tarta - 42848 przepisów (strona:892/2857)

szkockie jajeczka 115

bułka np. kajzerka 100 ml mleka 1 jajko, surowe 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ok. 1/2 łyżeczki soli ok. 1/2 łyżeczki pieprzu ok. 1/2 łyżeczki cząbru bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia wykonanie: Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, aż je pochłonie pochłonie. Następnie odciskamy nadmiar. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, pod koniec dodajemy czosnek(...)głębokim tłuszczu lub zwyczajnie tak jak zwykłe kotlety. Odrywamy kawałek masy mięsnej, rozpłaszczamy ją na dłoni. Układamy jajko i oblepiamy je formując kulę. Każdy klops obtaczamy w bułce tartej i smażymy z kadej strony na rumiano

Domowy Smak Jedzenia
Roladki ze śliwką w chrupiącej wędzonej szynce 133

suszonych śliwek 1 wiejskie jajko 5 łyżek mleka 5 łyżek panko lub 3 łyżki zwykłej bułki tartej 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pietruszki sól i pieprz Do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, mleko, bułkę tartą, wszystkie zioła i sporą ilość soli oraz pieprzu do smaku. Mieszamy do połączenia składników.   Rozpoczynamy zawijanie roladek

Cooking Monster
Ostre curry z ciecierzycy, fasolki i pomidorów 95

Cebulę pokroić drobno. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zmniejszyć ogień, dodać cebulę i ją zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i tarty imbir. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czosnek i imbir zaczną intensywnie pachnieć. Dodać posiekaną papryczkę chilli, bez nasionek. Wsypać przyprawy – kolendrę, paprykę, kumin, kurkumę

Dietolog
Koszyczki z mielonego mięsa z warzywami 156

wieprzowiny, ale będą równie smaczne z indyka lub kurczaka. Koszyczki z mielonego mięsa z warzywami Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele angielskie) po połowie czerwonej, zielonej i żółtej papryki połowa małej cukinii 2 pomidory rzymskie/śliwkowe(...)papryki. Przykrywamy i dusimy wszystko około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Cukinię i pomidorki kroimy w plasterki. Do mięsa mielonego przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Następnie z mięsa formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kulkach robimy dziurki tworząc koszyczki. Później uzupełniamy je papryką

PatiGotuje
RYŻOWE KOTLECIKI CURRY ZE SZPINAKIEM 133

ryżu pozostałego z obiadu. SKŁADNIKI / 9 SZT. 2 szklanki ugotowanego ryżu 30 g masła 2 łyżki oliwy 100 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej PRZYPRAWY:sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku olej do smażenia WYKONANIE Czosnek ścieramy na tarce, cebulę kroimy(...)małym ogniu 3 minuty, aż zrobi się szklista.  Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy szpinak. Smażymy 1-2 minuty, aż zwiędnie. Lekko solimy, przekładamy do malaksera. Dosypujemy bułkę tartą i rozmiksowujemy 1  minutę, aż masa zrobi się kleista.  Łyżką nabieramy porcje masy i w dłoniach formujemy zgrabne kotlety.  Smażymy na małej ilości oleju

cool and minty
Polędwiczki z kurczaka pieczone w musztardzie i tartym serze 170

Jedno z naszych ulubionych dań. 500g polędwiczek drobiowych 4 łyżki musztardy  sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 150g tartej mozzarelli  natka pietruszki do dekoracji 1. Filety mieszamy z musztardą i przyprawami. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy tartą mozzarellą. 2. Mięso zapikamy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
Risotto z zielonym groszkiem 148

szybki obiad lub kolację. Polecam Składniki: 1 szkl ryżu do risotta  1 cebula 2 łyżki oleju/oliwy 3 szkl bulionu 250 g mrożonego zielonego groszku sól, pieprz tarty ser Przygotowanie: Cebulę obieramy, siekamy drobno i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwile, aż się zeszkli. Następnie dodajemy chochlę bulionu, mieszamy . Gdy bulion(...)porcję. Robimy tak, aż do zużycia całego bulionu. Po 15 minutach gotowania, dodajemy groszek i gotujemy przez kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z odrobiną tartego sera. Przepis na 3 porcje. Moje risotto podałam na pięknym talerzu od  Galeria Cuda Świata

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kotlety mielone z mięsa wołowego 128

Składniki na kotlety mielone z mięsa wołowego: 500g mięsa wołowego mielonego 2 bułki kajzerki 1 szkl mleka 1 cebula mała 1 jajko sól pieprz zioła prowansalskie olej bułka tarta do panierki Jak zrobić kotlety mielone z mięsa wołowego(...)Bułki moczymy w mleku, miksujemy je. Do mięsa dodajemy bułki z mlekiem, jajko, startą na tarce cebulę, przyprawy, wyrabiamy chwilę masę. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i układamy na oleju na rozgrzanej patelni. Smażymy na złoto z obu stron.   Artykuł Kotlety mielone z mięsa wołowego pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Pieczone pulpety z ciecierzycy 193

pieczenia/gotowania: 20 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 400 g ciecierzycy (użyłam ciecierzycy ze słoika) 2 łyżki płatków owsianych lub jaglanych 6 łyżek gorącej wody 40 g bułki tartej (2-3 łyżki) 1 cebula 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki jarzynki (polecam jarzynkę o świetnym składzie ze sklepu ymt24.pl – https://ymt24.pl/przyprawa-uniwersalna-jarzynka-300g-vivio ) 1/2 łyżeczki słodkiej(...)kostkę i podsmaż na łyżce oleju lub innego tłuszczu. Ciecierzycę odsącz z zalewy i zblenduj. Dodaj do niej gotowy kleik z płatków owsianych, podsmażoną cebulę (razem z tłuszczem), bułkę tartą i przyprawy. Całość wymieszaj i uformuj pulpety. Piecz je na posmarowanej tłuszczem blaszce w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Pulpety podaj z ulubionym sosem

Via Gusto
SZARLOTKA Z ORZECHAMI 135

cukru pudru Na nadzienie: około 1.5-2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 100 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Jabłka obrać, pokroić ma małe kawałki, przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzewać do momentu, kiedy zaczną się rozpadać. Następnie dodać bułkę tarta i wymieszać. Odstawić. Do przesianej mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto

Walijskie Pichcenie
PIZZA ZIELONA FIT 136

Domowa pizza w wersji dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast sera żółtego. Pizza zielona to pizza bez sosu pomidorowego, bo w tym przypadku jego rolę spełnia zielone pesto z bazylii. Dzięki tym wszystkim dodatkom, pizza zyskała trochę wartości odżywczych i przestała być(...)łyżki zielonego pesto 1 świeży brokuł  200-250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) garść świeżego szpinaku  100 g sera camembert naturalnego ok. 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min, aż zacznie się pienić. Do miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej 161

Składniki : ok szklanki ugotowanej zielonej soczewicy ok. szklanki ugotowanej kaszy jaglanej jajko sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Soczewicę i kaszę ugotować wg przepisu(...)przełożyć je do miksera rozdrobnić Doprawić do smaku solą, pieprzem. dodać jajko i ewentualnie szczyptę czosnku granulowanego lub świeżego Składniki wymieszać, uformować mokrymi rękoma kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Do makaronu można zrobić sos pieczarkowy- danie będzie jeszcze bogatsze. Sałatka - to mix sałat z pomidorem, cebulą, ziarnami słonecznika i żurawiną. Polane olejem

Proste Potrawy
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 130

tego jest dość tanie 😉   Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Wykonanie: Klopsiki(...)drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
SŁONECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PESTO 121

Idealne na sylwestrowy stół ... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 100 g tartej mozzarelli ok. 100 g pesto zielonego 1 jajko czarnuszka (do posypania) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wycinamy koła o średnicy około 10-12 cm. Na połowie wyciętych kółek rozsmarowujemy pesto i posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy drugą połową wyciętych kółek i sklejamy. Następnie

Kuchnia MagdaLeny
PIZZOWE BUŁECZKI 122

podwoi swoją objętość. Dodatki: Szynkę kroimy w drobną kostkę.  Czarne oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy z wody. Mozzarellę, gdy mamy w całości, trzemy na tarce o dużych oczkach. Sos: Do wysokiego naczynia przelewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy(...)rulon i ostrym nożem kroimy w plastry o grubości około 3-3,5 cm. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch każdej bułeczki posypujemy pozostałą ilością tartej mozzarelli oraz oregano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym sosem pomidorowym

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania