tarta - 42848 przepisów (strona:873/2857)

Boczniaki a’la schabowe + film 80

ciekawym dodatkiem do drugiego dania lub pyszną przekąską.     składniki na 2 porcje 300 g boczniaków 500 ml zimnego mleka 2 jajka mąka pszenna do obtoczenia bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Z opłukanych boczniaków odcinamy twarde ogonki a następnie grzyby umieszczamy w misce, zalewamy je mlekiem i odstawiamy(...)pół godziny. Wymoczone grzyby odsączamy a następnie doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Boczniaki dokładnie obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconych jajkach a na końcu panierujemy je w bułce tartej, smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.   Artykuł Boczniaki

Smakowite Dania
Gotowane klopsiki z indyka w sosie śmietanowo – grzybowym 113

Uwielbiam dodatek leśnych grzybów w połączeniu z mięsem. Tym razem postawiłam na delikatne mięso z indyka. 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 3 jajka 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz ½ pęczka natki pietruszki 500 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny Garść suszonych leśnych grzybów 200 g pieczarek 200 g śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ryżowej(...)odstawiamy na 20 minut. Pieczarki kroimy w ćwiartki lub półplasterki. Przesmażamy je na patelni.  Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną natką pietruszki i cebulą. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe klopsiki. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, wsypujemy dodatkowo suszoną włoszczyznę. Do gotującego się bulionu wkładamy klopsiki

VioletoweKucharzenie
Kanie w zalewie orientalnej 83

mogliśmy się na mały eksperyment z kaniami. Na „tapetę” wzięliśmy mega aromatyczną przyprawę od Skworcu. Składniki: 10 kapeluszy kani 1 litr mleka 3,2% mąka 4 jajka bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 450 g ketchupu 2 łyżki gorczycy 10 liści kaffiru 10 g przyprawy chana masala 1 łyżeczka soli wędzonej 2 łyżki miodu spadziowego 2 duże cebule(...)kapelusze kroimy na ćwiartki, zalewamy mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie osączamy, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach (z dodatkiem soli, mielonej papryki i pieprzu), na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, kaffir, przyprawę, sos mango, sól wędzoną

R'n'G Kitchen
Farszynki 116

jajka, sól, farsz : 400 g mięsa gotowanego, 4 jajka ugotowane na twardo, 5 - 6 cebul, 100-200 ml bulionu, sól, pieprz, majeranek, masło do duszenia cebuli, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, Farsz : cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle. Mięso, jajka na twardo i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie(...)jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałek, podzielić na kawałki, uformować placuszki. Nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na niezbyt silnym ogniu na rumiano z obu stron. Smażymy na maśle z olejem lub oleju. Podawać z sosem grzybowym. zastawa

królestwo garów
Śliwkowa makówka 112

maku 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka tartej bułki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak należy sparzyć i odstawić na pół godziny, a następnie odcedzić i dwukrotnie zmielić (możecie też użyć mielonego maku sypkiego, który zalewa się gorącym mlekiem). Żółtka ubijam z cukrem, następnie dodaję mak, proszek do pieczenia, kaszę i tartą bułkę. Wszystkie składniki mieszam mikserem

Słodki sentyment
Muszle nadziewane pulpecikami i mozzarellą 99

posiekanej bazylli 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku Pulpeciki 600 g mięsa mielonego z indyka 1/2 cukinii ( ok 100 g) 1 cebula 2 łyżeczki oleju 2 łyżki bułki tartej 1 jajko pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku 400 g makronu muszle 1 kulka mozzarelli w zalewie Galbani Passatę pomidorową wymieszać z posiekanym czosnkiem, bazylią, oregano, solą(...)tarce, posolić i odstawić do odcieknięcia na sitku.  Cebulę posiekać i zeszklić na 1 łyżeczce oleju, odstawić do lekkiego ostygnięcia. W misce wymieszać mięso, odciśniętą cukinię, cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem - wyrabiać ręką aż wszystko się dobrze połączy. Z masy uformować malutkie pulpeciki - mi wyszło 40. Makaron wstawić do gotowania (muszli powinna

Smaczny zeszyt
Zapiekanka z botwinką i ryżem 141

łyżka oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 100 ml śmietany 3 jajka 70 g parmezanu sol, pieprz 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ryż ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia ( można użyć resztek ugotowanego wcześniej ryżu). Z botwinki odkroić buraczki i zachować do innego dania. Liście i łodyżki umyć i obsuszyć. Liście(...)całość trochę przestygnie. W większej misce wymieszać jajko, śmietanę i parmezan, dodać ryż z botwinką, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec zapiekankę 35 minut

Smaczny zeszyt
Kuleczki wieprzowe na liściach sałaty 123

imbiru 1 strączek ostrej papryczki ½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej świeżej kajzerki 2 jajka oliwa albo olej arachidowy do podania: liście sałaty, sos chilli Przygotowanie: Mięso włożyć do miski i dodać skórkę z limonki, sos rybny i sojowy, czosnek i imbir, posiekaną papryczkę, jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać rękoma ( dobrze to robić

Smaczny zeszyt
Kalafior z bułką tartą 98

potrzeba: 1 większy kalafior, 1 łyżka soli, 1/2 kostki margaryny lub masła, 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Kalafiora dzielimy na większe różyczki, odcinamy nadmiar ogonków, płuczemy przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy sól, przykrywamy i gotujemy na mniejszym płomieniu 10-15 minut. Kalafior powinien być miękki, ale nie rozgotowany(...)Odcedzamy lub wylewamy na sitko. Na małą patelnię dajemy margarynę lub masło, roztapiamy ją na dużym płomieniu, dodajemy bułkę tartą i smażymy cały czas mieszając.   Nie wolno Wam próbować gorącej bułki w trakcie smażenia !!! Poparzenie  ust i języka gwarantowane.  W trakcie smażenia bułki tłuszcz zaczyna się pienić, a bułka zmienia kolor na złocisty, co oznacza

Bułka z Chlebem
Makowiec na biszkopcie 125

łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Co potrzeba na masę makową: 1 puszka masy makowej, 1/5 szklanki cukru, 2 łyżki miodu płynnego, 3 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 1 garść rodzynek, 1 garść orzechów włoskich, 1 łyżka skórki pomarańczowej Co potrzeba na polewę: 4 łyżki mleka, 2 łyżki kakao, 5 łyżek cukru, 1 łyżka masła Płatki migdałowe(...)czasie z orzechów ściągamy skórkę, razem z rodzynkami przekładamy na sitko do odsączenia. Mak z puszki przekładamy do miski, dodajemy żółtka, miód, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową , bułkę tartą, mieszamy, dodajemy pianę ubitą z cukrem na sztywno, mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy masę biszkoptową: Do dużego kubka dajemy żółtka, wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy

Bułka z Chlebem
Sałatka z kurczakiem i jajkiem sadzonym 107

Taką sałatkę możecie podać zarówno na obiad jak i na przyjęcie Co potrzeba do smażenia kotletów: 3 udźce z kurczaka, 2 ząbki czosnku, Pieprz, Sól, 1 jajko, Bułka tarta, Olej do smażenia, Co potrzeba do sałatki: 1/2 sałaty lodowej, 1/2 średniej kapusty pekińskiej, 1 puszka kukurydzy, 1/2 dużej czerwonej papryki, 3 łyżki pokrojonej w drobną kostkę dyni(...)sposób , Dodatkowo: Jajka, Tłuszcz do smażenia, Wykonanie: Udźce z kurczaka płuczemy, osączamy z wody, nacieramy czosnkiem przepuszczonym przez praskę posypujemy solą, pieprzem, obtaczamy w rozmąconym jajku, bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor jak kotlety. Wystudzone kotlety kroimy w kostkę. Do miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, sałatę lodową porwaną w mniejsze kawałki, odsączoną kukurydzę, paprykę pokrojoną

Bułka z Chlebem
Kotlety smażone z udźca kurczaka 117

smażyć. Dla zapracowanych, to super opcja, na dodatek bardzo smaczna Co potrzeba: 4 udźce z kurczaka, Czosnek granulowany, Ostra papryka w proszku, Pieprz, Sól, 1 jajko, Bułka tarta(...)Olej do smażenia, Wykonanie: Udźce z kurczaka płuczemy, osączamy z wody, posypujemy z dwóch stron obficie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką, moczymy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor jak kotlety. Smacznego :)) kurczak, udziec z kurczaka

Bułka z Chlebem
Klopsiki wieprzowo-wołowe w sosie cebulowo-porowym ze śmietaną 123

słodkiej śmietany i pora, do tego dodałam również cebulę Co potrzeba do przygotowania klopsików: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 mała cebula, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu Olej do smażenia klopsików Co potrzeba na sos: 400 g śmietanki słodkiej 30 %, 300 g pora, 4 średnie cebule(...)łyżki masła Do osobnych miseczek kroimy przeznaczoną na sos cebulę i por razem z zieloną częścią oczyszczoną z twardych liści. Przygotowujemy klopsiki: do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek przepuszczony przez praskę, cebulę pokrojoną bardzo drobno, sól, pieprz. Mięso dokładnie mieszamy, formujemy 16 szt. kulek nieco większych od orzecha włoskiego. Przekładamy na dużą patelnię z rozgrzanymi

Bułka z Chlebem
Tarta rustykalna ze śliwkami 93

Ciebie przepis na wyjątkową, letnią tartę, w której mieszają się cztery smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Uwierz mi, że ta mieszanka sprawia, że gdy … Artykuł Tarta rustykalna ze śliwkami pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Roladki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z pieczarkami 143

kapusty.  Polecam na rodzinny obiad! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 70 g ugotowanego ryżu 4 jajka 1 biała cebula ½ pęczka świeżej natki pietruszki 4 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Czosnek granulowany Mąka ryżowa do obtoczenia Sos pomidorowy: 300 ml wody 250 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1,5 łyżki(...)łyżki śmietany 8% Sól Pieprz 1 łyżeczka oregano Czosnek granulowany 250 g małych pieczarek Mięso mielone łączymy z posiekaną bardzo drobno cebulą oraz ryżem. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszonymi pomidorami. Mięso wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy podłużne roladki i każdą obtaczamy w mące. Smażymy

VioletoweKucharzenie