łyżeczka soli, pieprzu czarnego i ziołowego 1 jajko 3 łyżki panieru z ciecierzycy (bułki tartej) 1 garść mieszanki keksowej+ do posypania od Helio foremka 20x11 cm Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy, jajko i panier z ciecierzycy (bułkę tartą). Wyrabiamy masę a potem dosypujemy mieszankę keksową, jeszcze chwilę wyrabiamy. Przekładamy masę mięsną do foremki
słodkie i nie tylko historie kulinarnesobie :) Składniki: 80 g brokuła 1 jajko ugotowane na twardo 2 plasterki sera żółtego 2 plasterki szynki (w wersji wegetariańskiej pomijamy ten punkt :) ) 3-4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Thermomix do naczynia miksującego wlewamy wodę - do pierwszej kropki - wkładamy koszyczek i do niego brokuły - gotujemy czas 10 min / obr 2 / Varoma brokuła odsączamy(...)odstawiamy do wystygnięcia do naczynia miskującego wkładamy jajko, brokuła, szynkę i ser i miksujemy - czas 5-6 s/ obr 5-6 (sprawdzamy żeby nie zrobiła się papka) dodajemy bułkę tartą i przyprawy i mieszamy - czas 5 s/obroty wsteczne tradycyjnie brokuła gotujemy al dente - odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia do melaksera wkładamy wszystkie składniki i dokładnie miskujemy (żeby
Gotowanie z pasjąsobie :) Składniki: 80 g brokuła 1 jajko ugotowane na twardo 2 plasterki sera żółtego 2 plasterki szynki (w wersji wegetariańskiej pomijamy ten punkt :) ) 3-4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Thermomix do naczynia miksującego wlewamy wodę - do pierwszej kropki - wkładamy koszyczek i do niego brokuły - gotujemy czas 10 min / obr 2 / Varoma brokuła odsączamy(...)odstawiamy do wystygnięcia do naczynia miskującego wkładamy jajko, brokuła, szynkę i ser i miksujemy - czas 5-6 s/ obr 5-6 (sprawdzamy żeby nie zrobiła się papka) dodajemy bułkę tartą i przyprawy i mieszamy - czas 5 s/obroty wsteczne tradycyjnie brokuła gotujemy al dente - odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia do melaksera wkładamy wszystkie składniki i dokładnie miskujemy (żeby
Gotowanie z pasjąkaszy gryczanej, 300 g sera białego, 2 jajka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz świeżo zmielony, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane) Kaszę gryczaną ugotować na sypko(...)Ostudzić. Kaszę i ser zemleć w maszynce do mięsa. Dodać rozbełtane jajka. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z sosem grzybowym, pieczarkowym lub pomidorowym. zastawa
królestwo garówdużą ilością tartego parmezanu. SKŁADNIKI 1 batat 350-400 g 1 pełna szklanka (160 g) mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, gałka muszkatołowa DO PODANIA: tarty parmezan WYKONANIE Batata obieramy, kroimy w dużą kostkę. Gotujemy na parze lub w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Odcedzamy, przekładamy do garnka
cool and mintykotletów Składników: 550 g mielonego wieprzowego 150 g sera pecorino w kawałku 2 ząbki czosnku 1/2 małej bułki, najlepiej kajzerki woda do namoczenia bułki 1 jajko bułka tarta do obtoczenia kotletów sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do dużej miski przekładamy mięso mielone. 1/2 bułki namaczamy w wodzie. Czekamy 10 minut. Czosnek obieramy i siekamy(...)starannie mieszamy.. Wyrabiamy tak długo, aż masa nie będzie kleić się do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym kotlety będą smaczniejsze. Z masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na wcześniej rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż będą chrupiące, ale pozostaną soczyste w środku. Podajemy np. z : Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą
Moja smaczna kuchniasię zetnie. Upieczone jajka posypujemy pietruszką. 8. CHLEB W JAJKU Składniki: 4 kromki chleba razowego 2 jajka 2 łyżki mleka Sól, pieprz lub cynamon, cukier i bułka tarta 2 łyżki masła Przygotowanie: Na talerzu roztrzepujemy(...)jajka z mlekiem. Na patelni roztapiamy masło. Do jajek dodajemy sól, pieprz lub cukier i cynamon. Chleb obtaczamy w jajku (w wersji na słodko również w bułce tartej). Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. 9. PASTA JAJECZNA Z AWOKADO Składniki: 3 jajka 1 dojrzałe awokado 1 łyżka oleju rzepakowego Olandia 1 łyżeczka soku
Czarnawisienkabrykietu 1 słoik sosu do spaghetti (u mnie Łowicz) 1 duży słoik sosu bolońskiego (u mnie Łowicz) lubczyk, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz do podania tarty ser i świeża posiekana natka pietruszki lub rukola olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W dużej, głębszej patelni rozgrzewam olej. Przesmażam na nim mięso mielone z indyka. Gdy zmieni kolor dodaję(...)składniki się połączą i zmiękną, a szpinak rozpuści wrzucam posiekane oliwki i wlewam 2 sosy ze słoika, przyprawiam do smaku. Sos podaję do makaronu, ryżu i kasz. Posypuję tartym serem, np. grana padano lub parmezanem i dodaję natkę pietruszki. Smacznego
Zasmakuj Kuchnibułka np. kajzerka 100 ml mleka 1 jajko, surowe 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ok. 1/2 łyżeczki soli ok. 1/2 łyżeczki pieprzu ok. 1/2 łyżeczki cząbru bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia wykonanie: Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, aż je pochłonie pochłonie. Następnie odciskamy nadmiar. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, pod koniec dodajemy czosnek(...)głębokim tłuszczu lub zwyczajnie tak jak zwykłe kotlety. Odrywamy kawałek masy mięsnej, rozpłaszczamy ją na dłoni. Układamy jajko i oblepiamy je formując kulę. Każdy klops obtaczamy w bułce tartej i smażymy z kadej strony na rumiano
Domowy Smak Jedzeniasuszonych śliwek 1 wiejskie jajko 5 łyżek mleka 5 łyżek panko lub 3 łyżki zwykłej bułki tartej 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pietruszki sól i pieprz Do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, mleko, bułkę tartą, wszystkie zioła i sporą ilość soli oraz pieprzu do smaku. Mieszamy do połączenia składników. Rozpoczynamy zawijanie roladek
Cooking MonsterCebulę pokroić drobno. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zmniejszyć ogień, dodać cebulę i ją zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i tarty imbir. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czosnek i imbir zaczną intensywnie pachnieć. Dodać posiekaną papryczkę chilli, bez nasionek. Wsypać przyprawy – kolendrę, paprykę, kumin, kurkumę
Dietologwieprzowiny, ale będą równie smaczne z indyka lub kurczaka. Koszyczki z mielonego mięsa z warzywami Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele angielskie) po połowie czerwonej, zielonej i żółtej papryki połowa małej cukinii 2 pomidory rzymskie/śliwkowe(...)papryki. Przykrywamy i dusimy wszystko około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Cukinię i pomidorki kroimy w plasterki. Do mięsa mielonego przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Następnie z mięsa formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kulkach robimy dziurki tworząc koszyczki. Później uzupełniamy je papryką
PatiGotujeryżu pozostałego z obiadu. SKŁADNIKI / 9 SZT. 2 szklanki ugotowanego ryżu 30 g masła 2 łyżki oliwy 100 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej PRZYPRAWY:sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku olej do smażenia WYKONANIE Czosnek ścieramy na tarce, cebulę kroimy(...)małym ogniu 3 minuty, aż zrobi się szklista. Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy szpinak. Smażymy 1-2 minuty, aż zwiędnie. Lekko solimy, przekładamy do malaksera. Dosypujemy bułkę tartą i rozmiksowujemy 1 minutę, aż masa zrobi się kleista. Łyżką nabieramy porcje masy i w dłoniach formujemy zgrabne kotlety. Smażymy na małej ilości oleju
cool and mintyJedno z naszych ulubionych dań. 500g polędwiczek drobiowych 4 łyżki musztardy sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 150g tartej mozzarelli natka pietruszki do dekoracji 1. Filety mieszamy z musztardą i przyprawami. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy tartą mozzarellą. 2. Mięso zapikamy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchniszybki obiad lub kolację. Polecam Składniki: 1 szkl ryżu do risotta 1 cebula 2 łyżki oleju/oliwy 3 szkl bulionu 250 g mrożonego zielonego groszku sól, pieprz tarty ser Przygotowanie: Cebulę obieramy, siekamy drobno i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwile, aż się zeszkli. Następnie dodajemy chochlę bulionu, mieszamy . Gdy bulion(...)porcję. Robimy tak, aż do zużycia całego bulionu. Po 15 minutach gotowania, dodajemy groszek i gotujemy przez kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z odrobiną tartego sera. Przepis na 3 porcje. Moje risotto podałam na pięknym talerzu od Galeria Cuda Świata
słodkie i nie tylko historie kulinarne