tarta - 42848 przepisów (strona:873/2857)

Pasztet z czerwonej soczewicy i cukinii 140

łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej) 1/2 łyżeczki chili 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego lubczyku sól Do przygotowania foremek: 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej 2 małe foremki "keksówki" Sposób wykonania: Soczewicę płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy 3 szklankami zimnej wody i gotujemy około 7 minut od momentu wrzenia (soczewica powinna wchłonąć wodę). Cukinię(...)patelni przerzucamy do dużej miski, dodajemy ugotowaną soczewicę, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C oraz smarujemy foremki masłem i oprószamy bułką tartą. Gdy masa będzie letnia wbijamy do niej jajka. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek.  Pieczemy przez 1 godzinę. Podajemy z pieczywem i z ostrymi dodatkami (np. chrzan

Qchnia po prostu
Kebabowe kotlety drobiowe 2136

Polecam!     Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/4 szklanki mąki 2 łyżki przyprawy kebab-gyros 1 szklanka bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki opcjonalnie – 1 łyżeczka ziaren sezamu olej do smażenia     *** Filety myjemy, osuszamy i kroimy na części *** *** Każdy kawałek mięsa lekko rozbijamy(...)konsystencji *** *** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na minimum jedną godziną (można także włożyć do lodówki nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z posiekaną pietruszką oraz opcjonalnie z sezamem *** *** Kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w panierce *** *** Kotleciki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju

Blog z Apetytem
Kotlety wyśmienite... 146

tarta  smalec do smażenia  Schab myjemy, kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, jajko rozkłócamy widelcem, kotlety moczymy w jajku, później w bułce tartej i smażymy na smalcu, jak tradycyjne schabowe. Pieczarki oczyszczamy lub obieramy, kroimy w plasterki lub pół plasterki w zależności od wielkości pieczarek, przesmazamy na odrobinie oleju lub masła klarowanego

Pelusiowa Kuchnia
Placki ziemniaczane z serem i pieczarkami 130

pieczarkami naprawdę jest świetna, spróbujcie sami! Składniki: 5-6 dużych ziemniaków 1 jajko 1 mała cebulka 2-3 łyżki mąki sól, pieprz 20 dag pieczarek masło klarowane tarty żółty ser siekany szczypiorek Sposób wykonania: 1. Robimy placki: obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać drobniutko posiekaną cebulkę, jajko, mąkę (ostrożnie, żeby nie za dużo bo placki(...)wymieszać. Usmażyć na rozgrzanym oleju. 2. Pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na maśle klarowanym, dodać troszkę soli i pieprzu. 3. Na placki nałożyć podduszone pieczarki, posypać siekanym koperkiem i tartym żółtym serem. Podpiec w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści. Smacznego!!! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Kuchnia domowa Ani
Naleśnikowe krokiety z mięsem i pieczarkami 117

surówka. Tanie i proste w przygotowaniu urozmaicą każdy obiad. Składniki (4 porcje) -4  naleśniki -300 g mielonego mięsa -200 g pieczarek -1/2 cebuli -1 jajko -bułka tarta do panierowania -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Przygotować naleśniki. Pieczarki pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i podsmażyć do odparowania wydobywającego(...)pieprzem. Delikatnie ostudzić i zmielić 2 krotnie w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem. Przygotowane naleśniki posmarować farszem. Zagiąć brzegi i zwinąć w ruloniki. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać na gorąco. Smacznego

Zielona Kuchnia
Roladki z filetów kurczaka 90

filety z kurczaka po 200 g 4 łyżki pasty z karczochów 250 g brązowych pieczarek  1 cebula 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek bułka tarta 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)startym parmezanem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Rozbite filety smarujemy pastą z karczochów, następnie rozsmarowujemy farsz, zawijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Cienko smarujemy majonezem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
Kurczak z makaronem w sosie z serków topionych 529

olejem wrzucamy kurczaka smażymy go na złocisty kolor. Następne do garnka wlewamy bulion, gdy będzie wrzało wrzucamy pokrojone na mniejsze części serka topionego, ciągle mieszając trzepaczką, dodajemy zioła oraz tarty żółty ser ciągle mieszając. Jak w sosie nie ma już grudek sery roztopione to sos gotowy.  Ja proponuje wszystko wymieszać czyli makaron, kurczaka i sos mieszamy następnie

Monka gotuje
Nuggetsy Achilleski 120

filet z kurczaka ·        Sól ·        Jajko ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Mały kalafior ·        Papryka czerwona(...)śmietany 36 % Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy na mniejsze kawałki, solimy. 2.   Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku, następnie w bułce tartej. 3.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 4.   Mięso układamy w naczyniu. 5.   Kalafior dzielimy na małe różyczki i prużymy na maśle. 6.   Do kalafiora dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz

Kulinarna Chwila
Piątek: Zapiekanka z kaszy bulgur i jarmużu 107

bulgurem. Wyrównaj. Na wierzch wysyp 2-3 łyżki parmezanu i wylej resztę sosu, rozprowadzając po całej powierzchni. Wbij do miseczki dwa jaja. Rozkłóć rózgą, wlej do nich jogurt i tarty parmezan, energicznie wymieszaj składniki. Wylej mieszankę na wierzch bulguru. Rozprowadź równomiernie. Wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut. Artykuł Piątek: Zapiekanka z kaszy bulgur i jarmużu

Niedzielny kucharz
Shepherd’s Pie wg Gordona Ramsay’a 77

Shepherd’s Pie, czyli dobrze doprawione mięso mielone z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką. Ponadto, możemy przygotować go na różne sposoby – w brytfance, czy nawet w postaci tarty na kruchym spodzie. Jeżeli nie mieliście okazji jeść tego wykwintnego dania – koniecznie musicie to nadrobić! Przepis na 6-8 porcji. Składniki na mięsną warstwę: – 800g mięsa mielonego(...)przecedzamy i tłuczemy na purée, łączymy z pozostałymi składnikami na ziemniaczaną warstwę, aż masa będzie jednolita. Mięso przekładamy na dno brytfanny i przykrywamy warstwą ziemniaczaną. Opcjonalnie można posypać wierzch tartym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Smacznego! Artykuł Shepherd’s Pie wg Gordona Ramsay’a pochodzi z serwisu Just

Be Fit Be Strong
Pulpeciki w sosie koperkowym 70

jajko 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku mąka pszenna do obtoczenia pulpecików 2 łyżki oleju 2 liście laurowe pęczek koperku 3 łyżki śmietany 18% pieprz sól Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Najpierw obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Dodajemy ją do mięsa. Następnie dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, doprawiamy solą

PatiGotuje
Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami 140

przez kaszę znowu uzupełnij płyn. Powtarzaj czynność aż kasza będzie lekko al dente. Wówczas dodaj do kaszy łyżkę zimnego masła i energicznymi ruchami rozprowadź w kaszy. Wsyp do risotta tarty parmezan, siekaną pietruszkę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Połącz risotto z uprażonymi orzechami, szynką i boczniakami. Podawaj. Artykuł Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami

Niedzielny kucharz
Pieczone Bataty 83

zaprezentuję:) A tym czasem zapraszam na pieczone bataty. Składniki 2 bataty 100 g pieczarek 1 cebula 200 g sera tartego mozzarella bazylia mieszanka przypraw do ziemniaków pieprz, sól tarty parmezan olej Bataty umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blaszce i zapiekać 45 minut w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie cebulę i pieczarki drobno posiekać

gotuj ze mną
Makaron z boczkiem i suszonym pomidorem 113

boczkiem i suszonym pomidorem to propozycja obiadu na szybko. Często jest tak, że musimy szukać czegoś co jest proste i mało czasochłonne. Do makaronu dodałam troszkę śmietanki, tarty ser grana padano i dużo natki pietruszki :-) Polecam jest naprawdę smaczny :-) Miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 400 g makaronu 10 plasterków boczku wędzonego 10 sztuk suszonych pomidorów 1/2 pęczka(...)dodajemy nasz ugotowany makaron. 3. Teraz dodajemy śmietankę i natkę pietruszki, dusimy jeszcze chwilkę, żeby śmietanka trochę nam zgęstniała. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Przekładamy na talerze i posypujemy tartym serem garna padano :-) Smacznego :-) Danie jest pyszne ale i trochę kaloryczne ;-) Więc jeśli wolicie coś zdrowego to polecam Wam soki, które otrzymałam od firmy NUJA . Soki pozyskiwane są metodą

kruche babeczki