tarta - 42848 przepisów (strona:887/2857)

Polędwica z mintaja 132

się z surówką z młodej kapusty, do tego młode ziemniaki i świeży koperek. Mega ;) Składniki: 800 g polędwicy z mintaja sok z cytryny mąka kukurydziana 2 jajka bułka tarta(...)smalec wieprzowy do smażenia olej sól, pieprz Przygotowanie: Polędwicę dzielimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, następnie rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu z dodatkiem oleju

R'n'G Kitchen
Pieczarkowy przysmak 108

bułka tarta 1 jajko ol;ej do smażenia Wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, Obcinamy trzonki tak, żeby nie wystawały poza grzybka.Trzonki odrzucamy a grzybki panierujemy w jajku i bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy pieczarki na złoty kolor. Z podanych składników gotujęmy zalewę. Obraną marchewkę kroimy w talarki i gotujemy 10 minut. Ogórka kroimy w niezbyt cienkie

Co w garnkach piszczy
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z warzywami 106

bułki tartej mały ząbek czosnku Na sos 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 250 gram włoszczyzny (u mnie mieszanka mrożona) sól pieprz 1 łyżka cukru wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie  tutaj  ) 3 łyżki śmietanki słodkiej pół szklanki wody wymieszanej z 1 łyżką mąki pszennej. Masło do smażenia Mięso przyprawiamy dodajemy wodę,jajko,bułkę tartą, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 10/15 minut. W garnku zagotować ok. 1 litr wody z dodatkiem wegety. Formujemy  zwilżonymi dłońmi pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego,przekładamy do wrzątku i gotujemy na małym ogniu ok.15/20 minut. W między czasie na patelni podsmażamy włoszczyznę ,gdy nieco zmięknie dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy i dusimy do momentu aż warzywa będą

Andzia Pichci
Kotlet devolay 125

kurczaka 4 szt pojedyncze ok 3 łyżki zimnego masła 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz Klarowane masło do smażenia Do panierowania  mąka pszenna roztrzepane jajko bułka tarta  Filety myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy polędwiczki i górną grubszą część mięsa Następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa ( najlepiej użyć do tego folię spożywczą) ,delikatnie aby nie było dziurek(...)boki delikatnie zbijamy tłuczkiem Następnie zawijamy po skosie w rulon Formujemy devolaya starannie dociskając końcówki, aby masło nie wypłynęło podczas smażenia. Następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy w sporej ilości średnio rozgrzanego masła klarowanego z każdej strony na złoty kolor ok.10/13 minut

Andzia Pichci
KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM 148

Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego np z szynki 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki śmietany 18% pół szklanki śmietany słodkiej 30% pęczek koperku sól, pieprz bulion drobiowy- 3 szklanki mąka - 2 łyżki Koperek siekamy. Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy bułkę tartą, oraz 3 łyżki posiekanego koperku, dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki

Z Majeczką w kuchni
Panierowany kurczak z sosem pomidorowo paprykowym i pesto z jarmużu 121

piersi kurczaka oprószone panko wymieszanym z ziołami i parmezanem. Kilku minut na patelni i soczysty panierowany kurczak jest gotowy. Lubię alternatywne panierki do kurczaka . Warto wzbogacić zwykłą tartą bułkę o zioła czy orzechy. Nieco dłużej schodzi się z przyrządzeniem sosu. Do sosu możecie wykorzystać świeże pomidory i paprykę, które ja grilluję w piekarniku zanim je zmiksuję na delikatny(...)mnie to żaden problem podać makaron na obiad właśnie w ten sposób. Panierowany kurczak 4 porcje Składniki: 600 g fileta z piersi kurczaka 50 g panka lub innej tartej bułki 30 g parmezanu 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 1 jajko masło do smażenia Sos pomidorowo paprykowy 2 kartony krojonych pomidorów w sosie

codojedzenia
Rolada z indyka i cukinii 166

oliwy (np. olej po suszonych pomidorach) sól, pieprz Nadzienie: 1 średnia cukinia  1 cebula 2 ząbki czosnku 30 g sera grana padano 50 g sera feta 40 g tartego sera mozzarella 1 łyżka tymianku 1 pęczek natki pietruszki 4 łyżki oliwy (np. olej po suszonych pomidorach) sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte i osuszone mięso układamy na desce(...)rozkładamy na blacie. Na jego środkową część nakładamy farsz z cukinii, a na jego wierzchu układamy wiórki lub cienkie plastry sera grana padano, pokruszoną fetę a na koniec posypujemy tartą mozzarellą. Brzegi mięsa zawijamy na siebie (można spiąć je wykałaczkami). Roladę przykrywamy plastrami szynki, tak aby łączenia brzegów fileta były nimi szczelnie przykryte. Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego

Qchnia po prostu
Szarlotka 154

Nadzienie: 1,5 kg jabłek cukier waniliowy łyżka bułki tartej cynamon Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.   Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i wymieszać z bułka tartą, cukrem i cynamonem.   Ciasto podzielić

Moje Wyroby
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 166

glutenu. Zawiera dodatkowo dużo białka, jest też dobrym zamiennikiem w diecie wegetarian. Swoje zastosowanie znajduję w mniejszych deserach jak placki na słono czy naleśniki. Świetnie również zastępuje bułkę tartą oraz przyda się do zagęszczania zup i sosów.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąka owsiana . Tak samo, jak płatki owsiane jest rozpoznawana i często wykorzystywana przy zdrowym odżywianiu. Świetnie nadaje(...)smak.  Mąka ryżowa (bezglutenowa). Ten rodzaj jest dość sypki i zalecana jest do mniejszych deserów. Świetnie nada się do zagęszczania zup i sosów czy jako panierka zamiast bułki tartej. Chcąc użyć jej samej do wypieku, musimy mieć na uwadze zwiększenie czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie sprawdza się przy mniejszych deserach jak ciastka

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pizza z tuńczykiem i ananasem 104

sól, pieprz, szczypta cukru Dodatki: 1/2 słoiczka tuńczyka w oleju (lub tuńczyk w sosie własnym) kilka plasterków ananasa (świeżego lub z puszki) mała puszka kukurydzy ok 150-200 g tartej mozzarelli 1 op. mozzarelli w zalewie xl Drożdże rozkruszamy do garnuszka. Dodajemy cukier. Wlewamy ciepłą wodę, mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę mąki, ponownie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia(...)osączamy z zalewy. Mozzarellę z zalewy kroimy na dość cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdej nadajemy okrągły kształt. Smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy dodatki – najpierw tartą mozzarellę, następnie tuńczyka, kukurydzę i ananasa. Wierzch przykrywamy plastrami mozzarelli. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut (do lekkiego zrumienienia). Podajemy razem z ketchupem

Smaki Na Talerzu
Domowy sznycel z frytkami 153

dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale nie jest czasochłonne. Pamiętajcie, że taki obiad najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Składniki kotlety ze schabu mąka 2 jajka bułka tarta sól pieprz cytryna frytki Domowy sznycel z frytkami – przepis(...)Mięso rozbijamy przy pomocy tłuczka na bardzo cienkie kawałki. Solimy i pieprzy z obu stron. Mięso obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Sznycle smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiany kolor z obu stron. Smażąc sznycle w rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy frytki (możecie użyć gotowych, będzie szybciej). Smażymy na rumiany kolor

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z burakiem naciowym, twarogiem i podsuszaną kiełbasą 132

warzywa. Po wystudzeniu dodajemy rozkruszony twaróg i doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę z jajkiem i żółtym serem blendujemy i doprawiamy do smaku Ciasto zagniatamy i wyklejamy nim formę do tarty (rozmiar standard) podpiekamy ok 14 min w temp 180 st. Na podpieczonym spodzie wykładamy zieleniną z twarogiem, polewamy polewą śmietanowo serową. Wierzch posypujemy startym serem i układamy cienkie

Gotowanie jest łatwe
Klopsy gotowane w sosie szparagowym 127

drobno cebulkę, jajko, majeranek, bułkę tartą, śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsy. Gdyby klopsy się rozpadały dodać odrobinę więcej bułki tartej. Gotowanie – szparagi oskrobać i oderwać zdrewniałe końcówki. Odciąć końcówki szparag a łodyżki na słupki. Do garnka wlać wodę, dodać kostkę rosołową, marchewki i korzeń pietruszki pokrojone w mniejsze

Kuchnia Pokoleń