tarta - 42848 przepisów (strona:889/2857)

Najlepsze przepisy na wiosenne dania – jak jeść bardziej sezonowo na wiosnę 111

jajka 2 łyżki bułki tartej lub mąki z ciecierzycy świeżo zmielony pieprz i sól do smaku szczypta papryki, cynamonu i kuminu 200 g żółtego sera startego na tarce Przepis na botwinkę zapiekaną z pokrzywą i żółtym serem Cebulę, botwinkę i pokrzywę podsmażyć na patelni aż będą miękkie. W miseczce wymieszać jajka, bułkę tartą, połowę sera i przyprawy

Ugotowane pozamiatane
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 186

trochę bułki tartej. Masę na pasztet doprawiamy: solą, świeżo zmielonym pieprze, świeżo startą gałką muszkatołową, suszonym imbirem oraz ziołami (estragon, cząber i tymianek). Dla urozmaicenia do pasztetu można dodać grubo pokrojone migdały, orzechy włoskie lub suszoną żurawinę. Pasztet przygotowany z tej porcji idealnie zmieści się tradycyjnej keksówce. Foremkę bardzo dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy

Korniszonki
Zapiekanka z brukselką i kotlecikami 110

Przygotowanie mięsa – kotleciki rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Jajko roztrzepać w miseczce, do drugiej wsypać bułkę tartą. Kotleciki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na patelnię wlać odrobinę oleju i obsmażyć kotleciki z obydwu stron na złoty kolor. Z każdej strony około 1 minuty. Wyjąć ziemniaki z piekarnika. Zdjąć kotleciki z patelni

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti pomidorowe 99

suszone pomidory z zalewy 1 pomidor lub 5 koktajlowych 1/2 posiekanej chili 300 g makaronu spaghetti lubczyk, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól, słodka papryka płaska łyżeczka cukru pudru oliwa tarty ser (cheddar, grana padano, żółty miękki), natka i świeża kolendra posiekana do podania PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy. Czosnek i cebulę obieram, siekam drobno, wrzucam

Zasmakuj Kuchni
Kotlety jajeczne. 176

każdy był zadowolony :) Z podanych składników wyszło mi pięć kotletów. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 bułka pszenna szczypiorek sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie. Jajka utrzeć(...)tarce o małych oczkach. Szczypiorek pokroić i wrzucić do jajek. Dodać odciśniętą bułkę i wbić jajko. Przyprawić sola i pieprzem. Wyrobić ręką. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony

Agusiowe smakołyki
Murzynek królweski 285

orzechów (użyłam włoskich ale możecie dodać trochę migdałów, czy orzechów laskowych) 75 g bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Następnie miękkie masło ucieramy na puch dodając stopniowo cukier, a później kolejno żółtka. Wsypujemy orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z solą

Cynamonowe szczęście
Dwa przepisy na rosół- klasyczny z pulpecikami warzywnymi i staropolski z pieczonej kaczki 121

oraz warzywnymi pulpecikami. pulpeciki warzywne: 200 g włoszczyzny 1 mała kajzerka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Włoszczyznę rozgnieść widelcem. Kajzerkę namoczyć w rosole, dobrze odcisnąć i dodać do warzyw. Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, mąkę pszenną, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić. Z masy- dobrze dociskając- formować małe

Kraina Miodem Płynąca
Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą. 182

HELIO Dodatkowo: 5 dag  polewy i dekoracji mlecznej od HELIO 2 łyżki  płatków migdałowych od HELIO 1 łyżeczka masła lub margaryny do posmarowania foremki 2 łyżki bułki tartej do oprószenia foremki Wykonanie pysznej babki: 1. Ciasto : Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wlewamy ajerkoniak, wsypujemy obie(...)chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy pastylki polewy mlecznej i dokładnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. 3. Pieczenie:  Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy, ale jeszcze ciepłą wyjmujemy z foremki

Izabelawkuchni
Zakręcone kotlety drobiowe 151

łyżki łagodnego ajvaru 1 łyżka przyprawy typu Vegeta pół łyżki mielonego pieprzu pół łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 łyżka przyprawy złocistej do kurczaka kilka łyżek oleju rzepakowego bułka tarta 2 łyżki mąki ziemniaczanej           Mięso pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Każdy kawałek naciąć wzdłuż i przekręcić jak przy formowaniu faworków(...)przygotowanej marynacie tak, aby każdy kawałek był dokładnie zanurzony. Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Mięso, po wyjęciu z marynaty, obtoczyć w bułce tartej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek pochlapać olejem. Piec około 1 godziny, do momentu, aż kotlety się zarumienia

Praktyczna pl
Mięsna babka z sosem tatarskim i kolorowym wnętrzem 120

urozmaiciły smak. 500 mięsa mielonego wieprzowego 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 cebula 3 łyżki sosu tatarskiego 3 łyżki zielonego groszku konserwowego 2 ugotowane marchewki 2 jajka (ugotowane na twardo) 7 plastrów boczku wędzonego Sól Pieprz Czosnek granulowany Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkami i bułką tartą. Dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem

VioletoweKucharzenie
TARTALETKI Z CHRZANOWYM TWAROŻKIEM I ŚLEDZIEM – idealna przystawka na Święta! 140

gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wypiekamy ok. 20 minut w 180C. Studzimy. CAŁOŚĆ : Twarożek ucieramy z tartym chrzanem – jego ilość zależy od naszych upodobań smakowych. Uważajmy, by nie przesadzić! Doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy wystudzone tartaletki. Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, drobno siekamy, układamy na twarożku

Ostra na Słodko
Maślany jabłecznik 190

całe jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 kostka masła 2 średnie jabłka 1 łyżka bułki tartej do posypania tortownicy Wykonanie Na wstępie w garnku rozpuszczamy masło, następnie odstawiamy do wystudzenia .  Kiedy nasze masło stygnie ,obieramy jabłka i kroimy na średnie plastry , następnie na rozgrzaną(...)naszej masy następnie dodajemy wystudzone masło i ponownie mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Kiedy nasze ciasto jest dobrze wymieszane ,wylewamy na wcześniej wysmarowaną masłem tortownicę i posypaną bułka tarta,  jak już masa wylądowała w tortownicy ,na wierzch wykładamy nasze wcześniej przysmażone i wystudzone jabłka. Następnie mamy już wszytsko gotowe ,ciasto wstawiamy do piekarnika na 180 stopni

Mój Smak
Środa: Błyskawiczne burgery wegetariańskie 126

pieczarek, ciemnych pieczarek, boczniaków 1 starty ząbek czosnku 1 mała szalotka lub mała cebula drobno posiekana 1 łyżeczka suszonego oregano 1 jajko 4-6 listków mięty 1 szklanka bułki tartej Płaska łyżeczka soli Olej do smażenia Dodatki 6 bułek hamburgerowych 6 liści sałaty (np. rzymskiej), lub dwie duże garście rukoli Mały bakłażan pokrojony w plastry i usmażony Mały ogórek(...)tarce ząbek czosnku, drobno posiekaną szalotkę, łyżeczkę suszonego oregano, 4-6 listków męty. Zmiksuj całość aż uzyskasz luźną masę. Dopraw solą i pieprzem. Następnie wbij jajko, wsyp bułkę tartą i jeszcze raz zmiksuj. Krok 2 Uformuj burgery. Najpierw oderwij kawałek masy, utocz kulkę w dłoniach, następnie ją spłaszcz na kształt dysku i, żeby wyrównać brzegi, tocz jak kołem

Niedzielny kucharz
Pieczeń z mięsa mielonego z indyka 162

kanapek do zabrania do pracy! Pieczeń z mięsa mielonego z indyka Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz(...)miski. Marchewkę, pietruszkę i cebulą obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Do mięsa dodać wszystkie przyprawy i zioła, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać mięso przez kilka minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Niewielką keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania