Składniki: * 400 g mięsa mielonego wołowego * 1 jajko * 2 łyżki bułki tartej * pół łyżeczki pieprzu cayenne (użyłam Skworcu ) * 1 płaska łyżeczka soli * pół łyżeczki oregano (użyłam Skworcu ) * 6-7 patyczków do szaszłyka Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz cayenne, sól i oregano. Dobrze wymieszać mięso dłonią. Odrywać kawałki
Zrób to smacznieszczypta cukru szczypta soli Farsz: 400g białego sera półtłustego 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 2 łyżeczki soku z cytryny Posypka: 60g bułki tartej 45g masła 4 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 2. Puree buraczkowe(...)podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 6. Posypka: Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły. #durszlakXhortex #hortex
Szalona Kuchnia Ewelinyserem halloumi Ostatnio mam cały czas 'smaka' na ser halloumi - lubicie? Ja bardzo😋 Składniki: - 250g fasolki szparagowej - ser halloumi - 3 łyżki masła - 3 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: - fasolkę ugotuj - bułkę tartą podsmaż na masełku - ser halloumi ugriluj na patelni grillowej SMACZNEGO! Lubicie fasolkę szparagową? Już niedługo będzie dostępna świeża, natomiast teraz możemy sięgać
MintTastedodatkiem ryżu są bardzo syte. U nas taki obiad znika bardzo szybko! Pulpety: 300 g mięsa mielonego z szynki 50 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3 łyżki bułka tartej 1 cebula Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki 1,5 litra bulionu drobiowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki Sos grzybowy: 1 cebula(...)szklanki wody 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem oraz natką pietruszki. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Z wyrobionej masy formujemy małe pulpeciki. W garnku podgrzewamy wcześniej przygotowany bulion drobiowy lub rosół. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy
VioletoweKucharzeniepolubią :) Składniki: Na pulpety: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki ugotowanego ryżu 1 nie duża marchewka sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia pulpetów Na sos: 500 ml przecieru pomidorowego ( miałam swojski(...)szklanka bulionu sól, pieprz, bazylia suszona Wykonanie: Piersi zmielić. Dodać ryż i utartą na drobnych oczkach marchewkę. Dodać przyprawy i wymieszać. Formować małe pulpety i obtaczać w bułce tartej. Tak przygotowane pulpety, obsmażyć na oleju. Kiedy pulpety się smażą, przygotować sos. W garnku zagotować bulion i przecier pomidorowy, doprawić do smaku. Do gotującego sosu, wrzucić usmażone pulpety. Gotować
Agusiowe smakołykicelu lekkie roztopienie sera. Jednak zarówno na zimno, jak i na ciepło smakują doskonale. Najlepiej podawać w towarzystwie sosu czosnkowego. Składniki: 3 placki tortilli 12 plastrów szynki 100 g tartej mozzarelli 6 plastrów sera żółtego 1 pęczek natki pietruszki Sos czosnkowy: 2 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Sos: W miseczce mieszamy majonez(...)drobno siekamy. Plasterki sera kroimy na pół. Mozzarellę, gdy mamy w kawałku, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tortillę smarujemy sosem czosnkowym i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Następnie posypujemy tartą mozzarellą i układamy 4 plastry szynki oraz 4 kawałki sera żółtego. Zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z pozostałymi tortillami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia MagdaLenymięsa z udźca kurczaka 12 kawałków suszonych pomidorów 2 garście listków świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka 2 jajka 150 g masła mleko (lub woda) bułka tarta sól, pieprz Sposób wykonania: Suchą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 10 minut do namoczenia. Mięso mielimy, następnie dodajemy do niego jajka, pomidory i bazylię pokrojone(...)odsączoną z mleka bułkę, sól i pieprz. Dłonią wyrabiamy mięsną masę do momentu aż będzie jednolita. Kotlety kształtujemy dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 50 minut. W połowie czasu pieczenia na każdą porcję nakładamy
Qchnia po prostumały kubeczek) 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka majeranku sól i pieprz do smaku dodatki do barszczu białego: jajka na twardo wędlina, pieczone, duszone lub gotowane mięso chrzan tarty biały ser pieczywo ziemniaki okraszone skwarkami ze świeżej słoninki lub boczku i zrumienioną cebulką Przepis na barszcz biały wielkanocny: Krok 1. Rosół przecedzić. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Przecedzić(...)niego wywar z grzybów oraz dobrze wymieszany zakwas na żur i majeranek. Barszcz zabielić śmietaną, zagotować, po kilku minutach zdjąć z ognia. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Można dodać tartego chrzanu do smaku. Na Wielkanoc barszcz podawać z jajkami na twardo, białym serem, pieczywem albo wędliną, pieczonym, gotowanym lub duszonym mięsem. Barszcz świetnie smakuje z ziemniakami okraszonymi skwarkami
Moja Książka Kucharskapieczenia Polewa: 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej + 3 łyżki mleka 50g białej czekolady + 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 łyżka margaryny lub masła do wysmarowania foremki 2-3 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny) do obsypania foremki *** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy jogurt oraz olej lub roztopione i wystudzone masło (u mnie masło) i dokładnie(...)Całość mieszamy dokładnie łyżką, do połączenia się składników *** *** Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę (użyłam foremki z kominem o średnicy 22cm). Blaszkę smarujemy wcześniej tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka *** *** W dwóch osobnych rondelkach rozpuszczamy czekolady z mlekiem
Blog z Apetytemwody, surówką z kapusty, albo w zdrowszej wersji – z gotowanym brokułem :) Każda będzie jednakowo dobra, bo cały smak zamknięty jest w schabowym. Składniki schab mąka jajko bułka tarta sól pieprz brokuł, albo dowolne inne dodatki olej do smażenia Kotlet schabowy – przepis Plastry schabu delikatnie rozbijamy, aby były(...)dość cienkie. Doprawiamy je po jednej stronie solą i pieprzem. Powtarzamy tą czynność dla wszystkich kawałków mięsa, układając je jeden na drugim. Schab panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Na odrobinie oleju, na małym ognie smażymy kotlety aż będą rumiane z obu stron. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Smacznego! Artykuł Pyszny kotlet schabowy pochodzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanka czerwonego wina (można pominąć i dodać więcej bulionu) około 4 łyżek koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych pomidorów pół szklanki mleka Do podania: makaron spaghetti EkoMak Makarony Babuni tarty parmezan Przygotowanie: Boczek kroimy w drobniutką kostkę. Wytapiamy na małym ogniu aż się zarumieni. Ściągamy na chwilę z patelni, a na wytopionym tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy(...)długo około 2 godziny. Gdzieś w połowie czasu gotowania dolewamy mleko. Dzięki temu sos będzie delikatniejszy, bardziej kremowy. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti. Całość warto posypać tartym parmezanem. Ja często dodaję też listki świeże bazylii. Smacznego
Słodkie okruszkigarść mrożonej dyni – kostka garść zielonej fasolki ciętej garść zielonego groszku mrożonego vegeta natur, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk do smaku oliwa 2 niecałe szklanki makaronu casarecce tarty cheddar lub parmezan i natka posiekana do podania PRZYGOTOWANIE: Na oliwie przesmażam posiekaną drobno cebulę, czosnek. Po chwili dodaje pokrojone drobno suszone pomidory i seler cięty. Mieszam. Smażę
Zasmakuj Kuchnismaku. Odstawiamy z ognia i lekko studzimy. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu, wykładamy na deskę i drobno siekamy. Przekładamy do miski. Dodajemy fetę lub twaróg oraz tarty żółty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczypta gałki muszkatołowej. Solimy do smaku (ostrożnie, bo feta jest już słona). Mieszamy do połączenia składników. Łyżką nabieramy porcje masy
cool and mintysezamem do hamburgerów 50 dag mięsa mielonego mieszanego( wołowina, indyk) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu sojowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól morska do smaku Szczypta przyprawy piri-piri 2-3 łyżki oleju arachidowego Dodatki: 1 czerwona cebula 1 ogórek Kilka liści sałaty lodowej Świeża kolendra 1 papryka słodka/ostra(...)czosnek obrać drobniutko posiekać dodać do mielonego mięsa, dodać pastę curry, wlać sos sojowy, wbić jajko, doprawić do smaku solą i szczyptą przyprawy piri piri, wsypać bułkę tartą , dokładnie wymieszać-wyrobić masę. Uformować 4 duże okrągłe kotlety jednakowej wielkości , odłożyć na 15 minut. Na patelni grillowej rozgrzać olej włożyć burgery i smażyć po 5 minut z każdej
Wanilia i Kardamonskładniki na około 15 sztuk 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 mała cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnek 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Opłukaną soczewicę gotujemy w garnku według przepisu na opakowaniu, pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soli. Ugotowaną soczewicę przestudzamy. Jeżeli soczewica nie wchłonie całej(...)bardzo dokładnie odciskamy sok. Obraną cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy ugotowaną i wystudzoną soczewicę, dodajemy odciśniętą z soku cukinię, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie razem łączymy. Na patelni z dobrze rozgrzanym olejem smażymy małe placki z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy
Smakowite Dania