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić szpinak, chwilę(...)odparować. Odstawić do przestygnięcia. 5. Jajka roztrzepać, połączyć z mąką i utartym serem. Łebki pieczarek nadziewać przygotowanym farszem szpinakowym. Następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane pieczarki smażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. 6. Usmażone pieczarki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcilodówki. 2. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać. 3. Płatki kukurydziane pokruszyć, wymieszać z bułką tart i curry. 4. Mięso wyjąć z lodówki. Kawałki kurczaka obtoczyć w mące pszennej, następnie w jajku i na końcu w mieszance bułki tartej z płatkami. Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć
Danka Pichci