łyżki świeżych siekanych ziół typu: bazylia, oregano, tymianek, pietruszka Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka oleju tarty parmezan do posypania *** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy suszone zioła prowansalskie, dodajemy kurkumę, paprykę mieloną oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy *** *** Do garnka wsypujemy ryż(...)dokładamy łyżkę masła i krewetki. Całość podsmażamy przez kilka minut ciągle mieszając *** *** Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekane zioła, mieszamy *** *** Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy *** *** Risotto podajemy posypane tartym parmezanem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY
Blog z Apetytemboczek wędzony 15 dag gałka muszkatołowa jaja 1 olej do smażenia ziemniaki 1 kg wafle tortowe 1 o p bułka tarta Obrać i ugotować ziemniaki. w międzyczasie kroimy cebulę i boczek w drobną kostkę a następnie smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki utłuc dokładnie na gładką masę i dodać(...)minuty (do zmięknięcia wafla) i zrolować. Złączenie roladki powinno znajdować się na spodzie rolady. Po wystygnięciu kroimy w plastry ok. 1 cm i panierujemy to w jajku i bułce tartej. Smażymy je na gorącym oleju na złocisty kolor. Można podawać jako dodatek do mięs lub z sosem i surówką
Kuchnia w oparachmiseczki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 porcje, rozwałkowujemy, przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i smarujemy pożądanie sosem. Pozsypujemy tartym sere, na to salami, pokrojona mozzarella i tarty ser. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 % C, przez około 15-20 minut. Pizzę podajemy ciepłą, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo smaczna i prosta do upieczenia tarta z jabłkami . Przepis jest sprawdzony a samo ciasto idealnie kruche i pachnące pieczonym masłem. W tarcie jest dużo pysznych jabłek z dodatkiem cynamonu. Zapraszam! - łatwe wykonanie - świetne ciasto kruche - przepis krok po kroku
AniaGotuje.plminut. Następnie zdejmij pokrywkę i spulchnij ryż widelcem. Krok 3 Posiekaj w plastry czosnek, a papryki w krótkie paski. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wysyp na niego tarty imbir i posiekane papryki, smaż 3-4 minuty, dodaj do nich mrożone warzywa, smaż na intensywnym ogniu przez 3-4 minuty. Na koniec dodaj czosnek i smaż minutę. Dodaj
Niedzielny kucharzłyżki soku z cytryny, 2 łyżki wina i szybko rozprowadź płyn w karmelu tak żeby cukier w nim się rozpuścił. Dodaj 2 łyżki keczupu, 2 łyżki oleju sezamowego, tarty ząbek czosnku oraz łyżkę imbiru, podgrzewaj sos, stale mieszając, żeby nie zaczął przywierać do dna. Włóż do sosu kawałki kurczaka i dokładnie obtocz nim mięso. Podgrzewaj stale mieszając
Niedzielny kucharzprzepis na szwedzkie ziemniaki hasselback? To proste ziemniaki, które piecze się w całości. Przed przyrządzeniem ziemniaki trzeba jednak naciąć ale nie do końca. Poza tym ziemniaki można posypać tartą bułką, przyprawami i ziołami. Tak przygotowane ziemniaki wędrują do piekarnika. Na jak długo(...)zależy od ich wielkości. Tak mniej więcej wyglądają tradycyjne hasselback. Mój przepis na ziemniaki hasselback jest nieco inny. Oczywiście ziemniaki nacięłam, bo to jest ich charakterystyczna cecha. Zamiast tartej bułki użyłam migdałowej mąki i parmezanu. Nie pożałowałam też świeżych ziół jak tymianek i pietruszka. Z przypraw użyłam czarnego pieprzu i pieprzu kajeńskiego. Ziemniaki są świetnym dodatkiem do mięsa. Smakują
codojedzeniagłówki cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sera żółtego sól, pieprz do smaku szczypta ostrej papryki lub odrobina pokrojonej na drobno papryczki chilli (niekonieczna) olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów 1. Kaszę w woreczku ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie ją studzimy. 2. Cebulkę drobno siekamy i przesmażamy na oleju (możemy przesmażyć też czosnek drobno pokrojony(...)próbujemy i jeśli smak nam odpowiada do dopiero wtedy wbijamy jajko, a następnie formujemy kotlety (mogą być lekko "ciapowate", ale na patelni nie będą się rozpadać) obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy na przykład z surówką z kapusty pekińskiej lub ogórkiem małosolnym <-- Smacznego
Gotowanie...to proste !Smaczne urozmaicenie mielonych kotletów. Składniki: 500 g cielęciny 1 nieduża cukinia 1 jajko 1 bułka kajzerka 500 ml mleka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki mąki bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)mleka bułkę, zioła prowansalskie, dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Niedużą cukinię kroimy na 1 cm plastry, oprószamy mąką, „owijamy” każdy w mięso mielone, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rumiano. Zapiekamy 20 min w 180°C pod przykryciem, by cukinia doszła
R'n'G Kitchenjajka 250 g masła 1 torebka cukru wanilinowego 250 g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki 1 kieliszek ciemnego rumu Cukier puder Odrobina bułki tartej Sposób przygotowania: Na początku masło z cukrem oraz cukrem wanilinowym ucieramy na gładką i puszystą masę. Następnie do tego dajemy stopniowo po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie(...)pieczenia i stopniowo dodajemy to również do masy. Na końcu dodajemy kieliszek ciemnego rumu i ponownie całość miksujemy. Następnie formę keksową od środka smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Gotową masę przekładamy do formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez około 70 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone (wbijamy patyczek, który po wyjęciu powinien być suchy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnetoffi i jednego o smaku waniliowym 1L mleka 6 łyżek jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego) 1,5kg jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu 3-4 łyżki bułki tartej Dodatkowo: cukier puder do posypania Spód: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną(...)zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i budyń dodać do jabłek, wymieszać szpatułką, patrz FILM . 6. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć na niego jabłka wymieszane z budyniem, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem. Drugi kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto w blaszce
Mała Cukierenkałyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki bułki tartej sól pieprz szczypta sproszkowanego czosnku Odcinamy górną część papryki tak ok.2 cm, odkładamy. Z papryki usunąć gniazda nasienne, opłukać. Mięso siekamy bardzo drobno, przekładamy do miski. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por kroimy drobniutko przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy przyprawy, śmietanę, bułkę tartą i posiekaną natkę. Całość
Andzia Pichcipomysł bo zupa jest jeszcze bardziej syta, ale zarazem bardzo dobra. Zapraszam :) Syta zupa jarzynowa z klopsikami Klopsiki: 300 g mięsa wieprzowego pół cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia Zupa: 2,5 l wody 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół średniej cebuli 150 g białej kapusty kilka różyczek kalafiora garść fasolki(...)angielskie koper natka pietruszki jogurt naturalny łyżka mąki sól, pieprz Zacznijmy o klopsików. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, jajkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy małe klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Wyjmujemy i przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym. Teraz czas na zupę: Gotujemy wodę, wrzucamy kostki
Kuchnia moimi oczami