tarta - 42848 przepisów (strona:895/2857)

Kotlety z fasoli i batata 166

zimno. Nie tylko mięsne kotleciki mogą być dobre. Weganie pomijają jako. 1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej 1 batat 30 dkg pieczarek 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku papryczka chili olej rzepakowy 1 cebula 2 ząbki czosnku Pieczarki myję, osuszam i ścieram na tarce jarzynowej(...)przesmażam na oleju. Dodaje pieczarki i dalej przesmażam. Batata obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Pieczarki, batata przekładam do miski. Fasolę miksuję blenderem i dodaję z jajkiem, natką, bułką tartą do miski. Doprawiam solą , pieprzem, majerankiem, papryką wędzoną i ostrą. Masę mieszam widelcem. Na blaszce układam papier do pieczenia, smaruję go oliwą, i układam uformowane kotlety. Piekarnik nagrzewam

wesoła kuchnia
Kotlety pożarskie i surówka z selera 153

czosnku 1 duże jajko (żółtko i białko osobno) 1 łyżka rozpuszczonego lub bardzo miękkiego masła pół średniej cebuli mały pęczek natki pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz bułka tarta do obtoczenia olej lub masło klarowane do smażenia do podania: ziemniaki, surówka z selera Surówka z selera: 2 średniej wielkości selery 2 słodkie jabłka 3 łyżki majonezu 1 łyżka(...)sprawnie na jednolitą masę (najlepiej dłońmi). Białko ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy mieszając łyżką. Formujemy dłonią zwilżoną w wodzie ok. 6 kotletów i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym ogniu na oleju lub maśle klarowanym (ok. 3 minuty na każdą stronę). Surówka z selera: Selery i jabłka obieramy. Ścieramy na tarce jarzynowej. Skrapiamy lekko

Poezja smaku
Pulpety w sosie grzybowym 161

jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g grzybów świeżych lub mrożonych (u mnie podgrzybki) 2 cebule 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek natki pietruszki 150ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą

Szefowa kuchni
Siekane kotleciki rybne 295

bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia       *** Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę *** *** W miseczce łączymy jajko z mlekiem i mąką, dodajemy pokrojoną rybę, mieszamy *** *** Dokładamy posiekaną natkę pietruszki oraz drobniutko pokrojoną czerwoną paprykę *** *** Cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do miseczki z pozostałymi składnikami *** *** Dodajemy bułkę tartą, solimy, pieprzymy oraz doprawiamy szczyptą ostrej papryki mielonej. Dokładnie mieszamy *** *** Masę wykładamy na rozgrzany olej za pomocą łyżki i lekko spłaszczamy tworząc kotleciki *** *** Smażymy z dwóch stron po kilka minut – do mocnego zrumienienia *** *** Po zdjęciu z patelni kotleciki możemy ułożyć na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY

Blog z Apetytem
Roladki faszerowane z mięsa mielonego 5428

tartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka plasterków suszonych grzybów 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia pół szklanki mąki do obtoczenia zrazów       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kosteczkę *** *** Przyprawione mięso dzielimy na 6-7 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek i obkładamy porcją cebulki oraz kiełbasy *** *** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki. Następnie zrazy obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach lekko dociskając

Blog z Apetytem
Kotlety pożarskie 128

cebula (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 łyżka masła (płaska) 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Do panierowania: mąka 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: masło do smażenia  Mięso porządnie wyrobić z bułką odciśniętą (ale nie dokładnie) z mleka i żółtkiem uprzednio utartym z masłem. Do masy dodać(...)podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, ubite na sztywno białko i przyprawy według smaku. Z mięsa uformować płaskie, okrągłe kotlety. Każdego z nich kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu). Przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób

Di gotuje
Pulpeciki w musztardowym sosie Dijon 138

wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu mąka do obtoczenia pulpetów tłuszcz do smażenia sos: 3 szkl bulionu 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki musztardy dijon 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: pulpeciki: Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą z odrobiną wody (tyle

Bon appetit mon amie
pyszne kotlety z karkówki... 118

Składniki: karkówka bez kości na 6 porcji kotletów, jajka 3 sztuki, pieprz grubo mielony 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, tarta bułka 1,5-2 szklanki Karkówkę bez kości podzielić na 6 kotletów około 3 cm grubości, włożyć do woreczka i tłuczkiem dobrze rozbić(...)dość cienkie kotlety. Jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą ziołową, granulowanym czosnkiem i grubo mielonym pieprzem. do jajek włożyć rozbite kotlety i zostawić na 30 minut. Kotlety panierować w tartej bułce i na gorącym tłuszczu smażyć rumiane z każdej strony. Kotlety podawać z czym się lubi, również są dobre na zimno do pieczywa - kotlety z karkówki są bardzo smaczne

W Mojej Kuchni Lubię
Tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mascarpone na ostro 104

drobno posiekane 5 suszonych pomidorów w oleju, posiekanych 250 g serka mascarpone 1 ostra papryczka posiekana drobno sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka, zioła prowansalskie olej rzepakowy do podania tarty ser, rukola, natka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewam olej. Mięso myję, oczyszczam z błon, kroję w niezbyt dużą kostkę. Na gorącym oleju podsmażam cebulę, czosnek i chili. Po chwili dodaję(...)mieszam dokładnie. Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzam, wrzucam na chwilę do sosu, mieszam i podaję. Można także wyłożyć makaron do talerzy, następnie polać mięsnym sosem. Podaję z tartym serem i natką lub rukolą

Zasmakuj Kuchni
Kurczak satay 154

łyżka oleju 1 duża łyżeczka soli Jak przygotować satay kurczaka . Do dużej miski wlać mleko kokosowe . Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , sok i otartą skórkę z cytryny, drobno tarty imbir , drobno krojoną trawę cytrynową, masło orzechowe, pęczek drobno krojonej kolendry, kminek mielony , kurkumę oraz sól. Wymieszać do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Kurczaka umyć, osuszyć i włożyć

mecooks
Pulpety w sosie serowym. Zrób i zostań bohaterem w swoim domu [PRZEPIS] 131

wieprzowina, ale indyk zdrowszy), 2 jajka, 2 kopiaste łyżki bułki tartej, trzy cebule, 200 gramów pomarańczowego cheddara (jeśli użyjesz innego sera, nie będzie tak ładnego kolorku), 400 ml mleka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Zrób tak: do mięsa dodaj jedną drobno posiekaną cebulę i bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, wbij jajka i dokładnie wyrób. Z masy

Kulinarna Polska
Chrupiące nuggetsy w parmezanowej panierce 209

kolejny fajny przepis na kurczaka, tym razem w parmezanowej panierce.  Palce lizać. Składniki:  2 duże piersi kurczaka 0,5 szklanki startego parmezanu  2 szklani bułki tartej  2 jajka 1 płaska łyżeczka soli 0,6 łyżeczki pieprzu mielonego  1 ząbek czosnku  0,5 łyżeczki curry  0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki oliwa(...)dopraw solą, posiekanym czosnkiem, curry, pieprzem. Dobrze przyprawy wmasuj w mięso i został pod przykryciem na noc lub na 4-5 h.  W oddzielnej misce połącz bułkę tartą, parmezan i natkę pietruszki. Jaja ubij w oddzielnej misce. kawałki kurczaka obtocz w panierce, zanurz w jajku i znowu obtocz w panierce. Pozostaw go na 10 minut

Niezły Młynek
Pieczone pulpety z tuńczyka 167

tuńczyka w sosie własnym w puszce    2 jajka wysokiej jakości i z wolnego wybiegu 2 szalotki 2 ząbki czosnku   3 łyżki parmezanu  3 łyżki bułki tartej  1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego  1 łyżeczka tymianku 1 garść posiekanej natki pietruszki  1 garść posiekanego szczypiorku  sól mineralna i biały pieprz(...)papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1 szczypta kuminu  1 łyżka oliwy     Wykonanie:  Do miski przełożyć posiekaną szalotkę i czosnek, dodać w kolejności tuńczyk, parmezan, bułkę tartą, przyprawy, sos rybny, sos ostrygowy, zioła, wbić 2 jajka, całość wymieszać, formować zwilżonymi dłońmi kulki i ułożyć na papierze do pieczenia.  Piec w temperaturze 190 stopni około

Wino Francja Kuchnia
Rolada bananowo-orzechowa 119

łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 1 śmietan fix 4 łyżki cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich Dodatkowo:  2 duże banany połówki orzechów kawa mielona Biszkopt orzechowy: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, orzechy, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia wymieszać

My simple kitchen
Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek i bakaliami. 158

jabłka pół szklanki rodzynek 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią ) Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznej szarlotki: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie równe części. Do jednej części ciasta dajemy barwnik spożywczy i dokładnie zagniatamy. Barwnik można rozpuścić(...)łatwiej i równomiernie się zagniecie. 2. Następnie jasne ciasto wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. 3. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w taką średnią kostkę. Jabłka wykładamy równomiernie na ciasto. Posypujemy rodzynkami, orzechami, cukrem waniliowym i cynamonem

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania