tartej, 2 dojrzałe awokado, ząbek czosnku, sok z połowy limonki lub cytryny, kawałek papryczki chilli, kumin mielony, sól, pieprz, natka pietruszki, oliwa. Zrób tak: komosę wypłucz i ugotuj w wodzie w proporcji 1:1 pod przykryciem, po około 15 minutach wyłącz ogień i zostaw, nie odkrywając, jeszcze na 10 minut. Połącz z posiekaną drobno cebulą, poszatkowanymi jajkami, bułką tartą, jajkiem, łyżką posiekanej natki i dopraw solą i pieprzem. Masę rozgnieć trochę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aby zrobiła się bardziej jednolita. Formuj małe kotleciki, które usmaż z obu stron na złoty kolor. Guacamole to awokado rozgniecione z roztartym na pakę czosnkiem, drobniutko posiekaną chilli, oliwą, sokiem z limonki, doprawione kuminem, solą i pieprzem. Przed podaniem dobrze
Kulinarna Polskapeperoncino SKŁADNIKI: 300 g makaronu spaghetti 4 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 80 ml oliwy z oliwek 1 posiekany drobno pęczek natki sól, świeżo zmielony pieprz do posypania tarty ser – wybieram parmigiano reggiano, grana padano lub pecorino PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję al dente w dużej ilości osolonej i wrzącej wody. Czosnek obieram i drobniutko siekam w kosteczkę. Papryczkę(...)przypalił, nie może ściemnieć. Wrzucam połowę posiekanej natki. W międzyczasie odcedzam na sicie makaron. Wrzucam do czosnku i papryczki na patelni, mieszam dobrze. Układam makaron na talerze, posypuję tartym serem i posypuje resztą świeżej natki. Podaję natychmiast. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimarynowanie mięsa Oto składniki i przyprawy na marynowane i smażone filety z indyka: 1 kg zgrabnego filetu z indyka 1/2 pomarańczy pokrojonej w plastry 2 jajka bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia marynata na kotlety z indyka: 1/2 filiżanki dobrej oliwy sok z 1/2 pomarańczy 1 płaska łyżeczka oregano szczypta rozmarynu 2 łyżki przyprawy do gyrosa(...)indyka dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą, obkładamy plasterkami pomarańczy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny. Krok 4. Zamarynowane kotlety z indyka panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złocistobrązowy kolor. Smażone filety z indyka podajemy z ziemniakami z wody lub frytkami oraz sezonową sałatką . Obficie posypujemy zieleniną. Smacznego :) Filet z indyka
Moja Książka Kucharskafileta z kurczaka 550g wołowiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 pęczek natki z pietruszki przyprawa do mięsa mielonego 160g ryżu sól pieprz olej bułka tarta do obtoczenia gołąbków Sos: 600ml bulionu drobiowego 100g koncentrat pomidorowego 200g passaty pomidorowej 50g śmietanki 30% 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej(...)dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem. 5. Z gotowej masy mięsnej formować kotlety średniej wielkości, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. 6. Gotowe kotlety układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Następnie zalać sosem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać
Szalona Kuchnia Ewelinysuper kotleciki. Składniki: 4-5 niedużych kaszanek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1-2 jajka 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta sól, pieprz majeranek bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Zdjąć osłonki z kaszanek, pokroić w plasterki i przełożyć do miski. Można lekko rozdrobnić widelcem. Dodać jajka(...)drobno posiekaną i zrumienioną cebulkę i odciśniętą kajzerkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Masę wymieszać dokładnie dłonią. 2. Z masy formować kotlety, opanierować w bułce tartej i smażyć na oleju. Smacznego!!! Źródło: Moje Walijskie Pichcenie
Kuchnia domowa AniSkładniki: 7 średnich ziemniaków ( waga po ugotowaniu 750 g.) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej sól, pieprz Dodatkowo: 1 litr oleju do smażenia bułka tarta do obtoczenia kulek Wykonanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić. Kiedy wystygną przecisnąć przez praskę. Dodać jajko i obie mąki. Przyprawić sola(...)pieprzem. Wymieszać i zagnieść. Być może trzeba będzie dodać jeszcze trochę maki, to zależy od ziemniaków. Powstałą masę nabierać łyżką i formować małe kulki. Następnie obtaczać je w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu, tak jak frytki, po kilkanaście sztuk na jedną partię. Powinny swobodnie pływać. Kiedy będą rumiane, można wyciągać. Najlepiej na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu
Agusiowe smakołykimożna użyć trochę więcej świeżej; opcjonalnie) 1 łyżeczka suszonego koperku (można użyć trochę więcej świeżego; opcjonalnie) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz Ponadto: bułka tarta z grahamki do obtaczania olej do smażenia Pora drobno pokroić, a czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Natomiast bułkę należy(...)niezbyt mocno odcisnąć z nadmiaru mleka/wody. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić oraz całość doprawić do smaku. Z masy mięsnej uformować kotlety i każdego z nich obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym (!) oleju z obu stron - na rumiano. (Najlepiej nie układać ich ściśle, ponieważ wytwarzająca się para sprawi, że kotlety nie będą miały chrupiącego wierzchu. Początkowo kotlety
Di gotujeporcji 100 gram sera żółtego 100 gram bułki tartej 2 czubate łyżki mąki 2 jajka 3 łyżki siekanej zieleniny gałka muszkatołowa pieprz, sól rosół Rosół odcedzić do garnka, postawić na gazie. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć do miski. Dodać mąkę, bułkę tartą i zieleninę. W osobnej miseczce rozkłócić jajka z przyprawami. Dodać
Czerwony Gupikdobrze smakuje też np z pieczonymi ziemniakami, na które przepis pojawi się pewnie kiedyś na blogu;) 4-5 plastrów schabu 1 łyżka musztardy kilka łyżek mąki krupczatki bułka tarta 1 jajko olej/oliwa sól, pieprz Sos: 3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (ew. gęstego jogurtu) 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany do smaku(...)soli i około 1 łyżeczkę pieprzu (np zmielony kolorowy). Nacieramy mięso przyprawami i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Zamarynowane kotlety panierujemy w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Smażmy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Osączamy na ręczniku papierowym. Serek kanapkowy mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety podajemy
Smaki Na Talerzustał się jeszcze smaczniejszy, aromatyczny. Podane z makaronem lub ryżem tworzą idealne danie obiadowe. Składniki: Na pulpeciki: * około 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 2 łyżki bułki tartej * sól do smaku * przyprawa do mięsa mielonego- ilość według uznania (użyłam Skworcu ) Na sos: * około 400 g passaty pomidorowej * 1 nieduża cebula * sól do smaku * pół łyżeczki czosnku granulowanego(...)cayenne (użyłam Skworcu ) * 1 mała puszka kukurydzy konserwowej * olej do smażenia pulpetów * pietruszka świeża do posypania na wierzch Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, dodać całe jajko, bułkę tartą, sól i przyprawę do mięsa mielonego. Dłonią dobrze wymieszać ciasto. Formować niewielkie pulpeciki i usmażyć je na rozgrzanym na patelni oleju. Mięso zdjąć z patelni. Na oleju
Zrób to smaczniepush({}); Imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą: Imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą – Składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 łyżeczka bułki tartej pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 8 małych kuleczek mozzarelli mini mąka pszenna do otoczenia klopsików olej rzepakowy(...)listków świeżej bazylii 8 wykałaczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą: Mięso mielone wymieszać z przyprawami (papryką słodką, suszoną bazylią, czosnkiem), dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić mięso na jednolitą masę. Następnie podzielić je na 8 porcji. Uformować 8 kulek z mięsa, a następnie je spłaszczyć. W środku
Kulinarne Przebojearomatyczną i bardzo smaczną przystawkę. Składniki: 12-14 rurek cannelloni 600g mrożonego szpinaku 60g sera feta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 jajka bułka tarta olej pieprz sól Wykonanie: 1. Drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na maśle, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony w małą kostkę(...)Makaron rurki wrzucić na osolony wrzątek i gotować chwilę tak aby zmiękł. Odcedzić i przelać zimną wodą. 3. Makaronowe rurki nadziać szpinakowym farszem, obtoczyć w roztrzepanym jajku, bułce tartej i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju
Szalona Kuchnia Ewelinycebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kiszona kapusta 70 dag, cukier 1 łyżka, olej 1 łyżka, kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka, tarta bułka 2 łyżki, kmin rzymski czarny Royal Brand 1 łyżka kiszoną kapustę drobno pokroić do garnka, dodać cukier, olej, kostkę grzybową, zalać wodą do przykrycia kapusty i gotować do miękkości, woda(...)powinna dużo odparować na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki, pieprz mielony i usmażyć do odparowania wody do grzybów dodać ugotowaną kapustę, podsmażyć z 2 minuty, dodać tartej bułki i wymieszać ciasta francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia i delikatnie je rozwałkować, posmarować pędzelkiem po całości roztrzepanym jajkiem, i rozsmarować farsz ciasno zwinąć w roladę, posmarować jajkiem
W Mojej Kuchni Lubięuniwersalna 1 jajko 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka musztardy Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz 2 duże kulki mozzarelli 2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii Olej Bułka tarta do obtoczenia kotletów ******************************************* 1 . Filety z kurczaka zmielić wraz z cebulą ,czosnkiem i bułka namoczona w mleku. 2 . Dodać jajko ,musztardę , kasze mannę , gałkę ,przyprawy i dokładnie wyrobić(...)jednolitą masę . 3 . Rozgrzać tłuszcz na patelni. 4 . Formować owalne kotlety nadziewając je kawałkami sera mozzarella i odrobiną posiekanej bazylii,zlepić końce ,uformować w owalny kotlet.Panierowac w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikaszy jaglanej 600-650g cukini 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3-4 łyżki mąki kukurydzianej (może być też inna) 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz bułka tarta kukurydziana do obtoczenia tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i zostawiamy(...)pietruszki, cebulę z czosnkiem, mąkę plus przyprawy dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy dłońmi niewielkie kotlety (aby łatwiej nam było formować możemy ręce zwilżyć wodą), obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowie