tarta - 42848 przepisów (strona:883/2857)

Sernik morelowy "Jak pszczoły do miodu" 181

kostki gorzkiej czekolady ćwierć łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy 24 ładnych płatki migdałów + 6 drobnych kawałków łyżeczka masła łyżka mąki kasztanowej (lub bułki tartej) Tortownicę wysmarować masłem i obsypać mąką kasztanową (może być też bułka tarta). Białka oddzielić od żółtek. Zacząć miksować żółtka i stopniowo dodawać Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président. Do masy serowo-jajecznej dodać mąkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Środa: Słodko-kwaśny kurczak w sezamie 105

łyżki soku z cytryny, 2 łyżki wina i szybko rozprowadź płyn w karmelu tak żeby cukier w nim się rozpuścił. Dodaj 2 łyżki keczupu, 2 łyżki oleju sezamowego, tarty ząbek czosnku oraz łyżkę imbiru, podgrzewaj sos, stale mieszając, żeby nie zaczął przywierać do dna. Włóż do sosu kawałki kurczaka i dokładnie obtocz nim mięso. Podgrzewaj stale mieszając

Niedzielny kucharz
Zupa serowa z pulpecikami (z serków topionych) 139

mielonego -1 jajko -2-3 łyżki bułki tartej -1 łyża oleju -ostra papryka -sól, pieprz -grzanki Przygotowanie Cebulę drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Zalać ciepłym bulionem. Dodać obraną i startą marchew i pietruszkę. Gotować na małym ogniu. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawić solą i pieprzem

Zielona Kuchnia
Chrupiące paluszki z kurczaka + pieczone ziemniaczki 806

tartej sól, pieprz ok. 2 szkl. płatków kukurydzianych Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki łagodnego ketchupu sól, pieprz Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze części (w rozdrabniaczu lub za pomocą wałka do ciasta). Obraną cebulę kroimy na ćwiartki. Oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki mięso oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do mięsno-cebulowej masy dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi zimną woda dłońmi formujemy około 8-9 paluszków, które następnie otaczamy w płatkach. Smażymy na głębokim oleju, do zrumienienia (paluszki smażyłam przez około 8 minut, wkładałam do gorącego oleju, od razu zmniejszałam nieco temperaturę i ponownie zwiększałam ją pod koniec smażenia. Paluszki można też podsmażyć na złoto, a następnie dopiec

Smaki Na Talerzu
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 111

ziemniaków 3 jajka (1 ugotowane na twardo i 2 surowe) 1 cebula 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki mąki pszennej  sól, pieprz bułka tarta na panierkę Sos pieczarkowy: ok. 400 g pieczarek 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duża śmietana 18% 0,5 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa uwaga, jeśli ktoś(...)przesmażyć na złoto, dodać do ziemniaków. Następnie wrzucić pozostałe składniki, czyli surowe jajka, chrzan, szczypiorek, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.    Sos: cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni tłuszcz. Dodać obrany i przeciśnięty

Simply Food
Szarlotka w kruchym cieście z orzechami, rodzynkami i żurawiną 147

lodówki) 160 g gęstej śmietany (zimnej) 4 żółtka garść rodzynek garść żurawiny garść orzechów kilka biszkoptów 1 jajko (do posmarowania) Ponadto: tłuszcz do wysmarowania boków tortownicy 1 łyżka bułki tartej do obsypania boków tortownicy 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiałam do miski. Wymieszałam. Dodałam pokrojone na kawałeczki masło(...)folię i włożyłam na około 1 godzinę do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Spód tortownicy (średnicy 28 cm) wyścieliłam papierem do pieczenia. Boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Rodzynki i żurawinę zalałam gorącą wodą i odstawiłam na chwilę, żeby zmiękły. Orzechy pokroiłam na drobne kawałeczki. Biszkopty zmieliłam w blenderze. Jabłka obrałam, starłam na tarce na grubych

Kuchnia u Krysi
Kotlety z kalafiora 122

Składniki: Kalafior ok. 1 kg Czosnek ząbek Mąka ziemniaczana kopiasta łyżka ( można zastąpić bułką tartą) Jajka 2 Koperek łyżka Natka pietruszki łyżka Sól Pieprz Przygotowanie: Kalafior podzielić na większe różyczki gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzić dokładnie z wody. Kalafior przełożyć do miski i rozgnieść dokładnie do tłuczkiem do ziemniaków lub zblendować. Dodać jajka. mąkę(...)oraz pieprzem. Wymieszać. (Jeśli masa będzie zbyt rzadka i nie da się uformować kotlecika podsypać odrobinę mąki.) Z gotowej masy uformować średniej wielkości kotleciki a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub

Kulinarne przygody
Kotlet mielony z mizerią 158

Składniki: –  500 g mięsa mielonego –  1 mała najlepiej czerstwa bułka –  1 średnia cebula –  1 jajko –  sól i pieprz do smaku –  bułka tarta do obtoczenia –  woda do namoczenia bułki –  ziemniaki –  1 duży ogórek lub 3 małe gruntowe –  świeży koperek –  jogurt naturalny (u mnie bez laktozy) Przygotowanie: Bułkę(...)włożyć mięso. Wbij jajko, zetrzyj na grubych oczkach cebulę. Dodaj odciśniętą bułkę. Dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Formuj kotlety i obtaczaj w przygotowanej bułce tartej. Kładź na rozgrzany olej. Smaż z dwóch stron. Po usmażeniu odłóż do naczynia. Ziemniaki i ogórka umyj. Obierz ze skórek. Przygotuj mizerię. Ogórek pokrój na cienkie plasterki dopraw solą

I LOVE LIFE
Kotlety mielone gyros 106

GYROS Składniki na kotlety mielone gyros: 500g mięsa mielonego 2 bułki kajzerki 1 szkl mleka 1 cebula mała 1 jajko sól pieprz 3 łyżeczki przyprawy gyros olej bułka tarta do panierki Jak zrobić kotlety mielone gyros(...)Bułki moczymy w mleku, miksujemy je. Do mięsa dodajemy bułki z mlekiem, jajko, startą na tarce cebulę, przyprawy, wyrabiamy chwilę masę. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i układamy na oleju na rozgrzanej patelni. Smażymy na złoto z obu stron. Artykuł Kotlety mielone gyros pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Łosoś w panierce ziołowej, sos kaparowy, pure z ziemniaków i salsa z kalarepki i cukinii 96

kaparów.  Składniki (na 2 porcje): Łosoś i panierka: 2 średniej wielkości filety z łososia, bez skóry i ości  sól, pieprz, sok z cytryny  3 łyżki bułki tartej, posiekany drobno koperek, sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia  Sos kaparowy:  1 szalotka  1 suszony pomidor  łyżka kaparów  1 lampka wina(...)Dodaję śmietanę i gotuję sos do zgęstnienia. Na koniec doprawiam solą i pieprzem wg potrzeb. Łososia doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W misce przygotowuję panierkę: bułkę tartą mieszam z solą i posiekanym koprem. Jedną stronę wyfiletowanej ryby obsypuję panierką i smażę na rozgrzanej patelni na oleju, do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu jednej strony ryby

Mango Papaja
CHLEBEK Z TRUSKAWKAMI 81

łyżeczka masła i 1-2 łyżki bułki tartej do posmarowania i obsypania foremki rozgrzej piec do 190ºC w misce umieść miękkie masło, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszaj przy pomocy ręcznego miksera przez ok 2 minuty (aż składniki się połączą) posmaruj foremkę masłem i obsyp bułką tartą (nadmiar wysyp z foremki) przełóż połowę

SandraFrej.com
Roladki z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami 175

samym tzw kieszeń. Oprószamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzu. Suszone pomidory drobno siekamy, przekładamy do miski. dodajemy porwaną na kawałki (lub pokrojoną w małą kostkę) mozzarellę, tarty cheddar oraz posiekaną drobno natkę, mieszamy. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Przygotowanym nadzieniem wypełniamy „kieszenie” kurczaka. Każdą pierś owijamy 2 plasterkami szynki parmeńskiej w taki

Smaki Na Talerzu
Ciasteczka francuskie z ajwarem i parmezanem 149

majonezem, ketchupem, passatą, pesto, użyć dowolnego sera, nawet wędliny. Ciasteczka wytrawne na kilka sposobów na pewno zasmakują Waszym bliskim. SKŁADNIKI: 375 g ciasta francuskiego 2 spore łyżki ajwaru tarty parmezan, grana padano, żółty(...)wolicie PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 200 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto rozkładam na blacie, kroję na równej wielkości kwadraty, smaruję pastą i posypuję tartym serem. Wychodzi 24 kwadraty. Piekę na papierze do pieczenia, na środkowej półce piekarnika przez 10 minut. Ekspresowa przekąska na ciepło lub zimno gotowa

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania