tarta - 42848 przepisów (strona:898/2857)

Schabowe poduszki po flamandzku 130

papryka 1 cebula średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka słodkiej , mielonej papryki 4 łyżeczki czerwonego pesto 1 mozzarella sól , chilli do smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta do obtoczenia smalec wieprzowy do smażenia Schab rozklepujemy , na kotlety dość cienko , lekko solimy, możemy ale nie musimy doprawić mielonym chilli . Pieczarki , cebulę i paprykę kroimy drobno Czosnek wyciskamy(...)plaster schabu smarujemy jedną łyżeczką pesto , układamy na nim farsz i plaster mozzarelli . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zamykamy jak książkę i obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , lekko dociskając . Schładzamy 30 minut w lodówce, wtedy lepiej się trzymają . Smażymy na smalcu z obu stron na złoty kolor , na niezbyt dużym ogniu ,żeby mozzarella dała radę się

Ogrodnik w podróży
SOCZYSTE KOTLETY Z KURCZAKA + FILMIK 163

panierowane smakują rewelacyjnie. SKŁADNIKI :  1 kg piersi z kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego sól, czosnek granulowany  słodka papryka do smaku  3 jajka mąka i bułka tarta do panierowania(...)lekko ubijamy tłuczkiem. Doprawiamy przyprawami i smarujemy z każdej strony jogurtem. Odkładamy na kilka minut aby mięso przeszło przyprawami. Następnie każdy kawałek panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Kotlety tak przygotowane są wyjątkowo smaczne i soczyste. Polecam, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem 231

chleb z dodatkiem startego jabłka a był to rok 2012 myślałam, że to przypadek sprawił, iż ciasto szybciej wyrosło. Minęło kilka lat od upieczenia i publikacji pierwszego chleba z tartym jabłkiem. To już piąty raz i za każdym razem ciasto właściwe wyrasta szybciej. U mnie przeważnie ciasto chlebowe wyrasta w ciągu 2,5 godziny a czasami i dłużej(...)kwietnia. Ścinamy trawę owsianą jak osiągnie 10-15cm . Ja robię sok używając zwykłej maszynki do mielenia mięsa. Potem wyciskam przez gazę i piję. Pycha! Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem Składniki na zaczyn 85g zakwasu z mąki żytniej razowej, 290g mąki żytniej typ 720, 200g startego jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta, 320g wody

Leśny Zakątek
Tort orzechowo-czekoladowy 168

Prosty i smaczny tort na każda okazję. Idealny na Dzień Babci i Dziadka. Składniki: Ciasto orzechowe: 10 jajek 1 szklanka cukru 20 dkg orzechów włoskich mielonych 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny 1/2 łyżeczki kakao 1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i pieczemy około godziny. 2. Biszkopt czekoladowy: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, wodę

Kuchnia u Bietki
Pełnoziarnisty makaron zapiekany z pulpecikami,cukinią i szpinakiem 118

coś co wieńczy całość czyli pyszny parmezan. ZAPIEKANY PEŁNOZIARNISTY MAKARON z PULPECIKAMI, CUKINIĄ I SZPINAKIEM Składniki: pulpeciki : 350 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka Vegeta Natur do gyrosa ( kilk ) szczypta soli i pieprzu mąka do obtoczenia mięsa tłuszcz do obsmażenia sos: 2 szklanki gorącej wody 1 kostka(...)makaronu pełnoziarnistego penne 1 mała cukinia 1 garść szpinaku baby 50 g startego parmezanu Przygotowanie: pulpeciki: Mięso mielimy z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko, przyprawę do gyrosa Vegeta Natur , odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy do połączenia składników.  Z mięsa robimy małe kulki, które następnie obtaczamy w mące i obsmażamy

Bon appetit mon amie
Wtorek: Zoodle z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów 129

Zdrowe i bardzo łatwe do zrobienia danie makaronowe z zoodli z cukini, zanurzonych w wyrazistym sosie z suszonych pomidorów. Do tego podsmażony kurczak i tarty parmezan. Bogactwo smaków zaklęte w kilku składnikach. Czas : 15 minut Poziom trudności : Latwe Liczba porcji: 2 duże Kluczowym składnikiem dani są suszone pomidory. Dobrze jest użyć pomidorów z zalewy i pomidorów suszonych(...)wycinania makaronów z warzyw możecie zwykłą obieraczką do warzyw pokroić cukinię w pasy. Składniki: 2 małe piersi z kurczaka Szklanka suszonych pomidorów z zalewy ½ szklanki suszonych pomidorów ½ szklanki tartego parmezanu 300 ml śmietany 12 proc. (nieco więcej niż szklanka) 3 ząbki czosnku posiekane w plasterki 2 średnie cukinie 3 łyżki oleju ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka

Niedzielny kucharz
Szakszuka z boczkiem i szpinakiem 121

Składniki/1 porcja: – 1 duży pomidor  np. malinowy – garść świeżego szpinaku – 2 jaja wiejskie – 1/2 ząbku czosnku – 1/2  cebuli – tarty parmezan (opcjonalnie) – szczypiorek (opcjonalnie) – 50 g dobrej jakości chudego boczku – szczypta kminu rzymskiego – olej rzepakowy lub olej kokosowy – sól i pieprz, papryka słodka i ostra – do podania np. bagietka lub ulubiony chleb Przygotowanie: Pomidora(...)ostra) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko i do podsmażonych pomidorów wbijamy dwa jaja . Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka jajek się zetną. Opcjonalnie przed podaniem można posypać tartym parmezanem i szczypiorkiem.  Artykuł Szakszuka z boczkiem i szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Szaszłyk w kurczaku 178

pojedyncze piersi kurczaka kawałek boczku kilka malutkich, białych pieczarek 1-2 małe korniszony mała cebulka kawałek żółtego sera kawałek papryki kawałek kabanosa 2-3 jajka sól, pieprz bułka tarta Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso przekrawamy wzdłuż na pół. Delikatnie rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Boczek kroimy w kostkę. Kabanosa kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki(...)pieczarkę, paprykę, ser żółty, kabanosa, cebulkę i ogórka (wszystko w dowolnej, wybranej przez nas kolejności). Szaszłyk owijamy piersią kurczaka. Odstające kawałki patyczka odkrawamy. Panierujemy w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy ze wszystkich stron na złoto, na rozgrzanym oleju. Po lekkim przestudzeniu kroimy mięso wzdłuż patyczka na 2 części. Wyjmujemy patyczek

Smaki Na Talerzu
Kotlety mielone z kaszą 139

kaszy bulgur 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, czosnku suszonego 1 jajko 5 łyżek kaszy manny oraz: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg instrukcji(...)opakowania i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy mięso, jajko, przyprawy, pomidory suszone, kaszę mannę oraz kaszę bulgur. Wyrabiamy masę na kotlety. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju

słodkie i nie tylko historie kulinarne
LENIWE GOŁĄBKI W SOSIE WŁASNYM Z SUSZONYMI GRZYBAMI 104

surowe jajka * około 1/3 szklanki bułki tartej * sól do smaku * pieprz do smaku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * olej do smażenia * odrobina mąki pszennej do zaklepania sosu (opcjonalnie) * garść suszonych grzybów Wykonanie: Białą kapustę drobno poszatkować. Ryż podgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawą

Zrób to smacznie
Krokiety z kaszy gryczanej z kapustą i grzybami 137

ziemniaków szklanka kapusty kiszonej - obgotowanej 1/2 szkl suszonych i ugotowanych grzybów lub ok. 10 szt. świeżych pieczarek 2 cebule 2 jaja sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonego kminku bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu) Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać grzyby suszone lub pieczarki posiekane(...)całość miała wyraźny smak i wyrobić na w miarę gładkie i jednolite ciasto. Formować niewielkie krokiety - z masy powinno wyjść ok 10 sztuk.  Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Podawać z barszczykiem, sosem lub z leczo. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
SCHABOWE MOCNO CZOSNKOWE 142

schabu bez kości 2 ząbki czosnku drobno posiekane Sól pieprz do smaku 2 łyżki czosnku granulowanego oraz niedźwiedziego 2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem Bułka tarta do panierki Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Schab kroję na kotlety . Mi wyszło ok 8 kotletów(...)kawałka 0.5 kg. Rozbijam dokładnie.  Każdy kotlet doprawiam suszonym czosnkiem,czosnkiem niedźwiedzim ,solą ,pieprzem oraz pomidorami suszonymi a także drobno posiekany czosnkiem .Następnie kotlety obtaczamy w bułce tartej.  Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Kotlety smażę na rumiano ze wszystkich stron. Podaję z ulubionymi dodatkami

Gotowanie Patki
KOTLETY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ 114

kurczaka 👌6 dużych pieczarek 👌1 cebula 👌250 gr. mozzarelli 👌1 jajko 👌świeża pietruszka 👌3 łyżki bułki tartej 👌1 warzywna kostka bulionowa 👌1 duży ząbek czosnku 👌1 łyżeczka soli 👌1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 👌1/2 łyżeczki pieprzu DO OBTACZANIA: 👌1 jajko 👌bułka tarta WYKONANIE

Rita creative
Jak przygotować kotlety mielone 166

przygotować kotlety mielone. Do przygotowania kotletów mielonych potrzebujemy: ½ kg mięsa mielonego czerstwa kajzerka lub mała bułka jajko średnia cebula bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia sól, pieprz Mięso mielone przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w letniej wodzie, gdy już się rozmoknie(...)porządnie wycisnąć z wody. Do mięsa dodać pokrojoną cebule, jajko, bułkę sól i pieprz. Masę mięsną wyrabiać rękami zamoczonymi w zimnej wodzie. Formować małe kotleciki i panierować je w tartej bułce. Smażyć z obu stron na jasnobrązowy kolor. Nie podlewać kotletów wodą, bo skórka nie będzie chrupać. Dosmażając zmniejszyć po prostu ogień. Jak przygotować kotlety mielone Kotlety mielone można

Podstawy Gotowania
Makowiec z gruszkami 173

masła 3-4 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. + 2 łyżki bułki tartej do podsypania pod gruszki Nadzienie gruszkowe: 1-1 ½ kg średnio twardych gruszek 2 łyżki brązowego cukru łyżeczka cynamonu Gruszki obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w grubą kostkę(...)pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką WYKONANIE ciasto kruche posypane bułką tartą   gruszki posypane cynamonem i cukrem   masa makowa   zalewamy biszkoptem   Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, kroimy po wystygnięciu. Smacznego

Domowe ciasta

Proponowane wyszukiwania